ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΗΣ PROSLIPSIS.GR
Μάθετε πρώτοι τα νέα ...

  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
 

 
Βάλτε Αγγελία      Δείτε Αγγελίες      Newsletters       
  Επικοινωνία     
 
 
 
 
 
 
 
  
  Επικαιρότητα Επιστροφή    
Ανοίγουν οι "κρουνοί" της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων

 

Αθήνα 14.11.2012, 19:42

Έως 850 εκ. ευρώ μπορεί να έρθουν στην Ελλάδα από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων έως το τέλος του 2012.

Τα παραπάνω ανακοίνωσε πριν από λίγο ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηγάκης, μετά τη συνάντησή του με τον αντιπρόεδρο της Τράπεζας Ντάριο Σκαναπιέκο.

Ο κ. Χατζηγάκης ανέφερε ότι ξεπεράστηκαν και τα τελευταία εμπόδια και υπενθύμισε ότι ο υπουργός Οικονομικών κ. Στουρνάρας έχει μιλήσει ήδη για τις συμφωνίες που έχουν υπογραφεί εκ μέρους του υπουργείου του και αφορούν δάνεια προς Τράπεζες, προς τη ΔΕΗ, προς την Αττικό Μετρό και τον ΔΕΣΦΑ. "Σε αυτά τα κονδύλια πρέπει να προστεθούν και τα κονδύλια που θα δοθούν μέχρι το τέλος της χρονιάς πάλι σε Τράπεζες μέσω του εγγυοδοτικού Ταμείου που στηρίζεται από το ΕΣΠΑ.

Ο υπουργός υπενθύμισε ότι ήδη στηρίζονται από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων δύο προγράμματα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Το ένα είναι ύψους 440 εκ. ευρώ και τελεί υπό την εγγύηση του υπουργείου Οικονομικών και το δεύτερο ύψους 1 δις ευρώ από το υπουργείο Ανάπτυξης, με εγγύηση του ΕΣΠΑ. Αυτά τα δάνεια θα εκταμιευτούν σταδιακά μέχρι και το 2015.

Για το πρόγραμμα του υπουργείου Ανάπτυξης έχει τεθεί ως στόχος να εκταμιευθούν 150 εκ. ευρώ μέχρι το τέλος της χρονιάς, κάτι που θα εξαρτηθεί από τις συμφωνίες που θα υπάρξουν εν τω μεταξύ μεταξύ της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και των ελληνικών εμπορικών Τραπεζών.

Από την πλευρά του ο κ. Σκαναπιάκο τόνισε ότι είναι πολύ σημαντικό να επέλθει οικονομική ανάπτυξη στην Ελλάδα. "Αυτός είναι ουσιαστικά ο λόγος της ύπαρξής μας, ο λόγος της ύπαρξης της ΕΤΕΠ και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο έχουμε δουλέψει πάρα πολύ σκληρά και το προσωπικό από την ελληνική πλευρά αλλά και το προσωπικό της ΕΤΕΠ. Τώρα ήρθε η ώρα να δρέψουμε τους καρπούς των προσπαθειών μας και είναι  πολύ σημαντικό όπως είπα, να στηρίξουμε την οικονομική ανάπτυξη της χώρας".

Απαντήσεις
Σε ενημερωτικό σημείωμα του υπουργείου Ανάπτυξης σχετικά με την παροχή ρευστότητας από την ΕΤΕπ προς την ελληνική οικονομία και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αναφέρονται τα εξής:

- Η ΕΤΕπ θα παράσχει ρευστότητα σε ελληνικές τράπεζες προκειμένου αυτές να τη διοχετεύσουν σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις με την αξιοποίηση δύο εργαλείων:
α. Με την ενεργοποίηση του Ταμείου Εγγυοδοσίας που δημιουργήθηκε για το σκοπό αυτό, από πόρους του ΕΣΠΑ ύψους 500 εκατ. ευρώ. Το Ταμείο αυτό θα εγγυάται στην ΕΤΕπ δάνεια ύψους 1 δις. ευρώ που θα παράσχει προς το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, με τελικό αποδέκτη τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
β. Με την παροχή επιπλέον πιστώσεων ύψους 440 εκατ. ευρώ προς ελληνικές τράπεζες, με εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου που έχει δοθεί για το σκοπό αυτό προς την ΕΤΕπ.
Μέσω αυτών των δύο μηχανισμών προβλέπεται ως το τέλος του 2015 να διοχετευθούν στην αγορά συνολικά 1,44 δις. ευρώ, με το γνωστό χρονοδιάγραμμα. Δηλαδή 600 εκατ. ευρώ ως τον Ιανουάριο του 2013, άλλα 400 εκατ. ως το Δεκέμβριο του 2013 και άλλα 440 εκατ. ως το τέλος του 2015.
Η ΕΤΕπ δεσμεύθηκε σήμερα να διοχετευθούν τα πρώτα 150 εκατ. ευρώ προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις με αξιοποίηση του Ταμείου Εγγυοδοσίας εντός του Νοεμβρίου. Αυτά τα 150 εκατ. είναι επιπλέον των 700 εκατ. που συμφωνήθηκε σήμερα με το υπουργείο Οικονομικών να εκταμιευθούν ως το τέλος του χρόνου.

