ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΗΣ PROSLIPSIS.GR
Μάθετε πρώτοι τα νέα ...

  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
 

 
Βάλτε Αγγελία      Δείτε Αγγελίες      Newsletters       
  Επικοινωνία     
 
 
 
 
 
 
 
 

 
  Οργάνωση - Διοίκηση Επιστροφή    
Συνέντευξη Κ. Χατζηδάκη για φωτοβολταϊκά - γεωθερμία στον οικιακό τομέα 20/5/09

 

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Ανακοίνωση Τύπου, Αθήνα, 20 Μαΐου 2009

 

Συνέντευξη Τύπου Υπουργού Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη με θέμα: «Εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων και γεωθερμικών εφαρμογών στον οικιακό τομέα»

Ο Υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης παρουσίασε σήμερα, Τετάρτη 20 Μαΐου, στις 11:00 π.μ., σε συνέντευξη Τύπου, το πλαίσιο για την «εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων και γεωθερμικών εφαρμογών στον οικιακό τομέα».

Στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου μίλησαν επίσης, ο Υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Ιωάννης Μπούγας και ο Γενικός Γραμματέας Ανάπτυξης κ. Κωνσταντίνος Μουσουρούλης.

Ακολουθεί το κείμενο της συνέντευξης Τύπου

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Καλημέρα σε όλες και σε όλους. Όπως έχουμε σημειώσει και άλλες φορές, σταθερή και αταλάντευτη πολιτική του Υπουργείου είναι η προώθηση της πράσινης ενέργειας και της βιώσιμης ανάπτυξης, όχι μόνο στα λόγια, αλλά κυρίως στα έργα. Επιδιώκουμε με πολύ συγκεκριμένο τρόπο να προωθήσουμε τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και να στηρίξουμε όλες τις δραστηριότητες που αναπτύσσονται γύρω από τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Οι κατευθύνσεις της κυβέρνησης στον τομέα αυτό είναι τρεις.

Η πρώτη σχετίζεται με μια σειρά από νομοθετικές κυρίως παρεμβάσεις για την προσέλκυση επενδύσεων στο χώρο της πράσινης οικονομίας, όπως ήταν αυτή που κάναμε το χειμώνα για τα φωτοβολταϊκά, όπως θα είναι αυτές που θα ακολουθήσουν για την ενσωμάτωση στο εθνικό δίκαιο της οδηγίας 32, όπως θα είναι αυτή που θα ακολουθήσει για την αιολική ενέργεια και τα μικρά υδροηλεκτρικά.

Η δεύτερη κατεύθυνση αφορά την αξιοποίηση του ΕΣΠΑ, για τη χρηματοδότηση δράσεων που σχετίζονται με την πράσινη οικονομία, την πράσινη ενέργεια κλπ.

Και η τρίτη είναι η ενίσχυση των πιο φιλικών προς το περιβάλλον πηγών ενέργειας, μέσα από διεθνείς ενεργειακές συμφωνίες, όπως είναι αυτές για το φυσικό αέριο, αλλά και μέσα από την προώθηση των μεγάλων επενδύσεων στο χώρο των ΑΠΕ. Αυτή άλλωστε είναι και η κατεύθυνση που έδωσα στη ΡΑΕ στην πρόσφατη επίσκεψή μου στην ολομέλειά της τη Δευτέρα, λέγοντας ότι θα πρέπει να προωθηθούν όλες οι επενδύσεις ακόμα πιο γρήγορα στο χώρο των ΑΠΕ, πιο πολύ όμως οι μεγάλες επενδύσεις.

Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει σημαντικά βήματα. Την τελευταία 5ετία συγκεκριμένα επετεύχθη ο τριπλασιασμός της εγκατεστημένης ισχύος στις ΑΠΕ, πράγμα το οποίο είναι από μόνο του σημαντικό. Αλλά σε καμία περίπτωση προφανώς δεν μας αρκεί. Θέλουμε πολύ πιο μεγάλα και πολύ πιο ουσιαστικά βήματα προς τα μπρος.

Και γι’ αυτό το λόγο δουλεύουμε στο Υπουργείο, για να καλύψουμε το κενό. Στην Ελλάδα υπάρχουν πολύ καλές συνθήκες για να αναπτύξουμε την πράσινη επιχειρηματική δραστηριότητα. Είμαστε σε προνομιακή γεωγραφική θέση τόσο όσον αφορά την αιολική ενέργεια, όσο και σε σχέση με την ηλιακή ενέργεια, αλλά και τη γεωθερμία.

Επομένως, θα είναι κρίμα πραγματικά εάν δεν υπάρξουν όλες εκείνες οι πολιτικές που θα μας επιτρέψουν να πετύχουμε το στόχο του 18% σε σχέση με την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών της χώρας από ΑΠΕ μέχρι το 2020 βάσει και της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και να κάνουμε εν πάση περιπτώσει όλα τα βήματα προκειμένου να έχουμε ενεργειακή εξοικονόμηση και προστασία του περιβάλλοντος.

Σήμερα θα σας μιλήσουμε για δυο πολύ συγκεκριμένες δράσεις που έχουμε προαναγγείλει, παρουσιάζοντας τα τελικά μέτρα από την πλευρά του Υπουργείου Ανάπτυξης. Το ένα αφορά στα φωτοβολταϊκά σε σχέση με τα σπίτια, την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στα σπίτια και την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάρκων εκτός σχεδίου πόλης. Και τις δράσεις για την οικιακή εκμετάλλευση της γεωθερμίας. Και την αγροτική, αλλά κυρίως την οικιακή.

Έρχομαι στα φωτοβολταϊκά. Σημείωσα ήδη ότι το χειμώνα ψηφίσαμε νόμο ο οποίος χαιρετίστηκε καταρχήν από την επενδυτική κοινότητα, πράγμα το οποίο δείχνει ότι μάλλον είμαστε σε μια θετική κατεύθυνση ως προς την απλούστευση των διατάξεων και την άρση των γραφειοκρατικών εμποδίων. Σήμερα με το πρόγραμμα «Φωτοβολταϊκά στις Στέγες», δίνουμε τη δυνατότητα σε κάθε πολίτη να αξιοποιήσει την πράσινη ενέργεια, τοποθετώντας φωτοβολταϊκά στη στέγη του σπιτιού του για την παραγωγή ηλεκτρισμού. Τόσο για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών του σπιτιού του ίδιου, όσο και για την τροφοδοσία του κεντρικού συστήματος, εφόσον περισσεύει ενέργεια. Τι κάνουμε; Καταρχάς κάθε πολίτης μπορεί να εγκαταστήσει φωτοβολταϊκά στη στέγη του, χωρίς γραφειοκρατικές διαδικασίες αδειοδότησης από την Πολεοδομία και καμία υποχρέωση ανοίγματος βιβλίων στην Εφορεία, φορολόγησης ή αδειοδότησης από τη ΡΑΕ και το ΥΠΑΝ. Ο Γενικός Γραμματέας στη συνέχεια θα σας παρουσιάσει λεπτομερώς τις ρυθμίσεις. Εγώ σας δίνω το πλαίσιο.

Παράλληλα, πέραν του ότι διευκολύνουμε από πλευράς Πολεοδομικής και από πλευράς φορολογικής, μετά από συνεννοήσεις που έχουμε κάνει με το ΥΠΕΧΩΔΕ και με το Υπουργείο Οικονομίας, δίνουμε τη δυνατότητα στους πολίτες να πουλάνε ρεύμα στη ΔΕΗ, στο κεντρικό δίκτυο, με 55 λεπτά την κιλοβατώρα, γεγονός που προφανώς αποτελεί ένα καλό οικονομικό κίνητρο για τους πολίτες.

Πέραν δηλαδή της άρσης των γραφειοκρατικών εμποδίων, πέραν της αντιμετώπισης των φορολογικής φύσεως προβλημάτων, δίνουμε και αυτό το ισχυρό οικονομικό κίνητρο για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στις στέγες, που έχει να κάνει με την πώληση σε καλή τιμή στο κεντρικό σύστημα, της ενέργειας η οποία θα περισσεύει από την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στη στέγη.

Για την ηλεκτρική ενέργεια τώρα, για να μιλήσω για κάτι πιο τεχνικό, που θα διοχετεύεται στο δίκτυο, αυτή που θα περισσεύει, θα γίνεται λογιστικός συμψηφισμός από τη ΔΕΗ με την ενέργεια που καταναλώνει το κάθε σπίτι για τις ανάγκες του. Τα οφέλη απ’ αυτό το πρόγραμμα νομίζω ότι είναι σημαντικά για τη χώρα μας.

Πρώτα απ’ όλα θα υπάρχει ένα αυτονόητο οικονομικό όφελος για τους πολίτες που θα εγκαταστήσουν φωτοβολταϊκά στις στέγες τους, με βάση όλα αυτά τα οποία περιέγραψα, τη μη φορολογική επιβάρυνση, την άρση των γραφειοκρατικών εμποδίων, τη δυνατότητα πώλησης στο κεντρικό σύστημα με μια καλή τιμή. Δεύτερον, ιδιαίτερα σε αυτές τις συνθήκες τις κρίσιμες του 2009, πιστεύουμε ότι θα τονωθεί η αγορά και ειδικά οι τοπικές οικονομίες καθώς και μια σειρά από επαγγελματίες του χώρου, σε σχέση με την εγκατάσταση αυτών των συστημάτων. Τρίτον, μπορεί να υπάρξει σημαντικό όφελος και για το συνολικό ηλεκτρικό σύστημα της χώρας, αφού σε δύσκολες καλοκαιρινές, μεσημβρινές ιδίως ώρες, με καύσωνα, τα πολλά μικρά φωτοβολταϊκά θα παράγουν σε πλήρη ισχύ ανακουφίζοντας το σύστημα ηλεκτροπαραγωγής. Τέταρτον, με το μέτρο αυτό η πράσινη ενέργεια γίνεται σε κάθε Έλληνα πολίτη πιο προσιτή.

Θέλουμε να κάνουμε ειδικά με αυτό το μέτρο την επανάσταση της πράσινης ενέργειας στην Ελλάδα. Έχουμε μια πρωτιά με τους ηλιακούς θερμοσίφωνες σε όλη την Ευρώπη. Σε σχέση με το μέγεθος της χώρας έχουμε τους περισσότερους ηλιακούς θερμοσίφωνες σε όλη την Ευρώπη. Θέλουμε σε κάποια χρόνια να έχουμε αντίστοιχη πρωτιά και στα φωτοβολταϊκά. Και πιστεύω ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε. Θέλουμε πρακτικά με αυτό το μέτρο να συμβάλουμε στην προώθηση της πράσινης ενέργειας, της πράσινης ανάπτυξης, της συμφιλίωσης της ανάπτυξης με το περιβάλλον. Αυτά σε σχέση με τα φωτοβολταϊκά στις στέγες.

Προχωρώ με την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε εκτός σχεδίου περιοχές. Σήμερα πιστεύω δίνουμε λύση και σε ένα άλλο πρόβλημα που αφορούσε τα πολεοδομικά ζητήματα φωτοβολταϊκών συστημάτων που εγκαθίστανται στο έδαφος, σε χωράφια δηλαδή, σε οικόπεδα. Το θέμα ήταν ιδιαίτερα δύσκολο, αφενός μεν επειδή η πολεοδομική νομοθεσία της χώρας μας είναι ιδιαίτερα αυστηρή, αφετέρου δε επειδή τα φωτοβολταϊκά είναι σύγχρονες εγκαταστάσεις χωρίς προηγούμενη εμπειρία λειτουργίας στη χώρα μας. Μετά από μια εξαιρετική συνεργασία που είχαμε με το ΥΠΕΧΩΔΕ και προσωπικά με τον Υπουργό τον κ. Σουφλιά, τον οποίο θέλω να ευχαριστήσω γι’ αυτή του την καλή διάθεση και την ευαισθητοποίηση γύρω απ’ το θέμα της πράσινης ανάπτυξης, εκδίδουμε νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση με την οποία επιτρέπουμε την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών και σε μη άρτια μη οικοδομήσιμα, δηλαδή μικρότερα των 4 στρεμμάτων οικόπεδα, δίνοντας έτσι αξία σε πληθώρα αγροτεμαχίων σε όλη την Ελλάδα.

Θεσπίζουμε ιδιαίτερα ελαστικούς και ευνοϊκούς όρους δόμησης, δηλαδή μεγάλους συντελεστές κάλυψης 80% και μικρές αποστάσεις από τα όρια των οικοπέδων. Και πάνω απ’ όλα, για όλα αυτά ενδεχομένως να υπάρξουν και ειδικότερες ανακοινώσεις από την πλευρά του ΥΠΕΧΩΔΕ, η μεγαλύτερη τομή είναι ότι καταργείται η υποχρέωση έγκρισης Επιτροπής Πολεοδομικού και Αρχιτεκτονικού Ελέγχου, η λεγόμενη ΕΠΑΕ, καθώς και η υποχρέωση έκδοσης οικοδομικής άδειας, τα οποία αντικαθίστανται απ’ την απλή έγκριση εργασιών.

