ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΗΣ PROSLIPSIS.GR
Μάθετε πρώτοι τα νέα ...

  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
 

 
Βάλτε Αγγελία      Δείτε Αγγελίες      Newsletters       
  Επικοινωνία     
 
 
 
 
 
 
 
 

 
  Οργάνωση - Διοίκηση Επιστροφή    
Ο Γιώργος Παπανδρέου στην Τεχνόπολη Θεσσαλονίκης (11/9/08)

 

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ
Ανακοίνωση Τύπου, Αθήνα, 10 Σεπτεμβρίου 2008

Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Α. Παπανδρέου, επισκέφθηκε σήμερα το απόγευμα την Τεχνόπολη Θεσσαλονίκης, όπου απηύθυνε τον ακόλουθο χαιρετισμό:

Φίλες και φίλοι, να σας συγχαρώ γι΄ αυτή την πρωτοβουλία για τρεις λόγους και να πω ότι είναι ιδιαίτερη η χαρά μου που βρίσκομαι σήμερα εδώ, δείχνοντας έτσι την προσήλωσή μας, τη στήριξή μας σ’ αυτή την προσπάθεια.
Μια προσπάθεια που βεβαίως ξεκίνησε με πρωτοβουλία των πολιτών όπως είπε ο Πρόεδρος, Τάσος Τζήκας, αλλά βεβαίως είχε την υποστήριξη τότε και της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ.
Τρεις λόγοι: Πρώτα απ’ όλα, είναι μια πρωτοβουλία της Κοινωνίας των Πολιτών, ιδιωτών, Συνδέσμου, επιχειρηματιών, που θέλησαν να αναπτύξουν μια δράση καινοτόμα.
Αυτό νομίζω δείχνει πολύ απλά, ότι υπάρχει ένα δυναμικό στη χώρα μας, το οποίο δεν χρειάζεται να λειτουργεί παρασιτικά στο κράτος, αλλά μπορεί να έρθει το κράτος να βοηθήσει, να στρώσει το έδαφος, αν θέλετε, να διαμορφώσει τις συνθήκες, πάνω στις οποίες η πρωτοβουλία της κοινωνίας, η πρωτοβουλία η οικονομική θα δώσει σημαντικό αποτέλεσμα και, βεβαίως, ένα αποτέλεσμα που είναι ιδιαίτερης σημασίας για την ανάπτυξη, την επιχειρηματικότητα, την καινοτομία. 
Ο δεύτερος λόγος, για τον οποίο θα ήθελα να συγχαρώ την πρωτοβουλία όλων σας, του Συνδέσμου Πληροφορικής της Βόρειας Ελλάδας, είναι ότι η πρωτοβουλία αυτή αφορά σε έναν κλάδο στρατηγικό, σε έναν τομέα αιχμής.
Θα πρέπει να είναι τομέας αιχμής για την Ελλάδα, δυστυχώς δεν είναι ακόμα, αλλά είναι τομέας αιχμής παγκοσμίως, στον οποίο μπορούν να αναπτυχθούν τεράστιες νέες δραστηριότητες. Ανοίγεται ένας νέος δρόμος ανάπτυξης στον τομέα αυτό.
Είναι ένας κλάδος, που, όπως είπαμε και νωρίτερα, πρέπει να γίνει στρατηγικός κλάδος για την Ελλάδα. Και γινόμενος στρατηγικός κλάδος, να αποτυπωθεί αυτό, από την κυβερνητική δομή μέχρι βεβαίως και την χρηματοοικονομική υποστήριξη.
Σήμερα, είχαμε ένα από τα πιο μεγάλα πειράματα της ανθρωπότητας στον επιταχυντή του «CERN». Τρέχουν τα πράγματα, προχωράει η τεχνολογία, αλλάζουν οι επιστημονικές γνώσεις, εμπλουτίζονται, πολλαπλασιάζονται.
Η Ελλάδα έχει μείνει πίσω. Έχει μείνει πίσω και το πληρώνουμε, γιατί η Ελλάδα θα μπορούσε να πρωτοπορήσει. Αυτή η δική σας πρωτοβουλία είναι δείγμα πρώτα απ’ όλα των ικανοτήτων, των δυνατοτήτων των επιστημόνων, της επιχειρηματικής δράσης των Ελλήνων.
Όταν, λοιπόν, ανοίγουμε εμείς αυτούς τους δρόμους, όταν απελευθερώνουμε αυτές τις παραγωγικές δυνάμεις, όταν δίνουμε αυτές τις ευκαιρίες, η Ελλάδα μπορεί και δείχνει, όχι τη μιζέρια που πολλές φορές ζούμε γύρω μας, αλλά δείχνει νέους δρόμους. Και αυτός είναι ο δεύτερος λόγος, όπως σας είπα, για τον οποίο χρειάζεται να σας δώσουμε συγχαρητήρια.
