ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΗΣ PROSLIPSIS.GR
Μάθετε πρώτοι τα νέα ...

  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
 

 
Βάλτε Αγγελία      Δείτε Αγγελίες      Newsletters       
  Επικοινωνία     
 
 
 
 
 
 
 
 

 
  Οργάνωση - Διοίκηση Επιστροφή    
Ο υφυπουργός Παιδείας κ. Σπ. Ταλιαδούρος στη Σύνοδο των Προέδρων και Αντιπροέδρων ΤΕΙ (30/10/08)

 

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ
Ανακοίνωση Τύπου, Αθήνα 30 Οκτωβρίου 2008

Τοποθέτηση του Υφυπουργού κ. Σπ. Ταλιαδούρου στη Σύνοδο των Προέδρων και Αντιπροέδρων ΤΕΙ


Ο Υφυπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Σπύρος Ταλιαδούρος στην τοποθέτηση του στη Σύνοδο των Προέδρων και Αντιπροέδρων ΤΕΙ, που πραγματοποιείται στη Λάρισα, επεσήμανε τα εξής:
      «Βασικό γνώρισμα της σύγχρονης εποχής είναι η κοινωνία της γνώσης, η οποία χαρακτηρίζεται από την αυξανόμενη σημασία της επιστήμης, της έρευνας, της τεχνολογίας και της καινοτομίας για την ευημερία των πολιτών της. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα η γνώση να έχει αναδειχθεί ως ο κυριότερος φορέας  ανταγωνιστικότητας και τα Α.Ε.Ι., ο κατ΄εξοχήν χώρος παραγωγής και μεταφοράς γνώσης και έρευνας, να αποτελούν τον πυρήνα των ανεπτυγμένων χωρών σε ολόκληρο τον κόσμο.
Μέχρι το 2004 τα ΤΕΙ αντιμετώπιζαν τη συσσώρευση χρόνιων και ανεπίλυτων προβλημάτων με κυριότερα τη μη συνταγματική κατοχύρωση του ανώτατου χαρακτήρα τους, την υποχρηματοδότησή τους, τη μη ύπαρξη περιεχομένων σπουδών για μεγάλο αριθμό Τμημάτων που ήδη λειτουργούσαν, ενώ δεν υπήρχαν επαγγελματικά δικαιώματα για τους αποφοίτους μεγάλου αριθμού Τμημάτων και δεν είχε ενεργοποιηθεί η διάταξη του νόμου 2916/2001, που προβλέπει τη σύμπραξη των Τ.Ε.Ι. σε Μεταπτυχιακά Προγράμματα Σπουδών με Πανεπιστήμια του Εξωτερικού.
Με τις νομοθετικές και κυβερνητικές πρωτοβουλίες μας προωθήσαμε δυναμικά την επίλυση των προβλημάτων αυτών. Ειδικότερα: αυξήθηκε η χρηματοδότηση για τις λειτουργικές δαπάνες των ΤΕΙ και φέτος είναι αυξημένες κατά 75,5% ως προς το 2004, ολοκληρώθηκε η κατοχύρωση των απαραίτητων ρυθμίσεων για τη διασφάλιση της ακαδημαϊκότητάς τους,  η ρύθμιση σημαντικών θεμάτων εκπαιδευτικού προσωπικού με το ν.3404/2005 και η υπαγωγή των ΤΕΙ στην έννοια του άρθρου 16 του Συντάγματος.
Συγκεκριμένα:
Πρώτον, με το νόμο 3404/2005, αντιμετωπίστηκαν θεσμικά θέματα των Ιδρυμάτων και προβλήματα, τα οποία είχαν προκύψει  με την ψήφιση του Ν. 2916/2001, ο οποίος προέβλεπε την ανωτατοποίηση των Τ.Ε.Ι..
      Ειδικότερα:
• Ενισχύθηκε το αυτοδιοίκητο των ΤΕΙ
• Συστάθηκαν 630 νέες θέσεις Εκπαιδευτικού Προσωπικού (Ε.Π.), καθώς και 400 νέες  θέσεις Ειδικού Τεχνικού Προσωπικού (Ε.Τ.Π.) και Διοικητικού Προσωπικού (Δ.Π.).
• Εξασφαλίσθηκαν πιστώσεις για προκήρυξη 800 νέων θέσεων Εκπαιδευτικού Προσωπικού.
• Επιλύθηκε σειρά θεσμικών θεμάτων που αφορούσαν στην εύρυθμη λειτουργία των ΤΕΙ και τα οποία εκκρεμούσαν για χρόνια.
• Καθορίστηκε το Περιεχόμενο Σπουδών για 154 Τμήματα των Τ.Ε.Ι, βάσει του οποίου καθορίζονται στη συνέχεια και τα επαγγελματικά δικαιώματα των πτυχιούχων των Τμημάτων.
• Δόθηκε η δυνατότητα πραγματοποίησης εφαρμοσμένης έρευνας από τα Τ.Ε.Ι., ενώ στον νόμο για το θεσμικό πλαίσιο της Έρευνας και της Τεχνολογίας στη χώρα μας, τα ΤΕΙ αντιμετωπίστηκαν σε ισότιμη βάση με τα Πανεπιστήμια.

