ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΗΣ PROSLIPSIS.GR
Μάθετε πρώτοι τα νέα ...

  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
 

 
Βάλτε Αγγελία      Δείτε Αγγελίες      Newsletters       
  Επικοινωνία     
 
 
 
 
 
 
 
 

 
  Οργάνωση - Διοίκηση Επιστροφή    
Δηλώσεις μετά τη συνάντηση Σπηλιωτόπουλου με ΓΣΕΕ 4/2/09

 

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ
Ανακοίνωση Τύπου, 4 Φεβρουαρίου 2009

 

Ο Υπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Άρης Σπηλιωτόπουλος πραγματοποίησε σήμερα συνάντηση με το Προεδρείο της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδος (ΓΣΕΕ). Αμέσως μετά το πέρας της συνάντησης, οι κ.κ. Σπηλιωτόπουλος και Παναγόπουλος προέβησαν στις ακόλουθες δηλώσεις:

Α. ΣΠΗΛΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Είχα την ευκαιρία σήμερα να επισκεφτώ, για πρώτη φορά οφείλω να ομολογήσω, τα γραφεία της ΓΣΕΕ και να έχω μια γόνιμη συνεργασία με το Προεδρείο της και συγκεκριμένα με τον Πρόεδρο της ΓΣΕΕ. Οφείλω να πω ότι η συνεργασία αυτή ήταν σε ένα πλαίσιο γόνιμης ανταλλαγής απόψεων, ήταν  μια συνάντηση εξαιρετικά ουσιαστική και θα έλεγα ότι, μέσα από αυτή τη συνεργασία, διαπιστώσαμε ότι υπάρχουν αρκετά κοινά σημεία, βάσει των οποίων μπορούμε να εργαστούμε στο μέλλον για να δανειστούμε όσο το δυνατό περισσότερα πράγματα και σε επίπεδο διαλόγου, αλλά και σε επίπεδο χάραξης πολιτικών από τη μακρά εμπειρία που έχει η ΓΣΕΕ σε ζητήματα εκπαιδευτικής πολιτικής, αλλά και έρευνας και τεχνογνωσίας και μεθοδολογίας, όσον αφορά την ίδια τη διαδικασία του διαλόγου, το θέμα της παιδείας, αλλά βεβαίως, σε μετέπειτα στάδιο, της συνάντησης της παιδείας με την αγορά εργασίας. Είναι βέβαιο και είναι σαφές ότι σε πολλά σημεία οι απόψεις μας ταυτίζονται και αυτό δεν έχω λόγο να μη το πω. Το είχα πει από την πρώτη στιγμή, θα το πω για μια ακόμη φορά, ότι εμένα μου είναι αδιάφορο η ιδεολογική, η πολιτική αφετηρία του οποιουδήποτε συμμετέχει ζωηρά στο διάλογο αυτό. Εμένα με ενδιαφέρει αν οι απόψεις είναι χρήσιμες και, οφείλω να ομολογήσω, σήμερα διαπίστωσα ότι η ΓΣΕΕ πράγματι έχει χρήσιμες απόψεις και για το διάλογο και για την παιδεία και για τη δια βίου εκπαίδευση.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να υποθέσουμε ότι θα υπάρξει συνεργασία ούτως ώστε να υπάρχει ανάμεσα στην εκπαίδευση και στην αγορά εργασίας μια σύνδεση πιο εποικοδομητική;

Α. ΣΠΗΛΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Από τη δική μας πλευρά τουλάχιστον, αυτό θα το επιδιώξουμε. Είναι στόχος μας. Και ελπίζω αυτός ο στόχος, αυτή η επιδίωξη να βρει ανταπόκριση και από την πλευρά της ΓΣΕΕ.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ, αναφερθήκατε σε πολλά κοινά σημεία. Θα μας πείτε μερικά;

