ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΗΣ PROSLIPSIS.GR
Μάθετε πρώτοι τα νέα ...

  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
 

 
Βάλτε Αγγελία      Δείτε Αγγελίες      Newsletters       
  Επικοινωνία     
 
 
 
 
 
 
 
 

 
  Οργάνωση - Διοίκηση Επιστροφή    
Ο υπουργός Εσωτερικών για το σχέδιο νόμου για την ΕΛΑΣ (15/4/08)


ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ, 15 Απριλίου 2008

Ο Υπουργός Εσωτερικών Καθηγητής κ. Προκόπης Παυλόπουλος, μετά τη λήξη της συνεδρίασης της Κυβερνητικής Επιτροπής, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η Κυβερνητική Επιτροπή ενέκρινε σήμερα ομόφωνα τους γενικούς άξονες του νομοσχεδίου, το οποίο αφορά τη ρύθμιση θεμάτων προσωπικού της Ελληνικής Αστυνομίας. Οι άξονες αυτοί αφορούν πρωτίστως την ενοποίηση του Σώματος. Είναι γνωστό ότι η Ελληνική Αστυνομία, όπως έχει διαμορφωθεί μέχρι σήμερα, αποτελείται από διάφορες κατηγορίες προσωπικού που ασκούν πολλές φορές και παράλληλα καθήκοντα. Όπως συνέβαινε, παραδείγματος χάριν, με το κλασικό αστυνομικό προσωπικό, τους Ειδικούς Φρουρούς, τους Συνοριακούς Φύλακες. Ήταν ανάγκη να υπάρξει σταδιακή ενοποίηση αυτού του καθεστώτος και παράλληλη διαμόρφωση του βαθμολογίου, έτσι ώστε όλα εκείνα τα στελέχη τα οποία κάνουν την ίδια δουλειά να έχουν την ίδια αντιμετώπιση. Και, βεβαίως, να καθίσταται δυνατή η αξιοποίησή τους σύμφωνα με τις ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας, σύμφωνα με την αποστολή της Ελληνικής Αστυνομίας. Το νομοσχέδιο αυτό έρχεται να εφαρμόσει την πολιτική που έχουμε καθιερώσει πρόσφατα σχετικά με την πορεία της Ελληνικής Αστυνομίας και την αποστολή της.
Έχουν αλλάξει πολλά από την εποχή του αστυνομικού κράτους. Ο αστυνομικός δεν είναι για να περιορίζει τα Δικαιώματα του Ανθρώπου. Είναι για να βρίσκεται δίπλα στον άνθρωπο, δίπλα στην κοινωνία, ιδίως στους ανθρώπους εκείνους που έχουν περισσότερο ανάγκη. Είναι για να υπερασπίζεται την ασφάλεια του κάθε πολίτη. Ιδιαίτερα στις πιο υποβαθμισμένες περιοχές. Εκεί στοχεύουμε, δηλαδή στην ενεργό παρουσία του αστυνομικού δίπλα στον πολίτη, του αστυνομικού στο πλαίσιο ενός κοινωνικού κράτους δικαίου. Και μ’ αυτό το σκεπτικό διαμορφώνεται η ενότητα της Ελληνικής Αστυνομίας καθώς επίσης και το αντίστοιχο βαθμολόγιο και, άρα, η προοπτική όλων εκείνων οι οποίοι εργάζονται στην Ελληνική Αστυνομία. Πρέπει να τονίσω ότι αυτή η αλλαγή νοοτροπίας και, ταυτοχρόνως, τα μέτρα που έχουν ληφθεί, οδηγούν ήδη σε αποτελέσματα που δείχνουν ότι είμαστε σε καλό δρόμο. Όπως μπορείτε εύκολα να διαπιστώσετε από τα στοιχεία που παρέχονται κάθε μέρα από το site του Υπουργείου Εσωτερικών, στο τμήμα που αφορά τη Δημόσια Τάξη, τον τελευταίο, ιδίως, καιρό έχουμε μια βελτίωση σε ό,τι αφορά τους δείκτες της εγκληματικότητας που είναι ιδιαίτερα σημαντικοί κυρίως σε ό,τι αφορά την αποκάλυψη των εγκλημάτων και τις συλλήψεις. Πολύ σημαντική είναι επίσης και η μείωση σε ό,τι αφορά τα τροχαία και ιδίως τα θανατηφόρα τροχαία. Δεν είναι τυχαίο, παραδείγματος χάριν, ότι μέσα στο 2008 έχουμε μια μείωση η οποία φθάνει - σε ό,τι αφορά τα θύματα από τροχαία δυστυχήματα – περίπου στο 16%. Αυτά είναι αποτελέσματα σκληρής δουλειάς η οποία όμως προϋποθέτει και αναδιάρθρωση του καθεστώτος της θέσης των αστυνομικών στο πλαίσιο της Ελληνικής Αστυνομίας. Εκεί ακριβώς στοχεύει αυτό το νομοσχέδιο. Θα πάρει το δρόμο προς το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και θέλω να πιστεύω – όπως άλλωστε έχουμε συζητήσει στην Κυβερνητική Επιτροπή – ότι θα έχει ψηφισθεί μέσα σ’ αυτή τη Σύνοδο της Βουλής, δηλαδή ως τον Ιούνιο. Σας ευχαριστώ πολύ».

