ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΗΣ PROSLIPSIS.GR
Μάθετε πρώτοι τα νέα ...

  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
 

 
Βάλτε Αγγελία      Δείτε Αγγελίες      Newsletters       
  Επικοινωνία     
 
 
 
 
 
 
 
  
  Επικαιρότητα Επιστροφή    
ΕΕ: Επειγόντως μέτρα για την ανθεκτικότητα στα αντιμικροβιακά φάρμακα

 

Αθήνα 11.12.2012, 18:42

Πρέπει επειγόντως να ληφθούν μέτρα για την καταπολέμηση των ανθεκτικών σε αντιμικροβιακούς παράγοντες βακτήρια, που μόνο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στην Ισλανδία και τη Νορβηγία προκαλούν περίπου 25.000 θανάτους ετησίως, αναφέρει ψήφισμα που υιοθέτησε σήμερα Τρίτη 11 Δεκεμβρίου το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Τα μέτρα πρέπει να αφορούν την ανάπτυξη νέων φαρμάκων, την προσεκτικότερη χρήση των υπαρχόντων και τη βελτίωση της κτηνοτροφίας.

Οι ευρωβουλευτές προειδοποιούν ότι η αυξανόμενη ανθεκτικότητα θα μπορούσε να μας οδηγήσει ακόμα και στην προ αντιβιοτικών εποχή.

Το ΕΚ ζητά την προώθηση κατευθυντήριων γραμμών για συνετή χρήση με στόχο τη μείωση της "μη ουσιώδους και ακατάλληλης έκθεσης σε αντιμικροβιακούς παράγοντες" στην ιατρική, την κτηνιατρική, τη γεωργία και τις υδατοκαλλιέργειες. Το μη νομοθετικό ψήφισμα της εισηγήτριας Anna Rosbach (ΕΣΜ, Δανία) εγκρίθηκε με 588 ψήφους υπέρ, 16 κατά και 23 αποχές.

"Ο αριθμός των ανθεκτικών βακτηρίων στην Ευρώπη αυξάνεται με ραγδαίους ρυθμούς. Τα βακτήρια μεταφέρονται παντού και αποτελούν απειλή για ολόκληρη την ΕΕ. Πρώτα απ 'όλα, πρέπει να διασφαλίσουμε τη μείωση της χρήσης αντιμικροβιακών ουσιών από ανθρώπους και ζώα. Αλλά πρέπει επίσης να γεφυρώσουμε το χάσμα μεταξύ της αυξανόμενης ανθεκτικότητας και της ανάπτυξης νέων αντιμικροβιακών ουσιών μέσω της προώθησης της έρευνας και της καινοτομίας", δήλωσε η Anna Rosbach κατά τη διάρκεια της συζήτησης που προηγήθηκε της ψηφοφορίας.

Αλλαγή στάσης
Βασικός στόχος πρέπει να είναι η διατήρηση της αποτελεσματικότητας των υπαρχόντων φαρμάκων μέσω της χρήσης τους με υπευθυνότητα, ωστόσο αυτό απαιτεί μια αλλαγή νοοτροπίας ως προς την κατανάλωσή τους, υποστηρίζουν οι ευρωβουλευτές. Τονίζουν ακόμη την ανάγκη για βελτίωση της εκπαίδευσης και κατάρτισης των ιατρών, φαρμακοποιών, κτηνιάτρων και αγροτών, καθώς και την παροχή ολοκληρωμένης ενημέρωσης στο ευρύ κοινό σχετικά με τους κινδύνους που ενέχει η αλόγιστη και εσφαλμένη χρήση αντιμικροβιακών ουσιών.

Προτεραιότητα η πρόληψη
Η πιο συνετή χρήση φαρμάκων μπορεί να επιτευχθεί μέσω της αύξησης της χρήσης προληπτικών μέτρων κατά των ασθενειών αντί της προφυλακτικής χρήσης των αντιβιοτικών, τόσο στην ιατρική όσο και στην κτηνοτροφία και τις υδατοκαλλιέργειες. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με τη βελτίωση της υγιεινής, ειδικά σε ευαίσθητα περιβάλλοντα, όπως τα νοσοκομεία.

Το δικαίωμα συνταγογράφησης αντιβιοτικών για τα ζώα θα πρέπει να δίδεται μόνο σε επαγγελματίες κτηνιάτρους, ενώ χρειάζεται να υπάρξει και διαχωρισμός του δικαιώματος συνταγογράφησης από το δικαίωμα πώλησης αντιμικροβιακών ουσιών, εξαλείφοντας, κατ’ αυτόν τον τρόπο, τα οικονομικά κίνητρα συνταγογράφησης.

Οι αντιμικροβιακές ουσίες δεν θα πρέπει να χορηγούνται στους ανθρώπους χωρίς συνταγή, αναφέρει το ψήφισμα, ενώ θα πρέπει να περιορισθεί η χρήση τρίτης και τέταρτης γενιάς αντιμικροβιακών ουσιών στην κτηνιατρική.

Έρευνα και καινοτομία
Χρειάζεται να υπάρξει καλύτερος συντονισμός της έρευνας, τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε διεθνές επίπεδο, για την εύρεση νέων αντιμικροβιακών ουσιών. Αυτό μπορεί να γίνει μέσω νέων και καινοτόμων επιχειρηματικών μοντέλων σύμπραξης δημόσιου-ιδιωτικού τομέα (PPP) προκειμένου να διευκολυνθεί η πρόσβαση σε νέα φάρμακα και να καταστούν αυτά πιο
προσιτά.

* Υλικό:
-
Το κείμενο που εγκρίθηκε (θα είναι σύντομα διαθέσιμο)
-
Η μαγνητοσκοπημένη συζήτηση
-
Ιστοσελίδα της εισηγήτριας Anna Rosbach (ΕΣΜ, Δανία)
- Νομοθετικό Παρατηρητήριο
- Εγκριθέν ψήφισμα του ΕΚ για την ανθεκτικότητα στα αντιβιοτικά (12.05.2011)

 

 


 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 Επιστροφή  Κορυφή σελίδας

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η με οποιονδήποτε τρόπο αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου της εφημερίδας, χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη. Κάθε δημόσια αναφορά στο περιεχόμενο της συνεπάγεται και αναφορά του ονόματός της, όπως η δημοσιογραφική δεοντολογία επιτάσσει.

 

 

[Αρχική σελίδα]  [Αγορά Εργασίας]  [Επιχειρηματικότητα]  [Προσλήψεις στο Δημόσιο]  [Εκπαίδευση]  [Σεμινάρια]  [Νομοθεσία]  [Βιβλία]
Διεύθυνση: Λ. Ριανκούρ 73, 11524 Αθήνα, email: info@proslipsis.gr , Τηλ: 6949244434
©  2004-2021  proslipsis.gr, All rights reserved