ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΗΣ PROSLIPSIS.GR
Μάθετε πρώτοι τα νέα ...

  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
 

 
Βάλτε Αγγελία      Δείτε Αγγελίες      Newsletters       
  Επικοινωνία     
 
 
 
 
 
 
 
 

 
  Επικαιρότητα Επιστροφή    
Υποσχέσεις για επανεκκίνηση της οικονομίας
 

 

Αθήνα 9.1.2013, 19:47

Τους στόχους του υπουργείου του για το 2013 ανέπτυξε στον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης

Ο υπουργός ανέδειξε ως μέγιστη προτεραιότητα την δημιουργία ρευστότητας στην αγορά, την οποία συνέδεσε άμεσα από την ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού συστήματος.

Μεταξύ των προτεραιοτήτων του υπουργείου περιλαμβάνεται και η επανεκκίνηση των δημοσίων έργων από τον προσεχή Απρίλιο και αφού προηγουμένως ολοκληρωθούν οι σχετικές διαπραγματεύσεις με τις τράπεζες. Μερικά από τα έργα αυτά θα γίνουν με το σύστημα Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ).

Δύο από τα πλέον σημαντικά έργα που προγραμματίζονται είιναι η δημιουργία λιμανιού κρουαζιέρας στον Πειραιά και η δημιουργία δέκα εργοστασίων διαχείρισης στερεών αποβλήτων σε Μακεδονία, Πελοπόννησο, Αχαία, Αιτωλοακαρνανία και Σέρρες.

* Ακολουθεί το κείμενο της σχετικής συνέντευξης Τύπου. 

 

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ, ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ YΠΟΔΟΜΩΝ, ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΔΙΚΤΥΩΝ
ΚΟΙΝΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ
ΑΝΤΩΝΗ ΣΑΜΑΡΑ
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ
ΚΩΣΤΗ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ
ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ, ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ, ΥΠΟΔΟΜΩΝ, ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΔΙΚΤΥΩΝ

ΤΕΤΑΡΤΗ 9 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2013

Α. ΣΑΜΑΡΑΣ: Θα μας βλέπετε συχνά εδώ.
Θέλω, κυρίες και κύριοι, να σας πω ότι η παρουσία μου εδώ σήμερα στην ανακοίνωση των δράσεων του 2013 του Υπουργείου Ανάπτυξης και Υποδομών υποδηλώνει την πρωταρχική σημασία που η κυβέρνηση αποδίδει στην ανάκαμψη της οικονομίας.
Το 2012, με σκληρή προσπάθεια, και χάρη στις πολύ μεγάλες θυσίες του Ελληνικού λαού, εξασφαλίσαμε την παραμονή μας στην Ευρωζώνη, αλλά και αποκαταστήσαμε την αξιοπιστία της χώρας μας.
Το βελτιωμένο αυτό κλίμα το βιώνουμε σε όλες τις διεθνείς μας επαφές. Το αναγνωρίζουν οι εταίροι μας, όπως πλέον οι πάντες αναγνωρίζουν την ξεκάθαρη ανάγκη να καταπολεμήσουμε την πρωτόγνωρη ύφεση, την πολύ μεγάλη ανεργία, ιδιαίτερα την ανεργία που χτυπάει τα νέα παιδιά.
Το στοίχημα, λοιπόν, τώρα είναι να αξιοποιήσουμε το κλίμα, να αξιοποιήσουμε τις μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές που έχουν γίνει και να προσελκύσουμε πάνω απ’ όλα επενδύσεις. Στόχος απαραίτητος, αλλά και δύσκολος σ’ ένα ανταγωνιστικό διεθνές περιβάλλον.
Αυτό θα το κάνουμε με συγκεκριμένα στοχοδιαγράμματα. Θα προσελκύσουμε επενδύσεις , όχι με ευχές, όχι με δημόσιες σχέσεις, αλλά με συγκεκριμένα ουσιαστικά βήματα.
Όμως, οι επενδύσεις προαπαιτούν ρευστότητα. Και η ρευστότητα θα προέλθει από την ανακεφαλαιοποίηση  του τραπεζικού μας συστήματος και από την επιστροφή καταθέσεων που έχει ήδη ξεκινήσει. Υποστηρικτικά από πρωτοβουλίες που ήδη υλοποιούνται, όπως το ΕΤΕΑΝ, και η χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.
Οι επενδύσεις προαπαιτούν διαρθρωτικές αλλαγές. Έγιναν, όπως είπα, ήδη πολλές. Προχωράμε ακόμα περισσότερο, με στόχο να γίνει η ελληνική οικονομία πιο ανταγωνιστική και να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας, που είναι το μεγάλο ζητούμενο.
Τέλος, το κράτος θα συμβάλει στην ανάπτυξη και με την προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων, των μεγάλων έργων και της αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας.
Το λόγο έχει ο Υπουργός, ο κ. Χατζηδάκης.
Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Ευχαριστώ κ. Πρόεδρε. Κυρίες και κύριοι ξέρετε ότι το κλίμα τον Ιούνιο που ανέλαβε αυτή η Κυβέρνηση ήταν εξαιρετικά αρνητικό για τη χώρα. Υπήρχαν αμφιβολίες πολλές για την παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη. Πράγμα το οποίο εάν υλοποιείτο ως σενάριο, το λεγόμενο σενάριο Grexit, θα σήμαινε μια καταστροφή για τη χώρα.
Χάρις στις προσπάθειες της Κυβέρνησης και τις θυσίες του ελληνικού λαού αυτό απεφεύχθη. Είχαμε την απόφαση του Eurogroup η οποία σφράγισε την παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη και δημιουργεί μια σταθερή βάση για τη χώρα για να προχωρήσει τις προσπάθειές της.
Και αυτή η απόφαση θα μου επιτρέψετε να πω, πρέπει να πιστωθεί προσωπικά στον Πρωθυπουργό τον Αντώνη Σαμαρά.
Οι προσπάθειες όμως δεν σταματούν εδώ. Όπως επανειλημμένα έχει σημειώσει ο Πρωθυπουργός είμαστε σε ένα μαραθώνιο και η σκυτάλη τώρα έρχεται στο δικό μας Υπουργείο σε πολύ μεγάλο βαθμό. Πρέπει να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων όχι γιατί απλά πρέπει να πετύχει η Κυβέρνηση, αλλά γιατί πρέπει να πετύχει η χώρα. Η μάχη που δίνουμε, είναι μια μάχη για την πατρίδα μας για τα σπίτια μας για τις οικογένειές μας. Και γι' αυτό τον λόγο δεν δικαιούμαστε να αποτύχουμε.
Ξέρετε, ότι τους τελευταίους μήνες σιγά - σιγά το κλίμα άρχισε να αλλάζει. Αποφάσεις μεγάλων επιχειρηματικών Ομίλων της Hewlett-Packard της Cosco, της Unilever, της Philip Morris έρχονται να επιβεβαιώσουν αυτή τη σταδιακή αλλαγή. Αλλά η προσπάθεια πρέπει να συνεχιστεί και η κατάσταση χωρίς καμία αμφιβολία παραμένει εξαιρετικά δύσκολη.
Σε εμάς εδώ είναι εξαιρετικά δύσκολος ο ρόλος του Υπουργού Ανάπτυξης και των Υφυπουργών Ανάπτυξης όταν ο ίδιος ο προϋπολογισμός με τα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής, προβλέπει ότι το 2013 θα έχουμε ύφεση. Αλλά έχοντας υπόψη αυτό ακριβώς το δεδομένο, παλεύουμε έτσι ώστε το 2013 να είναι έτος καμπής για την Ελλάδα.