Α. ΣΠΗΛΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι ο ρόλος που μπορεί να έχει η δια βίου εκπαίδευση. Έχει να κάνει με το γεγονός ότι από τη φύσης της η ΓΣΕΕ καλλιεργεί πάντα τις προϋποθέσεις ενός γόνιμου και ουσιαστικού διαλόγου. Έχουμε να δανειστούμε αρκετά από τη μεθοδολογία οργάνωσης του διαλόγου, έχει αρκετά να κάνει με έρευνες - ήδη έχουν γίνει εξαιρετικά σημαντικές έρευνες για την παιδεία και για τον τρόπο εκπαίδευσης και για τη λειτουργία της εκπαίδευσης και πως εντάσσεται όλη η κοινωνία σε αυτό το εκπαιδευτικό πλαίσιο. Πράγματα τα οποία είναι εξαιρετικά ενδιαφέροντα για μας και πολλά από αυτά εξαιρετικά χρήσιμα και γι' αυτό και θα τα υιοθετήσουμε μάλιστα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άλλωστε να μην ξεχνάμε ότι η ΓΣΕΕ ήταν ένας φορέας που ήθελε να ιδρύσει και Πανεπιστήμιο.

Α. ΣΠΗΛΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Για να είμαστε απόλυτα ειλικρινείς, αυτό βέβαια δεν έχει να κάνει με τη σημερινή μας συνάντηση. Θέλω να είμαστε καλά και κάποια στιγμή να δούμε τη ΓΣΕΕ να έχει το δικό της Πανεπιστήμιο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν έχει σχέση αυτό με τα Κολλέγια.

Α. ΣΠΗΛΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό έχει να κάνει με το πώς εγώ βλέπω τη ΓΣΕΕ και πως εγώ τουλάχιστον σέβομαι την ιστορία της, το ρόλο της και τη συνεισφορά της στην κοινωνία.