Πάντοτε, δηλαδή, θα υπάρχει φροντίδα σε σχέση με τα ζητήματα της χωροταξίας και του περιβάλλοντος, αλλά θεωρείται ότι ειδικά γι’ αυτό το θέμα μπορεί να αξιοποιηθούν χώροι που αλλιώς δεν επρόκειτο να αξιοποιηθούν ποτέ, για την προώθηση της πράσινης ενέργειας, για την προώθηση δράσεων οι οποίες τελικά μας προστατεύουν σε ένα σημαντικό βαθμό από την κλιματική αλλαγή και βοηθούν να κρατήσουμε σε υψηλά επίπεδα την προστασία του περιβάλλοντος. Επαναλαμβάνω για όλα αυτά τα θέματα η πρωτοβουλία ανήκε και ανήκει στο ΥΠΕΧΩΔΕ, το οποίο ενδεχομένως μπορεί να κρίνει και το ίδιο, ότι μπορεί να κάνει και ειδικότερες ανακοινώσεις επί του θέματος. Αυτή η τομή θα έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση κατά πολλούς μήνες στους χρόνους αδειοδότησης των έργων και θα οδηγήσει θεωρούμε σε μεγάλη άνθιση του κλάδου.

Επαναλαμβάνω για μια ακόμα φορά προς αποφυγή κάθε παρανόησης, ότι με τις αλλαγές αυτές δεν δημιουργείται καμιά απολύτως επιβάρυνση του περιβάλλοντος. Τα φωτοβολταϊκά συστήματα είναι ευέλικτα, μεταφέρονται και επανατοποθετούνται αλλού εύκολα, δεν μπαίνουν σε κάποιο σημείο δημιουργώντας μια μόνιμη και βαριά κατασκευή. Κατά συνέπεια διευκολύνουμε τη ανάπτυξη ενός κλάδου, προωθούμε την πράσινη ενέργεια και παράλληλα δεν υπάρχει κάποια δυσμενής πολεοδομική παρενέργεια. Το ΥΠΕΧΩΔΕ θα εξειδικεύσει ενδεχομένως κάποια απ’ αυτά τα μέτρα σε σχέση με τον τρόπο που θα λειτουργήσουν από πλευράς πολεοδομικής, αναφέρομαι και στις στέγες και στα εκτός σχεδίου, προσδιορίζοντας κάποιες τεχνικές λεπτομέρειες πάντοτε έχοντας ως κριτήριο της δράσης μας ένα σύγχρονο πολεοδομικό σχεδιασμό και φυσικά την προστασία του περιβάλλοντος, τη αποφυγή οποιασδήποτε παρενέργειας. Αυτά ως προς τα φωτοβολταϊκά σε εκτός σχεδίου περιοχές.

Τελειώνω τη δική μου παρέμβαση με τη γεωθερμία στην οποία θα αναφερθεί στη συνέχεια ο κ. Μπούγας που χειρίστηκε και το θέμα με περισσότερες λεπτομέρειες. Πιστεύουμε ότι η πιο αδικημένη μορφή από τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι η γεωθερμία στην Ελλάδα και μπορεί πλέον να αναπτυχθεί σε ένα σταθερό επενδυτικό περιβάλλον και να συνεισφέρει με καθαρό τρόπο στο ενεργειακό ισοζύγιο της χώρας. Είναι φιλική στο περιβάλλον και το κυριότερο η γεωθερμία ξέρετε είναι διαθέσιμη σε σύγκριση με τις υπόλοιπες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας 365 μέρες το χρόνο. Δεν υπάρχει μέρα στην οποία δεν μπορείς να στηριχθεί στη γεωθερμία, σε αντίθεση με την αιολική ή την ηλιακή ενέργεια. Δεν έχει εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, δεν παράγει τέφρα, καπνό ή σωματίδια, έχει υψηλό βαθμό αξιοποίησης έως και 90%, μεγάλο βαθμό διαθεσιμότητας έως και 90% και απαιτεί μικρές εκτάσεις γης για τις σχετικές εγκαταστάσεις.

Με τη νέα Υπουργική Απόφαση του κ. Μπούγα απλοποιούμε και τυποποιούμε την αδειοδότηση χρήσης γεωθερμίας για οικιακή χρήση, είναι η λεγόμενη αβαθής γεωθερμία. Επίσης επεκτείνουμε τη χρήση της σε αγροτικές εγκαταστάσεις, τα θερμοκήπια, καθορίζουμε μια τυποποιημένη και ενιαία άδεια και επιτρέπουμε τη χρήση κλειστών συστημάτων σε περιοχές όπου απαγορεύονται γεωτρήσεις. Παράλληλα τροποποιούμε την Υπουργική Απόφαση περισσότερο διαδικασίας διαγωνισμών μίσθωσης δικαιωμάτων έρευνας σε μεγάλα γεωθερμικά πεδία, κάνοντας σαφέστερη και πλήρως διαφανή τη διαδικασία επιχειρώντας μ’ αυτό τον τρόπο να αντιμετωπίσουμε μερικές καθυστερήσεις και γραφειοκρατικά εμπόδια τα οποία υπήρχαν μέχρι σήμερα. Επαναλαμβάνω ότι περισσότερες λεπτομέρειες θα σας δώσει αμέσως μετά ο κ. Μπούγας. Με τις συγκεκριμένες πρωτοβουλίες που σας παρουσίασα πιστεύουμε ότι δίνουμε μια σημαντική ώθηση στην χρήση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην πατρίδα μας.

Σημείωσα και πριν, μας ενδιαφέρει να προτάξουμε τις μεγάλες επενδύσεις, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μας ενδιαφέρει να εξοικειώσουμε τον πολίτη με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, το αντίθετο αυτό ακριβώς επιδιώκουμε. Επιδιώκουμε να βάλουμε τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στην καθημερινότητά μας, στην καθημερινότητα του πολίτη, στα σπίτια μας, θέλουμε να εκμεταλλευτούμε την ηλιακή ενέργεια, θέλουμε να εκμεταλλευτούμε τη γεωθερμία έτσι ώστε να υπάρξει ένα σαφές οικονομικό όφελος για τους πολίτες, αλλά ταυτόχρονα με τη διάδοση της πράσινης ενέργειας να έχουμε και μια θετική επίπτωση στην ποιότητα της ζωής των πολιτών.

Εμείς δεσμευόμαστε, ότι δεν θα μείνουμε σ’ αυτά τα βήματα, θα συνεχίσουμε μπροστά προς την ίδια κατεύθυνση, είναι η κατεύθυνση της Ευρώπης, είναι η κατεύθυνση του μετρήσιμου και χειροπιαστού έργου, αυτό πιστεύουμε και αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε. Ο Γιάννης ο Μπούγας θα σας δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για τη γεωθερμία και στη συνέχεια ο Κωστής ο Μουσουρούλης θα σας δώσει πιο συγκεκριμένες πληροφορίες μιλώντας και με παραδείγματα για το θέμα των φωτοβολταϊκών.

Θέλω να ευχαριστήσω και τους δύο, τον κ. Μπούγα και τον κ. Μουσουρούλη, αλλά και τους συνεργάτες τους για τη βοήθεια που μου έδωσαν όλο αυτό το διάστημα. Και επίσης από την καρδιά μου να ευχαριστήσω το Γιάννη Παπαθανασίου, τον Αντώνη Μπέζα και φυσικά το ανέφερα ήδη τον Γιώργο Σουφλιά και τον Σταύρο Καλογιάννη για τη συνεργασία που είχαμε όλους αυτούς τους μήνες, δεν ήταν τόσο απλά τα πράγματα όσο φαίνονται σήμερα στην παρουσίαση, προκειμένου να ξεπεράσουμε μια σειρά από δυσκολίες τεχνικές και νομικές και να φτάσουμε σ’ αυτό που σήμερα παρουσιάζουμε.

ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ: Καλή σας μέρα. Θα ήθελα να παρουσιάσω ένα πλέγμα μέτρων τα οποία παίρνουν θεσμική υπόσταση με τρεις νέες Υπουργικές Αποφάσεις και αποσκοπούν στην καλύτερη αξιοποίηση του γεωθερμικού δυναμικού της χώρας μας, αλλά και την ανάδειξη της γεωθερμίας που αποτελεί ανανεώσιμο φυσικό πόρο, ανανεώσιμη πηγή ενέργειας για ψύξη και θέρμανση όχι μόνο των οικιών, αλλά κτιρίων, εγκαταστάσεων εν γένει και βέβαια κάθε είδος χώρου.

Η πρώτη Υπουργική Απόφαση αφορά στην κήρυξη επτά νέων γεωθερμικών πεδίων. Εδώ πρέπει να πω, ότι από το 2004 μέχρι το 2008 το Υπουργείο Ανάπτυξης μέσω του ΙΓΜΕ, που είναι εποπτευόμενος όπως ξέρετε φορέας του Υπουργείου, πιστοποίησε σε ολόκληρη τη χώρα την ύπαρξη 34 βέβαιων και πιθανών γεωθερμικών πεδίων χαμηλής θερμοκρασίας. Το 2009 έχουν πιστοποιηθεί επτά βεβαιωμένα και πιθανά γεωθερμικά πεδία χαμηλής θερμοκρασίας. Η χρήση για καθένα από αυτά προκύπτει από ένα έντυπο το οποίο θα παρακαλέσω τους συνεργάτες μου να σας διανείμουν, όπως επίσης και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά καθενός από τα επτά νέα γεωθερμικά πεδία. Αυτά είναι τα εξής: Δύο στα Θυμιανά Χίου, ένα στις Συκιές Άρτας, ένα στη Δαμάστα Φθιώτιδας, στις Λιχάδες Εύβοιας, στη Νέα Απολλωνία Θεσσαλονίκης και στο Αντίρριο Αιτωλοακαρνανίας. Αυτά είναι τα αυτά νέα τα οποία κηρύσσονται με Υπουργική Απόφαση.

Έρχομαι τώρα στη δεύτερη Υπουργική Απόφαση που αφορά στη χρήση της γεωθερμίας για τη θέρμανση και ψύξη χώρων και εγκαταστάσεων. Στόχος μας μ’ αυτή την Υπουργική Απόφαση είναι η εκμετάλλευση της θερμότητας των γεωλογικών σχηματισμών και των νερών επιφανειακών ή υπόγειων που δεν χαρακτηρίζονται ως γεωθερμικό δυναμικό, δηλαδή έχουν θερμοκρασία μικρότερη των 25 βαθμών Κελσίου για ψύξη και θέρμανση. Απλοποιώντας τις διαδικασίες θέλουμε να ενθαρρύνουμε και να διευκολύνουμε τη χρήση της γεωθερμίας για θέρμανση και ψύξη των κτιρίων και των εγκαταστάσεων, καθώς επίσης να επιτύχουμε τη εξοικονόμηση ενέργειας, αλλά και τη διείσδυση της πράσινης ενέργειας στην καθημερινότητα των πολιτών.

Ποιές αλλαγές στο υφιστάμενο καθεστώς επέρχονται με τη νέα Υπουργική Απόφαση; Κατ’ αρχάς διευκολύνουμε περιορίζοντας την γραφειοκρατία και ελαττώνοντας τον αριθμό των δικαιολογητικών που απαιτούνταν μέχρι σήμερα. Ζητάμε απλά κυρωμένα αντίγραφα των δικαιολογητικών, δεν απαιτούμε την υποβολή νέου τοπογραφικού διαγράμματος και σε ένα ενιαίο έντυπο υποβάλλονται αίτηση και μελέτη και δίδεται πλέον η μία μορφή άδειας που εκδίδεται από τις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις χωρίς εμπλοκή των Πολεοδομικών Υπηρεσιών. Επίσης προβαίνουμε σε μείωση των περιορισμών που είχαν κριθεί υπερβολικοί. Ελαττώνουμε τις αποστάσεις απαγόρευσης για την ανόρυξη γεωτρήσεων ή τάφρων από τα δίκτυα και τους αγωγούς του νερού, φυσικού αερίου και ηλεκτρικού ρεύματος.

Επιτρέπουμε τη χρήση κλειστών κυκλωμάτων χωρίς άδεια για χρήση νερού και σε περιοχές που απαγορεύονται οι υδρογεωτρήσεις. Και επιτρέπουμε τη χρήση της γεωθερμίας και σε γεωργικές εγκαταστάσεις, όπως είναι τα θερμοκήπια.

Τέλος, με την Υπουργική απόφαση στην οποία αναφέρομαι προβλέπουμε ποινές για παράνομες εγκαταστάσεις και βέβαια αυστηρές ποινές για την παράνομη χρήση πιστοποιημένου γεωθερμικού πεδίου.

Για ποιο λόγο τώρα θέλουμε να ενθαρρύνουμε και διευκολύνουμε τη χρήση της γεωθερμίας; Όπως προκύπτει από ένα παράδειγμα το οποίο επίσης θα βρίσκεται στη διάθεσή σας, για ποσότητα θερμικής ενέργειας που παράγονται από έναν κλασικό καυστήρα 1.000 λίτρων πετρελαίου και μία αντίστοιχη τυπική αντλία θερμότητας η εξοικονόμηση είναι 250,00 € με υπολογισμό 0,55 € ανά λίτρο της τιμής του πετρελαίου και 0,11 € της τιμής του ρεύματος. Για την ίδια ποσότητα ψύξης ένα συμβατικό σύστημα ψύξης και μια αντίστοιχης αντλία θερμότητας με γεωθερμία, έχουν διαφορά σε ότι αφορά την εξοικονόμηση της ενέργειας της τάξεως του 40%.

Θα αναφερθώ τώρα σε ένα πραγματικό παράδειγμα το οποίο λαμβάνεται από ένα ξενοδοχείο 60 κλινών που λειτουργεί στην Κρήτη. Το ξενοδοχείο αυτό έχει όπως είπα 60 κλίνες, δύο θερμαινόμενες πισίνες, κοινόχρηστους χώρους, κουζίνα, εστιατόριο, αθλητικό κέντρο και SPA. Η εξοικονόμηση που έχει ανά ώρα για την θέρμανση είναι 20,00 € με τιμή πετρελαίου 0,55 € ανά λίτρο και τιμή ρεύματος 0,11 € ανά κιλοβατώρα.

