ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΗΣ PROSLIPSIS.GR
Μάθετε πρώτοι τα νέα ...

  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
 

 
Βάλτε Αγγελία      Δείτε Αγγελίες      Newsletters       
  Επικοινωνία     
 
 
 
 
 
 
 
  
  Επικαιρότητα Επιστροφή    
Συστράτευση για την ανάπτυξη ζήτησε ο κ. Χρυσοχοϊδης

 

Αθήνα 28.11.2010, 19:22

Συστράτευση των κοινωνικών δυνάμεων για τη διαμόρφωση μιας εθνικής συμφωνίας για την ανάπτυξη, ζήτησε σήμερα ο υπουργός Ανάπτυξης Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, μιλώντας στο Συνέδριο Κεντρικής 'Ενωσης Επιμελητηρίων στα Ιωάννινα.

"Η έξοδος από την κρίση και η δημιουργία μιας νέας, δυναμικής οικονομίας απαιτεί τη συνεργασία ευρύτερων κοινωνικών δυνάμεων", τόνισε ο υπουργός. "Χρειαζόμαστε την εμπειρία, τις γνώσεις, τη συνεργασία των ίδιων των κοινωνικών φορέων και ειδικά των φορέων της επιχειρηματικότητας, όπως είναι κατεξοχήν τα επιμελητήρια. Σας καλώ λοιπόν όλους να συνεργαστούμε από σήμερα για τη διαμόρφωση μιας Εθνικής Συμφωνίας για την Ανάπτυξη. Για ένα συνολικό σχέδιο στο οποίο θα εντάξουμε όλοι τις δυνάμεις και τις δυνατότητές μας στην υπηρεσία κοινών και συμφωνημένων στόχων".

Ο κ. Χρυσοχοϊδης αναφέρθηκε στις βασικές πολιτικές προτεραιότητες του υπουργείου και σε μια σειρά από πρωτοβουλίες και δράσεις που αναμένεται να συμβάλλουν στη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, εστιάζοντας σε πέντε άξονες:
1. Τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος
2. Την προώθηση της νέας και νεανικής επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας
3. Τη μείωση του συνολικού επιπέδου των τιμών μέσα από την αποκατάσταση του υγιούς ανταγωνισμού
4. Την ενίσχυση της εξωστρέφειας και προώθηση των στρατηγικών επενδύσεων
5. Την αναθέρμανση της οικονομίας μέσα από την αξιοποίηση των διαθέσιμων επενδυτικών εργαλείων και την ενίσχυση της ρευστότητας.

Τα νέα Ταμεία
Ο υπουργός αναφέρθηκε διεξοδικά και στα νέα Ταμεία που δημιουργούνται, δηλαδή το ΕΤΕΑΝ, το «Εξοικονομώ κατ’ οίκον», το Ταμείο Αλιείας, το Ταμείο Επιχειρηματικότητας και το Ταμείο Αγροτικής Επιχειρηματικότητας, τονίζοντας ότι θα αποτελέσουν ισχυρά χρηματοδοτικά μέσα.

