ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΗΣ PROSLIPSIS.GR
Μάθετε πρώτοι τα νέα ...

  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
 

 
Βάλτε Αγγελία      Δείτε Αγγελίες      Newsletters       
  Επικοινωνία     
 
 
 
 
 
 
 
 

 
  Επικαιρότητα Επιστροφή    
Αποδεσμεύονται 14 δις ευρώ του ΕΣΠΑ
 

 

Αθήνα 14.7.2011, 17:54

Συμφωνία για την επιτάχυνση και την αξιοποίηση του ΕΣΠΑ, με αποδέσμευση 14 δις ευρώ προς την πραγματική οικονομία, ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Ανάπτυξης Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, μετά τη συνάντησή του με τον Επίτροπο για την Περιφερειακή Πολιτική της ΕΕ Γιοχάνες Χαν.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου, τα δύο μέρη συμφώνησαν σε ένα πρόγραμμα επιτάχυνσης του ΕΣΠΑ με έμφαση στην εμπροσθοβαρή αξιοποίηση των πόρων του, με οικονομικό όφελος που προσεγγίζει τα 14 δις ευρώ για την πραγματική οικονομία, Το πακέτο μέτρων περιλαμβάνει θετική δημοσιονομική επίπτωση για τον φετινό προϋπολογισμό, ύψους 770 εκ. ευρώ, και εξοικονόμηση πόρων ύψους  1,4 δις ευρώ μέχρι το 2013, η οποία προκύπτει από την οριζόντια μείωση της εθνικής συμμετοχής  στο 15% με την αναδρομική εφαρμογή του κανόνα 85-15.

Επιπλέον, η συμφωνία δίνει τη δυνατότητα για τον απεγκλωβισμό 11 δις ευρώ με την επανεκκίνηση των 5 μεγάλων οδικών έργων που λιμνάζουν, ενώ προβλέπεται και η ενίσχυση των επιχειρήσεων με επιπρόσθετη απευθείας ρευστότητα, ύψους 500 εκ ευρώ.

Επιπρόσθετα αυξάνεται η τεχνική βοήθεια του ΕΣΠΑ ώστε να ενισχυθούν περίπου 3.000 αδύναμοι διαχειριστικά δικαιούχοι έργων, ενώ ταυτόχρονα επιταχύνεται η απορρόφηση των Προγραμμάτων του Περιβάλλοντος και της Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Ο κ. Χρυσοχοϊδης έθεσε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και το ζήτημα της αναδρομικής χρηματοδότησης του ΕΣΠΑ κατά 100% από κοινοτικούς πόρους, με στόχο τον περιορισμό της εθνικής συμμετοχής σε ένα ελάχιστο ποσοστό (5%) και την εξοικονόμηση έως και 4,8 δις ευρώ σε εθνικούς πόρους.

«Η συμφέρουσα για τη χώρα μας αξιοποίηση των κοινοτικών πόρων δεν ήταν αυτονόητη ούτε δεδομένη. Έχουμε κάνει πολύμηνες διαπραγματεύσεις με τη γενική Διεύθυνση Περιφερειακής Πολιτικής της ΕΕ για να φτάσουμε σε αυτά τα αποτελέσματα", δήλωσε ο υπουργός και πρόσθεσε: "Η προσπάθειά μας δεν θα μπορούσε να καρποφορήσει, εάν μεθοδικά και με σχέδιο δεν ξαναχτίζαμε σε νέες βάσεις το ΕΣΠΑ, που όπως είχε στηθεί τα προηγούμενα χρόνια ήταν ένα διαχειριστικό τερατούργημα. Ο κουμπαράς του ΕΣΠΑ μπαίνει πλέον στην υπηρεσία της πραγματικής οικονομίας, των επιχειρήσεων, των εργαζομένων, της διάσωσης της χώρας».

* Ακολουθεί η δήλωση του υπουργού και -στα συνημμένα- πίνακας με την κωδικοποίηση των αποτελεσμάτων των διαπραγματεύσεων.

 

Βρυξέλλες, 14/7/2011

Μετά από συστηματική διαπραγμάτευση μεταξύ Ελλάδας και Ε.Ε., συμφωνήσαμε σήμερα με τον αρμόδιο Επίτροπο για την Περιφερειακή Πολιτική κ. Χαν, την αναθεώρηση και επιτάχυνση του ΕΣΠΑ.
Πρόκειται για μια αναθεώρηση που λαμβάνει υπόψη τις ανάγκες και τα προβλήματα που έχει δημιουργήσει η κρίση στην Ελληνική οικονομία, αναπροσαρμόζοντας και απλοποιώντας σημαντικά τη διαδικασία απορρόφησης κοινοτικών πόρων. Ταυτόχρονα πρόκειται για μια αναθεώρηση που επιδιώκει και επιτυγχάνει την εμπροσθοβαρή αξιοποίηση του ΕΣΠΑ προς όφελος της πραγματικής οικονομίας.