 

ΣΗΜΕΙΑ ΕΙΣΗΓΗΣΗΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ,  ΚΑΘΗΓΗΤΗ  κ. ΠΡΟΚΟΠΗ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΥ  ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ: «ΡΥΘΜΙΣΗ ΘΕΜΑΤΩΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΕΛ.ΑΣ.»

Με το προκείμενο σχέδιο νόμου για την ΕΛ.ΑΣ. ρυθμίζονται ιδίως τα θέματα του βαθμολογίου και της ενσωμάτωσης των Ειδικών Φρουρών και των Συνοριακών Φυλάκων στο Σώμα.

Ι. Βαθμολόγιο
Με το προωθούμενο σχέδιο νόμου επιχειρείται η αναμόρφωση του βαθμολογίου και της υπηρεσιακής εξέλιξης ιδίως των αστυφυλάκων, αρχιφυλάκων και ανθυπαστυνόμων της Ελληνικής Αστυνομίας, σε μια προσπάθεια εξασφάλισης προσωπικού με αυξημένα προσόντα καθώς και της όσο το δυνατόν ανάλογης και ισότιμης μεταχείρισής του σε σχέση με τους ομοιόβαθμους στρατιωτικούς των Ενόπλων Δυνάμεων.
Το νέο σύστημα βαθμολογικής εξέλιξης έχει ως στόχο να δημιουργήσει κίνητρο περαιτέρω παραμονής στο Σώμα των αστυνομικών που διαθέτουν πολύτιμη, πολυετή εμπειρία, αποτρέποντας την πρόωρη έξοδο, η οποία, πέραν της απώλειας πολύτιμων στελεχών -που είναι και το πρώτιστο ζήτημα- προκαλεί και σοβαρά προβλήματα στα ασφαλιστικά ταμεία ενόψει των δημοσιονομικών και δημογραφικών δεδομένων της Χώρας. Επιπλέον, η δυνατότητα καλύτερης βαθμολογικής εξέλιξης λειτουργεί ατομικό κίνητρο στο προσωπικό, αυξάνοντας το ενδιαφέρον για την Υπηρεσία.
Με τις επιμέρους διατάξεις του νομοσχεδίου, ρυθμίζονται, μεταξύ άλλων, τα εξής:
  Προβλέπεται η δυνατότητα ταχύτερης ανέλιξης των ανθυπαστυνόμων, αρχιφυλάκων και αστυφυλάκων. 
Διευκολύνεται η εξέλιξη των αξιωματικών, οι οποίοι λόγω της συμφόρησης της επετηρίδας δεν προλαβαίνουν να εξελιχθούν στους ανώτερους βαθμούς.
Παρέχεται κίνητρο παραμονής του προσωπικού στο Σώμα και επιδιώκεται η ορθολογική και ισορροπημένη υπηρεσιακή του μεταχείριση ανεξάρτητα από τον χρόνο κατάταξης.
Δημιουργούνται προϋποθέσεις βελτίωσης της απόδοσης και αύξησης  του υπηρεσιακού ενδιαφέροντος των υπηρετούντων στην Ελληνική Αστυνομία, μέσω της προσδοκίας για περαιτέρω εξέλιξή τους, με επακόλουθο όφελος για την Υπηρεσία και το δημόσιο συμφέρον.   
Καθίσταται εφικτή η παραμονή έμπειρων αξιωματικών σε θέσεις ευθύνης για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, διευκολύνοντας έτσι την εφαρμογή της πολιτικής τάξης και ασφάλειας και των ειδικότερων προσδιορισμένων στόχων. 
Επιτυγχάνεται η λειτουργικότητα στη διοίκηση των αστυνομικών υπηρεσιών.