Είναι ένα πρότυπο, πάνω στο οποίο θα πρέπει να δείξουμε ότι, η Ελλάδα δεν χρειάζεται να είναι τελευταία στην Ευρωπαϊκή Ένωση στο θέμα της πληροφορικής, της απορρόφησης των καινοτομιών αυτών της νέας τεχνολογίας, αλλά θα μπορούσε να είναι μία από τις πρώτες χώρες. Γιατί όχι;
Και είναι πολύ σημαντικός αυτός ο τομέας για όλη μας τη ζωή και τη διοίκηση. Την ηλεκτρονική διοίκηση, τη δημόσια διοίκηση. Πόσο πιο εύκολη θα είναι η ζωή μας, όταν υπάρξει η Ηλεκτρονική Δημόσια Διοίκηση, από τις αδειοδοτήσεις μέχρι το οποιοδήποτε έγγραφο, μέχρι την οποιαδήποτε πράξη με την δημόσια διοίκηση και, βεβαίως, με την εγγύηση της διαφάνειας, της χρηστής διοίκησης, της καταπολέμησης της διαφθοράς, που αυτό δυστυχώς είναι ένα φαινόμενο των ημερών.
Είναι πολύ σημαντική αυτή η πρωτοβουλία για την έρευνα, διότι ουσιαστικά διαμορφώνει δίκτυα, όχι μόνο ελληνικά, αλλά σε παγκόσμιο επίπεδο, γνώσης, νέων σκέψεων, νέων αντιλήψεων, μέσα από την πληροφορική.
Σημαντική θα είναι η πληροφορική για το εμπόριο, σημαντική θα είναι για την ενημέρωση και την ψυχαγωγία. Αυτή τη στιγμή, η νέα γενιά ουσιαστικά βρίσκει μέσα από το διαδίκτυο από ταινίες μέχρι μουσική.
Σημαντική θα είναι η πληροφορική για τον δικό μας πολιτισμό, σημαντική θα είναι για την παιδεία, όπου δυστυχώς έχουμε μείνει, στα Πανεπιστήμια, σ' αυτό το τραγικό για την αντίληψη της παιδείας, του ενός και μοναδικού συγγράμματος, όταν εδώ ανοίγεται, μέσω του χώρου της πληροφορικής, η δυνατότητα να έχει κανείς στο σπίτι του, στο γραφείο του, στο χώρο μάθησης, στο σχολείο ή στο Πανεπιστήμιο, ουσιαστικά, τις βιβλιοθήκες όλου του κόσμου.
Κι εμείς έχουμε μείνει πίσω, σε μια αντίληψη του ενός και μοναδικού συγγράμματος, της αποστήθισης, αντί της αξιοποίησης, αντί της κριτικής προσέγγισης της πληροφορίας, της σύνθεσης, της ανάλυσης, ώστε να μπορούμε να αξιοποιήσουμε αυτή την πληροφορία για νέα προϊόντα, για λύσεις προβλημάτων, για σημαντικές συνθέσεις.
Στο χώρο της υγείας με την τηλεματική. Υπάρχουν νησιά μας, που πιλοτικά το έχουν κάνει. Μακάρι να υπάρξουν και άλλα, η Τήλος, παραδείγματος χάρη, όπου εκεί οι πολίτες έχουν άμεση πρόσβαση, μέσα από το διαδίκτυο, στη διάγνωση από σημαντικά νοσοκομεία, όπως της Ρόδου. Γιατί λοιπόν να μην αναπτυχθεί συστηματικά στη χώρα μας;
Αυτό δείχνει και κάτι ακόμα. Η Ελλάδα έχει μια ιδιαιτερότητα. Είμαστε μια χώρα με νησιά, με βουνά, με ένα έδαφος που πραγματικά πολλές φορές δημιουργεί προβλήματα στις συγκοινωνίες, στην επικοινωνία κλπ. Η πληροφορική μάς δίνει τη δυνατότητα αποκέντρωσης, ένα πολύ σημαντικό θέμα για τη Θεσσαλονίκη, για τη Βόρεια Ελλάδα, πόσο μάλλον για τα νησιά μας.
Δηλαδή, τη δυνατότητα να έχεις υπηρεσίες, να έχεις λειτουργίες, να έχεις πρόσβαση, πρόσβαση στη γνώση, πρόσβαση στην πληροφόρηση, πρόσβαση σε έναν κοινό πια πλούτο της ανθρωπότητας, που θα είναι και μια κοινοκτημοσύνη της ανθρωπότητας, όσο μακριά και σε όποια γωνιά της ελληνικής γης κι αν βρίσκεσαι.
Πολύ σημαντικό, λοιπόν, για το δικό μας σχέδιο, του ΠΑΣΟΚ, να αποκεντρώσουμε αρμοδιότητες, πόρους, δυνατότητες με άλλη δομή στη χώρα μας. Η πληροφορική θα παίξει καθοριστικό ρόλο. Θα είναι, αν θέλετε, μια ραχοκοκαλιά, που θα μπορέσει να βοηθήσει στην υλοποίηση αυτού του σχεδίου μας.