Από το Νοέμβριο του 2010 που συζητάμε το θέμα με την ΕΕ, καταφέραμε σήμερα μεθοδικά και με σχέδιο να αλλάξουμε πλέον ριζικά τους κανόνες του παιχνιδιού, ώστε να φέρουμε έσοδα στον προϋπολογισμό, να απεγκλωβίσουμε έργα και να εξασφαλίσουμε πόρους για την πραγματική οικονομία και τις επιχειρήσεις. Τίποτα δεν είναι αυτονόητο. Τίποτα δεν μας χαρίζεται. Τα επιτεύγματα αυτά είναι προϊόν σκληρής προσπάθειας και της πολιτικής απόφασης να αλλάξουμε ριζικά τους κανόνες διαχείρισης του ΕΣΠΑ στη χώρα μας, η οποία και έχει εκτιμηθεί από τους εταίρους μας.
Έχουμε το πολιτικό θάρρος να προχωρήσουμε σε μαζικές απεντάξεις ανενεργών έργων που παραμένουν σε αδράνεια πάνω από 2 χρόνια, και να σταματήσουμε τη βιομηχανία παραγωγής εικονικών έργων. Με το νέο σύστημα, το οποίο θα ανακοινώσω σε ειδική συνέντευξη τύπου την επόμενη εβδομάδα, απεγκλωβίζουμε πόρους περίπου 14 δις € και θέτουμε το ΕΣΠΑ στην υπηρεσία της πραγματικής οικονομίας και όχι των συστημάτων απομύζησης των κοινοτικών πόρων.

Η πρόταση που καταθέσαμε στην Επιτροπή περιλαμβάνει:
α) σημαντικό οικονομικό όφελος από την μείωση της εθνικής συμμετοχής
β) επανεκκίνηση των μεγάλων έργων και των οδικών αξόνων με την υλοποίηση 2 βημάτων προς αυτή την κατεύθυνση
γ) απεντάξεις στάσιμων έργων
δ) ενεργοποίηση της τεχνικής βοήθειας του ΕΣΠΑ για την απεμπλοκή προγραμμάτων
ε) νέα στοχευμένα προγράμματα υπέρ της υγιούς επιχειρηματικότητας για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της οικονομικής κρίσης.

Πιο συγκεκριμένα, τα οφέλη που προκύπτουν από το πακέτο που συμφωνήσαμε με την Επιτροπή παράγουν τα ακόλουθα άμεσα οικονομικά αποτελέσματα: θετική δημοσιονομική επίπτωση για τον προϋπολογισμό ύψους 770 εκ. ευρώ για το 2011, και 1,4 δις ευρώ μέχρι το 2013, την επανεκκίνηση των μεγάλων κατασκευαστικών έργων ύψους 11 δις ευρώ με την υλοποίηση δύο συγκεκριμένων βημάτων, καθώς και την ενίσχυση των επιχειρήσεων με επιπρόσθετη απευθείας ρευστότητα για το 2011 και το 2012, ύψους 500 εκ. ευρώ.

Στο πλαίσιο αυτής της ατζέντας αναθεώρησης και επιτάχυνσης του ΕΣΠΑ, δρομολογούμε μέσα στις επόμενες εβδομάδες τα ακόλουθα:
1. Θετική δημοσιονομική επίπτωση 2,1 δις ευρώ: 330 εκ. ευρώ έσοδα και 440 εκ. ευρώ εξοικονόμηση από την αναδρομική αναθεώρηση του ποσοστού συγχρηματοδότησης σε 85-15 εντός του 2011, και επιπλέον εξοικονόμηση 1,4 δις από την εφαρμογή των ποσοστών αυτών μέχρι το τέλος της προγραμματικής περιόδου.
Πρέπει να σας πω ότι αυτή η συμφέρουσα για τη χώρα μας αξιοποίηση των κοινοτικών πόρων δεν ήταν αυτονόητη ούτε δεδομένη. Έχουμε κάνει πολύμηνες διαπραγματεύσεις με τη γενική Διεύθυνση Περιφερειακής Πολιτικής της ΕΕ, καθώς από την αρχή που παραλάβαμε την ευθύνη του ΕΣΠΑ και με δεδομένη τη συμπίεση των εθνικών πόρων λόγω της οικονομικής προσαρμογής, διαπιστώσαμε, ότι ήταν απολύτως αναγκαία η μείωση της εθνικής συμμετοχής, προκειμένου να πετύχουμε την βέλτιστη αξιοποίηση των κοινοτικών κονδυλίων.

