ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΗΣ PROSLIPSIS.GR
Μάθετε πρώτοι τα νέα ...

  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
 

 
Βάλτε Αγγελία      Δείτε Αγγελίες      Newsletters       
  Επικοινωνία     
 
 
 
 
 
 
 
  
  Επικαιρότητα Επιστροφή    
Ερώτηση για τη φοροαποφυγή των πολυεθνικών

 

Αθήνα 21.12.2012, 19:21

Ερώτηση προς τον υπουργό Οικονομικών σχετικά με την φοροαποφυγή πολυεθνικών εταιρειών κατέθεσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ - ΕΚΜ Παναγιώτης Κουρουμπλής.

Στην κατατεθείσα ερώτηση ο κ. Κουρουμπλής επισημαίνει ότι «την ώρα που το νέο φορολογικό νομοσχέδιο προβλέπει περαιτέρω επιβαρύνσεις για την πλειονότητα των πολιτών, των οποίων η φοροδοτική ικανότητα έχει εξαντληθεί, δημοσιεύματα κάνουν λόγο για μεγάλης κλίμακας, συστηματική φοροαποφυγή εκ μέρους γνωστών πολυεθνικών εταιρειών".

Ο κ. Κουρουμπλής αναφέρεται ειδικά στην εταιρεία Google Ελλάδας καταγγέλλοντας ότι την τελευταία τριετία έχει πληρώσει φόρους 328.000 ευρώ και δηλώνει κύκλο εργασιών περίπου 7 εκατ. ευρώ, τη στιγμή που τα πραγματικά έσοδα από τις δραστηριότητές της στην Ελλάδα ανέρχονται σε δισεκατομμύρια ευρώ. Οι χρεώσεις για διαφημίσεις που καταχωρούν οι πελάτες της Google στην Ελλάδα γίνονται από την Google Ιρλανδίας με αποτέλεσμα τα έσοδα να μεταβιβάζονται στην Ιρλανδία. "Η Google, εκμεταλλευόμενη το νομικό και φορολογικό καθεστώς της χώρας μας, που αδυνατεί να ελέγξει τις ενδο-ομιλικές συναλλαγές των πολυεθνικών, καταβάλλει ελάχιστο φόρο σε σχέση με τον κύκλο εργασιών που πραγματοποιεί, εις βάρος του ελληνικού δημοσίου και των υπόλοιπων φορολογούμενων".

Καταλήγοντας στην ερώτησή του ερωτά τον αρμόδιο υπουργό: α) Είναι ενήμερο το υπουργείο για την έκταση της φοροαποφυγής της Google Ελλάδος; β) Υπάρχουν άλλες πολυεθνικές που φοροαποφεύγουν, και αν ναι, ποια είναι η εκτίμηση του υπουργείου για το συνολικό ποσό φοροαποφυγής των εν λόγω πολυεθνικών; γ) Ποιες πρωτοβουλίες θα αναλάβει το υπουργείο, τόσο σε εγχώριο όσο και σε διεθνές επίπεδο, για την καταπολέμηση του φαινομένου; και δ) Ποια είναι η τύχη του πορίσματος που κατατέθηκε τον Σεπτέμβριο του 2011 και αφορά την εξέλιξη της Διεύθυνσης Ενδο-ομιλικών Συναλλαγών, η οποία ακροβατεί ανάμεσα σε δύο αρμοδιότητες (υπουργείο Οικονομικών και υπουργείο Ανάπτυξης) και σε δύο νόμους (3875 και 3828), και η οποία προς δόξαν της φοροαποφυγής των πολυεθνικών παραμένει εδώ και 4 χρόνια με έναν υπάλληλο και χωρίς βάση δεδομένων;

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 Επιστροφή  Κορυφή σελίδας

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η με οποιονδήποτε τρόπο αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου της εφημερίδας, χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη. Κάθε δημόσια αναφορά στο περιεχόμενο της συνεπάγεται και αναφορά του ονόματός της, όπως η δημοσιογραφική δεοντολογία επιτάσσει.

 

 

[Αρχική σελίδα]  [Αγορά Εργασίας]  [Επιχειρηματικότητα]  [Προσλήψεις στο Δημόσιο]  [Εκπαίδευση]  [Σεμινάρια]  [Νομοθεσία]  [Βιβλία]
Διεύθυνση: Λ. Ριανκούρ 73, 11524 Αθήνα, email: info@proslipsis.gr , Τηλ: 6949244434
©  2004-2021  proslipsis.gr, All rights reserved