Τώρα ποιό είναι το κόστος εγκατάστασης και πότε αναμένεται να έχουμε απόσβεση με την εγκατάσταση των συστημάτων γεωθερμίας; Το συμβατικό σύστημα θέρμανσης για μια οικία 10 τετραγωνικών μέτρων κοστίζει 4.600,00 €, σ’ αυτό το ποσό προστίθεται και το ετήσιο κόστος συντήρησης. Ένα γεωθερμικό σύστημα κοστίζει περίπου 13.500,00 € χωρίς όμως να υπάρχει ετήσιο κόστος συντήρησης. Το κόστος συντήρησης είναι μηδαμινό. Η απόσβεση με βάση αυτά τα δεδομένα τα οποία σας είπα προβλέπεται σε ένα χρονικό διάστημα από την εγκατάσταση γεωθερμικών συστημάτων 6 έως 8 χρόνια, ανάλογα βέβαια με την περιοχή και το κόστος του πετρελαίου.

Όμως πέρα από το οικονομικό έχουμε και ένα περιβαλλοντικό όφελος το οποίο ασφαλώς και δεν είναι αμελητέο. Πρωτογενώς το γεωθερμικό σύστημα δεν έχει καμία εκπομπή καυσαερίων όπως έχουν τα συμβατικά συστήματα και δευτερογενώς από την εξοικονόμηση ενέργειας 40% έως 60% μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Αντιλαμβάνεται, λοιπόν, κανείς πως και οικονομικά, αλλά και περιβαλλοντικά υπάρχουν πολύ σοβαρά οφέλη από τη χρήση της γεωθερμίας.

Με την επόμενη Υπουργική Απόφαση καθορίζουμε τις διαδικασίες μίσθωσης των γεωθερμικών πεδίων σε εφαρμογή του πρόσφατου νόμου του 3734/2009. Η νέα Υπουργική Απόφαση εξειδικεύει σύμφωνα με το νόμο τις αλλαγές και βελτιώνει επί το αντικειμενικότερο τη διαδικασία των διαγωνισμών. Καθορίζεται διαδικασία διεξαγωγής με ενιαία κριτήρια βεβαιωμένου γεωθερμικού πεδίου χαμηλής θερμοκρασίας, καθώς και όμορου πιθανού πεδίου σύμφωνα, επαναλαμβάνω, με τις ρυθμίσεις του νόμου. Καθορίζεται επίσης η διαδικασία διαγωνισμού για μίσθωση τμημάτων γεωθερμικών πεδίων χαμηλής θερμοκρασίας, εξασφαλίζεται η προτεραιότητα των αγροτών για τις μισθώσεις και εκμεταλλεύσεις των γεωθερμικών πεδίων και τίθενται συγκεκριμένα αντικειμενικά κριτήρια με συγκεκριμένους συντελεστές βαρύτητας για όλες αυτές τις περιπτώσεις.

Επίσης καθορίζεται η διαδικασία παραχώρησης του δικαιώματος διαχείρισης γεωθερμικού πεδίου αν έχει μισθωθεί με διαγωνισμό και το δικαίωμα έρευνας εάν έχει πιστοποιηθεί το πεδίο αυτό. Προϋπόθεση βέβαια για τη μίσθωση είναι να υπάρχει οικονομοτεχνική μελέτη η οποία υποβάλλεται στο ΥΠ.ΑΝ. και πρέπει να κριθεί ως επαρκής, ακριβής και συμφέρουσα. Το ύψος του μισθώματος είναι στο 2% επί των προϊόντων του γεωθερμικού πεδίου κι αυτό ορίζεται με αντικειμενικά κριτήρια. Το μίσθωμα πέφτει στο 1% εάν πρόκειται για αγροτικές χρήσεις του γεωθερμικού πεδίου. Τα κριτήρια τα οποία είναι αντικειμενικά με συγκεκριμένους συντελεστές βαρύτητας, οι οποίοι προσδιορίζονται από την υπουργική απόφαση, είναι τα εξής: Το ύψος των δαπανών έρευνας, το είδος των ερευνών, χρονοδιάγραμμα εξέλιξης ερευνών και κατανομή αντίστοιχων δαπανών, εμπειρία προσφέροντος, επιστημονική και τεχνολογική επάρκεια αυτού ο οποίος προτίθεται να διεξαγάγει την έρευνα.

Τέλος και παράλληλα με τις υπουργικές αποφάσεις, τις οποίες σας ανέφερα, ξεκινάει και η διαβούλευση για την προκήρυξη του διαγωνισμού μίσθωσης δικαιώματος έρευνας σε χρόνο που δεν έχει ακόμη ερευνηθεί. Τέτοιος διαγωνισμός προτιθέμεθα να γίνει για πρώτη φορά, θα έχουμε ένα διάστημα περίπου ενάμισι μήνα για τη διαβούλευση προκειμένου να εντοπίσουμε τις περιοχές, τους τόπους έρευνας. Και βεβαίως να δεχθούμε και προτάσεις για τους όρους τους σχετικούς με την έρευνα, αλλά και τους φορείς οι οποίοι προτίθενται να διεξάγουν αυτή την έρευνα.

Στόχος μας είναι να καταστήσουμε ασφαλώς τη γεωθερμία οικεία στο ευρύ κοινό, να αναδείξουμε τα οφέλη τα οποία προκύπτουν από την εφαρμογή της κι όπως είπα στην αρχή της εισήγησής μου να μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε και να εκμεταλλευτούμε κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο το πολύ αξιόλογο γεωθερμικό δυναμικό της χώρας. Βεβαίως αρωγός σε αυτή την προσπάθεια είναι το ΙΓΜΕ, που πάντα πρόθυμα ανταποκρίνεται στα αιτήματα του Υπουργείου Ανάπτυξης. Ευχαριστώ πολύ.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Ευχαριστώ κι εγώ. Έχουμε κάποια πολύ χαρακτηριστικά slides και αντίστοιχες φωτογραφίες -που δυστυχώς έγινε λάθος και δεν τα έχουμε μαζί μας- που αφορούν και στη γεωθερμία και στα φωτοβολταϊκά. Ο κ. Μουσουρούλης έχει μπροστά του ας πούμε μια από αυτές τις φωτογραφίες, που δείχνουν πως λειτουργούν τα φωτοβολταϊκά. Εάν μπορούμε θα τα φέρουμε να τα προβάλουμε μέχρι το τέλος της συνέντευξης και βέβαια ακόμη περισσότερο να σας τα στείλουμε για να τα έχετε στη διάθεσή σας. Ο κ. Μουσουρούλης έχει το λόγο για να μας μιλήσει για τα φωτοβολταϊκά και να δώσει περισσότερες πληροφορίες.

ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ: Ευχαριστώ πολύ κ. Υπουργέ. Ένα μικρό εισαγωγικό σχόλιο. Σήμερα η κλιματική αλλαγή και η οικονομική κρίση σταθμίζουν εντελώς διαφορετικά τις ενεργειακές επιλογές των επιχειρήσεων και των πολιτών κι αυτό είναι το βασικό κεντρικό μήνυμα, από το οποίο δίνεται το έναυσμα για το πρόγραμμα που σας παρουσιάζουμε. Η νομική βάση του προγράμματος είναι ο 3734, ο γνωστός νόμος που ψηφίστηκε τον Ιανουάριο, ο οποίος προβλέπει μια τέτοια εξειδίκευση του προγράμματος, τι είναι το πρόγραμμα, που στοχεύει, πως θα λειτουργήσει, ποιους αφορά και διάφορες άλλες λεπτομέρειες.

Κατ΄ αρχήν αφορά φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις έως 10 kW που μπορούν να αναπτύξουν φυσικά πρόσωπα ή φυσικά και νομικά πρόσωπα που είναι πολύ μικρές επιχειρήσεις με την έννοια της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, δηλαδή επιχειρήσεις που απασχολούν έως δέκα εργαζόμενους και έχουν ετήσιο κύκλο εργασιών, ισολογισμό της τάξεως των 2 εκατομμυρίων ευρώ. Τα φωτοβολταϊκά στοιχεία αυτά εγκαθίστανται στο δώμα ή τη στέγη, συμπεριλαμβάνονται σε αυτά και τα στέγαστρα των βεραντών, και δεν αποτελεί για τη φιλοσοφία του προγράμματος εμπορεύσιμο αγαθό, διότι η κατεύθυνση γίνεται τοπικά για τις ανάγκες των ιδίων των κτιρίων.

Όπως είπε και ο Υπουργός, δεν απαιτείται καμία απολύτως αδειοδότηση από το Υπουργείο Ανάπτυξης ή το ΥΠΕΧΩΔΕ, ούτε και υπάρχει καμία φορολογική ή ασφαλιστική υποχρέωση από το Υπουργείο Οικονομίας, δηλαδή άνοιγμα βιβλίων έναρξης εργασιών, έκδοση τιμολογίων, ασφάλιση, ΦΠΑ, φορολογία εισοδήματος και ούτω καθεξής, εφόσον βέβαια ο οικιακός καταναλωτής δεν είναι επιτηδευματίας για κάποιον άλλο λόγο. Κι εδώ θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμότατα τις υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών που μας βοήθησαν να καταλήξουμε σε αυτό το πλαίσιο και να είναι λειτουργικό από κάθε πλευρά.

Οι προϋποθέσεις λοιπόν όπως σας είπα είναι τα φυσικά πρόσωπα, μία άλλη τεχνική προϋπόθεση είναι προφανώς να υπάρχει σύνδεση κατανάλωσης του κτιρίου με το δίκτυο και βέβαια προϋπόθεση είναι μέρος των θερμικών αναγκών του ακινήτου για ζεστό νερό να καλύπτεται με χρήση ανανεώσιμων πηγών και ιδίως θερμικών ηλιακών. Αυτό το υπογραμμίζω, διότι είναι μια βασική προϋπόθεση του προγράμματος.

Ειδικά για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων σε κοινόχρηστους χώρους, φανταστείτε μια ταράτσα πολυκατοικίας, επιτρέπεται η εγκατάσταση ενός και μόνο συστήματος. Δικαίωμα έχουν όλοι όσοι είναι κύριοι των οριζοντίων ιδιοκτησιών, εφόσον εκπροσωπούνται από το διαχειριστή και έχουν μια συμφωνία του συνόλου των ιδιοκτητών του ακινήτου, ή ένας εκ των κυρίων των οριζοντίων ιδιοκτησιών, βέβαια εφόσον του έχει παραχωρηθεί σε χρήση ο κοινόχρηστος χώρος.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Επαναλάβετε παρακαλώ αυτή τη λεπτομέρεια άλλη μια φορά.

ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ: Λοιπόν, εφόσον σε μία πολυκατοικία ένας εκ των ιδιοκτητών, ένας εξ όσων συμμετέχουν στην κύρια ιδιοκτησία έχει από όλους τους υπόλοιπους παραχώρηση χρήσης, μπορεί ο ίδιος να εγκαταστήσει εκεί. Διαφορετικά, συμβαίνει το άλλο που σας είπα. Η σύμβαση είναι 25 ετών, υπογράφεται μεταξύ του παραγωγού, ο οποίος στην περίπτωση αυτή είναι ο πολίτης και της ΔΕΗ ή κάποιου άλλου προμηθευτή, με σταθερή τιμή που αντιστοιχεί στην τιμή του έτους που υπογράφεται αυτή η σύμβαση. Υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι θα συνδεθεί το σύστημα μέσα σε έξι μήνες, από τη στιγμή που θα υπογραφεί αυτή η σύμβαση. Η τιμή είναι 55 ευρώ τη μεγαβατώρα, 55 λεπτά την κιλοβατώρα, εφόσον οι συμβάσεις θα υπογραφούν το 2009, το 2010 και το 2011. Από την 1/1/2012, σύμφωνα και με τη φιλοσοφία του προηγούμενου νόμου, υπάρχει αποκλιμάκωση, δηλαδή μείωση κατά 5% ετησίως για τις συμβάσεις έως και τις 31/12/2019. Όλες αυτές οι συμβάσεις που θα υπογράφονται, κοινοποιούνται στη ΡΑΕ, προκειμένου να παρακολουθεί και την εξέλιξη του προγράμματος. Το πρόγραμμα αφορά στο ηπειρωτικό και στο διασυνδεδεμένο δίκτυο της χώρας και θα εξεταστεί κατά την πορεία υλοποίησης του προγράμματος, ενδεχόμενη επέκτασή του.

Η καταμέτρηση της παραγόμενης ενέργειας γίνεται ταυτόχρονα με την καταμέτρηση της ενέργειας που καταναλώνεται. Η εκκαθάριση, αυτό που είπε και ο Υπουργός, ο λογιστικός συμψηφισμός, γίνεται από τη ΔΕΗ. Σε ότι αφορά στα πολεοδομικά, απαιτείται έγκριση εκτέλεσης εργασιών μικρής κλίμακας, σύμφωνα με τον 3212/2003 το βασικό θεσμικό πλαίσιο.

Να πω λίγα πράγματα για τα τεχνικά. Το φωτοβολταϊκό σύστημα συνδέεται με το δίκτυο χαμηλής τάσης. Για τη σύνδεση, η ΔΕΗ ως διαχειριστής του δικτύου, κάνει χρήση της παροχής μέσα από την οποία τροφοδοτεί το ακίνητο με ρεύμα.

