ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΗΣ PROSLIPSIS.GR
Μάθετε πρώτοι τα νέα ...

  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
 

 
Βάλτε Αγγελία      Δείτε Αγγελίες      Newsletters       
  Επικοινωνία     
 
 
 
 
 
 
 
  
  Επικαιρότητα Επιστροφή    
Βιοκαύσιμα στην αγροτική οικονομία (30/11/05)


Αθήνα 30.11.2005, 09:40
Απασχόληση και σημαντικό εισόδημα σε χιλιάδες αγρότες αναμένεται να προσφέρει η ανάπτυξη της αγοράς βιοκαυσίμων στην χώρα μας, καθώς ψηφίζεται τις επόμενες ημέρες νομοσχέδιο που τα εισάγει στις μεταφορές και στο ενεργειακό μας ισοζύγιο.

Η εισαγωγή των βιοκαυσίμων στις μεταφορές εκτιμάται ότι θα σημάνει την στροφή πολλών αγροτών προς τις νέες ενεργειακές καλλιέργειες, εξασφαλίζοντάς τους αποκλειστική ή και συπληρωματική απασχόληση και ανάλογο εισόδημα. Δεν αποκλείεται μάλιστα να προσελκύσει το ενδιαφέρον και νέων, καθώς πρόκειται για καλλιέργειες με μακροπρόθεσμη προοπτική, αφού στην ουσία έρχονται να δώσουν απάντηση στο ενεργειακό πρόβλημα και στην εξάρτηση από το πετρέλαιο και την βεντζίνη κίνησης.

Στην Ευρώπη βιοκαύσιμα παράγονται από καλλιέργειες όπως τα ζαχαρότευτλα, η σόγια, η ελαιοκράμβη τα δημητριακά και τα ηλιοτρόπια. Μπορούν να παραχτούν όμως και από άλλα ελαιούχα φυτά, ακόμη και από φοίνικες, ανάλογα με τις κλιματολογικές συνθήκες που επικρατούν σε κάθε χώρα. Στην Ελλάδα προβλέπεται να αναπτυχθούν καλλιέργειες που παράγουν βαμβακέλαιο, ηλιέλαιο, ελαιόλαδο, άλλα έλαια, καπνόσπορο, ντοματόσπορο, ελαιοκράμβη, σογιέλαιο, κ.λπ. Σχετικές οδηγίες προς τους αγρότες αναμένεται να δώσει σύντομα το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, το οποίο προχωρεί στην εκπόνηση σχετικών μελετών, ενώ έρευνα για τις καλύτερες πρακτικές που εφαρμόζουν οι χώρες που έχουν προοδεύσει στον τομέα των βιοκαυσίμων διενεργεί και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο.

Την δημιουργία και στην προώθηση της ελληνικής αγοράς βιοκαυσίμων έρχονται να ενισχύσουν και πρόσφατα μέτρα του υπουργείου Ανάπτυξης, όπως η απαλλαγή από το φόρο κατανάλωσης ποσοτήτων βιοντίζελ και η πρόβλεψη του αναπτυξιακού νόμου για επιδότηση των καλλιεργειών ενεργειακών φυτών.

Με την εισαγωγή των βιοκαυσίμων στην ελληνική αγορά επαγγελματικές ευκαιρίες θα δημιουργηθούν και για τις επιχειρήσεις εκείνες που θα δραστηριοποιηθούν στην παραγωγή και την εμπορία τους. Ήδη έχει θεσπισθεί άδεια διάθεσης βιοκαυσίμων, ο κάτοχος της οποίας αποκτά δικαίωμα παραγωγής ή εισαγωγής αυτούσιων βιοκαυσίμων και άλλων ανανεώσιμων καυσίμων και διάθεσής τους στην ελληνική αγορά.

Γνωστά στην Ευρώπη
Τα βιοκαύσιμα μπορεί μόλις τώρα να γίνονται γνωστά στην στην χώρα μας, στην Ευρώπη όμως και σε χώρες όπως η Γερμανία, η Αυστρία, η Γαλλία και η γειτονική μας Ιταλία χρησιμοποιούνται στις οδικές μεταφορές εδώ και πολλά χρόνια, εξασφαλίζοντας αφενός απασχόληση και εισόδημα στους αγρότες, αφετέρου περιβαλλοντικά οφέλη, αφού ανήκουν στις λεγόμενες καθαρές μορφές ενέργειας.

