ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΗΣ PROSLIPSIS.GR
Μάθετε πρώτοι τα νέα ...

  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
 

 
Βάλτε Αγγελία      Δείτε Αγγελίες      Newsletters       
  Επικοινωνία     
 
 
 
 
 
 
 
  
  Επικαιρότητα Επιστροφή    
Η ένδειξη χώρας προέλευσης των ρούχων μπορεί να γίνει υποχρεωτική

 

Αθήνα 19.5.2010, 14:32

Οι ετικέτες που αναγράφουν τη χώρα προέλευσης των ρούχων που πωλούνται στην Ευρώπη θα πρέπει να γίνουν υποχρεωτικές, ώστε οι καταναλωτές να μην εξαπατώνται από ετικέτες που αναγράφουν ότι τα ρούχα έχουν κατασκευαστεί σε κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης,. Αυτό ήταν το πόρισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το οποίο ενέκρινε την ενημέρωση του ευρωπαϊκού σχεδίου για τη σήμανση των ρούχων την Τρίτη, 18 Μαΐου 2010.

Οι ευρωβουλευτές αποφάσισαν ότι ο μόνος τρόπος να διασφαλιστεί ότι οι καταναλωτές δεν θα εξαπατώνται από ετικέτες που υπονοούν ότι τα ρούχα είναι κατασκευασμένα στην ΕΕ, όταν στην πραγματικότητα έχουν κατασκευαστεί σε κάποια τρίτη χώρα, είναι οι ετικέτες προέλευσης να γίνουν υποχρεωτικές. Οι ετικέτες αυτές είναι προς το παρόν προαιρετικές στην ΕΕ, ωστόσο στην πράξη η χρησιμοποίησή τους εξαρτάται από τις εθνικές νομοθεσίες. Αντίθετα, η σήμανση προέλευσης των ρούχων είναι αυστηρά υποχρεωτική σε χώρες όπως οι ΗΠΑ, ο Καναδάς και η Ιαπωνία.

Η ισχύουσα ευρωπαϊκή νομοθεσία για τη σήμανση των υφασμάτων εφαρμόζεται μόνο όσον αφορά την εναρμόνιση της ονομασίας των βαμβακερών υφασμάτων - υπάρχουν 48 είδη ινών (18 φυσικές και 30 συνθετικές) οι οποίες πωλούνται στο πλαίσιο της ενιαίας αγοράς - και τη σήμανση της σύνθεσης των ινών των προϊόντων υφαντουργίας.

Αν και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είχε κληθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να διεξάγει ψηφοφορία μόνο επάνω σε μια πρόταση τεχνικής φύσεως (με σκοπό τη μείωση του χρόνου για την εισαγωγή νέων ινών στην αγορά), οι ευρωβουλευτές τη μετέτρεψαν σε πρόταση ευρύτερου πολιτικού ενδιαφέροντος, καθιστώντας υποχρεωτική τη σήμανση προέλευσης των ρούχων.

Με σκοπό να βοηθήσουν τους καταναλωτές στο να ενημερώνονται για τις επιλογές τους, οι Ευρωβουλευτές ζήτησαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να παρουσιάσει μία έκθεση μέσα στα επόμενα δύο χρόνια και αν είναι δυνατόν ένα σχέδιο νομοθεσίας που θα επιβάλλει τη νέα σήμανση σε όλα τα μέλη της ΕΕ. Αυτή η έκθεση οφείλει να εξετάσει τις εναρμονισμένες ρυθμίσεις όσον αφορά τη σήμανση προστασίας (προς το παρόν είναι προαιρετική), τα μεγέθη των ρούχων και των παπουτσιών, καθώς και τις προειδοποιήσεις ασφαλείας (πιθανότητα ανάφλεξης, πιθανά αλλεργιογόνα συστατικά) και την κοινωνική σήμανση.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 Επιστροφή  Κορυφή σελίδας

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η με οποιονδήποτε τρόπο αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου της εφημερίδας, χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη. Κάθε δημόσια αναφορά στο περιεχόμενο της συνεπάγεται και αναφορά του ονόματός της, όπως η δημοσιογραφική δεοντολογία επιτάσσει.

 

 

[Αρχική σελίδα]  [Αγορά Εργασίας]  [Επιχειρηματικότητα]  [Προσλήψεις στο Δημόσιο]  [Εκπαίδευση]  [Σεμινάρια]  [Νομοθεσία]  [Βιβλία]
Διεύθυνση: Λ. Ριανκούρ 73, 11524 Αθήνα, email: info@proslipsis.gr , Τηλ: 6949244434
©  2004-2021  proslipsis.gr, All rights reserved