ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΗΣ PROSLIPSIS.GR
Μάθετε πρώτοι τα νέα ...

  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
 

 
Βάλτε Αγγελία      Δείτε Αγγελίες      Newsletters       
  Επικοινωνία     
 
 
 
 
 
 
 
  
  Επικαιρότητα Επιστροφή    
Απλουστεύονται οι διαδικασίες αδειοδότησης - έναρξης επιχειρήσεων

 

Αθήνα 7.10.2010, 15:32

Να απλουστεύσει τις διαδικασίες αδειοδότησης των επαγγελματικών ομάδων και έναρξης επιχειρήσεων επιχειρεί το υπουργείο Εσωτερικών, κατ' εφαρμογή της Οδηγίας 2006/ΕΚ/123, η οποία ενσωματώθηκε στην εθνική νομοθεσία με το ν. 3844/2010.

Ασκώντας συντονιστικό ρόλο, το υπουργείο έχει προβεί σε όλες τις απαραίτητες διοικητικές ενέργειες (έκδοση υπουργικών αποφάσεων και εγκυκλίων κ.α.) για:
- Την καταγραφή των διαδικασιών που διέπονται από τις διατάξεις της Οδηγίας από τις υπόχρεες υπηρεσίες καθώς και την αποτύπωση της κάθε διαδικασίας ξεχωριστά (κωδικοποιημένη νομοθεσία από την οποία προκύπτουν τα στάδια διεκπεραίωσης της κάθε διαδικασίας, οι προϋποθέσεις, τα δικαιολογητικά, τα παράβολα κ.λπ). Το διαθέσιμο πληροφοριακό αυτό υλικό έχει αναρτηθεί από τις υπόχρεες υπηρεσίες σε ειδική ιστοσελίδα της κεντρικής διαδικτυακής πύλης ΕΡΜΗΣ που έχει διαμορφωθεί για το σκοπό αυτόν, στην ελληνική πρώτα και αργότερα και στην αγγλική γλώσσα.
- Την παροχή αναλυτικών οδηγιών με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την απλούστευση των διαδικασιών με  έμφαση στους τομείς προτεραιότητας που έχουν τεθεί στο Μνημόνιο Οικονομικής και Χρηματοπιστωτικής Πολιτικής (στους κλάδους του λιανικού εμπορίου, του τουρισμού, της εκπαίδευσης και των κατασκευών).
- Την οργάνωση, τη λειτουργία και τις αρμοδιότητες των Ενιαίων Κέντρων Εξυπηρέτησης (ΕΚΕ) και την ηλεκτρονική διεκπεραίωση των διαδικασιών από αυτά.

Παράλληλα, διενεργούνται οι απαραίτητες ενέργειες σε επίπεδο πολιτικής ηγεσίας, προκειμένου να διασφαλιστεί η έγκαιρη και συντονισμένη υλοποίηση των προβλέψεων του ν. 3844/2010.

Συνάντηση εργασίας
Σε συνέχεια των εγκυκλίων και προκειμένου να διασφαλιστεί η συντονισμένη και άμεση ανταπόκριση των δημοσίων φορέων, στην αναγκαιότητα απλούστευσης των διοικητικών διαδικασιών και για την διεκπεραίωσή τους μέσω των ΕΚΕ, διοργανώθηκε την Τετάρτη 6 Οκτωβρίου 2010, συνάντηση εργασίας μεταξύ στελεχών της Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Διοίκησης του υπουργείου και των συναρμόδιων υπουργείων, ώστε να προωθηθούν με συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα οι διαδικασίες απλούστευσης των διαδικασιών που αφορούν στην αδειοδότηση επαγγελμάτων και επιχειρήσεων και η παροχή τους μέσω των Ενιαίων Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών, με τη χρήση σύγχρονων μέσων Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ). Παράλληλα, συνεχίζεται η γενικότερη προσπάθεια για την απλούστευση σύνθετων διοικητικών διαδικασιών, με την αυτεπάγγελτη αναζήτηση ή την κατάργηση δικαιολογητικών, την αντικατάσταση αυτών από την υπεύθυνη δήλωση, την οργανωτική αναδιάρθρωση των δημοσίων υπηρεσιών (δημιουργία «υπηρεσιών μιας στάσης» κ.α.).

Σύμφωνα με το υπουργείο, η υλοποίηση των παραπάνω δράσεων "θα συμβάλλει τόσο στην εκπλήρωση των διεθνών υποχρεώσεων που έχει αναλάβει η χώρα μας, αλλά ταυτόχρονα αποτελεί το έναυσμα για το σχεδιασμό και την υλοποίηση μιας μακροπρόθεσμης πολιτικής που θα υπερβαίνει τις προβλέψεις του Μνημονίου και θα έχει ως πάγιο αποτέλεσμα τη σταθερή βελτίωση και την μόνιμη αναβάθμιση της ποιότητας των παρεχομένων υπηρεσιών της Δημόσιας Διοίκησης προς τον πολίτη και τις επιχειρήσεις, την απλούστευση των διαδικασιών και την συντόμευση του χρόνου που απαιτείται για την ολοκλήρωσή τους με συνέπεια τη δραστική μείωση των διοικητικών βαρών ενώ ταυτόχρονα θα τονώσει την εργασία, την επιχειρηματικότητα και την ανταγωνιστικότητα, ειδικότερα στην πρώτη φάση σε τομείς όπως το εμπόριο, ο τουρισμός, η εκπαίδευση και οι κατασκευές, οι οποίοι διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη της χώρας".


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 Επιστροφή  Κορυφή σελίδας

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η με οποιονδήποτε τρόπο αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου της εφημερίδας, χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη. Κάθε δημόσια αναφορά στο περιεχόμενο της συνεπάγεται και αναφορά του ονόματός της, όπως η δημοσιογραφική δεοντολογία επιτάσσει.

 

 

[Αρχική σελίδα]  [Αγορά Εργασίας]  [Επιχειρηματικότητα]  [Προσλήψεις στο Δημόσιο]  [Εκπαίδευση]  [Σεμινάρια]  [Νομοθεσία]  [Βιβλία]
Διεύθυνση: Λ. Ριανκούρ 73, 11524 Αθήνα, email: info@proslipsis.gr , Τηλ: 6949244434
©  2004-2021  proslipsis.gr, All rights reserved