- Η καθυστέρηση στην εκταμίευση των δανείων, δεδομένου ότι η συμφωνία για τη σύσταση του Ταμείου Εγγυοδοσίας υπεγράφη τον περασμένο Μάρτιο, οφείλεται στο γεγονός ότι μεσολάβησαν διαπραγματεύσεις σε τεχνικό επίπεδο και σε μια δύσκολη συγκυρία διεθνώς για την Ελλάδα. Όλες οι εκκρεμότητες έχουν τακτοποιηθεί και προχωρά άμεσα η παροχή ρευστότητας στην αγορά.

- Με βάση τις συμφωνίες που έχουν ήδη υπογραφεί, οι τράπεζες, με τη χρηματοδότηση της ΕΤΕπ θα χρηματοδοτούν -για πρώτη φορά- κεφάλαιο κίνησης, εκτός από τα δάνεια για χρηματοδότηση επενδύσεων.

- Οι επιχειρήσεις που θα χρηματοδοτηθούν από τα προγράμματα αυτά θα επιλεγούν με αυστηρά τραπεζικά κριτήρια και τα επιτόκια θα είναι αυτά που συνομολογεί κάθε επιχείρηση με τη συνεργαζόμενη τράπεζα. Το πλεονέκτημα ωστόσο είναι ότι η σύμπραξη της ΕΤΕπ με τις ελληνικές τράπεζες συνδυάζει το χαμηλό επιτόκιο χρηματοδότησης της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων από την παγκόσμια κεφαλαιαγορά με την τεχνογνωσία των ελληνικών τραπεζών σε ό,τι αφορά τις συνθήκες που επικρατούν στην ελληνική αγορά. Στόχος είναι δηλαδή να δοθούν δάνεια σε βιώσιμες επιχειρήσεις με προοπτικές ανάπτυξης και δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας.

- Η διαδικασία επιλογής μεταξύ των τραπεζών που ενδιαφέρονται και πληρούν τα κριτήρια της ΕΤΕπ αναμένεται να ολοκληρωθεί τις αμέσως επόμενες ημέρες, προκειμένου τα κεφάλαια να διοχετευθούν το συντομότερο δυνατόν στην ελληνική αγορά. Εξαρτάται πάντως από τις κινήσεις που θα κάνουν οι ίδιες οι τράπεζες και τις επιμέρους συμφωνίες τους με την ΕΤΕπ.

- Οι χρηματοδοτήσεις της ΕΤΕπ προς τη χώρα μας έχουν περιοριστεί εφέτος, μέχρι στιγμής σε μόλις 10 εκατ. ευρώ. Με την προσπάθεια που αναλήφθηκε από τον περασμένο Μάρτιο και συνεχίστηκε τους τελευταίους μήνες από τα υπουργεία Ανάπτυξης και Οικονομικών, αναμένεται ως το τέλος του χρόνου να εισρεύσουν στη χώρα τουλάχιστον 850 εκατ. ευρώ (700 εκατ. που συμφωνήθηκε σήμερα με το υπουργείο Οικονομικών συν 150 εκατ. για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις μέσω του Ταμείου Εγγυοδοσίας).

Με τον τρόπο αυτό σηματοδοτείται ουσιαστικά η επανενεργοποίηση της ΕΤΕπ στην Ελλάδα, γεγονός που συμβάλει εκτός από τη βελτίωση της ρευστότητας και στη βελτίωση του κλίματος για την ελληνική οικονομία.

Οι χρηματοδοτήσεις της ΕΤΕπ εκτός από τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις κατευθύνονται στον τομέα της ενέργειας (μονάδες ηλεκτροπαραγωγής, ανανεώσιμες πηγές, δίκτυα), των μεταφορών, σε έργα αστικής ανάπτυξης, κ.α. Στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης με την ΕΤΕπ εντάσσονται επίσης η συμμετοχή της τράπεζας στη χρηματοδότηση των μεγάλων αυτοκινητοδρόμων που κατασκευάζονται με συμβάσεις παραχώρησης καθώς και η δημιουργία νέου προγράμματος ενίσχυσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων με την παροχή εγγυητικών επιστολών για την εισαγωγή πρώτων υλών από το εξωτερικό.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 Επιστροφή  Κορυφή σελίδας

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η με οποιονδήποτε τρόπο αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου της εφημερίδας, χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη. Κάθε δημόσια αναφορά στο περιεχόμενο της συνεπάγεται και αναφορά του ονόματός της, όπως η δημοσιογραφική δεοντολογία επιτάσσει.

 

 

[Αρχική σελίδα]  [Αγορά Εργασίας]  [Επιχειρηματικότητα]  [Προσλήψεις στο Δημόσιο]  [Εκπαίδευση]  [Σεμινάρια]  [Νομοθεσία]  [Βιβλία]
Διεύθυνση: Λ. Ριανκούρ 73, 11524 Αθήνα, email: info@proslipsis.gr , Τηλ: 6949244434
©  2004-2021  proslipsis.gr, All rights reserved