ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΗΣ PROSLIPSIS.GR
Μάθετε πρώτοι τα νέα ...

  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
 

 
Βάλτε Αγγελία      Δείτε Αγγελίες      Newsletters       
  Επικοινωνία     
 
 
 
 
 
 
 
  
  Επικαιρότητα Επιστροφή    
Βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος καταγράφει η έκθεση "Doing Business 2012"

 

Αθήνα 20.10.2011, 13:02

Τη βελτίωση της κατάταξης της χώρας στους δείκτες επιχειρηματικούς περιβάλλοντος καταγράφει η Έκθεση "Doing Business 2012" της Παγκόσμιας Τράπεζας, που δόθηκε στη δημοσιότητα σήμερα, αναφέρει ανακοίνωση του υπουργείου Ανάπτυξης.

Σύμφωνα με αυτή, η χώρα μας, σε σύγκριση με την αντίστοιχη Έκθεση του 2011, ανεβαίνει 14 θέσεις στην κατάταξη «Starting a business» και πλέον καταλαμβάνει την 135η θέση από την 149η.

Οι συντάκτες της έγκυρης ετήσιας έκθεσης για το επιχειρηματικό περιβάλλον αναγνωρίζουν τις πρωτοβουλίες του υπουργείου Ανάπτυξης, για τη διευκόλυνση της επιχειρηματικότητας και επισημαίνουν πως οι σημαντικές πρόσφατες εξελίξεις συμβάλουν στη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος στην Ελλάδα.

Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του  επικεφαλής της Διεύθυνσης Στοιχείων και Ανάλυσης της Παγκόσμιας Τράπεζας κ Augusto Lopez Claros (Director, Global Indicators and Analysis, World Bank Group), που επισημαίνει: «Η Ελλάδα επιδεικνύει ισχυρή αποφασιστικότητα και βούληση για τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος στη χώρα, ως μέρος της στρατηγικής της για την ενίσχυση της ανάπτυξης και της δημιουργίας θέσεων εργασίας. Αυτή η βελτίωση δημιουργεί ήδη καλύτερες προϋποθέσεις και συνθήκες λειτουργίας για τις τοπικές επιχειρήσεις και αναμένεται να φέρει ακόμα πιο θετικά αποτελέσματα στο μέλλον».

Παράλληλα, για πρώτη φορά μετά από τέσσερα χρόνια, σημειώνεται θετική μεταβολή και στο γενικό δείκτη, με την Ελλάδα να βρίσκεται φέτος στην 100η θέση σε σύνολο 183 κρατών σε σχέση με την 109η θέση που καταλάμβανε πέρυσι (λόγω της αλλαγής μεθοδολογίας, υπήρξε πρόσφατα περαιτέρω βελτίωση και στους περσινούς δείκτες).

Πρόκειται μόλις για τη τρίτη φορά από την έναρξη της συγκριτικής αυτής ανάλυσης, που η χώρα μας επιτυγχάνει θετική ετήσια μεταβολή στο δείκτη παγκόσμιας κατάταξης.

Αναλυτικότερα, η Έκθεση υπογραμμίζει την πρόοδο που έχει σημειωθεί σε σημαντικούς τομείς ενίσχυσης  της επιχειρηματικής δραστηριότητας:
1) Ίδρυση Επιχειρήσεων (Starting a Business)
Στο συγκεκριμένο δείκτη αποτυπώνεται η σημαντική βελτίωση που επιτεύχθηκε μέσω της λειτουργίας του Γενικού Εμπορικού Μητρώου (ΓΕΜΗ) και των Υπηρεσιών Μιας Στάσης (ΥΜΣ) για την ίδρυση επιχειρήσεων. Σημειώνεται ότι μέσα σε λίγους μήνες (από 4 Απριλίου 2011) το ΓΕΜΗ και η ΥΜΣ έχουν κερδίσει την εμπιστοσύνη του επιχειρηματικού κόσμου όπως αποτυπώνεται και από τον αριθμό των επιχειρήσεων που έχουν ιδρυθεί μέσω αυτών. Ειδικότερα, μέσω του ΓΕΜΗ είχαν ιδρυθεί μέχρι τις 3 Οκτωβρίου  17.469 νέες επιχειρήσεις ενώ μέσω των υπηρεσιών μιας στάσης 3.601 επιχειρήσεις.

2) Αδειοδότηση (Dealing with Construction Permits)
• Ψήφιση του Νόμου για την Αδειοδότηση των Μεταποιητικών Δραστηριοτήτων
• Ενεργοποίηση του Νόμου για το Fast Track (αφορά αποκλειστικά μεγάλες επενδύσεις). Έγκριση από την αρμόδια Διυπουργική Στρατηγικών Επενδύσεων (ΔΕΣΕ) 3 μεγάλων έργων.

3) Καταγραφή Περιουσίας (Registering Property)
• Μείωση στις χρεώσεις των συμβολαιογράφων

4) Πιστωτική Προσβασιμότητα (Getting Credit)
• Δράσεις του ταμείου Jeremie για τη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων 
• Ίδρυση και ενεργοποίηση του ETEAN
• Ψήφιση και ενεργοποίηση του νέου Επενδυτικού Νόμου.

5) Προστασία Επενδυτών (Protecting Investors)
• Η τροποποίηση του εταιρικού δικαίου με στόχο τη προστασίας των επενδυτών (Νόμος  3884/10)
• Η κατάργηση των ελαχίστων αμοιβών δικηγόρων.
• Η ενδυνάμωση της Επιτροπής Ανταγωνισμού μέσω της αναθεώρησης του πλαισίου λειτουργίας της.
• Η ίδρυση της Ενιαίας Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων και η λειτουργία συστήματος ηλεκτρονικών δημοπρασιών (E-procurement).

6) Εμπορικές συναλλαγές πέραν των συνόρων (Trading Across Borders)
• Ενεργοποίηση ταμείων εξωστρέφειας G2M & Go International
• Κατάργηση Μητρώου Εξαγωγών και υλοποίηση υπηρεσιών μιας στάσης (Single Window) για τις εξαγωγές

7) Κλείσιμο Επιχειρήσεων (Closing a Business)
• Τροποποίηση του προ πτωχευτικού δικαίου.
• Απλοποίηση του πτωχευτικού δικαίου (υπό υλοποίηση).

Σημειώνεται ότι σε ανάλογες διαπιστώσεις για το επιχειρηματικό περιβάλλον στη χώρα μας κατέληξε πρόσφατα και η ετήσια Έκθεση του ΟΟΣΑ.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 Επιστροφή  Κορυφή σελίδας

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η με οποιονδήποτε τρόπο αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου της εφημερίδας, χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη. Κάθε δημόσια αναφορά στο περιεχόμενο της συνεπάγεται και αναφορά του ονόματός της, όπως η δημοσιογραφική δεοντολογία επιτάσσει.

 

 

[Αρχική σελίδα]  [Αγορά Εργασίας]  [Επιχειρηματικότητα]  [Προσλήψεις στο Δημόσιο]  [Εκπαίδευση]  [Σεμινάρια]  [Νομοθεσία]  [Βιβλία]
Διεύθυνση: Λ. Ριανκούρ 73, 11524 Αθήνα, email: info@proslipsis.gr , Τηλ: 6949244434
©  2004-2021  proslipsis.gr, All rights reserved