Γ. ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν ήταν η συνάντησή μας με τον κ. Υπουργό μια εθιμοτυπική, μια τυπική συνάντηση. Μπήκαμε σε ζητήματα ουσίας. Για μας η παιδεία έχουμε πει ότι είναι ο χώρος για τον οποίο απαιτείται μια εθνική κοινωνική συμφωνία. Μια συμφωνία που θα υπερβαίνει τη θητεία μιας Κυβέρνησης, που θα την εγγυάται όλο το πολιτικό σύστημα προκειμένου να γίνουν οι μεγάλες αλλαγές που απαιτούνται, για να μπορέσει η χώρα να ανταποκριθεί στις σύγχρονες απαιτήσεις. Γιατί η χώρα αυτή, που υποβαθμίζεται διαρκώς το παραγωγικό της δυναμικό και δεν επενδύει στην παιδεία, δεν μπορεί να έχει καλό μέλλον. Και το λέω αυτό γιατί, παρ' όλο ότι φαίνεται ένα γενικό θεωρητικό σχήμα, είναι αυτό που θα απασχολήσει –και πρέπει να απασχολήσει- όλους μας, μαζί με το άλλο μεγάλο ζήτημα –και γι' αυτό απαιτείται εθνική και κοινωνική συμφωνία, το ξέρετε το έχουμε ξαναπεί- της κοινωνικής ασφάλισης. Συζητήσαμε και για την πρωτοβουλία του Υπουργείου, μετά τη δύσκολη περίοδο που περάσαμε με τον ξεσηκωμό της νεολαίας που εξ αντικειμένου το θέμα της παιδείας ετέθη στην ημερήσια διάταξη με ένα δυναμικό χαρακτήρα, το πώς και αν υπάρχει η δυνατότητα να οργανωθεί ένας διάλογος, που θα οδηγήσει στη λήψη θετικών αποφάσεων, για την αντιμετώπιση κρίσιμων ζητημάτων στην παιδεία. Όπως ξέρετε, το έχω πει και το λέω πάντα στις δημόσιες συγκεντρώσεις, εμείς πιστεύουμε ότι ο διάλογος είναι το μοναδικό, το καλύτερο εργαλείο συνεννόησης στη δημοκρατία. Αρκεί ο διάλογος αυτός, να έχει τις προϋποθέσεις, να έχει το πολιτικό περιβάλλον ώστε να γίνει ουσιαστικός, γόνιμος και παραγωγικός. Για ζητήματα αυτού του διαλόγου που εγείρουν ενδεχομένως αμφιβολίες ή καχυποψίες, τα θέσαμε στον Υπουργό. Μας έδωσε απαντήσεις και μπορώ να πω ότι μας έδωσε απαντήσεις, ανυστερόβουλες, γνήσιες. Εμείς, στη βάση όλης της εμπειρίας που έχουμε αποκομίσει, στη βάση των μελετών και των παρεμβάσεων που έχουμε κάνει, θα συζητήσουμε και στα όργανα διοίκησης της ΓΣΕΕ και να είστε σίγουροι ότι ποτέ δεν θα λείψουμε από ζητήματα τα οποία αφορούν στο μέλλον των παιδιών, στο μέλλον των γενεών, στο μέλλον της χώρας μας που σχετίζονται κυρίως με το ζήτημα της παιδείας και της εκπαίδευσης.
Να κάνω μια παρατήρηση. Ουδέποτε η ΓΣΕΕ είπε ότι θα κάνει Πανεπιστήμιο, ιδιαίτερα όταν αυτό συνδυάστηκε με την ιδέα του ιδιωτικού Πανεπιστημίου. Η ΓΣΕΕ είναι υπέρ της δημόσιας και δωρεάν παιδείας, της παιδείας για όλους, της υψηλής ποιότητας παιδείας.
Και να σας πω εγώ τι θα ονειρευόμουν: να υπήρχε μια έδρα σε ένα μεγάλο Πανεπιστήμιο για σπουδές πάνω στο Συνδικαλισμό, στην οργανωμένη συνδικαλιστική δράση και εκεί, ακόμη και η ΓΣΕΕ, με το υστέρημά της, να χρηματοδοτούσε μια τέτοια πρωτοβουλία. Ούτε Πρυτάνεις θέλουμε να γίνουμε, ούτε να υποκαταστήσουμε το ρόλο της πολιτείας σε αυτό που πρέπει να κάνει, για να προσφέρει το δημόσιο αγαθό της παιδείας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Πρόεδρε μια ερώτηση επειδή αναφερθήκατε και στην αγορά εργασίας που συζητήθηκε στη συνάντησή σας με τον κ. Υπουργό. Έχουμε μια επιστολή του ΣΕΒ ο οποίος ξεκινάει με την ίδια αφετηρία με τη ΓΣΕΕ, αλλά καταλήγει σε τελείως διαφορετικά συμπεράσματα. Φωτογραφίζει ελαστικοποίηση στην αγορά εργασίας, νέες αλλαγές στο ασφαλιστικό, φορολογικές και ασφαλιστικές ελαφρύνσεις των εργοδοτών. Εσείς είχατε μια συνάντηση με τον Πρωθυπουργό, στην οποία ζητήσατε εντελώς διαφορετικά πράγματα. Ποια είναι η άποψή σας σχετικά με τις θέσεις του ΣΕΒ; Υπάρχει η δυνατότητα για μια συνεννόηση των κοινωνικών δυνάμεων κάτω από αυτές τις συνθήκες;

Γ. ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ: Θα έπρεπε να υπάρχει, ιδιαίτερα στις συνθήκες κρίσης. Αν κάποιοι θέλουν να χρησιμοποιήσουν την κρίση, είτε την κρίση της ασκούμενης πολιτικής είτε τη διεθνή κρίση, για να πετύχουν άλλα πράγματα, εμείς όχι μόνο δεν μπορούμε να τους παρακολουθήσουμε, είμαστε σταθερά απέναντί τους. Αν θέλουν να κάνουμε παρεμβάσεις που θα ενισχύουν τα πιο αδύναμα τμήματα της κοινωνίας και κυρίως τους άνεργους, τους συνταξιούχους και τους μισθωτούς, τότε, με οποιονδήποτε είναι σε αυτή την κατεύθυνση, μπορούμε να συνεννοηθούμε και να συνεργαστούμε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ, εγώ θα ήθελα, μια και πιάσαμε και τα άλλα θέματα, να σας ρωτήσω για την αντιμετώπιση των αγροτών χτες, τη βίαιη όπως απεδείχθη. Είστε ένας νέος πολιτικός και νομίζω ότι έχετε άποψη για τέτοια θέματα, ίσως και λίγο περισσότερο από τους μεγαλύτερους σας. Πως κρίνετε αυτή την αντιμετώπιση που εξαγρίωσε πολύ κόσμο;

