ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΗΣ PROSLIPSIS.GR
Μάθετε πρώτοι τα νέα ...

  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
 

 
Βάλτε Αγγελία      Δείτε Αγγελίες      Newsletters       
  Επικοινωνία     
 
 
 
 
 
 
 
  
  Επικαιρότητα Επιστροφή    
Ενδιαφέρον της Λιβύης για συνεργασία με την Ελλάδα

 

Αθήνα 22.7.2010, 13:12

Συνεργασία με τη χώρα μας σε αρκετούς τομείς επιδιώκει η Λιβύη, όπως διαφάνηκε από το ταξίδι του υφυπουργού Εξωτερικών Σπύρου Κουβέλη στη χώρα αυτή, που ολοκληρώθηκε χθες.

Στη διάρκεια της επίσκεψής του, ο κ. Κουβέλης είχε διμερείς συνομιλίες με σειρά κυβερνητικών αξιωματούχων, οι οποίες χαρακτηρίστηκαν από εξαιρετικό κλίμα. Καταρχάς, ο κ. Κουβέλης, συναντήθηκε με τον υπουργό Υποδομών της Λιβύης κ. Matoug Matoug, ο οποίος εξέφρασε την επιθυμία άμεσης σύγκλησης Μικτής Διυπουργικής Επιτροπής. Επίσης, ο κ. Matoug υπογράμμισε την ετοιμότητα και των δύο πλευρών για την προώθηση συνεργασιών σε τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος όπως η ενέργεια, οι υποδομές, οι μεταφορές, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, οι νέες τεχνολογίες, η διαχείριση περιβάλλοντος, η ανάπλαση παλαιών πόλεων, η υγεία, η συνεργασία μικρομεσαίων επιχειρήσεων - κυρίως σε τρόφιμα και φάρμακα, και τέλος ο τομέας του τουρισμού, η ανάπτυξη του οποίου αποτελεί πρωταρχικής σημασίας προτεραιότητα για τη χώρα.

Ακόμη, ο κ. Κουβέλης είχε συναντήσεις με τον υπουργό Υγείας και Περιβάλλοντος κ. Mohamed Ali Zidan, τον υπουργό Βιομηχανίας, Οικονομίας και Εμπορίου κ. Mohamed Ali Lehwej, τον υπουργό Σχεδιασμού, Οικονομικής Συνεργασίας και Επενδύσεων κ. Abdul Hafeez Al Zleitni, τον υφυπουργό αρμόδιο για τις Διεθνείς Επενδύσεις κ. Mohamed Sialla, καθώς και τον Πρόεδρο του Εθνικού Οργανισμού Πετρελαίου Δρα Shokri Ghanem, τον Πρόεδρο της Λιβυκής Αρχής Επενδύσεων κ. Mohamed Layas και τον Πρόεδρο της Λιβυκής Υπηρεσίας Αρχαιοτήτων Δρα Saleh El Agab.

Στις κατ’ ιδίαν συνομιλίες του, ο κ. Κουβέλης ανέπτυξε θέματα, όπως μεταξύ άλλων η παροχή τεχνογνωσίας από ελληνικές επιχειρήσεις στο χώρο της υγείας, η εκπαίδευση ανθρώπινου δυναμικού στη Λιβύη και στην Ελλάδα, ενώ επίσης διερευνήθηκαν και οι προοπτικές κοινών επενδύσεων στον τομέα της υγείας, καθότι η Λιβύη επιθυμεί τη μετάβασή της στην οικονομία της αγοράς στο συγκεκριμένο τομέα.

Επιπλέον, υπογράμμισε τη σημασία της διμερούς συνεργασίας σε θέματα περιβάλλοντος, διαχείρισης υδάτων και πράσινης ανάπτυξης.

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε σε ζητήματα συνεργασίας στο χώρο της ενέργειας, κυρίως ως προς το υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) και το συμπιεσμένο φυσικό αέριο (CNG). Επίσης συζητήθηκε η συνεργασία στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, καθώς επίσης και η εξαιρετικής σημασίας σύνδεση παροχής ηλεκτρικής ενέργειας Λιβύης - Ελλάδας μέσω υποθαλάσσιου καλωδίου.

Επίσης, η λιβυκή πλευρά εξέφρασε το ενδιαφέρον της για ανάπτυξη των θαλάσσιων μεταφορών τόσο στην επιβατηγό και στην εμπορική ναυτιλία, καθώς επίσης και ως προς τα έργα υποδομών λιμένων. Με αφορμή τον εκσυγχρονισμό των λιμένων, συζητήθηκε η συμμετοχή των ελληνικών κατασκευαστικών ομίλων και μελετητικών εταιριών.