Το πρώτο βήμα είναι να υποβάλλει ο πολίτης, ο ενδιαφερόμενος, αίτηση στη ΔΕΗ, δηλαδή στην τοπική υπηρεσία που υπάρχει στην περιοχή που κατοικεί, με ελάχιστα δικαιολογητικά: Ποια είναι τα στοιχεία του, ποια είναι τα τεχνικά στοιχεία της εγκατάστασης και βέβαια σύμφωνα με ένα έντυπο αίτησης το οποίο μπορεί να το κατεβάσει και από την ιστοσελίδα της ΔΕΗ, θα είναι δηλαδή διαθέσιμο στην ιστοσελίδα της ΔΕΗ και δε χρειάζεται να μετακινηθεί εκεί για να το συμπληρώσει, μπορεί να το κάνει κι από το σπίτι. Μετά την αίτηση η ΔΕΗ, ως διαχειριστής πλέον του δικτύου, εξετάζει κατά προτεραιότητα το αίτημα αυτό και εντός είκοσι ημερών κάνει έγγραφη προσφορά σύνδεσης. Αυτή η προσφορά σύνδεσης που κάνει η ΔΕΗ, ισχύει για τρεις μήνες.

Όταν ο ενδιαφερόμενος παραγωγός αποδεχθεί την προσφορά σύνδεσης, προσκομίζει στη ΔΕΗ την έγκριση εργασιών μικρής κλίμακας, την οποία έχει αποκτήσει βέβαια κατά το διάστημα της ισχύος αυτής της προσφοράς, και υπογράφει σύμβαση σύνδεσης με τη ΔΕΗ, καταβάλλοντας και τη σχετική δαπάνη. Η ΔΕΗ οφείλει να κατασκευάσει τα έργα εντός είκοσι ημερών, ή να τεκμηριώσει τους τεχνικούς λόγους για τους οποίους δεν μπορεί αυτό να το κάνει. Δηλαδή μπορεί να υπάρχουν περιπτώσεις τέτοιες. Μετά τη σύμβαση σύνδεσης, υποβάλλεται αίτηση για σύναψη σύμβασης πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας, έτσι; Συνδέομαι, παράγω, πωλώ. Αυτή υπογράφεται με την Τοπική Υπηρεσία Εμπορίας της ΔΕΗ, στην περιοχή που λειτουργεί το γραφείο αυτό, όπου έχει εγκατασταθεί και το φωτοβολταϊκό. Αυτή η διαδικασία, δηλαδή η σύναψη σύμβασης πώλησης, ολοκληρώνεται εντός δεκαπέντε ημερών.

Τελευταίο βήμα και όλα αυτά είναι αυτονόητα βήματα, διότι πρόκειται για πράξεις νομικές και λογιστικές, για την ενεργοποίηση της σύνδεσης υποβάλλεται αίτημα στη ΔΕΗ στην Τοπική Υπηρεσία πάντα, συνοδευόμενο από ένα αντίγραφο από τη σύμβαση πώλησης. Δηλαδή έχω συνδεθεί, επισυνάπτω και ένα αντίγραφο της σύμβασης πώλησης και μία υπεύθυνη δήλωση του Μηχανικού ότι όλη η εγκατάσταση λειτουργεί σύμφωνα με τις τεχνικές προδιαγραφές. Έδειξε ο Υπουργός μία φωτογραφία, είναι αντιληπτό ότι αυτά τα φωτοβολταϊκά στοιχεία δεν πάνε και κάθονται απλώς πάνω στη στέγη, έχουν συνδέσεις, έχουν μετρητές, έχουν εκτροπείς, έχουν ρολόγια και απαιτούνται κάποια ελάχιστα τεχνικά έργα.

Εφόσον λοιπόν όλα αυτά ολοκληρωθούν, εντός δέκα ημερών η ΔΕΗ ενεργοποιεί τη σύνδεση και ξεκινάει η παραγωγή του ηλεκτρικού ρεύματος. Εδώ θέλω να τονίσω ιδιαίτερα ότι λογιστικά υπάρχει αυτός ο συμψηφισμός, αλλά τεχνικά το ρεύμα που παράγεται καταναλώνεται επιτόπου κι αυτό το τονίζουμε για να δώσουμε τη σημασία που έχει ιδίως στις περιόδους αιχμής της ζήτησης, αλλά και λόγω της διασποράς όλων αυτών των συστημάτων σε όλη τη χώρα.

Στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Ανάπτυξης θα αναρτηθεί ένα Μητρώο Μελετητών Εγκαταστατών και των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στο χώρο, για να γνωρίζει ο πολίτης που μπορεί να απευθυνθεί. Η ένταξη αυτού του μητρώου γίνεται με μία απλή δήλωση, που θα υποβληθεί στην αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου. Παράλληλα, η ΔΕΗ έχει τη δικιά της ιστοσελίδα, όπου εκτός από την προτυποποιημένη αίτηση που σας είπα αναρτά και στοιχεία που αφορούν στο σύνολο των διαδικασιών τεχνικών και άλλων. Να δώσω ένα παράδειγμα, πριν περάσω στα εκτός σχεδίου. Ένα μέσο νοικοκυριό, που έχει όλες τις σύγχρονες ηλεκτρικές συσκευές, καταναλώνει περίπου 5 έως 7 χιλιάδες κιλοβατώρες το χρόνο. Ένα φωτοβολταϊκό σύστημα 1 kW παράγει περίπου 1300 κιλοβατώρες το χρόνο, συνεπώς για να καλύψει ένα τέτοιο νοικοκυριό τις ανάγκες του θέλει 5 kW με 6 kW. Ας πούμε 5 kW αυτά απαιτούν περίπου 80 τετραγωνικά μέτρα, γι΄ αυτό διάλεξα κι αυτή τη φωτογραφία -γιατί 80 τετραγωνικά μέτρα είναι αυτό- και το πραγματικό φτάνει τις 25 χιλιάδες ευρώ για μία πλήρη εγκατάσταση. Εάν η παραγωγή υπερβαίνει την κατανάλωση, ο λογαριασμός της ΔΕΗ θα είναι πιστωτικός, θα κερδίζει δηλαδή ο καταναλωτής.

Θέλω να πω εδώ ότι το πλαίσιο είναι ιδιαίτερα ελκυστικό, συνειδητά είναι ιδιαίτερα ελκυστικό, διότι αυτή είναι και η στρατηγική μας διάθεση να προχωρήσουμε πολύ δυνατά στον τομέα της ανάπτυξης των φωτοβολταϊκών συστημάτων σε όλη τη χώρα. Λίγα λόγια -αν μου επιτρέπει ο Υπουργός- και για τα εκτός σχεδίου. Συνοψίζοντας για όλα τα έργα, δηλαδή για όλες τις επενδύσεις, ανεξαρτήτως ισχύος δεν υπάρχει υποχρέωση έκδοσης οικοδομικής άδειας. Επιπλέον, για όλα τα μικρά έργα, που είναι κάτω από 20 kW, δεν υπάρχει υποχρέωση αρτιότητας. Ο συντελεστής όπως είπαμε είναι κάλυψης οικοπέδου 80% και σε ότι αφορά τα φωτοβολταϊκά από 20 kW έως 150 kW μπορούν επίσης να εγκαθίστανται σε οποιοδήποτε οικόπεδο, δηλαδή δεν τίθεται θέμα αρτιότητας, εφόσον έχει εκδοθεί η απόφαση εξαίρεσης από άδεια παραγωγής. Για όσα είναι πάνω από 150 kW ισχύει το ίδιο, δηλαδή δε χρειάζεται να εγκατασταθούν σε άρτιο και οικοδομήσιμο, εφόσον έχει δοθεί απόφαση χορήγησης άδειας παραγωγής. Αυτό λοιπόν είναι το συνολικό πλαίσιο και είμαι στη διάθεσή σας για τυχόν ερωτήσεις.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όλα αυτά θα μας τα δώσετε κ. Υπουργέ;

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Εγώ πιστεύω ότι πρέπει να σας τα δώσουμε, ναι. Κατ΄ αρχήν θα σας έρθουν τα απομαγνητοφωνημένα. Μετά θέλω να παρακαλέσω και τον κ. Μπούγα και τους συνεργάτες του και τον κ. Μουσουρούλη και τους συνεργάτες του ό,τι περισσότερο έχετε να δώσετε συγκεκριμένα και με διαφάνειες, να τα δώσουμε για να γίνουν κατανοητά, διότι μας ενδιαφέρει και ο πολίτης να κατανοήσει. Και τα παραδείγματα, ακριβώς. Τώρα, αν θέλετε χαμηλώστε λίγο τα φώτα για να δείτε αυτή τη διαφάνεια, που αφορά στις διαδικασίες για να γίνει πιο κατανοητό. Αλλά, ξαναλέω και πάλι, στείλτε περισσότερες πληροφορίες και τέτοιους πίνακες, για να μπορέσουν και οι ίδιοι να κάνουν τη δουλειά τους καλύτερα για να καταλάβουν το θέμα σε όλες του τις λεπτομέρειες και οι πολίτες κυρίως να αντιληφθούν σε τι τους αφορά το ζήτημα. Λοιπόν υπάρχουν κάποιες ερωτήσεις;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Με τα μέτρα που ανακοινωθήκαν εγείρεται το ερώτημα μήπως οδηγηθούμε πάλι σε μια παρόμοια κατάσταση, όπως αυτή όταν προ ετών ανακοινώθηκε η δυνατότητα εγκατάστασης μικρών φωτοβολταϊκών από όποιον διαθέτει ένα κομμάτι γης. Τώρα μπορεί να περάσει το μήνυμα έχεις μια ταράτσα; Μπορείς!

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Κατ΄ αρχήν θέλω να σας πω ότι τα φωτοβολταϊκά όταν ξεκίνησαν είχαν έναν οιονεί πιλοτικό χαρακτήρα στην Ελλάδα και είναι λογικό όταν ξεκινάει μια οποιαδήποτε προσπάθεια να υπάρχουν πολλές φορές και κάποιες παράμετροι που δεν έχουν προβλεφθεί. Γι΄ αυτό το λόγο περάσαμε και το νόμο για τα φωτοβολταϊκά το Χειμώνα, ο οποίος ήρθε να λάβει υπόψη του την εμπειρία και να κάνει κάποιες αναγκαίες διορθώσεις στην πορεία. Η κατεύθυνση που έχουμε δώσει στη ΡΑΕ είναι να προχωρήσουν οι επενδύσεις στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας με διαφάνεια, αλλά και πιο γρήγορα. Όλες οι επενδύσεις μικρές και μεγάλες, μικρές και μεγάλες ξαναλέω, εκείνο το οποίο απλώς σημείωσα είναι ότι μας ενδιαφέρει αν υπάρξει μια αύξηση στην ταχύτητα για τις μικρές επενδύσεις, στις μεγάλες επενδύσεις να υπάρξει ακόμη μεγαλύτερη αύξηση στην ταχύτητα, διότι θα καλύψουν περισσότερο το ενεργειακό έλλειμμα της χώρας.

Το συγκεκριμένο ζήτημα, για το οποίο σήμερα μιλάμε, αφορά την πράσινη ενέργεια στην καθημερινότητα. Μας ενδιαφέρει να κάνουμε πράγματα που έχουν σε κάποιο βαθμό προχωρήσει σε άλλες μεσογειακές χώρες και μας ενδιαφέρει όπως είπα να πετύχουμε την πρωτιά που έχουμε πετύχει στους ηλιακούς θερμοσίφωνες. Όχι χωρίς σχέδιο, όχι χωρίς προγραμματισμό, όχι χωρίς συνεννόηση των Υπουργείων, αλλά και χωρίς γραφειοκρατικές διαδικασίες βεβαίως. Το σχέδιο, το οποίο σας παρουσιάζουμε εδώ, δείχνει τα βήματα τα οποία απαιτούνται. Αν δείτε ποια είναι τα βήματα, θα δείτε ότι δεν πρόκειται για καμιά εξαιρετικά σύνθετη διαδικασία, είναι πολύ συγκεκριμένα και λίγα θα έλεγα βήματα.

Δηλαδή απαιτείται χρόνος 70 ημερών, προκειμένου και οι αρμόδιες υπηρεσίες να προλάβουν να κάνουν τις εγκρίσεις, όλο μαζί είναι 70 ημερών, δηλαδή από την ώρα που θα ξεκινήσεις την προσπάθεια μέχρι την ώρα που θα πάρεις τη σύνδεση και θα μπορείς να κάνεις την έναρξη της παραγωγής, θα έχουν διαρρεύσει ή θα έχουν περάσει 70 μέρες. Τόσες μέρες, θέλω να πω, είναι και στη Γερμανία. Εάν τώρα δεν υπήρχε κανείς απολύτως έλεγχος, κα Σαραντίδου, τότε πραγματικά θα διατρέχαμε τον κίνδυνο που λέτε, να έρχεται ο καθένας και να λέει "έχω κι εγώ ένα σπίτι, έχω κι εγώ ένα χωράφι, θέλω να βάλω φωτοβολταϊκά συστήματα" κι από κει και πέρα θα έμενε εκκρεμές το θέμα της αισθητικής.

Το οποίο θέμα αισθητικής θα αντιμετωπιστεί και θα αντιμετωπιστεί ιδιαίτερα από το ΥΠΕΧΩΔΕ, θα έμενε εκκρεμές το θέμα της σύνδεσης με το κεντρικό δίκτυο, θα έμεναν εκκρεμή μια σειρά από ζητήματα τα οποία πρέπει να τα δούμε και για λόγους ορθής λειτουργίας του συστήματος και για λόγους διαφάνειας και για λόγους αποτελεσματικότητας.