Με την εξέλιξη αυτή φέρνουμε σημαντικά έσοδα στον Προϋπολογισμό και  απεγκλωβίζουμε πολύτιμους πόρους για την πραγματική οικονομία και τους πολίτες.
Αρκεί να σας πω ότι τα 770 εκ. ευρώ που επιστρέφουν άμεσα στα δημόσια ταμεία, ισοδυναμούν με τα έσοδα που προβλέπει το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα για την οικονομία από το συνολικό εξορθολογισμό της μισθολογικής δαπάνης για το 2011 ή με την εξοικονόμηση δαπανών που προβλέπεται από τις μειώσεις λειτουργικών δαπανών των Υπουργείων.

Ταυτόχρονα διαπραγματευόμαστε με την  Ευρ. Επιτροπή για χρηματοδότηση του ΕΣΠΑ κατά 100% από κοινοτικούς πόρους, με στόχο τον περιορισμό της Εθνικής συμμετοχής σε ένα ελάχιστο ποσοστό (~5%) Πρόκειται για μια σημαντική εξέλιξη που εφόσον επιτευχθεί θα έχουμε μια εξοικονόμηση περίπου 4,8  δις ευρώ για τον εθνικό μας προϋπολογισμό.

2. Δεύτερον, ξεμπλοκάρουμε και επανεκκινούμε Μεγάλα Έργα ύψους 11 δις ευρώ. Δημιουργούμε έτσι ένα σημαντικό ανάχωμα στην ύφεση και φέρνουμε πιο κοντά την ανάπτυξη το 2012.
Υπενθυμίζω ότι το 40% της ύφεσης οφείλεται στην κατάρρευση του κατασκευαστικού κλάδου. Αυτή τη στιγμή περίπου 7.000 εργαζόμενοι στον κατασκευαστικό κλάδο και συγκεκριμένα τους οδικούς άξονες βρίσκονται χωρίς δουλειά και περιμένουν πότε θα πάρουν μπρος ξανά τα έργα. Στόχος μας είναι  να  ξεκινήσουν πάλι τα 5 μεγάλα έργα παραχώρησης: η Ιόνια Οδός, ο Βορειοδυτικός ¶ξονας Πελοποννήσου,  ο Ε65, ο άξονας Κόρινθος-Τρίπολη-Καλαμάτα και ο άξονας Μαλιακός-Κλειδί.

Πως θα το πετύχουμε αυτό; Κάνοντας 2 αναγκαία βήματα.
1ον Οι αρμόδιες Ελληνικές Αρχές οριστικοποιούν άμεσα το πλαίσιο εφαρμογής των συμβάσεων παραχώρησης σύμφωνα με τους ισχύοντες κανόνες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
2ον Αναθεωρείται το πλαίσιο συγχρηματοδότησης για τις συμβάσεις παραχώρησης που είναι ενταγμένες στο ΕΣΠΑ, το οποίο θα περιλαμβάνει  το συνολικό κόστος της δημόσιας και ιδιωτικής δαπάνης. Με βάση την τροποποίηση αυτή θα καλυφθεί το σύνολο του κόστους των απαλλοτριώσεων που δεν μπορούμε να πληρώσουμε με εθνικούς πόρους, από το ΕΣΠΑ.
Ταυτόχρονα, εκτός από τα 5 μεγάλα έργα παραχώρησης, ξεμπλοκάρουμε 59 μεγάλα έργα προϋπολογισμού 5 δις ευρώ, που το καθένα από αυτά ξεπερνάει τα 50 εκ. Ευρώ σε προϋπολογισμό, με τη συστηματική παρακολούθηση των έργων από ειδική ομάδα έμπειρων στελεχών που συστάθηκε στο Υπουργείο μας.

3. Τρίτον, πετύχαμε να αυξηθεί η τεχνική βοήθεια προς τους δικαιούχους έργων.
Πετύχαμε δηλαδή την αύξηση  του προϋπολογισμού της Τεχνικής Βοήθειας στο πλαίσιο που επιτρέπει ο κανονισμός, και την κάλυψη του διαχειριστικού κόστους εφόσον αυτό συνδέεται άμεσα με κριτήρια αποτελεσματικότητας .και επιτάχυνσης της απορρόφησης. Βοηθάμε έτσι 13 Περιφέρειες, 300 Δήμους, 3.000 διαχειριστικά αδύναμους δικαιούχους, 64 Μεγάλα Έργα, καθώς επίσης και σημαντικά τομεακά Προγράμματα, για να κινηθούν πλέον με πιο ταχείς ρυθμούς, δίνοντας πόρους και ανάπτυξη στην οικονομία.