Θα βοηθήσει τη συμμετοχή. Θέλουμε διαβούλευση. Θα βοηθήσει πολιτικά, ο κόσμος να αισθάνεται ότι έχει λόγο, ότι έχει φωνή μέσα από το διαδίκτυο. Σήμερα, το κάνει καμιά φορά η νέα γενιά, με τις ψηφοφορίες στην τηλεόραση. Αυτό, σκεφτείτε πώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί, ως ένα συστηματικό εργαλείο για διαβούλευση της κυβέρνησης, της εκάστοτε κυβέρνησης, γύρω από διάφορα θέματα, νομοσχέδια, όχι με αιφνιδιασμούς και με αυταρχισμούς, που δυστυχώς ζούμε αυτές τις ημέρες, αλλά με μια ουσιαστική συμμετοχή του πολίτη μέσα απ’ αυτή τη δυνατότητα.
Επίσης, η έννοια των δικτύων. Δικτυώνεται ο πολίτης μέσα από την πληροφορική.. Έχει τη δυνατότητα, η νέα γενιά το ξέρει, να έχει μια επαφή με έναν άνθρωπο σε μιαν άλλη περιοχή, σε έναν άλλο χώρο, σε μια άλλη χώρα, με το face book και όλα αυτά.
Το δίκτυό μας έχει και κάτι άλλο. Πάμε σε μια εποχή, που θα αρχίσουμε να παράγουμε ενέργεια αποκεντρωμένα, με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Και πρόσφατα, ήταν εδώ στην Ελλάδα, για το Συνέδριο της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, ο κύριος Ρίφκιν, ο οποίος έλεγε ότι ο συνδυασμός πληροφορικής και δικτύου ενέργειας θα είναι πολύ βασικός, ώστε να μπορεί να παράξουμε ενέργεια σε περιφερειακό επίπεδο, αλλά  και να συνδεθεί με ένα εθνικό δίκτυο, όπου δεν θα είναι μόνο συγκεντρωμένη η ενέργεια κεντρικά, αλλά θα αποκεντρώνεται περιφερειακά, που σημαίνει ηλιακή ενέργεια, αιολική ενέργεια. Κάθε σπίτι, ουσιαστικά, κάθε κτίριο μπορεί να γίνει μονάδα παραγωγής ενέργειας πια.
Αυτά μπορεί να φαίνονται, όταν τα λέει κανείς, ως επιστημονική φαντασία. Όμως, δυστυχώς, επιστημονική φαντασία είναι μόνο επειδή η σημερινή Πολιτεία και η σημερινή κυβέρνηση δεν τα προωθεί, διότι υπάρχουν και λειτουργούν αυτές οι τεχνολογίες και αλλού και έρχονται πολύ γρήγορα. Έρχονται στο μέτρο που εμείς είμαστε έτοιμοι να τα υιοθετήσουμε και να τα προωθήσουμε.
Ένας τελευταίος τρίτος λόγος, λοιπόν, για τον οποίο θεωρώ πολύ σημαντική την πρωτοβουλία σας και σας συγχαίρω, είναι ότι αυτή η πρωτοβουλία δεν ξεκίνησε από την Αθήνα, ξεκίνησε από τους Βορειοελλαδίτες, τους επιχειρηματίες της Βόρειας Ελλάδας, που μας λένε κάτι ακόμα.
Εδώ, υπάρχει ένα δυναμικό ανθρώπων, που δυστυχώς ασφυκτιά, αισθάνεται μία ασφυξία, μία καταπίεση, θα μπορούσε να πει κανείς. Αυτό το δυναμικό όμως, άμα του δώσουμε την ευκαιρία, άμα το απελευθερώσουμε, μπορεί να κάνει θαύματα.
Κι αυτή είναι επίσης μια δική μας δέσμευση, να συμβάλουμε, να δώσουμε τις δυνατότητες, οι παραγωγικές δυνάμεις της Βόρειας Ελλάδας να μπορούν επιτέλους να αναπτύξουν το δικό τους χώρο, τις δικές τους πρωτοβουλίες και, βεβαίως, και τα δικά τους οράματα.
Θέλω να ξέρετε ότι, θα είμαι κοντά σας, και τώρα ως αντιπολίτευση, και αύριο ως κυβέρνηση.

Να είστε καλά. Ευχαριστώ πολύ.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 



 

 

 

 

 

 

 Επιστροφή  Κορυφή σελίδας

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η με οποιονδήποτε τρόπο αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου της εφημερίδας, χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη. Κάθε δημόσια αναφορά στο περιεχόμενο της συνεπάγεται και αναφορά του ονόματός της, όπως η δημοσιογραφική δεοντολογία επιτάσσει.

 

 

[Αρχική σελίδα]  [Αγορά Εργασίας]  [Επιχειρηματικότητα]  [Προσλήψεις στο Δημόσιο]  [Εκπαίδευση]  [Σεμινάρια]  [Νομοθεσία]  [Βιβλία]
Διεύθυνση: Λ. Ριανκούρ 73, 11524 Αθήνα, email: info@proslipsis.gr , Τηλ: 6949244434
©  2004-2021  proslipsis.gr, All rights reserved