ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΗΣ PROSLIPSIS.GR
Μάθετε πρώτοι τα νέα ...

  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
 

 
Βάλτε Αγγελία      Δείτε Αγγελίες      Newsletters       
  Επικοινωνία     
 
 
 
 
 
 
 
  
  Επικαιρότητα Επιστροφή    
Έρχεται το ευρωπαϊκό δίπλωμα ευρεσιτεχνίας

 

Αθήνα 11.12.2012, 17:32

Σύντομα οι Ευρωπαίοι εφευρέτες θα μπορούν επιτέλους να αποκτήσουν το ενιαίο ευρωπαϊκό δίπλωμα ευρεσιτεχνίας.

Μετά από 30 χρόνια προσπαθειών η Ευρωπαϊκή Ένωση θα εφαρμόσει ένα ενιαίο σύστημα το οποίο θα μειώσει το κόστος του διπλώματος ευρεσιτεχνίας έως και 80%, καθιστώντας το πιο ανταγωνιστικό έναντι του αντιστοίχου των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας. Το ΕΚ ενέκρινε σήμερα Τρίτη 11 Δεκεμβρίου τη συμβιβαστική συμφωνία που επετεύχθη με το Συμβούλιο και μείωσε το κόστος για τις μικρές επιχειρήσεις.

Σε τρεις ξεχωριστές ψηφοφορίες, οι ευρωβουλευτές ενέκριναν το νομοθετικό πακέτο για το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας της ΕΕ (ενιαίο καθεστώς προστασίας των ευρεσιτεχνιών, γλωσσικό καθεστώς και δικαστήριο για τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας).

"Η πνευματική ιδιοκτησία δεν έχει σύνορα. Η πορεία προς την εισαγωγή του ευρωπαϊκού διπλώματος ευρεσιτεχνίας ήταν μακρά και ταραχώδης, αλλά τελικά άξιζε τον κόπο", δήλωσε ο Bernhard Rapkay (Σοσιαλιστές, Γερμανία), εισηγητής για τον κανονισμό που αφορά τη σύσταση ενός ενιαίου συστήματος προστασίας των ευρεσιτεχνιών, προσθέτοντας ότι "η σημερινή ψηφοφορία φέρνει καλά νέα για την οικονομία της ΕΕ και ειδικότερα για τις ευρωπαϊκές μικρομεσαίες επιχειρήσεις".

Το ισχύον ευρωπαϊκό καθεστώς για τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας αποτελεί ουσιαστικά "έναν φόρο επί της καινοτομίας", δήλωσε ο Raffaele Baldassarre (ΕΛΚ, Ιταλία), εισηγητής για τις εφαρμοστέες μεταφραστικές ρυθμίσεις και το γλωσσικό καθεστώςπου θα διέπει τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας. "Κατόπιν αιτήματος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, εισήχθησαν ειδικά μέτρα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις με την πλήρη επιστροφή των εξόδων για τις ανάγκες μετάφρασης και την εξασφάλιση επιπλέον νομικής προστασίας σε περίπτωση παραποίησης", προσέθεσε ο κ. Baldassarre.

"Οι άνθρωποι στην Κίνα μας λένε ότι δεν μπορούμε να έχουμε μια ενιαία αγορά χωρίς ενιαίο δίπλωμα ευρεσιτεχνίας", δήλωσε ο Πρόεδρος της επιτροπής Νομικών Θεμάτων Klaus-Heiner Lehne (ΕΛΚ, Γερμανία), ο οποίος ηγήθηκε των συνομιλιών για τη σύναψη της διεθνούς συμφωνίας με σκοπό τη δημιουργία του δικαστηρίου για τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας. Με τη νέα ευρωπαϊκή νομοθεσία "θα ξεπεραστούν πολλά εμπόδια για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις", υπογράμμισε ο κ. Lehne.

Φθηνότερο και πιο αποτελεσματικό
Το νέο δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για την προστασία των εφευρέσεων θα είναι φθηνότερο και πιο αποτελεσματικό. Το νέο καθεστώς θα παρέχει αυτόματη προστασία των ευρεσιτεχνιών σε όλα τα 25 κράτη μέλη που συμμετέχουν στο νέο σύστημα (δεν συμμετέχουν προς το παρόν η Ιταλία και η Ισπανία), μειώνοντας έτσι το κόστος για τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όταν το νέο σύστημα τεθεί σε πλήρη εφαρμογή, ένα ευρωπαϊκό δίπλωμα ευρεσιτεχνίας θα κοστίζει μόλις 4.725 ευρώ σε σύγκριση με το μέσο όρο των 36.000 ευρώ που απαιτούνται σήμερα.