4. Τέταρτον, συμφωνήσαμε σε ένα μεγάλης κλίμακας πρόγραμμα χρηματοδότησης των επιχειρήσεων με στόχο την αντιμετώπιση της κρίσης.
Θέλουμε οι βιώσιμες, παραγωγικές, ανταγωνιστικές και εξωστρεφείς επιχειρήσεις να αντέξουν την κρίση και να αποτελέσουν τον οδηγό επανεκκίνησης της ανάπτυξης. Γι’ αυτό στηρίζουμε τον Έλληνα επιχειρηματία ώστε να μην στεγνώσει από πόρους. Με την αναθεώρηση του ΕΣΠΑ, παίρνουμε πόρους από ανενεργά και νεκρά έργα και τα διοχετεύουμε στην αγορά. Δίπλα στον νέο Επενδυτικό Νόμο, το ΕΤΕΑΝ, το Αποθεματικό Απροβλέπτων και τα υπάρχοντα προγράμματα του ΕΣΠΑ που βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη, συμφωνήσαμε να δώσουμε επιπρόσθετη απευθείας ρευστότητα ύψους 500 εκ. ευρώ  στις επιχειρήσεις προκειμένου να καλύψουν τις επενδυτικές τους ανάγκες, να βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητά τους και να δημιουργήσουν νέες θέσεις απασχόλησης εντός του 2011 και 2012.

Τέλος, με την ίδια σοβαρότητα και υπευθυνότητα προσεγγίζουμε και τη διαπραγμάτευση που γίνεται ταυτόχρονα για τη νέα προγραμματική περίοδο 2014-2020, με στόχο η Ελλάδα να διεκδικήσει και να κερδίσει πρόσθετους πόρους, να κερδίσει δηλαδή τη στήριξη που πραγματικά και δικαιούται και πρέπει να έχει προκειμένου μέσα στα επόμενα 10 χρόνια να έχουμε όλα τα απαραίτητα εργαλεία ώστε να γίνουμε μια δυναμική, εξωστρεφής, παραγωγική οικονομία με πολλές και καλές δουλειές για τα παιδιά μας.

Η προσπάθειά μας δεν θα μπορούσε να καρποφορήσει, εάν μεθοδικά και με σχέδιο δεν ξαναχτίζαμε σε νέες βάσεις το ΕΣΠΑ, που όπως είχε στηθεί τα προηγούμενα χρόνια ήταν ένα διαχειριστικό τερατούργημα. Ο κουμπαράς του ΕΣΠΑ μπαίνει στην υπηρεσία της πραγματικής οικονομίας, των επιχειρήσεων, των εργαζομένων, της διάσωσης της χώρας

Κλείνοντας, θέλω να τονίσω ότι στην προσπάθεια που καταβάλλουμε εδώ και μήνες, καταλυτικό ρόλο έπαιξε η πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού στην Κοινότητα, αλλά και η ισχυρή βούληση της ηγεσίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Συμβουλίου, για δημιουργία ενός Σχεδίου Ανάκαμψης για την ελληνική οικονομία. Ακόμα δεν κερδίσαμε τον πόλεμο, έχουμε όμως πλέον στα χέρια μας μετρήσιμα για την οικονομία αποτελέσματα και σαφή οφέλη. Έχουμε κάνει το πρώτο βήμα για να οικοδομήσουμε μια Συμμαχία για την Ανάπτυξη στην Ευρώπη. Στα χέρια μας κρατάμε την επιτυχία του εγχειρήματος αυτού πάντα με την προϋπόθεση ότι κάνουμε καλά τη δουλειά μας και φέρνουμε αποτελέσματα.

* Στο συνημμένο αρχείο θα βρείτε κωδικοποίηση των αποτελεσμάτων.

 

 1 αρχεία διαθέσιμα για download 
Πίνακας με κωδικοποίηση αποτελεσμάτων (αρχείο pdf 107 kb)

 

 

 



 

 

 

 

 

 

 Επιστροφή  Κορυφή σελίδας

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η με οποιονδήποτε τρόπο αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου της εφημερίδας, χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη. Κάθε δημόσια αναφορά στο περιεχόμενο της συνεπάγεται και αναφορά του ονόματός της, όπως η δημοσιογραφική δεοντολογία επιτάσσει.

 

 

[Αρχική σελίδα]  [Αγορά Εργασίας]  [Επιχειρηματικότητα]  [Προσλήψεις στο Δημόσιο]  [Εκπαίδευση]  [Σεμινάρια]  [Νομοθεσία]  [Βιβλία]
Διεύθυνση: Λ. Ριανκούρ 73, 11524 Αθήνα, email: info@proslipsis.gr , Τηλ: 6949244434
©  2004-2021  proslipsis.gr, All rights reserved