ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΗΣ PROSLIPSIS.GR
Μάθετε πρώτοι τα νέα ...

  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
 

 
Βάλτε Αγγελία      Δείτε Αγγελίες      Newsletters       
  Επικοινωνία     
 
 
 
 
 
 
 
  
  Επικαιρότητα Επιστροφή    
Ειδικά μέτρα για τις ορεινές και νησιωτικές περιοχές ζητά το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

 

Αθήνα 23.9.2010, 15:03

Οι άνθρωποι που ζουν σε νησιωτικές, ορεινές και αραιοκατοικημένες περιοχές, αντιστοιχούν σε περισσότερο από 10% του πληθυσμού της ΕΕ. Χρειάζεται ένα εξειδικευμένο ευρωπαϊκό πλαίσιο πολιτικής για τις περιοχές αυτές ώστε να υπερκεραστούν τα προβλήματα τους και να γίνει καλύτερη αξιοποίηση των πόρων τους. Αυτό υποστηρίζεται σε ψήφισμα που υιοθέτησε την Τετάρτη, 22 Σεπτεμβρίου, από το ΕΚ.

Η συνθήκη της Λισαβόνας αναγνωρίζει ότι πρέπει να δοθεί "ιδιαίτερη προσοχή" στις περιοχές με σοβαρά και μόνιμα φυσικά ή δημογραφικά προβλήματα. Το ΕΚ υποστηρίζει ότι οι ρήτρες αυτές τις συνθήκης πρέπει να μεταφραστούν σε συγκεκριμένες αναπτυξιακές στρατηγικές και απτά μέτρα.

Το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν πρέπει να παραμείνει το κύριο κριτήριο επιλεξιμότητας για τη χορήγηση βοήθειας περιφερειακής πολιτικής. Το ΕΚ καλεί εντούτοις την Επιτροπή και τα κράτη μέλη να εργαστούν με στόχο την εκπόνηση στατιστικών δεικτών πλέον κατάλληλων, ώστε να παρέχεται μια περισσότερο ολοκληρωμένη εικόνα του επιπέδου ανάπτυξης αυτών των περιοχών. Οι ευρωβουλευτές καλούν την Επιτροπή και τα κράτη μέλη να μεριμνήσουν ώστε να συνεχίσουν αυτές οι περιοχές να ωφελούνται από συγκεκριμένες διατάξεις βάσει του νέου πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου που θα ξεκινήσει το 2014.

Τα υπάρχοντα μέσα, όπως είναι οι Ευρωπαϊκοί Όμιλοι Εδαφικής Συνεργασίας και η Ευρωπαϊκή Πολιτική Γειτονίας μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να υπερκεραστούν τα εμπόδια που παρακωλύουν την εδαφική συνεργασία. Επίσης μπορούν να βοηθήσουν τα κράτη μέλη να επωφεληθούν από τους πόρους που διατίθενται σε διασυνοριακό επίπεδο. Στο ψήφισμα ζητείται επίσης να εγκαταλειφθεί το κριτήριο της χιλιομετρικής απόστασης (150 χλμ) που χρησιμοποιείται στη διαδικασία ταξινόμησης των νησιών ως παραμεθόριων περιοχών επιλέξιμων για χρηματοδότηση βάσει προγραμμάτων διασυνοριακής συνεργασίας.

Το μη δεσμευτικό ψήφισμα που υποστηρίχθηκε από το ΕΛΚ, τους Σοσιαλιστές, τους Φιλελευθέρους, τους Πράσινους, την Ευρωπαϊκή Ενωτική Αριστερά και την ΕΕΔ υιοθετήθηκε με 538 ψήφους υπέρ, 17 κατά και 58 αποχές.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

  

 

 

 

 

 

 Επιστροφή  Κορυφή σελίδας

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η με οποιονδήποτε τρόπο αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου της εφημερίδας, χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη. Κάθε δημόσια αναφορά στο περιεχόμενο της συνεπάγεται και αναφορά του ονόματός της, όπως η δημοσιογραφική δεοντολογία επιτάσσει.

 

 

[Αρχική σελίδα]  [Αγορά Εργασίας]  [Επιχειρηματικότητα]  [Προσλήψεις στο Δημόσιο]  [Εκπαίδευση]  [Σεμινάρια]  [Νομοθεσία]  [Βιβλία]
Διεύθυνση: Λ. Ριανκούρ 73, 11524 Αθήνα, email: info@proslipsis.gr , Τηλ: 6949244434
©  2004-2021  proslipsis.gr, All rights reserved