ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΗΣ PROSLIPSIS.GR
Μάθετε πρώτοι τα νέα ...

  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
 

 
Βάλτε Αγγελία      Δείτε Αγγελίες      Newsletters       
  Επικοινωνία     
 
 
 
 
 
 
 
  
  Επικαιρότητα Επιστροφή    
ΕΕ: Στο στόχαστρο οι αθέμιτες εμπορικές πρακτικές της Κίνας

 

Αθήνα 23.5.2012, 14:43

Τα ευρωπαϊκά κράτη μέλη πρέπει να δράσουν από κοινού για την αντιμετώπιση του αθέμιτου ανταγωνισμού από την Κίνα και την αποκατάσταση της ισορροπίας στο εμπορικό ισοζύγιο, υποστηρίζει το ΕΚ με ψήφισμα που υιοθέτησε σήμερα, Τετάρτη, 23 Μαΐου.

Το πρώτο βήμα είναι να αποκτηθεί μια σαφής εικόνα της διείσδυσης της Κίνας στις ευρωπαϊκές οικονομίες και να δημιουργηθεί ένα όργανο παρακολούθησης των επενδύσεων της Κίνας σε ευρωπαϊκές εταιρείες καθώς και στην αγορά κρατικών ομόλογων, επισημαίνεται το ψήφισμα.

"Θέλουμε ισορροπημένες εμπορικές σχέσεις με την Κίνα, στο πλαίσιο μιας νέας εμπορικής συνεργασίας μεταξύ των δύο περιοχών", δήλωσε η εισηγήτρια, Marielle de Sarnez (Φιλελεύθεροι, Γαλλία), πριν από την ψηφοφορία. "Οφείλουμε να προστατεύσουμε τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις από προβλήματα, όπως οι εμπορικοί φραγμοί, η παραποίηση προϊόντων και το νομισματικό ντάμπινγκ"

Στο κείμενο που εγκρίθηκε οι ευρωβουλευτές καταδεικνύουν το εμπορικό πλεόνασμα - μαμούθ της Κίνας (168,8 δισεκατομμύρια ευρώ το 2010) και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις που θέλουν να εξάγουν στην Κίνα ή να επενδύσουν εκεί, ιδιαίτερα στον τραπεζικό και ασφαλιστικό τομέα καθώς και στον τομέα των τηλεπικοινωνιών.

Ένα ευρωπαϊκό όργανο παρακολούθησης θα μπορούσε να προσφέρει, υποστηρίζουν οι ευρωβουλευτές, μία συντονισμένη και εκ των προτέρων αξιολόγηση των ξένων στρατηγικών επενδύσεων. Ζητούν ακόμη τη συνεργασία μεταξύ  Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και κρατών μελών προκειμένου να εντοπιστούν όλοι οι κάτοχοι κρατικών ομολόγων.

Το ΕΚ επισημαίνει τα αθέμιτα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της Κίνας, μέλους του Παγκοσμίου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ), η οποία δρα αντίθετα προς τα προβλεπόμενα στη συμφωνία του ΠΟΕ σχετικά με τις επιδοτήσεις και τα αντισταθμιστικά μέτρα καθώς και τις εξαγωγικές πιστώσεις.

Οι ευρωβουλευτές τονίζουν επίσης ότι η Κίνα καθιστά  δύσκολη την πρόσβαση των ξένων επιχειρήσεων στις κινεζικές δημόσιες συμβάσεις, πράγμα που έρχεται σε αντίθεση με την πρόσβαση αυτής στις ευρωπαϊκές δημόσιες συμβάσεις η οποία είναι διασφαλισμένη. Καλούν δε την Επιτροπή να αναπτύξει σύντομα, ει δυνατόν εντός του 2012, ένα ευρωπαϊκό μέσο που θα διασφαλίζει αμοιβαιότητα ως προς το άνοιγμα των αγορών δημόσιων συμβάσεων.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 Επιστροφή  Κορυφή σελίδας

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η με οποιονδήποτε τρόπο αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου της εφημερίδας, χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη. Κάθε δημόσια αναφορά στο περιεχόμενο της συνεπάγεται και αναφορά του ονόματός της, όπως η δημοσιογραφική δεοντολογία επιτάσσει.

 

 

[Αρχική σελίδα]  [Αγορά Εργασίας]  [Επιχειρηματικότητα]  [Προσλήψεις στο Δημόσιο]  [Εκπαίδευση]  [Σεμινάρια]  [Νομοθεσία]  [Βιβλία]
Διεύθυνση: Λ. Ριανκούρ 73, 11524 Αθήνα, email: info@proslipsis.gr , Τηλ: 6949244434
©  2004-2021  proslipsis.gr, All rights reserved