Δεύτερον, προκειμένου να αντιμετωπιστούν προβλήματα που είχαν δημιουργηθεί από τη μη επαρκή χρηματοδότηση των Τ.Ε.Ι., το ΥΠ.Ε.Π.Θ. πραγματοποίησε διαδοχικές έκτακτες χρηματοδοτήσεις και αύξηση των προϋπολογισμών των Τ.Ε.Ι., ώστε η χρηματοδότηση των Ιδρυμάτων να αυξηθεί από 90.000.000 Ευρώ σε 158.000.000 Ευρώ, δηλαδή περίπου κατά 70%, μέσα στα τέσσερα τελευταία χρόνια. Επίσης, η χρηματοδότηση για τη σίτιση των σπουδαστών των Τ.Ε.Ι. αυξήθηκε από 16.240.000 Ευρώ σε 25.850.000 Ευρώ κατά τα τελευταία τέσσερα χρόνια, ποσοστό αύξησης 60%.
        Τρίτον, ενώ  με το Ν. 2916/2001  προβλέφθηκε ότι τα Τμήματα Τ.Ε.Ι. μπορούν να συμπράττουν στη λειτουργία Προγραμμάτων Μεταπτυχιακών Σπουδών (Π.Μ.Σ.) με Τμήματα Πανεπιστημίων εσωτερικού ή ομοταγών εξωτερικού, μέχρι το 2004 ουδέποτε εκδόθηκαν οι σχετικές Υπουργικές Αποφάσεις για τη λειτουργία τους.
       Σε υλοποίηση των ανωτέρω διατάξεων, από τον Απρίλιο του 2004 και μετά,  εγκρίθηκαν με υπουργικές αποφάσεις και λειτουργούν σήμερα:
- 37 προγράμματα μεταπτυχιακών σπουδών, σε σύμπραξη Τ.Ε.Ι. με Πανεπιστήμια του εσωτερικού και
-   24 προγράμματα μεταπτυχιακών σπουδών, σε σύμπραξη Τ.Ε.Ι. με Πανεπιστήμια του εξωτερικού.
Τέταρτον, με το Ν. 3549/2007, τα ΤΕΙ αποτελούν πλέον Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα,  ώστε να μην τίθεται πλέον νομικό κώλυμα για το status των Ιδρυμάτων και από το Συμβούλιο της Επικρατείας.
Πέμπτον, με το Ν. 3685/2008 ‘’περί μεταπτυχιακών σπουδών στα ΑΕΙ’’, δόθηκε στα ΤΕΙ η δυνατότητα μετά από  αξιολόγηση, όπως και στα Πανεπιστήμια  να πραγματοποιούν αυτοδύναμα μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών.
        Έκτον, το ΥΠΕΠΘ από το 2004, έθεσε σε προτεραιότητα την έκδοση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των πτυχιούχων Τμημάτων ΤΕΙ που  εκκρεμούσαν για δεκαετίες, δεδομένου ότι δεν είχε, άλλωστε, μέχρι τότε  ολοκληρωθεί και η έκδοση των περιεχομένων σπουδών  των Τμημάτων των ΤΕΙ.
     Ειδικότερα:
 1) Εντός του έτους 2006, ολοκληρώθηκε η διαδικασία κατά τα ανωτέρω και εκδόθηκαν τα Προεδρικά Διατάγματα που καθορίζουν τα επαγγελματικά δικαιώματα των πτυχιούχων οκτώ (8) Τμημάτων της Σχολής Διοίκησης και Οικονομίας των ΤΕΙ (Π.Δ 174/06, ΦΕΚ 184¶), καθώς και τα επαγγελματικά δικαιώματα των πτυχιούχων άλλων δύο Τμημάτων των ΤΕΙ και, ειδικότερα, του Τμήματος Σχεδιασμού και Παραγωγής Ενδυμάτων και  του Τμήματος Σχεδιασμού και Τεχνολογίας Ξύλου και Επίπλου (Π.Δ. 97/06, ΦΕΚ 98¶).