Α. ΣΠΗΛΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Νομίζω ότι οι εξηγήσεις που δόθηκαν είναι αρκετές. Δεν νομίζω ότι χρειάζεται να προχωρήσουμε σε περαιτέρω ανάλυση ενός ζητήματος το οποίο μπορεί να σκιάσει την επιθυμία που υπάρχει από τη δική μας πλευρά, ευρύτερου διαλόγου, όπως η ίδια εκφράζεται από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης λέγοντας ότι το γραφείο του Υπουργείου είναι ανοιχτό, για να συζητήσει τα θέματα των αγροτών και νομίζω ότι αυτή η πρόθεση, αυτή η βούληση μας καλύπτει όλους.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, θα πάρετε στο διάλογο μέρος; Είστε και μέλος του ΕΣΥΠ έτσι κι αλλιώς.

Γ. ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ: Ξέρετε σε αυτά τα ζητήματα δεν υπάρχουν απαντήσεις μονολεκτικές. Το ναι και το όχι, είναι για άλλες αντιλήψεις και για άλλα καθεστώτα. Εμείς εξετάζουμε όλες τις παραμέτρους, ξέρετε ότι έχουμε πάντα θετική στάση απέναντι στις δημοκρατικές λειτουργίες, θα συζητήσουμε και στα πλαίσια των διαδικασιών μας και, όπου χρειαστούμε, ο Υπουργός μας είπε ότι είναι ανοιχτός να μας δώσει ό,τι διευκρινίσεις. Σας είπα ότι εμείς δεν λείπουμε από τις μεγάλες αλλαγές, δεν λείπουμε όμως και από τα μικρά που πρέπει να γίνουν, για να βοηθήσουν τους νέους ανθρώπους.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είστε μέλος του ΕΣΥΠ όμως. Άρα θα συμμετέχετε.

Γ. ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ: Ξέρετε όμως ότι ο διάλογος δεν γίνεται ακόμη στο ΕΣΥΠ.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Επειδή λέτε ότι πρέπει να συμμετέχετε στο διάλογο που γίνεται για την παιδεία, πως κρίνετε αποφάσεις άλλων που δεν λένε ότι «δεν θα συμμετέχουμε σε αυτό το διάλογο»;

Γ. ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ: Έχουν δημοκρατικό δικαίωμα. Όπως ο κάθε φορέας παίρνει τις αποφάσεις του και αυτές θα τις κρίνει η κοινωνία. Θα κρίνουμε εμείς ο ένας τον άλλον; Δεν είναι και κομψό.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ευχαριστούμε πολύ.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 



 

 

 

 

 

 

 Επιστροφή  Κορυφή σελίδας

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η με οποιονδήποτε τρόπο αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου της εφημερίδας, χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη. Κάθε δημόσια αναφορά στο περιεχόμενο της συνεπάγεται και αναφορά του ονόματός της, όπως η δημοσιογραφική δεοντολογία επιτάσσει.

 

 

[Αρχική σελίδα]  [Αγορά Εργασίας]  [Επιχειρηματικότητα]  [Προσλήψεις στο Δημόσιο]  [Εκπαίδευση]  [Σεμινάρια]  [Νομοθεσία]  [Βιβλία]
Διεύθυνση: Λ. Ριανκούρ 73, 11524 Αθήνα, email: info@proslipsis.gr , Τηλ: 6949244434
©  2004-2021  proslipsis.gr, All rights reserved