Εξίσου σημαντικός τομέας για τον ελληνικό κατασκευαστικό κλάδο είναι και τα αεροδρόμια. Γι’ αυτό συζητήθηκε η συνεργασία μεταξύ του Διεθνούς Αερολιμένα των Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος» και των αεροδρομίων της Λιβύης, καθότι αυτή τη στιγμή είναι υπό κατασκευήν 8 αεροδρόμια, μεταξύ αυτών και στην πρωτεύουσα Τρίπολη, ενώ επίσης καίριας σημασίας είναι και η διαχείρισης των αερολιμένων.

Από λιβυκής πλευράς, ιδιαίτερης σημασίας για την πορεία των διμερών επιχειρηματικών σχέσεων κρίνεται το θέμα της απόδοσης των χρεών προς ελληνικές επιχειρήσεις. Μάλιστα η ελληνική πλευρά τόνισε ότι προσβλέπει σε μια δίκαιη και ισορροπημένη λύση, λαμβάνοντας υπόψη το μακρό χρονικό διάστημα και τους σχετικούς τόκους.

Πέραν των τομέων της ενέργειας και των υποδομών - μεταφορών, η κυβέρνηση της χώρας αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στην αξιοποίηση και διαχείριση των αρχαιολογικών της χώρων (στη χώρα αυτή βρίσκονται σημαντικές ελληνικές αρχαιότητες αλλά και ρωμαϊκές), καθώς θεωρούνται σημαντικό εργαλείο για την ουσιαστική ανάπτυξη του τουρισμού . Η ελληνική τεχνογνωσία ζητήθηκε τόσο σε θέματα ανασκαφών, όσο και στην αποκατάσταση παλαιών πόλεων. Μέσα από τη συνεργασία αυτή επιδιώκεται και η ανάπτυξη κοινών τουριστικών πακέτων.

Στη διάρκεια της επίσημης επίσκεψης του κ. Κουβέλη κατέστη σαφές στην ελληνική πλευρά ότι η Τρίπολη επιθυμεί και επιδιώκει την συμμετοχή ελληνικών επιχειρήσεων ευρύτερα στην οικονομία της χώρας μέσα από συνεργασίες στους τομείς της βιομηχανίας και μεταποίησης αλλά και στα αγροτικά προϊόντα.

Τέλος, συμφωνίες εν όψει της σύγκλησης Μικτής Διϋπουργικής Επιτροπής τον Οκτώβριο αναμένεται να δρομολογηθούν στους εξής τομείς: αποφυγή διπλής φορολογίας, αμοιβαία προστασία επενδύσεων, αεροπορικές υπηρεσίες, μικρομεσαίες Επιχειρήσεις, τουρισμός (operators), απόδοση χρεών, υποθαλάσσιο καλώδιο (επίτευξη καταρχήν συμφωνίας) από αρχικό, μνημόνιο και κατασκευή τηλεπικοινωνιακού καλωδίου, υγεία, αποκατάσταση παλαιών πόλεων, λιμάνια, αλιεία, ιχθυοκαλλιέργειες, περιβαλλοντικές τεχνολογίες, διαχείριση υδάτων, διαχείριση απορριμμάτων.

Η επίσκεψη του κ. Κουβέλη στη Λιβύη αποτέλεσε ουσιαστικά συνέχεια του ταξιδιού του Έλληνα Πρωθυπουργού Γιώργου Α. Παπανδρέου στη χώρα αυτή, αλλά και της αντίστοιχης επίσκεψης του Λίβυου Πρωθυπουργού κ. Baghdadi Mahmudi στην Ελλάδα. Τον κ. Κουβέλη συνόδευε πολυμελής επιχειρηματική αποστολή, αποτελούμενη από 32 επιχειρήσεις και 45 επιχειρηματίες, πολλοί εκ των οποίων δραστηριοποιούνται ήδη στη λιβυκή αγορά, κυρίως στους τομείς της ενέργειας, δομικών υλικών, μελετητικών εταιριών, ναυτιλίας και μεταφορών, διαχείρισης περιβάλλοντος και υγείας.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 Επιστροφή  Κορυφή σελίδας

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η με οποιονδήποτε τρόπο αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου της εφημερίδας, χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη. Κάθε δημόσια αναφορά στο περιεχόμενο της συνεπάγεται και αναφορά του ονόματός της, όπως η δημοσιογραφική δεοντολογία επιτάσσει.

 

 

[Αρχική σελίδα]  [Αγορά Εργασίας]  [Επιχειρηματικότητα]  [Προσλήψεις στο Δημόσιο]  [Εκπαίδευση]  [Σεμινάρια]  [Νομοθεσία]  [Βιβλία]
Διεύθυνση: Λ. Ριανκούρ 73, 11524 Αθήνα, email: info@proslipsis.gr , Τηλ: 6949244434
©  2004-2021  proslipsis.gr, All rights reserved