Ειδικά για το ΕΤΕΑΝ είπε ότι "θα αξιοποιεί τη διεθνή εμπειρία και θα θέτει στη διάθεση των επιχειρήσεων -για πρώτη φορά στην Ελλάδα- μια σειρά από σύγχρονα χρηματοοικονομικά εργαλεία: «υβριδική χρηματοδότηση» (mezzanine finance) των ΜΜΕ, χρηματοδότηση αρχικών σταδίων μιας επιχείρησης (early-stage), χρηματοδότηση «Επιχειρηματικών Αγγέλων» (business angels). Εργαλεία που προσφέρουν ουσιαστικές λύσεις στην ασφυκτική οικονομική συγκυρία και την αρνητική ψυχολογία που σήμερα κυριαρχούν. Επιπλέον, το ΕΤΕΑΝ αφήνει πίσω την παρωχημένη και ατελέσφορη πρακτική των επιδοτήσεων και παρέχει με σύγχρονο τρόπο ρευστότητα στις υγιείς επιχειρήσεις μέσω ανακυκλούμενων δανείων με ευνοϊκούς όρους, εγγυήσεων και αντεγγυήσεων, συνεπενδύσεων και συμμετοχών, επιτυγχάνοντας με την αξιοποίηση δημόσιων πόρων τη μόχλευση πολλαπλάσιων ιδιωτικών κεφαλαίων, που αναμένεται να φτάσουν τα 2,5 δις € μέσα στην επόμενη διετία. Και βέβαια, με πολύ ξεκάθαρη στόχευση και προσανατολισμό, στρέφουμε μέσω του ΕΤΕΑΝ την προσοχή μας πρωτίστως στις μικρομεσαίες και στις καινοτόμες επιχειρήσεις, στις επιχειρήσεις με εξωστρεφή χαρακτήρα και σε εκείνες που παράγουν προϊόντα και υπηρεσίες υψηλής προστιθέμενης αξίας, χωρίς βέβαια να αποκλείουμε από τη χρηματοδότηση οποιαδήποτε άλλη υγιή και βιώσιμη επιχείρηση".

Για το Ταμείο Επιχειρηματικότητας, η θεσμοθέτηση και χρηματοδότηση του οποίου έχει ολοκληρωθεί πριν 15 περίπου μέρες και πολύ σύντομα θα αναλάβει δράση, ο υπουργός είπε ότι θα χρηματοδοτηθεί από πόρους του ΕΣΠΑ ύψους 460 εκατ. €, ποσό που αναμένεται να ανέλθει "μέσω της μόχλευσης ιδιωτικών κεφαλαίων" στο 1,4 δις €.

Για το «Εξοικονομώ κατ’ οίκον» ανακοίνωσε ότι έχει ήδη διεξαχθεί με απόλυτη επιτυχία ο σχετικός διαγωνισμός και η επιλογή συνεργατών - τραπεζών, για το Ταμείο Αλιείας ότι έχει ήδη υπογραφεί η σχετική υπουργική απόφαση σύστασής του και για το Ταμείο Αγροτικής Επιχειρηματικότητας ότι η σύστασή του θα υπογραφεί εντός των ημερών, ενώ ανέφερε και τα ευρωπαϊκά προγράμματα Jeremie και Jessica, μέσω των οποίων θα ενθαρρύνονται επενδύσεις υψηλής τεχνολογίας και αστικές αναπλάσεις.

"Όλα αυτά τα νέα ταμεία μπορούν να εξασφαλίσουν ζωτικές ανάσες ρευστότητας στην αγορά και να δώσουν ένα πρώτο έναυσμα για την αλλαγή της ατμόσφαιρας και της ψυχολογίας. Γνωρίζουμε όμως πως τα νέα αυτά εργαλεία δεν μπορούν από μόνα τους να αλλάξουν ριζικά τα δεδομένα. Πολύ πιο αποτελεσματικά προς αυτή την κατεύθυνση θα συμβάλει ο νέος Επενδυτικός Νόμος που πολύ σύντομα θα παρουσιάσουμε στη Βουλή. Με απόλυτη συνέπεια στο πνεύμα όσων ειπώθηκαν παραπάνω, ο νέος Επενδυτικός Νόμος αλλάζει το υφιστάμενο καθεστώς επιχορηγήσεων και εισάγει καινοτόμους μηχανισμούς κινητοποίησης κεφαλαίων και επιστημονικού δυναμικού", υπογράμμισε.

