ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΗΣ PROSLIPSIS.GR
Μάθετε πρώτοι τα νέα ...

  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
 

 
Βάλτε Αγγελία      Δείτε Αγγελίες      Newsletters       
  Επικοινωνία     
 
 
 
 
 
 
 
  
  Επικαιρότητα Επιστροφή    
Απόφαση για αλλαγές στην χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας
 

 

Αθήνα 29.9.2010, 15:32

Υπογράφηκε απόφαση για την τροποποίηση του Κώδικα Διαχείρισης Συστήματος και Συναλλαγών Ηλεκτρικής Ενέργειας, του κυρίου δηλαδή ρυθμιστικού κειμένου για τη λειτουργία της αγοράς, με στόχο τη βελτίωση της λειτουργίας της χονδρεμπορικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

Όπως ορίζει ο ν. 2773/1999, οι τροποποιήσεις οι οποίες καταρτίστηκαν από το Διαχειριστή Ελληνικού Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας και εγκρίθηκαν από το υπουργείο Περιβάλλοντος, μετά από τη σύμφωνη γνώμη της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, αποτελούν προϊόν εκτεταμένης δημόσιας διαβούλευσης.

Οι τροποποιήσεις που επιφέρει η υπουργική απόφαση κρίθηκαν απαραίτητες για την ομαλή λειτουργία της αγοράς, μετά από την ολοκλήρωση της μεταβατικής περιόδου του Κώδικα και την πλήρη εφαρμογή των διατάξεών του, η οποία ξεκινάει στις 30 Σεπτεμβρίου 2010. Κύρια διαφοροποίηση στη λειτουργία της αγοράς μετά την πλήρη εφαρμογή αποτελεί το γεγονός ότι οι πληρωμές θα γίνονται με βάση την Οριακή Τιμή συστήματος που υπολογίζεται την προηγούμενη ημέρα.

Πρέπει να σημειωθεί ότι η χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας βρίσκεται σε άμεση αλληλεξάρτηση με τη λιανική αγορά, καθώς και με την αγορά των ΑΠΕ. Συνεπώς οποιαδήποτε προβλήματα και στρεβλώσεις στη χονδρεμπορική αγορά προκαλούν δυσλειτουργίες τόσο στη λειτουργία της λιανικής αγοράς- άρα και στη δυνατότητα του καταναλωτή για επιλογή προμηθευτή- όσο και στην πληρωμή της ενέργειας που παράγεται από ΑΠΕ.

Το κύριο βάρος των αλλαγών δόθηκε στην αποφυγή της χειραγώγησης της αγοράς με την υιοθέτηση επιπλέον ρυθμιστικών μέτρων. Επιπλέον, ενισχύονται οι έλεγχοι από τη ΡΑΕ, η οποία καλείται, σε τακτά χρονικά διαστήματα, να διασφαλίσει την ορθότητα των στοιχείων κόστους.

* Στο συνημμένο αρχείο θα βρείτε την απόφαση.

 

 

 1 αρχεία διαθέσιμα για download 
Η απόφαση (αρχείο pdf 865 kb)

 

 

  

 

 

 

 

 

 Επιστροφή  Κορυφή σελίδας

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η με οποιονδήποτε τρόπο αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου της εφημερίδας, χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη. Κάθε δημόσια αναφορά στο περιεχόμενο της συνεπάγεται και αναφορά του ονόματός της, όπως η δημοσιογραφική δεοντολογία επιτάσσει.

 

 

[Αρχική σελίδα]  [Αγορά Εργασίας]  [Επιχειρηματικότητα]  [Προσλήψεις στο Δημόσιο]  [Εκπαίδευση]  [Σεμινάρια]  [Νομοθεσία]  [Βιβλία]
Διεύθυνση: Λ. Ριανκούρ 73, 11524 Αθήνα, email: info@proslipsis.gr , Τηλ: 6949244434
©  2004-2021  proslipsis.gr, All rights reserved