ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΗΣ PROSLIPSIS.GR
Μάθετε πρώτοι τα νέα ...

  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
 

 
Βάλτε Αγγελία      Δείτε Αγγελίες      Newsletters       
  Επικοινωνία     
 
 
 
 
 
 
 
  
  Επικαιρότητα Επιστροφή    
Οι επιχειρήσεις δεν πρέπει να στοχεύουν μόνο στο κέρδος

 

Αθήνα 10.5.2011, 23:04

Αν το κέρδος είναι ο μοναδικός στόχος των επιχειρήσεων τότε δεν μπορεί να πάει μπροστά ούτε η επιχειρηματικότητα ούτε η κοινωνία και ο φαύλος κύκλος της κρίσης θα διαιωνίζεται.

Σε αυτή τη κοινή διαπίστωση κατέληξαν όλοι οι ομιλητές στην έναρξη του 13ου Ετήσιου Συνεδρίου Business Week, που διοργανώνει ο Σύλλογος Φοιτητών και Αποφοίτων του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών στη Διοίκηση Επιχειρήσεων (ΜΒΑ) του Πανεπιστημίου Πειραιώς.

Απευθυνόμενοι στους προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές που είχαν κατακλύσει την αίθουσα, η διεθνούς φήμης Ελληνίδα Καθηγήτρια Ελένη Γλύκατζη - Αρβελέρ και ο πρώην υπουργός  Γεράσιμος Αρσένης προέτρεψαν τους νέους ανθρώπους να μην προσαρμόζουν στην κρίση τους στόχους και τις επιλογές σπουδών τους, αλλά αντίθετα να πολεμήσουν την κρίση ακολουθώντας τα όνειρα τους.

Η κ. Αρβελέρ υπογράμμισε ότι το συγκριτικό πλεονέκτημα της Ελλάδας μέσα στην κρίση είναι ο πολιτισμός: «Το μόνο παγκόσμιο αγαθό είναι ο πολιτισμός, γιατί μόνο αυτό όταν το μοιράζεσαι δεν γίνεσαι φτωχότερος αλλά πλουσιότερος». 

Ο κ. Αρσένης, αναφερόμενος στην εμπειρία του από τα προγράμματα των Ηνωμένων Εθνών σε αναπτυσσόμενες χώρες κυρίως της Αφρικής, κατέληξε ότι η οικονομία των αριθμών οδηγεί σε δυστυχισμένους λαούς και κοινωνίες.

«Διέξοδοι υπάρχουν πάντα στις κοινωνίες των ανθρώπων. Η κρίση δεν είναι μόνο οικονομική. Ουσιαστικά πρόκειται για δομική κρίση αξιών», τόνισε στην ομιλία του ο Διευθυντής του Μεταπτυχιακού Προγράμματος ΜΒΑ, καθηγητής Λεωνίδας Χυτήρης και υπογράμμισε: «Το ζητούμενο είναι μια πιο υπεύθυνη κοινωνικά συμπεριφορά των επιχειρήσεων. Η μείωση προσωπικού και η αλλαγή των εργασιακών σχέσεων όχι μόνο δεν μπορούν να είναι οι πρώτες επιλογές τους, αλλά χρειάζεται επιπλέον να εντάξουν αξιοκρατικά κριτήρια στις προσλήψεις και στις ανταμοιβές που προσφέρουν. Από το 2000 έχει αρχίσει έντονη συζήτηση στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ για την ανάγκη αναθεώρησης των εκπαιδευτικών προγραμμάτων στις σπουδές διοίκησης. Χρειάζεται να εμπλουτίσουμε τα προγράμματα μας με μαθήματα από τις ανθρωπιστικές επιστήμες όπως η Φιλοσοφία, η Ιστορία και η Λογική».

Ο Paul Philips καθηγητής Στρατηγικής Διοίκησης και Διευθυντής του Business School του αγγλικού Πανεπιστημίου του Κεντ δήλωσε: «Αναθεωρούμε τα προγράμματα σπουδών μας γιατί δεν θέλουμε πλέον να παράγουμε αποφοίτους που έχουν ως μόνο στόχο το κέρδος. Ήδη στις ΗΠΑ τη Μ. Βρετανία και τη Βραζιλία παρατηρούμε ότι τα προγράμματα διοίκησης ενσωματώνουν μαθήματα από τις ανθρωπιστικές σπουδές, ακόμη και μουσική και αρχιτεκτονική, γιατί έχουν καταλάβει ότι θα πρέπει να διαμορφώνουν ολοκληρωμένες προσωπικότητες. Οι απόφοιτοι μας θα πρέπει να φέρουν τον ανθρωπισμό στις επιχειρήσεις».

Στην εκδήλωση παραβρέθηκε και ο Μηνάς Μαυρικάκης Διευθυντής Επικοινωνίας της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας που ψηφίστηκε από τους εργαζόμενους ως το καλύτερο εργασιακό περιβάλλον στην Ελλάδα (2011 Best Workplaces Hellas). Η Αθηναϊκή Ζυθοποιία είναι μια από τις ελληνικές επιχειρήσεις που αντιμετωπίζει την κρίση χωρίς να κάνει απολύσεις και χωρίς να θίξει τις εργασιακές σχέσεις. «Στόχος μας είναι να διατηρήσουμε και στο το μέλλον τις 1.100 θέσεις εργασίας που παρέχουμε αυτή τη στιγμή, αλλά και να εξασφαλίσουμε ένα σταθερό εργασιακό περιβάλλον. Μέσα στην κρίση πρέπει να βάλουμε πλάτη όλοι μαζί για να δημιουργήσουμε ανάπτυξη. Η εταιρεία μας αντιμετωπίζει τη συγκυρία με εξωστρέφεια: Δεν σταμάτησε τις επενδύσεις, βγάζει νέα προϊόντα και ενισχύει τις εξαγωγές», υπογράμμισε ο κ. Μαυρικάκης.   

Η συνέχεια
Για τις επόμενες 4 ημέρες (10-13 Μαΐου και ώρες 6-9μ.μ.) στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς,  Έλληνες ομιλητές επιχειρηματίες και διευθυντικά στελέχη ελληνικών και πολυεθνικών επιχειρήσεων αλλά και Καθηγητές ελληνικών και ξένων πανεπιστημίων, θα ανταλλάξουν απόψεις για την «Κοινωνικά Υπεύθυνη Διοικητική Παιδεία και Πρακτική». 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 Επιστροφή  Κορυφή σελίδας

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η με οποιονδήποτε τρόπο αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου της εφημερίδας, χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη. Κάθε δημόσια αναφορά στο περιεχόμενο της συνεπάγεται και αναφορά του ονόματός της, όπως η δημοσιογραφική δεοντολογία επιτάσσει.

 

 

[Αρχική σελίδα]  [Αγορά Εργασίας]  [Επιχειρηματικότητα]  [Προσλήψεις στο Δημόσιο]  [Εκπαίδευση]  [Σεμινάρια]  [Νομοθεσία]  [Βιβλία]
Διεύθυνση: Λ. Ριανκούρ 73, 11524 Αθήνα, email: info@proslipsis.gr , Τηλ: 6949244434
©  2004-2021  proslipsis.gr, All rights reserved