ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΗΣ PROSLIPSIS.GR
Μάθετε πρώτοι τα νέα ...

  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
 

 
Βάλτε Αγγελία      Δείτε Αγγελίες      Newsletters       
  Επικοινωνία     
 
 
 
 
 
 
 
  
  Επικαιρότητα Επιστροφή    
Προς ευρωπαϊκό δίπλωμα ευρεσιτεχνίας με ενιαία ισχύ

 

Αθήνα 28.6.2012, 17:00

Η ΕΕ θα μπορεί επιτέλους να εφαρμόσει ένα ενιαίο σύστημα προστασίας των ευρεσιτεχνιών, μετά από 30 χρόνια προσπαθειών, εφόσον το ΕΚ εγκρίνει την Τετάρτη, 4 Ιουλίου, την άτυπη συμφωνία που επετεύχθη με το Συμβούλιου το Δεκέμβριο του 2011.

Το νέο ενιαίο καθεστώς προστασίας των ευρεσιτεχνιών θα είναι φθηνότερο από τα σημερινά εθνικά συστήματα. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπολογίζει ότι όταν το νέο σύστημα τεθεί σε πλήρη ισχύ, ένα ευρωπαϊκό δίπλωμα ευρεσιτεχνίας θα κοστίζει μόλις 680 ευρώ (στις ΗΠΑ το μέσο κόστος κυμαίνεται στα 1.850 ευρώ).

Σήμερα, για να αποκτήσει ένας Ευρωπαίος εφευρέτης πανευρωπαϊκή κατοχύρωση της ευρεσιτεχνίας του θα πρέπει να επικυρώσει ένα δίπλωμα ευρεσιτεχνίας σε κάθε κράτος μέλος της ΕΕ μέσω του Ευρωπαϊκού Γραφείου Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας. Αυτό συνεπάγεται αυξημένα κόστη, ιδιαίτερα για τη μετάφραση, και εξηγεί γιατί επί του παρόντος το ευρωπαϊκό δίπλωμα ευρεσιτεχνίας κοστίζει 10 φορές περισσότερο από το αντίστοιχο αμερικάνικο.

Το νέο σύστημα θα παρέχει ενιαία προστασία των διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας, μειώνοντας έτσι σημαντικά τα κόστη για τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις και συμβάλλοντας ουσιαστικά στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς τους.

Το Δεκέμβριο του περασμένου έτους, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο συμφώνησαν επί του λεγόμενου νομοθετικού πακέτου για τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας της ΕΕ: ενιαίο καθεστώς προστασίας των ευρεσιτεχνιών, γλωσσικό καθεστώς και εφαρμοστέες μεταφραστικές ρυθμίσεις και ενιαίο δικαιοδοτικό σύστημα για τις διαφορές που αφορούν διπλώματα ευρεσιτεχνίας. Επικεφαλής στις διαπραγματεύσεις εκ μέρους του ΕΚ ήταν οι Klaus-Heiner Lehne (ΕΛΚ, Γερμανία), Bernhard Rapkay (Σοσιαλιστές, Γερμανία) και Raffaele Baldassarre (ΕΛΚ, Ιταλία).

Κατόπιν αιτήματος του ΕΚ συμπεριλήφθησαν στο νομοθετικό πακέτο ειδικές ρυθμίσεις για τη διευκόλυνση της πρόσβασης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην ευρωπαϊκή αγορά των διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας. Οι ρυθμίσεις αυτές θα περιλαμβάνουν ενισχυμένη νομική προστασία και εξ ολοκλήρου κάλυψη του κόστους μετάφρασης.

Εκτός Ισπανία και Ιταλία
Η εν λόγω νομοθεσία αποφασίστηκε μέσω της διαδικασίας "ενισχυμένης συνεργασίας", η οποία επιτρέπει σε ομάδες κρατών μελών να προχωρήσουν με νομοθετικές ρυθμίσεις και ολοκληρωμένες πολιτικές, ακόμη και όταν κάποια άλλα κράτη μέλη δεν συμφωνούν. Η Ισπανία και η Ιταλία έχουν μέχρι στιγμής αποφασίσει να μη συμμετέχουν στις εργασίες σχετικά με την νέα νομοθετική πρόταση για το ευρωπαϊκό δίπλωμα ευρεσιτεχνίας με ενιαία ισχύ, αλλά μπορούν να ενταχθούν στην διαδικασία λήψης αποφάσεων ανά πάσα στιγμή. Η επιλογή της διαδικασίας "ενισχυμένης συνεργασίας" έγινε προκειμένου να ξεμπλοκαριστεί το εν λόγω ζήτημα, το οποίο καθυστερούσε κυρίως λόγω προβλημάτων και διαφωνιών σε ό,τι αφορά το γλωσσικό καθεστώς.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 Επιστροφή  Κορυφή σελίδας

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η με οποιονδήποτε τρόπο αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου της εφημερίδας, χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη. Κάθε δημόσια αναφορά στο περιεχόμενο της συνεπάγεται και αναφορά του ονόματός της, όπως η δημοσιογραφική δεοντολογία επιτάσσει.

 

 

[Αρχική σελίδα]  [Αγορά Εργασίας]  [Επιχειρηματικότητα]  [Προσλήψεις στο Δημόσιο]  [Εκπαίδευση]  [Σεμινάρια]  [Νομοθεσία]  [Βιβλία]
Διεύθυνση: Λ. Ριανκούρ 73, 11524 Αθήνα, email: info@proslipsis.gr , Τηλ: 6949244434
©  2004-2021  proslipsis.gr, All rights reserved