Επομένως νομίζω προχωρούμε συντεταγμένα, δεν έχουμε κάνει πράγματα τα οποία είναι θα έλεγα ελληνικές πατέντες, έχουμε μελετήσει το σύστημα σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Και νομίζω ότι όταν σε λίγες ώρες θα σας σταλούν και οι υπόλοιποι πίνακες που αυτή την ώρα δε σας μοιράστηκαν, όλα αυτά που τώρα είναι καινούρια γνώση θα δείτε ότι δεν είναι κάτι περίπλοκο, είναι μια συντεταγμένη αλλά και απλή διαδικασία, η οποία διευκολύνει τους πολίτες να εγκαταστήσουν φωτοβολταϊκά συστήματα ή να προχωρήσουν σε επενδύσεις στον τομέα της γεωθερμίας, χωρίς σε καμία περίπτωση να υποβαθμίζεται η περιβαλλοντική διάσταση.

Δε μας ενδιαφέρει να εγκαθίσταται όπου νάναι ένα φωτοβολταϊκό σύστημα, μας ενδιαφέρει τέτοια εικόνα να υπάρχει και στην Ελλάδα σαν και τη φωτογραφία που είδατε προηγουμένως και θα υπάρξει συγκεκριμένη εγκύκλιος από τον κ. Σουφλιά σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα που θα προσδιορίζει όλες τις παραμέτρους, τις τεχνικές παραμέτρους για την εγκατάσταση και την αισθητική.

ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ: Με αφορμή αυτό που είπε ο Υπουργός για τη Γερμανία, θα ήθελα να πω ότι στη Γερμανία οι εγκαταστάσεις κάτω από 10 KW αντιπροσωπεύουν το 40% περίπου της αγοράς και απ’ αυτό το 40% το 90% είναι στον κτιριακό τομέα. Αυτό το μέγεθος κάνει αντιληπτό ότι η οργάνωση, ο όγκος δηλαδή, αλλά και η οργάνωση της αγοράς εκεί, είναι τελείως διαφορετική απ’ τη δικιά μας. Σε ότι αφορά την αισθητική, επειδή έχω ενημερωθεί αρκετά και διαβάζω σε ότι αφορά την εξέλιξη της τεχνολογίας, αλλά σε σχέση με την αρχιτεκτονική υπάρχουν ενσωματωμένα φωτοβολταϊκά στοιχεία σε πάνελ αλουμινίου, στο αλουμίνιο δηλαδή ή στα κεραμίδια ακόμα.

Δηλαδή άλλες χώρες που έχουν αυτή την ανάπτυξη και την οργάνωση της αγοράς φωτοβολταϊκών και την ενσωμάτωσή της στα σπίτια, τα έχουν συνδέσει και με τα βασικά δομικά υλικά, χωρίς να τίθεται θέμα αισθητικής δηλαδή για άλλους. Και δε νομίζω ότι η αισθητική η δικιά μας είναι υψηλότερη από χωρών της Κεντρικής Ευρώπης.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα ήθελα να εστιαστώ λίγο στο θέμα των φωτοβολταϊκών στις στέγες. Απ’ ότι κατάλαβα αναμένεται η έκδοση και εγκυκλίων, ενδεχομένως και Υπουργικών Αποφάσεων για την εφαρμογή του συστήματος. Επειδή αύριο θα γραφτούν σε εφημερίδες και σήμερα θα παίξουν τα ραδιόφωνα και οι τηλεοράσεις, αύριο θα σπάσουν τα τηλέφωνα και θα ρωτάει ο κόσμος πότε θα μπορέσει να ξεκινήσει αυτό το πράγμα. Να είμαστε σε θέση να γράψουμε κάτι, να δώσουμε κάποιες απαντήσεις στο θέμα αυτό, πρώτον. Και δεύτερον, θέλω να μου εξηγήσετε τη λογική της σύνδεσης εγκατάστασης των φωτοβολταϊκών με ηλιακούς θερμοσίφωνες και της εξαίρεσης των νησιών από το πρόγραμμα.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Για τα νησιά θα σας πω εγώ. Αυτή την ώρα για λόγους τεχνικούς καθαρά, δεν ήταν έτοιμη ακόμα η ΔΕΗ να μας δώσει μια θετική απάντηση. Μας ενδιαφέρει όμως και με ενδιαφέρει και συναισθηματικά προσωπικά, για λόγους καθαρά καταγωγής, έχω γεννηθεί και μεγαλώσει στην Κρήτη, να καλυφθεί όλη η Ελλάδα. Και προφανώς θα δουλέψουμε στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα για να αντιμετωπίσουμε διάφορα τεχνικά ζητήματα που προκύπτουν σε σχέση με αυτό το ζήτημα. Και είμαι εδώ για να προτάξω την αντιμετώπιση αυτού ακριβώς του ζητήματος, που δε σας κρύβω και εμένα με ενοχλεί, δε θέλω να μασάω τα λόγια μου, ότι σήμερα δεν είμαστε σε θέση να το αντιμετωπίσουμε. Από σήμερα. Αλλά πιστεύω ότι θα μπορούμε να το κάνουμε σε σύντομο χρονικό διάστημα, διότι πράγματι θα είναι κρίμα εάν δεν γίνει κατορθωτό κάτι τέτοιο. Για τα υπόλοιπα θα σας πει ο Γενικός, για τους ηλιακούς θερμοσίφωνες.

ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ: Καταρχήν μιλάμε για μόνο μία Κοινή Υπουργική Απόφαση. Όλα αυτά που σας περιγράψαμε, όλα αυτά τα βήματα περιλαμβάνονται σε μία Κοινή Υπουργική Απόφαση των Υπουργών Ανάπτυξης, Οικονομίας και Οικονομικών και ΠΕΧΩΔΕ. Δεν υπάρχει κάτι άλλο που πρέπει να βγει. Αυτή η Κοινή Υπουργική Απόφαση.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Σας παρουσιάσαμε τα στοιχεία δηλαδή αυτής της απόφασης και απλά και μόνο απομένει η δημοσίευσή της. Σε 10-15 μέρες. Δεν μπορώ να σας πω τώρα ακριβώς την Τετάρτη ή στις 3 η ώρα το απόγευμα? Αλλά πάντως είναι διαδικαστικό θέμα του Εθνικού Τυπογραφείου. Έχουμε συμφωνήσει. Δεν έχει πάει ακόμα στο Τυπογραφείο, αλλά θα πάει εντός των ημερών. Χθες καταλήξαμε πολιτικά με τον κ. Παπαθανασίου και με τον κ. Σουφλιά και έχουμε την εξουσιοδότηση από τους δύο να κάνουμε αυτή την παρουσίαση.

ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ: Όπως γνωρίζετε, τα θερμικά ηλιακά είναι εξίσου απαραίτητα στο ενεργειακό σύστημα της χώρας, γιατί και αυτά έχουν διασπορά σε όλη τη χώρα και αυτά ανακουφίζουν το δίκτυο και βέβαια συνεισφέρουν πάρα πολύ στην ενεργειακή αποδοτικότητα του συστήματος, διότι χρησιμοποιεί απευθείας για ζεστό νερό. Χωρίς αυτά, τα οποία υπολογίζονται σε πάνω από 2.000 MW στη χώρα μας, χωρίς αυτά τι κάνουμε στην ουσία; Κάτι εντελώς ανόητο. Χρησιμοποιούμε τον ηλεκτρισμό που παράγεται από στερεά καύσιμα κυρίως, για να ζεστάνουμε νερό. Είναι προϋπόθεση αυτή να χρησιμοποιούντα τα θερμικά ηλιακά κυρίως για το ζεστό νερό και όχι τα φωτοβολταϊκά, προκειμένου δια της παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος στη συνέχεια να ζεσταίνεται το νερό. Είναι απώλεια για όλους.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Για να υπάρχει μια πιο σφαιρική και ορθολογική αντιμετώπιση του ζητήματος ΑΠΕ. Δεν μας ενδιαφέρει να τα βλέπουμε αποσπασματικά για να δημιουργούμε εντυπώσεις. Μας ενδιαφέρει να υπάρχει συγκεκριμένο αποτέλεσμα και μια πιο σύγχρονη και ευρωπαϊκή προσέγγιση του ζητήματος.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μια διευκρίνιση. Ποιος θα πιστοποιεί ότι υπάρχει θερμικό ηλιακό και είναι συνδεδεμένο και λειτουργεί κλπ.; Γιατί μπορώ να κοπανήσω δύο συλλέκτες εκεί μαϊμού.

ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ: Προφανέστατα τα χαρτιά που θα ζητήσει η ΔΕΗ για να συνδεθεί, έχουν μέσα υπογραφή Μηχανικού, ο οποίος βεβαιώνει ότι τηρούνται οι προϋποθέσεις. Υπάρχει ένας άνθρωπος δηλαδή επιστήμονας που έχει υπογραφή, σφραγίδα, ο οποίος λέει ναι, όντως υπάρχει εγκατάσταση.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σε ποια απ’ όλες αυτές τις ενέργειες που περιγράφονται θα πρέπει να αναφέρεται μέσα η ύπαρξη ή η τοποθέτηση?

ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ: Μετά την έγκριση εργασιών μικρής κλίμακας, στη σύμβαση σύνδεσης. Σας είπα, εκεί που περιγράφονται όλα τα τεχνικά χαρακτηριστικά, ότι έχει τον αντιστροφέα, ότι έχει ό,τι χρειάζεται για να λειτουργήσει αυτό το σύστημα. Θα το αναφέρει, θα φαίνεται μέσα στη σύμβαση.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πάνω-κάτω στη Γερμανία ακολουθούν αυτό το σύστημα, μόνο που εκεί υπάρχει μια διαφορά. Η τοπική ΔΕΗ θεωρεί τον πελάτη καταναλωτή ως συνεργάτη και έτσι έχει δημιουργήσει ένα σύστημα της μίας μόνο στάσης, μία απλή αίτηση συμπληρώνουν οι καταναλωτές εκεί και μάλιστα σε πολλές περιπτώσεις η αντίστοιχη επιχείρηση ηλεκτρισμού επιδοτεί και το κόστος εγκατάστασης. Θα ήταν καλό να είχαμε κάποιον εδώ από τη ΔΕΗ, να μας πει κατά πόσο είναι έτοιμη η επιχείρηση, πρώτον, να διευκολύνει τους καταναλωτές, να μη δημιουργήσει τα προβλήματα που δημιουργεί σε αυτούς που έχουν πάρει ήδη άδεια για να κάνουν κάποια επιχείρηση με φωτοβολταϊκά. Και θα ήταν πολύ καλό να μας πει αν έχει το εξειδικευμένο προσωπικό, ώστε να τελειώσουμε μέσα σε 70 μέρες την εγκατάσταση και τη λειτουργία της διαδικασίας.

ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ: Ευχαριστώ πάρα πολύ για το ερώτημα και με την ευκαιρία θέλω και εγώ να ευχαριστήσω τα στελέχη της ΔΕΗ και του ΔΕΣΜΗΕ που νυχθημερόν εργάστηκαν για να απαντήσουν στα ερωτήματα που θέσαμε και εμείς, ότι όντως είναι έτοιμη η ΔΕΗ σε επίπεδο διοικητικό, σε επίπεδο τεχνικό, αλλά και σε επίπεδο αποθήκης, για παράδειγμα ρολόγια, για να ανταπεξέλθει σε αυτό το πρόγραμμα; Οι διαβεβαιώσεις που μας δόθηκαν είναι ναι, ότι η ΔΕΗ μπορεί. Εάν κάπου, σε κάποια περιοχή της χώρας αντιμετωπιστούν κάποια τεχνικά προβλήματα ή προβλήματα αποθήκης, είναι κάτι καινούργιο που ξεκινάει στην Ελλάδα και είναι σαφές ότι θα αντιμετωπιστεί από τη ΔΕΗ και απ’ όλα τα στελέχη της με τον καλύτερο τρόπο. Είπατε για τη Γερμανία, πάρα πολλά βήματα.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Και επίσης, σε κάθε περίπτωση διατηρούμε το δικαίωμα όπως είναι φυσικό, εάν δούμε ότι κάτι πάει στραβά, λόγω του ότι εφαρμόζεται πρώτη φορά, λόγω του ότι το κοινό ή μια υπηρεσία μπορεί να αντιδράσει με έναν τρόπο που ενδεχομένως δεν έχει προβλεφθεί, διατηρούμε το δικαίωμα να κάνουμε μια τροποποιητική παρέμβαση.

ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ: Να πω ότι τα βήματα είναι δύο, σύμβαση σύνδεσης, σύμβαση πώλησης. Εάν για να κάνεις σύμβαση σύνδεσης χρειάζεται μια αίτηση, νομίζω το ίδιο ισχύει και στη Γερμανία, όχι νομίζω, είμαι βέβαιος, κάνεις κάποια αίτηση για να κάνεις μια σύνδεση. Και μετά, αφού την κάνεις τη σύμβαση σύνδεσης, στη συνέχεια λες ότι είμαι έτοιμος να πουλήσω. Για να πουλήσω κάνω σύμβαση πώλησης. Επιδότηση. Έχουμε δύο επιλογές εδώ. Καταρχήν είπα πριν ότι πρόκειται στη Γερμανία για μια αγορά μεγαλύτερου όγκου και καλύτερης οργάνωσης, γι’ αυτό είναι φθηνότερα και τα συστήματα. Και οι επιχειρήσεις, η παραγωγή των φωτοβολταϊκών πάνελς αλλά και οι εγκαταστάτες και οι λειτουργοί, έχουν οργανωθεί πολύ καλύτερα, γιατί ο όγκος είναι τεράστιος. Οι επιλογές είναι δύο. Ή επιδοτείς το κατασκευαστικό κόστος στην αρχή ή χρησιμοποιείς, η Ελλάδα είναι απ’ τις πρώτες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο το έχουμε τονίσει πάρα πολύ, ότι έχουμε επιλέξει καλώς ή κακώς αυτό τον τρόπο. Ο τρόπος είναι η αμοιβή της παραγόμενης ενέργειας με μία τιμή που αποτελεί κίνητρο ελκυστικό για να αποσβέσεις γρήγορα την επένδυση. Άλλες χώρες δίνουν επιδότηση στην αρχή. Εμείς αυτό έχουμε επιλέξει και νομίζω ότι είναι και το σωστότερο, ειδικά για μία αγορά που ξεκινάει τώρα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είπατε και σωστά ότι δεν είναι ελληνικές πατέντες αυτές, αλλά επειδή - θα το πω και εγώ - ζούμε στην Ελλάδα, υπάρχουν ορισμένα θέματα που μπορεί να φαίνονται πρακτικά, αλλά αυτό θα κληθεί να αντιμετωπίσει ο πολίτης στην καθημερινότητά του. Μου έρχονται δύο πρόχειρα, προφανώς υπάρχουν δεκάδες άλλα στο μυαλό. Για παράδειγμα, εγώ έχω φτιάξει ένα σπίτι σε οικόπεδο 4 στρεμμάτων εκτός Αθηνών. Το έχω περιποιηθεί, το έχω κάνει ωραίο, σε ωραίο περιβάλλον. Ο γείτονας δίπλα ακούει αυτή την εξαγγελία τη δική σας και σε 4 στρέμματα, ακριβώς δίπλα μου, το πήζει στα φωτοβολταϊκά. Το οικόπεδό του μπορεί ενδεχομένως να αποκτά αξία, εμένα όμως το σπίτι μου υποβαθμίζεται.

ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ: Μπλέξαμε τα πράγματα, τώρα, τελείως?

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δε νομίζω ότι είναι παράλογη ερώτηση. Και το δεύτερο σκέλος. Η Ελλάδα είναι γεμάτη από εξ αδιαιρέτου ιδιοκτησίες, παντού. Οικόπεδα, ταράτσες, πολυκατοικίες, τα πάντα. Έχουμε ένα τριώροφο, πρώτος όροφος μια ξαδέλφη, δεύτερος όροφος δεύτερη ξαδέλφη, τρίτος όροφος η στέγη, εγώ, η ταράτσα εγώ, πάω και βάζω φωτοβολταϊκό χωρίς να δίνω λογαριασμό σε κανέναν; Γιατί εγώ αυτό κατάλαβα πριν.

ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ: Όχι βέβαια. Σε ότι αφορά τα κτίρια που υπάρχουν οριζόντιες ιδιοκτησίες, είτε είναι πολυκατοικία 8 ορόφων, είτε 3 ορόφων, είτε μένουν συγγενείς, είτε μένουν εχθροί μέσα, εφόσον συμφωνήσουν ένας να υλοποιήσει το έργο στην ταράτσα?

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ Η ταράτσα είναι κοινόχρηστη.

ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ: Σας είπα πριν, η οριζόντια ιδιοκτησία στη Γ.Σ. της πολυκατοικίας αποφασίζει ο διαχειριστής να είναι και ο κύριος του έργου. Άρα, με μία αποδοχή όλων των ιδιοκτητών, ο διαχειριστής να χρησιμοποιήσει την επιφάνεια αυτή 100 τ. για παράδειγμα, μπορεί. Σε ένα σπίτι τριών ορόφων για παράδειγμα μπορεί επίσης να γίνει το ίδιο. Αυτά είναι ξεκάθαρα. Το σύστημα βλέπει έναν, δε βλέπει από πίσω ούτε διενέξεις, ούτε ιδιοκτησίες. Έναν βλέπει, αυτόν που έχει εξασφαλίσει και τη συναίνεση των υπολοίπων βέβαια, είτε μέσω της Γ.Σ. της πολυκατοικίας, είτε με κάποιον άλλο τρόπο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είναι κάτι το οποίο το βλέπουμε σε πάρα πολλές περιπτώσεις ιδιοκτησιών στην Ελλάδα. Δεν μιλάμε για μια πολυκατοικία που ο καθένας έχει από έναν όροφο ή υπάρχει ένας όροφος με δυο-τρία διαμερίσματα. Μιλάω για κτίσματα και είναι πάρα πολύ συχνό αυτό στην Ελλάδα, που ο πρώτος όροφος είναι χτισμένος, ανήκει στον Χ, ο δεύτερος όρος είναι χτισμένος, ανήκει στον Ψ, ο αέρας στην ταράτσα ανήκει στον Χ.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Με βάση τη νομοθεσία και την νομολογία τι προβλέπεται από σήμερα, γιατί είναι λελυμένο το θέμα, να πούμε τη λύση που έχει δοθεί.

ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ: Είναι ένα ζήτημα πράγματι το οποίο δεν αντιμετωπίζεται, ούτε μπορούσε να αντιμετωπιστεί με τις υπό έκδοση Υπουργικές Αποφάσεις, αλλά έχει μέχρι σήμερα αντιμετωπιστεί και από το νόμο για την οριζόντια ιδιοκτησία και από τον αστικό κώδικα και βεβαίως αντιμετωπίζεται και από τους κανονισμούς των πολυκατοικιών. Και βέβαια ένα αντίστοιχο θέμα αφορά στην εγκατάσταση στις ταράτσες ηλιακών θερμοσιφώνων. Η ταράτσα είναι ένα κοινόχρηστο πράγμα, άρα το πώς θα γίνει η διαχείριση αυτού του κοινόχρηστου πράγματος επαφίεται καθορίζεται από την απόφαση των συνιδιοκτητών σύμφωνα με τα ποσοστά τα οποία έχουν στην οριζόντια ιδιοκτησία. Εδώ δεν χρειάζεται να ρυθμιστεί, διότι ισχύουν οι γενικές ρυθμίσεις οι οποίες διέπουν την εγκατάσταση κάθε είδους αντικειμένων στους κοινόχρηστους χώρους των εξ αδιαιρέτου οικιών, ή των πολυκατοικιών. Κατά συνέπεια ό,τι ισχύει και για τις άλλες κατασκευές και εγκαταστάσεις, ισχύει και για τα φωτοβολταϊκά, δεν υπάρχει αλλαγή.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Οι ταράτσες στο δικαίωμα υψούν είναι ?

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Άλλο αυτό, μην τα μπερδεύουμε.

ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ: Μιλάτε για δυο διαφορετικά πράγματα. Άλλο είναι το δικαίωμα του υψούν και άλλο είναι το δικαίωμα χρήσης της ταράτσας. Όσο δεν γίνεται χρήση του δικαιώματος υψούν, τότε υπάρχει το δικαίωμα κοινής χρήσης της ταράτσας. Εάν κάποιος εκ των ιδιοκτητών που έχει το δικαίωμα του υψούν, κάνει χρήση, τότε μιλάμε για τη νέα στέγη η οποία δημιουργείται υπέρ του ορόφου που θα χτιστεί.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Έχεις τον αέρα λοιπόν αλλά δεν έχεις το δικαίωμα να κάνεις στην ταράτσα ό,τι θέλεις. Όχι με βάση τη δική μας ρύθμιση, με βάση τη γενική ρύθμιση που ισχύει γενικώς. Δεν απάντησε ο κ. Μουσουρούλης στο δεύτερο ερώτημα τι γίνεται που εσύ έχεις ένα ωραίο σπίτι κι έρχεται ένας άλλος δίπλα και βάζει φωτοβολταϊκά.

ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ: Κατ' αρχήν το ένα σχέδιο είναι επενδυτικό, αυτός δηλαδή που έχει το οικόπεδο και εγκαθιστά ένα φωτοβολταϊκό σύστημα είναι επενδυτικό, περνάει από την κλασική διαδικασία είτε εξαίρεσης είτε μέσω της ΡΑΕ. Εμείς τι κάνουμε εδώ; Βελτιώνουμε απλώς το κομμάτι που αφορά στην αδειοδότησή του από πλευράς Πολεοδομίας. Αυτό ισχύει. Ο κίνδυνος αυτός υπάρχει έτσι κι αλλιώς και λειτουργεί. Εγώ νόμιζα ότι θα με ρωτούσατε κάτι άλλο. Εγώ ενοχλούμαι από τα φωτοβολταϊκά και δεν θέλω στο σπίτι του να ‘ρθεί να βάλει φωτοβολταϊκά. Στο οικόπεδο αυτό ισχύει ούτως ή άλλως.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δηλαδή εδώ μπαίνουν φωτοβολταϊκά εδώ δεν μπαίνουν.

ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ: Το εθνικό χωροταξικό για τις ΑΠΕ δεν αφορά στα φωτοβολταϊκά. Επίσης να επισημάνω κάτι: τα φωτοβολταϊκά είναι κινητές υποδομές. Αποξηλώνονται, μεταφέρονται, δεν απαιτούν έργα πολιτικού μηχανικού τόσο σοβαρά όσο τα άλλα. Φεύγουν.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να ρωτήσω δυο τρία πράγματα σύντομα θα ήθελα. Να διευκρινίσουμε ότι η εγκατάσταση σε πολυκατοικίες σε κοινόχρηστους χώρους απαιτεί ομοφωνία είπατε, όχι πλειοψηφία των συνιδιοκτητών. Έτσι δεν είναι;

ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ: Η χρήση της ταράτσας απαιτεί σύμφωνα με τον κανονισμό πλειοψηφία των συνιδιοκτητών. Είπαμε το εξής για την οποιασδήποτε εγκατάσταση τα κοινόχρηστα μέλη των πολυκατοικιών το τι απαιτείται και τι πλειοψηφία απαιτείται αυτό καθορίζεται από το νόμο για την οριζόντια ιδιοκτησία, από τους κανονισμούς των πολυκατοικιών και από τον αστικό Κώδικα. Δεν υπάρχει αλλαγή σύμφωνα με την Υπουργική Απόφαση για την οποία μιλάμε σήμερα. Ό,τι ίσχυε για τις υπόλοιπες εγκαταστάσεις ισχύει και για τα φωτοβολταϊκά.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εντάξει αλλά εδώ υπάρχει μια διαφορά. Εάν ένας συνιδιοκτήτης δεν θέλει να βάλει φωτοβολταϊκά δεν μπορούν να τον υποχρεώσουν οι άλλοι να συμμετέχει στη δαπάνη για την εγκατάστασή τους.

ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ: Και αυτό όμως έχει να κάνει με τους κανονισμούς των πολυκατοικιών και με τις τροποποιήσεις των κανονισμών αυτών, εάν θέλουν να προσαρμοστούν την Υπουργική Απόφαση και να έχουν και τα οφέλη.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πάντως με πλειοψηφία μπορούν να προχωρήσουν.

ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ: Ακριβώς. Ό,τι ισχύει για τις πολυκατοικίες προκειμένου για τις άλλες εγκαταστάσεις θα ισχύσει και για τα φωτοβολταϊκά. Δεν κάνουμε τροποποιήσεις στα ισχύοντα σε ό,τι αφορά τη διαχείριση των κοινόχρηστων χώρων.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η πλειοψηφία. Αυτό ρωτάω.

ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ: Ακριβώς.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Για τα φωτοβολταϊκά. Πρέπει να είναι κοινόχρηστη η ιδιοκτησία του φωτοβολταϊκού; Δηλαδή να ανήκει σε όλους τους ενοίκους της πολυκατοικίας ή μπορεί ένας ένοικος να βάλει το δικό του;

ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ: Να σας δώσω μια απάντηση. Για παράδειγμα εσείς εννοείτε μάλλον εάν θα μπορούσε κάποιος να το βάλει στη δική του βεράντα το φωτοβολταϊκό.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Λέει άλλο. Λέει αν μπορεί στην ταράτσα της πολυκατοικίας να το βάλει κάποιος και να έχει μόνο για το διαμέρισμά του.

ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ: Όχι χωρίς απόφαση. Αυτό συνιστά περιορισμό χρήσης κοινοχρήστου χώρου. Θέλει λοιπόν απόφαση και η απόφαση λαμβάνεται όπως σας είπα πριν. Δεν μπορεί δηλαδή χωρίς απόφαση των συνιδιοκτητών κάποιος αυθαίρετα να τοποθετήσει αυτή την εγκατάσταση στην ταράτσα, διότι με αυτό τον τρόπο περιορίζεται η χρήση του κοινοχρήστου χώρου. Γι' αυτό το λόγο δεν μπορεί, όχι για άλλους λόγους που αφορούν στην απόφαση. Στη βεράντα βέβαια δεν θα μπορούσε να το βάλει για άλλους λόγους, διότι χαλάει η πρόσοψη και η αισθητική της πολυκατοικίας.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Προσόψεις δεν επιτρέπεται με βάση την κοινή Υπουργική Απόφαση.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Καλά και σε ημιυπαίθριο δεν επιτρέπεται, αλλά γίνεται! Με ένα υπολογισμό που έκανα πρόχειρα κ. Γενικέ καταλαβαίνω ότι σε περίπου 8 - 9 χρόνια αποσβένεται η δαπάνη;

ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ: Εξαρτάται από τι τεχνολογία θα επιλέξετε. Μια μέση τεχνολογία αυτό που σας είπα εδώ πολυκρυσταλλικά, είναι 25.000 €. Αν υπολογίσετε τα 55 λεπτά την κιλοβατώρα έχετε απόσβεση σε 5 χρόνια.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Θα σας στείλουμε με αυτά, με μερικά παραδείγματα για να κάνετε τη δουλειά σας και να περάσουμε κι εμείς το όποιο μήνυμα θέλουμε να περάσουμε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και το τελευταίο. Εξετάζετε κ. Υπουργέ το ενδεχόμενο να αυξηθεί το τέλος για τις ανανεώσιμες πηγές; Για να καλυφθεί το κόστος αυτό;

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Όχι.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πόσο αγοράζεται η κιλοβατώρα;

ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ: Εξαρτάται.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Εξαρτάται τι είδους καταναλώσεις υπάρχουν. Γύρω στα 11 λεπτά την κιλοβατώρα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα ήθελα να ρωτήσω κι εγώ μερικά πράγματα. Ο συμψηφισμός θα γίνεται σε κιλοβατώρες ή σε ποσά, να μας διευκρινίσετε. Επειδή δεν θέλω να στενοχωρήσω τον κ. Μουσουρούλη, δεν το λέω εγώ αλλά το λέει ο Συνήγορος του Πολίτη, η Πολεοδομία είναι η πιο διεφθαρμένη υπηρεσία. Όταν υπάρχουν παραδοσιακοί οικισμοί χαρακτηρισμένοι, διατηρητέα κτήρια εκεί τι γίνεται; Δηλαδή επειδή είπατε ότι έχει απλοποιηθεί η διαδικασία και επειδή είναι πολύ σύνηθες στην Ελλάδα όποιος πάει να κάνει κάτι να του κάνει καταγγελία ο γείτονας, υπάρχουν και περιορισμοί οι οποίοι δεν έχουν να κάνουν μόνο με την αισθητική, θα αλλάξει και όλο το πλαίσιο που αφορά αυτές τις εξαιρέσεις;

ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ: Ό,τι ισχύει για παραδοσιακούς οικισμούς ή για περιοχές όπου προστατεύονται με ειδικό θεσμικό πλαίσιο με προεδρικά διατάγματα και νόμους, είτε αφορά φωτοβολταϊκό, είτε θερμοσίφωνα, είτε οτιδήποτε άλλο που βγαίνει από το κέλυφος του κτηρίου, ισχύει το ίδιο και για τα φωτοβολταϊκά. Βέβαια εμείς είπαμε σήμερα ότι δεν αφορά το πρόγραμμα στο μη διασυνδεδεμένο, όπου εκεί κυρίως τα νησιά βρίσκουμε τέτοιες περιπτώσεις σαν κι αυτές που λέτε. Τώρα, για το πρώτο σχόλιό σας δεν έχω να πω κάτι, μιλάμε για έγκριση εργασιών μικρής κλίμακας και δεν μιλάμε για μια μελέτη που θα πρέπει να εγκριθεί από την Πολεοδομία.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Συγνώμη να συμπληρώσω κάτι. Το Πήλιο ας πούμε δεν είναι μη διασυνδεδεμένο σύστημα και είναι όλο παραδοσιακοί οικισμοί. Όταν έγινε ο νόμος για τους παραδοσιακούς οικισμούς και οι ρυθμίσεις, δεν υπήρχε στο λεξιλόγιό μας η έννοια φωτοβολταϊκό. Υπήρχε βέβαια το θερμοσίφωνο και η κεραία, αλλά το φωτοβολταϊκό δεν υπήρχε. Αυτό ρωτάω. Υπάρχει μια πρόθεση να γίνουν ειδικές ρυθμίσεις και πότε να τις περιμένουμε αυτές;

ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ: Θα σας πω. Κατ' αρχήν αυτό το θέμα αφορά οπωσδήποτε στο ΥΠΕΧΩΔΕ, ο Υπουργός είπε ότι ο κ. Υπουργός Περιβάλλοντος με εγκύκλιό του θα προσδιορίσει επ’ ακριβώς όλα αυτά τα ερωτήματα. Αν πω κάτι, θα είναι προσωπική άποψη νομίζω όμως ότι ό,τι ισχύει σε τέτοιες περιπτώσεις για τους ηλιακούς θερμοσίφωνες κλπ., μπορεί να ισχύει και για τα φωτοβολταϊκά. Για τον συμψηφισμό. Ο συμψηφισμός δεν είναι ηλεκτρικός, είναι οικονομικός. Ξεκάθαρα πράγματα. Είπαμε ότι αν παράγεις παραπάνω από όσο καταναλώσεις είναι πιστωτικό, εάν παράγεις λιγότερο είναι χρεωστικό.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Στις πολυκατοικίες που είναι 15 - 20 διαμερίσματα, πως θα γίνει;

ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ: Είπαμε πριν ότι ο κύριος του έργου είναι ένας. Ένας. Εξήγησε και ο κ. Μπούρας τη νομική διάσταση αυτός λοιπόν που είναι κύριος του έργου, είτε είναι διαχειριστής, είτε είναι ένας απλός ένοικος που του έχει παραχωρηθεί με τις διαδικασίες αυτές για χρήση, αυτός είναι παραγωγός. Αυτός πωλεί το ρεύμα και αυτός κάνει αντιλογισμό με τη ΔΕΗ. Τώρα, εάν ως διαχειριστής θελήσει να το κάνει και με αυτό τον τρόπο να καλύπτει και τα κοινόχρηστα ή τις άλλες δαπάνες, είναι κάτι, το οποίο συζητείται. Πάντως ήθελα να είμαι ξεκάθαρος: ένας είναι ο κύριος του έργου. Τώρα, ο διαχειριστής γνωρίζετε ότι σε κάθε πολυκατοικία ήδη έχει τεχνογνωσία, υπάρχουν εξειδικευμένα γραφεία τα οποία επιμερίζουν και τα έξοδα αλλά και τα έσοδα μέσα στους λογαριασμούς. Μην μπούμε σε τόσο τεχνική λεπτομέρεια.

ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ: Πάντως επειδή βλέπω μια βάση σε αυτά τα ερωτήματα, πρέπει να πω το εξής: θα τεθεί γρήγορα ή αργά το ζήτημα της νομιμοποίησης του διαχειριστή, αυτός δηλαδή που θα έχει την εντολή. Όταν λέω νομιμοποίηση εννοώ αν θα χρειάζεται ομοφωνία των ενοίκων, ή πλειοψηφία, ή αυξημένη πλειοψηφία. Σε αυτό έχετε δίκιο. Όμως να ξέρετε ότι δεν είναι ζήτημα που μπορεί να επιλυθεί με την Υπουργική Απόφαση. Αυτά θα διευθετηθούν και με την ισχύουσα νομοθεσία και βεβαίως με τη νομολογία όπως κι ένα σωρό άλλα πράγματα.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Όχι «θα διευθετηθούν». Διευθετούνται εκ των πραγμάτων, ισχύουν οι γενικές διατάξεις.

ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ: Ό,τι ισχύει μέχρι σήμερα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πάνω σε αυτό θέλω να ρωτήσω κι εγώ. Να επιμείνω λίγο σε αυτό το θέμα γιατί έτσι όπως το καταλαβαίνω, είναι σαν να μην τελικά υπάρχει κίνητρο για τη χρήση στις πολυκατοικίες. Δηλαδή η κάλυψη του κοινόχρηστου ρεύματος από μια τέτοια μεγάλη επένδυση, δεν αντισταθμίζει την επένδυση, ένα είναι αυτό.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Μα δεν μιλήσαμε για το κοινόχρηστο ρεύμα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Νομίζω ο κ. Γενικός είπε ότι θα μπορούσε να ζητηθεί να καλύψει το κοινόχρηστο ρεύμα.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Εξαρτάται, θα μπορούσε ενδεχομένως. Αλλά θα μπορούσε και να μην ζητήσει για το κοινόχρηστο ρεύμα και η απόφαση των ενοίκων θα μπορούσε να αφορά όλα τα διαμερίσματα και όλη τη χρήση, τη συνολική χρήση.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Προφανώς. Αλλά πως είναι δυνατό να είναι ένας ο παραγωγός. Έχουμε μια πολυκατοικία με 10 διαμερίσματα και όλοι χρησιμοποιούν από το ρεύμα το οποίο παράγεται στη στέγη. Πως καταμερίζεται η μείωση του κόστους.

ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ: Να σας απαντήσω. Σας είπα ότι το σύστημα, αυτή η κοινή Υπουργική Απόφαση βλέπει έναν αντισυμβαλλόμενο, ένα πρόσωπο. Το διαχειριστή, ή αυτός στον οποίο έχει παραχωρηθεί προς χρήση μια ταράτσα. Προφανώς ένα φωτοβολταϊκό σε μια ταράτσα δεν μπορεί να καλύψει το 100% των ηλεκτρικών αναγκών όλων όσων είναι από κάτω, κάτω από την ταράτσα είναι 6, 7 ή 8 όροφοι με αυτή την έννοια ίσως εννοείτε ότι δεν είναι ανταποδοτικό το έργο. Διότι όπως είπαμε πριν θυμάστε, ένα φωτοβολταϊκό περίπου 25.000 € που παράγει 5 kW καλύπτει τις ανάγκες ενός νοικοκυριού και θέλει 80 τ.μ. Ποια είναι αυτή η επιφάνεια λοιπόν πολυκατοικίας που μπορεί να καλύψει με τη λογική του προγράμματος το 100% των ενεργειακών αναγκών όλων των ενοίκων;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Με συγχωρείτε, ίσως δεν το είπα καλά. Πως καταμερίζεται το όφελος στα 10 διαμερίσματα που έχουν εγκαταστήσει 80 τ.μ.

ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ: Αυτό είπα και πριν. Κοιτάξτε, εάν για παράδειγμα ο διαχειριστής έχει αναλάβει να είναι ο κύριος του έργου, δεν ξέρω τώρα το νομικό κομμάτι αν έχει ζήτημα, τα γραφεία που βγάζουν σε όλους μας τα κοινόχρηστα σε όσους μένουν σε πολυκατοικία, αυτό το έσοδο θα το επιμερίζονται με τα χιλιοστά. Θα βρεθεί ένας τεχνικός τρόπος, νομίζω ότι αυτός είναι ο πιο απλός, ο επιμερισμός των εσόδων στα χιλιοστά.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Συγνώμη που διακόπτω, ρυθμίζονται από γενικό κανονισμό λειτουργίας πολυκατοικιών, δεν θυμάμαι ακριβώς πώς λέγεται. Έχουμε κάτι τελείως καινούργιο, δηλαδή δεν είναι τόσο απλό, δηλαδή έχουμε το ασανσέρ, αναλογούν τόσα στον α’ όροφο, στο β’, η θέρμανση τόσα, είναι διαφορετικά, δεν είναι δια του 5, δια του 6, δια του 7. Προφανώς πρέπει να γίνει κάτι ανάλογο και για τα έσοδα. Δεν είναι τόσο απλό το πράγμα.

ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ: Σίγουρα δεν είναι απλό δεν το λέω, απαντώ με μια απλή απάντηση σε ένα απλό ερώτημα. Η πραγματικότητα είναι πολύ σύνθετη βέβαια, θα βρούμε πάρα πολλά πράγματα μπροστά μας σε μια πολυκατοικία. Θέλω να σας πω ότι έχουμε συζητήσει και με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων και αυτό το θέμα, αλλά και γενικά όλα τα θέματα που αφορούν στην ενεργειακή αποδοτικότητα των κτιρίων και οπωσδήποτε θα βρεθεί μία λύση που και νομικά, αλλά και τεχνικά να είναι επαρκής. Εγώ προσωπικά έχω μιλήσει με κάποιους διαχειριστές πολυκατοικιών, γιατί ό,τι σχεδιάζεται πολύ σωστά λέτε, πρέπει να ελέγχεται και με έχουν διαβεβαιώσει αρκετά εξειδικευμένοι, που έχουν δηλαδή μεγάλο κύκλο εργασιών, ότι αυτό είναι μια απλή ρουτίνα στο EXCEL με βάση το οποίο δουλεύουν τα κοινόχρηστα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μια διευκρίνιση. Εάν κύριος του έργου είναι ένας, δηλαδή το πιστωτικό που θα του επιστρέψει η ΔΕΗ θα αφορά σε ένα ρολόι, εντάξει και επάνω είναι εγκατεστημένα κάποια 20 Κιλοβάτ, θα είναι μονίμως αυτός με πίστωση χωρίς όμως να εισπράττει. Άρα τι θα μοιράσει στους άλλους ή το ρολόι κοινοχρήστων θα είναι συνεχώς πιστωτικό, γιατί θα είναι συνδεδεμένο με αντιλογισμό που θα γίνεται με την παραγωγή των 10 κιλοβάτ;

ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ: Ο αντιλογισμός μπορεί να γίνει με το ρολόι κοινοχρήστων της πολυκατοικίας εφ’ όσον επιδιωχθεί αυτό ή με το ρολόι του κυρίου του έργου του ιδίου εφ’ όσον του έχει παραχωρηθεί η στέγη. Σε καμία περίπτωση δεν θα γίνει ένας εκ των 30 ενοίκων μιας πολυκατοικίας επιχειρηματίας δια αυτού, αν πάμε εκεί, να πούμε δηλαδή ?

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όχι - όχι δεν είναι αυτό, αλλά θα είναι ο λογαριασμός θα είναι πιστωτικός, δεν θα εισπράττει όμως. Άρα τι θα μοιράζει;

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Τα έσοδα ή το όφελος, όποιο και να είναι το όφελος θα επιμερίζεται σε όλους τους ιδιοκτήτες βάση ενός μαθηματικού τύπου που έχει να κάνει προφανώς και με την κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αν καταλαβαίνω καλά τίθεται ένα άλλο ζήτημα, υπάρχει ένα λογιστικό πράγματι όφελος, ωστόσο αυτός ο οποίος δίνει ρεύμα δεν παίρνει πίσω χρήματα από τη ΔΕΗ, είναι απλώς του πιστώνεται ?