Άμεσα μέτρα
Ο κ. Χρυσοχοϊδης αναφέρθηκε και σε πέντε άμεσα μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση προκειμένου να βελτιώσει το επιχειρηματικό περιβάλλον:
• Την ψήφιση και υλοποίηση νόμου για την απλοποίηση της διαδικασίας αδειοδότησης των μεταποιητικών επιχειρήσεων και της βιομηχανίας.
• Τον εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου για τις Βιομηχανικές Περιοχές και τη δημιουργία σύγχρονων Επιχειρηματικών Πάρκων.
• Την υιοθέτηση και υλοποίηση σχεδίου δράσης για μια «φιλική Ελλάδα για τις επιχειρήσεις», όπου θα παρουσιάζεται ένα χρονοδιάγραμμα για την απομάκρυνση των 30 σημαντικότερων περιορισμών που παραμένουν για την επιχειρηματική δραστηριότητα, την επένδυση και την καινοτομία.
• Την ψήφιση και υλοποίηση νόμου για την κωδικοποίηση των υφιστάμενων διατάξεων και τη δραστική απλοποίηση της διαδικασίας αδειοδότησης των Τεχνικών Επαγγελμάτων.
• Την εφαρμογή του νόμου για την ίδρυση επιχειρήσεων σε μία μέρα, με ολοκλήρωση του Γενικού Εμπορικού Μητρώου (ΓΕΜΗ).

Ειδικά για το τελευταίο, επεσήμανε ότι υπάρχουν πολλές δυσκολίες και τεχνικά ζητήματα που πρέπει να ξεπεραστούν ώστε να γίνει πραγματικότητα το αργότερο μέχρι το Μάρτιο του 2011, καταληκτική ημερομηνία που τίθεται πια με το επικαιροποιημένο μνημόνιο.

Δράση για εξωστρέφεια
Ο υπουργός ανακοίνωσε επίσης τη σύνταξη ενός Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου Προώθησης της Εξωστρέφειας προκειμένου να ενισχυθεί ο εξαγωγικός χαρακτήρας της οικονομίας, με στόχο:
- Τον εκσυγχρονισμό και την αναδιοργάνωση των υφιστάμενων Φορέων και Θεσμών για τις εξαγωγές (ΟΠΕ, Εθνικό Συμβούλιο Εξαγωγών, ΟΑΕΠ) προκειμένου να πετύχουμε τόσο την καλύτερη προβολή των ελληνικών προϊόντων όσο και τη διευκόλυνση των ελληνικών επιχειρήσεων να τοποθετηθούν στις διεθνείς αγορές.
- Τη δημιουργία νέων χρηματοδοτικών εργαλείων για τη διεθνοποίηση των ελληνικών επιχειρήσεων.
- Τη βελτίωση της πρόσβασης στη ρευστότητα για εξαγωγικές επιχειρήσεις.
- Την εξασφάλιση της υψηλής ποιότητας μέσα από τη βελτίωση των μηχανισμών πιστοποίησης.

Νεανική επιχειρηματικότητα
Τέλος, ο κ. Χρυσοχοΐδης αναφέρθηκε και στη νεανική επιχειρηματικότητα, κάνοντας λόγο "για ένα κίνημα νέων, νεανικών και καινοτόμων πρωτοβουλιών σε όλη τη χώρα, είτε πρόκειται για τις Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα, όπου επιχειρούμε ένα μεγάλο άνοιγμα σε ανταποδοτικά έργα, είτε πρόκειται για τις δημόσιες συμβάσεις όπου διαμορφώνουμε ένα πλαίσιο που θα διασφαλίζει τη διαφάνεια, την αποδοτικότητα και την αποτελεσματικότητα, βοηθώντας τόσο το κράτος όσο και τις υγιείς επιχειρήσεις". 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 Επιστροφή  Κορυφή σελίδας

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η με οποιονδήποτε τρόπο αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου της εφημερίδας, χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη. Κάθε δημόσια αναφορά στο περιεχόμενο της συνεπάγεται και αναφορά του ονόματός της, όπως η δημοσιογραφική δεοντολογία επιτάσσει.

 

 

[Αρχική σελίδα]  [Αγορά Εργασίας]  [Επιχειρηματικότητα]  [Προσλήψεις στο Δημόσιο]  [Εκπαίδευση]  [Σεμινάρια]  [Νομοθεσία]  [Βιβλία]
Διεύθυνση: Λ. Ριανκούρ 73, 11524 Αθήνα, email: info@proslipsis.gr , Τηλ: 6949244434
©  2004-2021  proslipsis.gr, All rights reserved