ΙΙ. Ενσωμάτωση Ειδικών Φρουρών και Συνοριακών Φυλάκων
Περαιτέρω, με το προωθούμενο σχέδιο νόμου, προβλέπεται η ένταξη και ενσωμάτωση των Ειδικών Φρουρών και των Συνοριακών Φυλάκων της Ελληνικής Αστυνομίας στο αστυνομικό προσωπικό.
Οι Ειδικοί Φρουροί αποτελούν ειδική κατηγορία προσωπικού της Ελληνικής Αστυνομίας, με αντικείμενο την άσκηση καθηκόντων φρούρησης ευπαθών στόχων αστυνομικού ενδιαφέροντος. Οι Συνοριακοί Φύλακες αποτελούν, ομοίως, ειδική κατηγορία, που δημιουργήθηκε για την αντιμετώπιση του προβλήματος της λαθρομετανάστευσης. Στελεχώνουν μέχρι σήμερα τις υπηρεσίες συνοριακής φύλαξης και δίωξης λαθρομετανάστευσης, έχοντας ουσιαστική συνεισφορά στην εμπέδωση του αισθήματος ασφαλείας, ιδίως στις παραμεθόριες περιοχές. Μετά την επιτυχή θητεία αυτών των κατηγοριών προσωπικού, οι αρμοδιότητές τους επεκτάθηκαν, με αποτέλεσμα ν’ ασκούν, πλέον, ουσιαστικά καθήκοντα αστυφύλακα, πλην των καθηκόντων προανακριτικού  υπαλλήλου.
 Με την προωθούμενη ρύθμιση, επιδιώκεται η εξάλειψη της ανομοιογένειας στο ένστολο προσωπικό του Σώματος, η εμπέδωση της ομοψυχίας, η ενότητα της προσταγής και της δράσης, χωρίς διακρίσεις που συνεπάγονται σύγχυση και επικάλυψη αρμοδιοτήτων. Επιπλέον, αίρεται η δυσμενής μεταχείριση των Ειδικών Φρουρών και των Συνοριακών Φυλάκων, οι οποίοι δεν εξελίσσονται περαιτέρω βαθμολογικά και υστερούν σημαντικά στις αποδοχές τους σε σχέση με τους αστυφύλακες.
Με το προκείμενο σχέδιο νόμου, οι Ειδικοί Φρουροί και οι Συνοριακοί Φύλακες, που συμπληρώνουν τριετή πραγματική υπηρεσία από την ημερομηνία μονιμοποίησής τους, εντάσσονται ύστερα από δήλωσή τους στο αστυνομικό προσωπικό γενικών καθηκόντων με το βαθμό του αστυφύλακα, διέπονται από το νομικό καθεστώς που ισχύει για το αστυνομικό προσωπικό και έχουν τα ίδια καθήκοντα και υποχρεώσεις με αυτό, εκτός από την άσκηση καθηκόντων προανακριτικού υπαλλήλου. Οι εντασσόμενοι θα  υποβληθούν σε συμπληρωματική εκπαίδευση, προκειμένου να ανταποκριθούν αποτελεσματικότερα στην εκτέλεση των καθηκόντων που θα ασκούν.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 



 

 

 

 

 

 

 Επιστροφή  Κορυφή σελίδας

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η με οποιονδήποτε τρόπο αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου της εφημερίδας, χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη. Κάθε δημόσια αναφορά στο περιεχόμενο της συνεπάγεται και αναφορά του ονόματός της, όπως η δημοσιογραφική δεοντολογία επιτάσσει.

 

 

[Αρχική σελίδα]  [Αγορά Εργασίας]  [Επιχειρηματικότητα]  [Προσλήψεις στο Δημόσιο]  [Εκπαίδευση]  [Σεμινάρια]  [Νομοθεσία]  [Βιβλία]
Διεύθυνση: Λ. Ριανκούρ 73, 11524 Αθήνα, email: info@proslipsis.gr , Τηλ: 6949244434
©  2004-2021  proslipsis.gr, All rights reserved