Αιτήσεις
Κάθε εφευρέτης θα μπορεί να καταθέτει αίτηση στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας για να λάβει το ευρωπαϊκό δίπλωμα ευρεσιτεχνίας με ενιαία ισχύ στα 25 κράτη μέλη της ΕΕ που συμμετέχουν στο νέο σύστημα. Τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας θα διατίθενται στα αγγλικά, γαλλικά και γερμανικά. Οι αιτήσεις θα πρέπει να γίνονται στα αγγλικά, γερμανικά ή γαλλικά. Εάν γίνουν σε κάποια άλλη γλώσσα, θα πρέπει να κατατεθεί και μετάφραση τους σε μία από αυτές τις τρεις γλώσσες.

Μείωση κόστους
Το ΕΚ εξασφάλισε την πλήρη κάλυψη του κόστους μετάφρασης για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που έχουν τη βάση τους εντός της ΕΕ,  για τους μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς, τα πανεπιστήμια και τους δημόσιους ερευνητικούς οργανισμούς.

Εξασφάλισε επίσης ότι τα τέλη ανανέωσης, τα οποία αντιπροσωπεύουν μεγάλο τμήμα του συνολικού κόστους, θα καθορίζονται σε επίπεδα που θα λαμβάνουν υπόψη τις ειδικές ανάγκες των μικρών επιχειρήσεων, προκειμένου αυτές να μπορούν να επωφεληθούν πλήρως από το χαμηλότερο κόστος.

Έναρξη
Η διεθνής συμφωνία για τη δημιουργία του δικαστηρίου για τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας θα τεθεί σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου του 2014 ή μετά από την επικύρωσή της από τουλάχιστον δεκατρία συμβαλλόμενα κράτη, υπό την προϋπόθεση ότι το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία και η Γερμανία είναι μεταξύ των δεκατριών αυτών κρατών. Οι άλλες δύο νομοθετικές πράξεις θα τεθούν σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου του 2014 ή την ημερομηνία κατά την οποία η διεθνής συμφωνία θα τεθεί σε ισχύ. Η Ισπανία και η Ιταλία δεν συμμετέχουν προς το παρόν στο νέο καθεστώς προστασίας των ευρεσιτεχνιών, αλλά μπορεί να αποφασίσουν να συμμετάσχουν οποιαδήποτε στιγμή στο μέλλον.

* Υλικό:
-
Περισσότερες πληροφορίες για το νέο σύστημα (στα αγγλικά)
- Το κείμενο που εγκρίθηκε 
-
Το κείμενο που εγκρίθηκε θα είναι σύντομα διαθέσιμο εδώ (κάντε κλικ στις 11.12.2012)
- Παρακολουθήστε τη συζήτηση μαγνητοσκοπημένη (κάντε κλικ στις 11.12.2012)
- Ιστοσελίδα του εισηγητή Bernhard Rapkay (Σοσιαλιστές, Γερμανία)
- Ιστοσελίδα του εισηγητή Heiner Lehne (ΕΛΚ, Γερμανία)
- Ιστοσελίδα του εισηγητή Raffaele Baldassarre (ΕΛΚ, Ιταλία)
- Νομοθετικό Παρατηρητήριο (ενιαίο καθεστώς προστασίας των ευρεσιτεχνιών)
- Νομοθετικό Παρατηρητήριο (δικαιοδοτικό σύστημα για τις διαφορές που αφορούν διπλώματα ευρεσιτεχνίας)
- Νομοθετικό Παρατηρητήριο (εφαρμοστέες μεταφραστικές ρυθμίσεις)
- Οπτικοακουστικό υλικό για επαγγελματίες

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 Επιστροφή  Κορυφή σελίδας

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η με οποιονδήποτε τρόπο αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου της εφημερίδας, χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη. Κάθε δημόσια αναφορά στο περιεχόμενο της συνεπάγεται και αναφορά του ονόματός της, όπως η δημοσιογραφική δεοντολογία επιτάσσει.

 

 

[Αρχική σελίδα]  [Αγορά Εργασίας]  [Επιχειρηματικότητα]  [Προσλήψεις στο Δημόσιο]  [Εκπαίδευση]  [Σεμινάρια]  [Νομοθεσία]  [Βιβλία]
Διεύθυνση: Λ. Ριανκούρ 73, 11524 Αθήνα, email: info@proslipsis.gr , Τηλ: 6949244434
©  2004-2021  proslipsis.gr, All rights reserved