ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΗΣ PROSLIPSIS.GR
Μάθετε πρώτοι τα νέα ...

  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
 

 
Βάλτε Αγγελία      Δείτε Αγγελίες      Newsletters       
  Επικοινωνία     
 
 
 
 
 
 
 
  
  Επικαιρότητα Επιστροφή    
Δράσεις για το εξαγωγικό εμπόριο

 

Αθήνα 4.6.2011, 16:45

Μια σειρά από δράσεις και πρωτοβουλίες που περιλαμβάνονται στην ολοκληρωμένη εθνική στρατηγική για την εξωστρέφεια και επιχειρούν να δώσουν λύσεις σε μια σειρά από προβλήματα που αντιμετώπιζαν έως σήμερα οι εξαγωγικές επιχειρήσεις στη χώρα μας, παρουσίασε ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, κ. Μιχάλη Χρυσοχοϊδη στην εκδήλωση του Οργανισμού Προώθησης Εξαγωγών για την Παρουσίαση του Επιχειρησιακού Προγράμματος 2012-2013.

Σε αυτές τις δράσεις και πρωτοβουλίες συμπεριλαμβάνονται:
- Η από κοινού προώθηση του τουρισμού, των εξαγωγικών επιχειρήσεων και των επενδυτικών ευκαιριών από τον ΕΟΤ, τον ΟΠΕ και το Invest in Greece, μετά από σύσταση σχετικής ομάδας εργασίας.
- Το πρόγραμμα «Εξωστρέφεια - Ανταγωνιστικότητα», συνολικού προϋπολογισμού 100 εκ €, για το οποίο έχουν υποβληθεί πάνω από 700 επενδυτικές προτάσεις έως σήμερα. Η λήξη της προθεσμίας υποβολής προτάσεων είναι στις 14 Ιουνίου.
- Ο νέος Επενδυτικός νόμος, που πριμοδοτεί σημαντικά την εξαγωγική δραστηριότητα των επιχειρήσεων.
- Το Ταμείο Επιχειρηματικότητας, στο πλαίσιο του ΕΤΕΑΝ με τη Δράση Εξωστρέφειας για τη δανειοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων από 30.000 € έως 300.000 €, από την πρώτη εβδομάδα του Ιουλίου.
- Η απλοποίηση των διαδικασιών και η άρση των διοικητικών και γραφειοκρατικών εμποδίων στις εξαγωγές
- Το ψηφιακό “one stop shop” για τους εξαγωγείς, ένα ενιαίο ηλεκτρονικό σύστημα με πληροφορίες για το εμπόριο και τις συναλλαγές, που θα μπορεί επίσης να εκπληρώνει όλες τις απαιτούμενες θεσμικές πράξεις για διαδικασίες εισαγωγής, εξαγωγής και διέλευσης εμπορευμάτων. Το σύστημα προγραμματίζεται να λειτουργήσει από τις αρχές του 2012, μαζί με το ηλεκτρονικό τελωνείο.

Στη συνέχεια ο υπουργός αναφέρθηκε στη ριζική αναθεώρηση του ρόλου και της λειτουργίας του ΟΠΕ, μέσα από τον νέο προγραμματισμό που περιλαμβάνει συνεργασία με το υπουργείο Εξωτερικών και την Προεδρία της Δημοκρατίας για ουσιαστικές και αποτελεσματικές αποστολές επιχειρηματιών στο εξωτερικό, εθνικές συμμετοχές σε διεθνείς εκθέσεις και σε άλλους τομείς εκτός από τα τρόφιμα, στόχευση σε νέους κλάδους και ενίσχυση εξαγωγικής δραστηριότητας και υπηρεσιών, διασύνδεση μεταξύ αγοραστών εξωτερικού και ελληνικών επιχειρήσεων, αξιοποίηση των καλών πρακτικών στα θέματα εξαγωγών, δημιουργία του νέου διαδικτυακού τόπου: trade.gov.gr, για ενημέρωση, δικτύωση και παροχή οδηγιών για εξαγωγές και χρηματοδοτικά εργαλεία, σε συνεργασία με το υπουργείο Εξωτερικών, μετρήσιμα αποτελέσματα ώστε οι πόροι που διατίθενται για τον ΟΠΕ να αξιοποιούνται προς όφελος των ίδιων των επιχειρήσεων

«Εξάγοντας, φέρνουμε την οικονομία μας πιο κοντά στην έξοδο από το τούνελ, πιο κοντά σε βιώσιμες προοπτικές», τόνισε στην ομιλία του ο υπουργός. Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τη ρευστότητα των εξαγωγικών επιχειρήσεων, ανακοίνωσε ότι, εκτός από τα υπάρχοντα επενδυτικά εργαλεία, σχεδιάζεται η δημιουργία ενός εργαλείου παροχής εγγυήσεων για κεφάλαια κίνησης, μέσω του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων (ΕΙF) μοχλευμένων κεφαλαίων, συνολικού ύψους 1 δις €, εντός του 2011.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 Επιστροφή  Κορυφή σελίδας

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η με οποιονδήποτε τρόπο αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου της εφημερίδας, χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη. Κάθε δημόσια αναφορά στο περιεχόμενο της συνεπάγεται και αναφορά του ονόματός της, όπως η δημοσιογραφική δεοντολογία επιτάσσει.

 

 

[Αρχική σελίδα]  [Αγορά Εργασίας]  [Επιχειρηματικότητα]  [Προσλήψεις στο Δημόσιο]  [Εκπαίδευση]  [Σεμινάρια]  [Νομοθεσία]  [Βιβλία]
Διεύθυνση: Λ. Ριανκούρ 73, 11524 Αθήνα, email: info@proslipsis.gr , Τηλ: 6949244434
©  2004-2021  proslipsis.gr, All rights reserved