 2) Για τα επαγγελματικά δικαιώματα των πτυχιούχων τεσσάρων (4) Τμημάτων της ΣΤΕΦ, λειτούργησαν ήδη τρεις (3) Επιστημονικές Επιτροπές, στις οποίες συμμετείχαν Καθηγητές του Πολυτεχνείου, Πανεπιστημίων και ΤΕΙ, καθώς και εκπρόσωποι και μέλη πολλών εμπλεκόμενων φορέων (όπως Τ.Ε.Ε, Ε.Ε.ΤΕ.Μ, Π.Ο.Μ.Η.Τ.Ε.Δ.Υ, ΥΠ.Ε.Χ.Ω.Δ.Ε), έχει γνωμοδοτήσει το ΣΑΤΕ και ήδη έχει προωθηθεί το σχετικό Π.Δ. για υπογραφή στο συναρμόδιο Υπουργείο. Πρόκειται, ειδικότερα, για τα Τμήματα: - Πολιτικών Δομικών Έργων,  Πολιτικών Έργων Υποδομής, Τοπογραφίας και  Γεωπληροφορικής και Τοπογραφίας.
 3) Τα επαγγελματικά δικαιώματα των πτυχιούχων έντεκα (11) Τμημάτων της Πληροφορικής των ΤΕΙ, έχουν περάσει ήδη από τον έλεγχο του Συμβουλίου της Επικρατείας και προωθούνται για την έκδοση του σχετικού Π.Δ.
 4) Λειτούργησε Επιστημονική Επιτροπή για τη διαμόρφωση εισήγησης για τα επαγγελματικά δικαιώματα των πτυχιούχων άλλων έξι (6) Τμημάτων (κυρίως της Σχολής Τεχνολογίας Γεωπονίας), η οποία κατέθεσε ήδη σχετικό πόρισμα. Το εν λόγω πόρισμα εγκρίθηκε από  την Ολομέλειας του ΣΑΤΕ και προωθείται στο Συμβούλιο της Επικρατείας.
 5) Για τα επαγγελματικά δικαιώματα των πτυχιούχων δώδεκα (12) Τμημάτων της Σχολής Τεχνολογικών Εφαρμογών των ΤΕΙ λειτουργεί ήδη Επιστημονική Επιτροπή, το πόρισμα της οποίας αναμένεται προκειμένου να εισαχθεί στο ΣΑΤΕ για γνωμοδότηση».

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 



 

 

 

 

 

 

 Επιστροφή  Κορυφή σελίδας

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η με οποιονδήποτε τρόπο αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου της εφημερίδας, χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη. Κάθε δημόσια αναφορά στο περιεχόμενο της συνεπάγεται και αναφορά του ονόματός της, όπως η δημοσιογραφική δεοντολογία επιτάσσει.

 

 

[Αρχική σελίδα]  [Αγορά Εργασίας]  [Επιχειρηματικότητα]  [Προσλήψεις στο Δημόσιο]  [Εκπαίδευση]  [Σεμινάρια]  [Νομοθεσία]  [Βιβλία]
Διεύθυνση: Λ. Ριανκούρ 73, 11524 Αθήνα, email: info@proslipsis.gr , Τηλ: 6949244434
©  2004-2021  proslipsis.gr, All rights reserved