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Θα γίνουν αντίστοιχες εκπτώσεις στα οικιακά τιμολόγια από τη ΔΕΗ.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν παίρνει τίποτα πίσω, τι θα μοιράσει στους υπόλοιπους, πέστε ότι όλοι έχουν συμφωνήσει.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Επαναλαμβάνω, γιατί δεν σας καλύπτει αυτό που λέω, θα γίνουν αντίστοιχες εκπτώσεις τα οικιακά τιμολόγια με βάση την κατανάλωσή τους.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: (Μιλάει χωρίς μικρόφωνο)

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Αφού είναι κοινή η ιστορία, κοινή υπόθεση.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η ΔΕΗ θα βλέπει έναν, εντάξει; Πώς θα επιμερίζεται το όφελος στα υπόλοιπα ρολόγια; Βάση μαθηματικού τύπου όπως λέτε. Αυτός ο ένας όμως τι θα κερδίζει; Δεν θα εισπράττει τίποτα.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Ενδιάμεσος είναι αυτός. Αντί η ΔΕΗ να έχει με όλους έναν - έναν χωριστά, έχει με έναν σύμβαση και μετά υπάρχει εσωτερική διαδικασία μέσα στην πολυκατοικία κατανομής του κόστους και του οφέλους.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και θα το εισπράττει μέσα από τα κοινόχρηστα αν κατάλαβα καλά;

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Αφού αυτό συμψηφίζεται. Δεν καταλαβαίνω δηλαδή γιατί κολλάμε.

ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ: Θα δοθεί σχέδιο σύνδεσης και σχέδιο σύμβασης πώλησης το οποίο θα τα αντιμετωπίζει αυτά τα θέματα σε κάθε λεπτομέρεια. Ας κάνουμε λίγο υπομονή μέχρι να τελειώσει η ΚΥΑ, το σχέδιο συμβάσεως πωλήσεως θα αντιμετωπίζει όλες αυτές τις λεπτομέρειες και τεχνικά και οικονομικά.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ως προς το τι μπορεί να σηκώσει το δίκτυο είπατε προηγουμένως, ότι Η ΔΕΗ θα έχει τη δυνατότητα να πει μέσα σε 20 μέρες, ότι ξέρετε δεν μπορώ να σας κάνω τη σύνδεση.

ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ: Σε ότι αφορά γενικότερα τις αντοχές ας το πούμε έτσι του δικτύου σας είπα στην αρχή στην παρουσίαση ότι κάθε σύμβαση πώλησης κοινοποιείται στη ΡΑΕ. H ΡΑΕ παρακολουθεί την εξέλιξη αυτού του προγράμματος και στη συνέχεια θα κληθεί να δώσει γνωμοδότηση για τον επαναπροσδιορισμό. Αυτό το πρόγραμμα ισχύει, έχει αυτούς τους όρους, αλλά παρακολουθείτε γι’ αυτό και είπαμε ότι η α’ φάση είναι το Ηπειρωτικό και τα διασυνδεδεμένα νησιά του προγράμματος. Αυτό είναι ξεκάθαρο και παρακολουθείται η εξέλιξη της ισχύος που θα εγκατασταθεί μέσα απ’ αυτό το πρόγραμμα με την προϋπόθεση βέβαια ότι σ’ αυτό το πρόγραμμα μπορεί να ανταποκριθούν και οι παραγωγοί, οι επιχειρήσεις, όλη η οργάνωση αυτής της αγοράς για να μπορέσει να καλύψει την ζήτηση.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να κάνω μια ερώτηση. Θέλω να μείνω σε δύο σημεία, θα προσπεράσω όλα αυτά που έχουν να κάνουν με τα αντανακλαστικά του Έλληνα, διότι δεν επιλύονται και με μία ΚΥΑ εν πάση περιπτώσει. Θέλω να μείνω σε δύο σημεία που θεωρώ ότι θα μπορούσαν να ιδωθούν με άλλη οπτική. Η επιτυχία αυτού του προγράμματος θα κριθεί από την ανταπόκριση και η ανταπόκριση προϋποθέτει κίνητρο. Με ποια λογική μείνατε στο κίνητρο της τιμής όταν μάλιστα έχουμε και πολύ χαμηλά τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος και προκειμένου να προχωρήσει δεν επιλέξατε το κίνητρο της εγκατάστασης, όταν σε χώρες όπως η Γερμανία όπου ήδη υπάρχει η διείσδυση ακόμα ισχύει και εδώ έχουμε μία ανώριμη οικολογικά κοινωνία και ανώριμη σε σχέση με τα φωτοβολταϊκά. Δεν θα λειτουργούσε περισσότερο το κίνητρο της εγκατάστασης, της επιδότησης; Το ένα είναι αυτό. Και το δεύτερο, εγώ ήθελα λίγο παραπάνω πληροφορίες σε σχέση με τα Νησιά, δηλαδή τι εννοεί η ΔΕΗ δεν είναι έτοιμη; Φαντάζομαι ότι αν αυτό μπορούσε να προχωρήσει στα Νησιά θα έλυνε ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα τις ώρες αιχμής αν λάβει υπόψη του και την ηλιοφάνεια.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Κοίταξε, δεν είμαι μηχανικός για να μπορέσω να σας εξηγήσω τώρα με λεπτομέρειες αυτά τα οποία έχω ακούσει. Μπορεί να μην τα περιγράψω με το σωστό τρόπο. Καταλαβαίνω ότι στο διασυνδεδεμένο σύστημα τεχνικολογιστικά είναι πολύ πιο εύκολο να λειτουργήσει το πράγμα. Στα Νησιά επειδή είναι μεμονωμένα συστήματα θα πρέπει να δημιουργηθούν περισσότερες υποδομές από την πλευρά της ΔΕΗ για να αντιμετωπιστεί το θέμα με την έννοια ότι θα πρέπει να υπάρχει άλλος μηχανισμός στη Σύρο, άλλο μηχανισμός στην Τήνο, άλλος μηχανισμός στην Αστυπάλαια κλπ., πράγμα το οποίο δημιουργεί ένα διαδικαστικό, γραφειοκρατικό βάρος στη ΔΕΗ προκειμένου να υπάρχουν αυτοί οι λογιστικοί συμψηφισμοί και γενικότερα να λειτουργήσει το σύστημα με τα ρολόγια κλπ. Σας το περιγράφω έτσι όπως το έχω κατανοήσει, θεωρώ ότι γι’ αυτό το λόγο προτεραιότητα θα έχουν στη ρύθμιση του θέματος τα μεγαλύτερα νησιά εκ των πραγμάτων ξεκινώντας από την Κρήτη, όπου μπορεί να γίνουν και οικονομίες κλίμακος από την πλευρά της ΔΕΗ. Αλλά επίσης θεωρούμε ότι μια και ήμασταν έτοιμοι στην υπόλοιπη Ελλάδα δεν θα έπρεπε να περιμένουμε να ετοιμαστούμε παντού, καθυστερώντας ένα - δύο χρόνια, δεν ξέρω εγώ πόσο για να ολοκληρώσει η ΔΕΗ την όποια τεχνική προετοιμασία. Το λέω, επαναλαμβάνω, με τον τρόπο που το κατάλαβα, το άκουσα πολύ πιο σύνθετα, το λέω με τις όποιες τεχνικές γνώσεις έχω αποκτήσει τόσους μήνες εδώ πέρα σ’ αυτό το Υπουργείο. Τώρα για την επιδότηση. Κοιτάξτε δεν έχουμε ατελείωτα χρήματα, πρέπει κανείς να κάνει κάποιες επιλογές και να έχει κάποιες προτεραιότητες. Έχουμε 3 δισεκατομμύρια € να δώσουμε, ξέρετε ότι έχουμε κάνει την επιλογή για την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων που κινείται κι αυτή ακριβώς στον ίδιο χώρο και όπου θέλουμε να εξοικονομήσουμε χρήματα για να τα δώσουμε εκεί.

Εδώ εμείς θεωρούμε και θα το δείξει ο χρόνος, ότι το πρόγραμμα θα προχωρήσει ακριβώς λόγω της έλλειψης γραφειοκρατικών εμποδίων, αλλά και λόγω της απάλειψης όλων των φορολογικών αντικινήτρων τα οποία υπήρχαν. Επίσης θα προχωρήσει λόγω της τιμής που δίνουμε στους παραγωγούς για να πουλούν το ρεύμα στη ΔΕΗ και λόγω της γρήγορης απόσβεσης. Θεωρούμε ότι θα προχωρήσει καλά και έτσι. Κοιτάξτε εάν τα δίναμε εκεί, δεν θα είχαμε τίποτα να δώσουμε στην ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων και πρέπει να βλέπουμε όλη την εικόνα μπροστά μας. Αλίμονο σε μια κυβέρνηση που βλέπει το δέντρο και χάνει το δάσος.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: (Μιλάει χωρίς μικρόφωνο) Τι ακριβώς ? η αναβάθμιση, με 19%, με 5% για παράδειγμα;

ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ: Αυτή τη στιγμή δεν έχουμε εξουσιοδοτήσει κανέναν, ούτε έχουμε εξουσιοδοτηθεί από κανέναν για να μιλάμε για φορολογικά ή άλλα κίνητρα ή μειώσεις ΦΠΑ κλπ. Το πρόγραμμά μας είναι αυτό που σας περιγράψαμε. Θέλω όμως να πω το εξής, να αποσυνδέσουμε λίγο την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων, η οποία είναι υποχρέωση με βάση κοινοτικό κανονισμό, Οδηγία 91 και Ν. 3661 κλπ. κλπ. υποχρέωση. Άρα εκεί από τη στιγμή που τον υποχρεώνεις τον άλλον να περάσει σε ένα άλλο status ενεργειακής απόδοσης του κτιρίου του, εκεί πρέπει να του επιδοτείς το κατασκευαστικό κόστος και αυτό είναι ένα προαιρετικό μέσο για όποιον επιθυμεί και να συμβάλει στην προστασία του περιβάλλοντος, αλλά και να ανακουφίσει αν θέλετε και τα οικονομικά του. Είναι δύο διαφορετικά πράγματα, νομίζω σας κάλυψα σ’ αυτό το ερώτημα.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Θα έπρεπε, δηλαδή, να ρωτήσω εγώ. Έχεις κάτι το οποίο είναι υποχρεωτικό, υπάρχει η υποχρέωση ενεργειακής αναβάθμισης των κτιρίων και υπάρχει και η δυνατότητα οποιουδήποτε να βάλει φωτοβολταϊκά στην στέγη του και έχεις μια συγκεκριμένη ποσότητα χρημάτων να δώσεις ως κράτος. Να μην τα δώσεις εκεί που τον υποχρεώνεις να κάνει την αναβάθμιση και τον επιβαρύνεις, να μην δώσεις την ενίσχυση εκεί, αλλά να δώσεις τα χρήματα που είναι συγκεκριμένα και δεν αυξάνονται, δεν αυγαταίνουν σε κάτι το οποίο είναι προαιρετικό. Δεν νομίζω ότι θα ήταν ορθή η προσέγγιση από πλευράς προτεραιοτήτων.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το λέω απλώς σαν φιλοσοφία όταν εξαγγέλλεις ένα μέτρο και έχεις συγκεκριμένο στόχο ο οποίος να εξαντλήσει τη δυνατότητα που έχεις για να έχεις τη μεγαλύτερη δυνατή επιτυχία, αυτό.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Τις εξαντλήσαμε τις δυνατότητες. Αυτές ήταν οι δυνατότητές μας, δεν πρόκειται εμείς να λαϊκίσουμε, δεν πρόκειται να δώσουμε λεφτά απ’ αυτά που δεν έχουμε. Τα λεφτά που έχουμε αυτά κατανέμουμε και γι’ αυτό ήρθαμε και είπαμε κάποια στιγμή και για το ΤΕΜΠΜΕ ότι τόσα χρήματα έχουμε σταματάει η επιδότηση επιτοκίου. Δεν είναι δυνατόν μια κυβέρνηση που έχει μπροστά της συγκεκριμένους προϋπολογισμούς, συγκεκριμένες δυνατότητες να λέει θα δώσει κι εσένα κι εσένα κι εσένα. Δεν γίνεται έτσι πολιτική. Εδώ δε καθώς υπάρχουν κατά την άποψή μας και θα επιβεβαιωθεί τους επόμενους μήνες όχι μετά από χρόνια αισιόδοξες προοπτικές για το πώς θα προχωρήσει το πρόγραμμα, διότι υπάρχουν ισχυρά κίνητρα έτσι όπως το παρουσιάζουμε, θεωρούμε ότι δεν χρειαζόταν τίποτα παραπέρα και όσοι σπεύσουν να κάνουν απαισιόδοξες εκτιμήσεις όπως είχαν κάνει και κάποιοι για το ΤΕΜΠΜΕ από την πλευρά της αντιπολίτευσης, εννοώ θα διαψευστούν σε 2-3 μήνες.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 



 

 

 

 

 

 

 Επιστροφή  Κορυφή σελίδας

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η με οποιονδήποτε τρόπο αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου της εφημερίδας, χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη. Κάθε δημόσια αναφορά στο περιεχόμενο της συνεπάγεται και αναφορά του ονόματός της, όπως η δημοσιογραφική δεοντολογία επιτάσσει.

 

 

[Αρχική σελίδα]  [Αγορά Εργασίας]  [Επιχειρηματικότητα]  [Προσλήψεις στο Δημόσιο]  [Εκπαίδευση]  [Σεμινάρια]  [Νομοθεσία]  [Βιβλία]
Διεύθυνση: Λ. Ριανκούρ 73, 11524 Αθήνα, email: info@proslipsis.gr , Τηλ: 6949244434
©  2004-2021  proslipsis.gr, All rights reserved