Μάλιστα υποστηρίζονται ενεργά και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία έχει υιοθετήσει σχέδιο δράσης που προβλέπει οτι στα επόμενα είκοσι χρόνια τα εναλλακτικά καύσιμα (βιοκαύσιμα και φυσικό αέριο κυρίως) πρέπει να καλύπτουν το 20% των αναγκών στις οδικές μεταφορές. Η γενικότερη κοινοτική πολιτική για τα εναλλακτικά καύσιμα και ειδικότερα η κοινοτική οδηγία 30/2003 ήταν άλλωστε αυτή που οδήγησε το υπουργείο Ανάπτυξης στην σύνταξη του σχετικού νομοσχεδίου. Στην οδηγία ως βιοκαύσιμα ορίζονται η βιοαιθανόλη, το βιοντίζελ, το βιοαέριο, η βιομεθανόλη και άλλα.

Το νομοσχέδιο
Τα βασικά σημεία του νομοσχεδίου, που αναμένεται να ψηφισθεί τις επόμενες ημέρες από τη Βουλή, είναι τα εξής:
- Ο καθορισμός της συμμετοχής των βιοκαυσίμων και των άλλων ανανεώσιμων καυσίμων στην ελληνική αγορά σε ποσοστό 5,75% του συνόλου της βενζίνης και του πετρελαίου εσωτερικής καύσης που καταναλώνονται στον τομέα μεταφορών, έως την 31η Δεκεμβρίου του 2010.
- Η θέσπιση της άδειας διάθεσης βιοκαυσίμων, για τις επιχειρήσεις που επιθυμούν να δραστηριοποιηθούν στην παραγωγή και την εμπορία βιοκαυσίμων. Ο κάτοχος της σχετικής άδειας θα έχει το δικαίωμα παραγωγής ή εισαγωγής αυτούσιων βιοκαυσίμων και άλλων ανανεώσιμων καυσίμων και της διάθεσής τους εντός της ελληνικής επικράτειας.
- Η πρόβλεψη για την κατάρτιση του «Προγράμματος Κατανομής Ποσοτήτων Βιοκαυσίμων» που απαλλάσσονται από τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης. Σε κάθε συμμετέχοντα στο πρόγραμμα παρέχεται η δυνατότητα και επιβάλλεται, παράλληλα, η υποχρέωση διάθεσης στην ελληνική αγορά συγκεκριμένης ποσότητας βιοκαυσίμων, απαλλαγμένη από τον ειδικό φόρο κατανάλωσης, για την περίοδο μέχρι και το τέλος του 2010. Μέσα στα πλαίσια αυτά, όπως προβλέπεται με το παρόν νομοσχέδιο προβλέπεται ότι με κοινή υπουργική απόφαση των υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών, Ανάπτυξης και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων θα καταρτίζεται «Πρόγραμμα Κατανομής Ποσοτήτων Βιοκαυσίμων». Ειδικά για το 2005 και το 2006, η κατανομή των ποσοτήτων με το ειδικό αποφορολημένο καθεστώς θα καθορισθεί με κοινή υπουργική απόφαση ύστερα από δημόσια πρόσκληση που θα γίνει αμέσως μετά τη ψήφιση του νόμου. Σύμφωνα με τον Ν.3340/2005, οι αποφορολογημένες ποσότητες βιοντίζελ για το 2005 ανέρχονται σε 51.000 κ.μ., ενώ για τα έτη 2006 και 2007 έχουν οριστεί στα 91.000 και 114.000 κ.μ. αντίστοιχα.
- Η ρύθμιση θεμάτων σχετικά με την ανάμιξη των βιοκαυσίμων με τα αντίστοιχα συμβατά προϊόντα διύλισης του αργού πετρελαίου, την εξασφάλιση της διάθεσης των βιοκαυσίμων στην ελληνική αγορά, καθώς και θεμάτων που άπτονται της ποιότητας και της διακίνησης των βιοκαυσίμων στη χώρα μας.

Το πλήρες κείμενο του
σχεδίου νόμου δημοσιεύεται σε άλλες σελίδες της Proslipsis.

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 Επιστροφή  Κορυφή σελίδας

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η με οποιονδήποτε τρόπο αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου της εφημερίδας, χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη. Κάθε δημόσια αναφορά στο περιεχόμενο της συνεπάγεται και αναφορά του ονόματός της, όπως η δημοσιογραφική δεοντολογία επιτάσσει.

 

 

[Αρχική σελίδα]  [Αγορά Εργασίας]  [Επιχειρηματικότητα]  [Προσλήψεις στο Δημόσιο]  [Εκπαίδευση]  [Σεμινάρια]  [Νομοθεσία]  [Βιβλία]
Διεύθυνση: Λ. Ριανκούρ 73, 11524 Αθήνα, email: info@proslipsis.gr , Τηλ: 6949244434
©  2004-2021  proslipsis.gr, All rights reserved