Υπάρχουν αυτοί οι οποίοι υποστηρίζουν ότι είναι μονόδρομος η καταστροφή για τη χώρα, ποντάροντας συνεχώς στην γκρίνια και την καταστροφολογία. Υπάρχουν κι άλλοι που πιστεύουν ότι πατώντας ένα μαγικό κουμπί, θα δημιουργηθεί αμέσως αύριο το πρωί ανάπτυξη στη χώρα.
Και οι καταστροφολόγοι και οι άλλοι που πιστεύουν στις μαγικές συνταγές, έχουν άδικο.
Το 2013 μπορεί μετά από πέντε συνεχή χρόνια ύφεσης να είναι μια χρονιά καμπής, αρκεί να δουλέψουμε εμείς με σχέδιο, με σύστημα και με αποτελεσματικότητα. Και όπως επανειλημμένα έχει επισημανθεί τόσο από τον Πρωθυπουργό, όσο και από τον Υπουργό Οικονομικών στο τέλος της χρονιάς θα αρχίσουν πια να φαίνονται τα πρώτα σημάδια ότι η κατάσταση αναστρέφεται.
Με αυτό το σχέδιο δουλεύουμε και με αυτό το σκεπτικό κάνουμε τον προγραμματισμό μας για το 2013. Θα δείτε στη συνέχεια ότι θα είμαστε πάρα πολύ συγκεκριμένοι. Ό,τι είχα να πω από πλευράς πολιτικών παρατηρήσεων τα είπα, από εδώ και πέρα θα μιλήσουμε με πολύ συγκεκριμένα στοιχεία για τον προγραμματισμό μας.
Αλλά θα μου επιτρέψετε, επειδή τελείωσε ένα εξάμηνο δράσης σε αυτό το Υπουργείο, πολύ επιγραμματικά και σε τίτλους να αναφέρω ενδεικτικά μερικές από τις δράσεις που υλοποιήθηκαν σε αυτό το εξάμηνο, χωρίς να σας κουράσω.
• Εξασφαλίσαμε τη συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων που σημαίνει 1,44 δις. ευρώ για τους μικρομεσαίους. Τα 600 εκ. από αυτά, έχουν ήδη συμβασιοποιηθεί.
• Πετύχαμε μια άλλη συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για την προώθηση ενός προγράμματος που θα στηρίζει το εισαγωγικό και το εξαγωγικό εμπόριο. Πρόγραμμα ιδιαίτερα σημαντικό καθώς οι εγγυητικές επιστολές των Τραπεζών μας όπως ξέρετε έχουν πρόβλημα, μετά το κούρεμα του χρέους. Αυτό το πρόγραμμα για πρώτη φορά στην ιστορία της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων προωθείται.
• Υπερκαλύψαμε τον στόχο του 2ου εξαμήνου για τις απορροφήσεις του ΕΣΠΑ και πήγαμε, διαψεύδοντας τις προβλέψεις, στο 102%.
• Μειώσαμε κατά περισσότερο από 60% τις υπογραφές στο ΕΣΠΑ.
• Υιοθετήσαμε το αναγκαίο νομοθετικό πλαίσιο για το ξεμπλοκάρισμα των κονδυλίων του ΕΤΕΑΝ.
• Δημιουργήσαμε τις προϋποθέσεις για τη διευκόλυνση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που είχαν ανεξόφλητα δάνεια με εγγύηση του ΕΤΕΑΝ.
• Καταλήξαμε σε συμφωνία – πλαίσιο με τους παραχωρησιούχους για τους τέσσερις μεγάλους αυτοκινητόδρομους, μετά από 20 μήνες αδιέξοδο.
• Δημοπρατήθηκαν δημόσια έργα για όλη την Ελλάδα συνολικού προϋπολογισμού 2,23 δις ευρώ κι έχει ήδη συμβασιοποιηθεί εξ αυτών μέρος που αντιστοιχεί σε 485 εκατομμύρια.
• Προχώρησαν τα έργα ΣΔΙΤ για τη διαχείριση των απορριμμάτων. Σε αυτό το εξάμηνο προωθήθηκαν οι διαγωνισμοί για 10 μονάδες συμπεριλαμβανομένων των 4 μονάδων της Αττικής.
• Εκδώσαμε τον οριστικό χάρτη συχνοτήτων της επίγειας ψηφιακής τηλεόρασης, που διευκολύνει τις επενδύσεις στον συγκεκριμένο τομέα και απελευθερώνει ψηφιακό μέρισμα το οποίο, με την πώλησή του, μπορεί να φέρει σημαντικά έσοδα στο δημόσιο.
• Παρουσιάσαμε 25 δράσεις για την απλοποίηση των διαδικασιών στις εξαγωγές, με στόχο τη μείωση του χρόνου και του κόστους των εξαγωγών κατά 50% και 20% αντίστοιχα.
• Απελευθερώσαμε τα δίδακτρα στα ιδιωτικά σχολεία.
• Υιοθετήσαμε νέες, απλούστερες αγορανομικές και υγειονομικές διατάξεις, έτσι ώστε περισσότερες επιχειρήσεις να μπορούν να πωλούν περισσότερα προϊόντα σε περισσότερα σημεία, τονώνοντας τον ανταγωνισμό.
• Μειώσαμε το ελάχιστο κεφάλαιο ίδρυσης ανώνυμης εταιρείας και ΕΠΕ, θεσμοθετήσαμε τα προτυποποιημένα καταστατικά και τη διευκόλυνση της δεύτερης ευκαιρίας για τους επιχειρηματίες.
• Καταργήσαμε τα τελευταία εμπόδια, ώστε να είναι πλήρως απελευθερωμένη η αγορά που αφορά τα φορτηγά μικρού και μεγάλου τονάζ.
• Απελευθερώσαμε τις μεταφορές σε σχέση με τις τουριστικές υπηρεσίες για την εκμίσθωση επιβατηγών Ι.Χ. αυτοκινήτων με οδηγό και τη μεταφορά πελατών ξενοδοχείων.
• Δημιουργήσαμε ένα σύγχρονο κανονιστικό πλαίσιο για τεχνικά επαγγέλματα. Συγκεκριμένα υδραυλικοί, χειριστές μηχανημάτων τεχνικών έργων, τεχνίτες υγρών και αερίων καυσίμων, οι τεχνικοί βιομηχανικών εγκαταστάσεων και οι ψυκτικοί, διέπονται από ένα νέο σύγχρονο ευρωπαϊκό πλαίσιο και απελευθερώσαμε από την πλευρά του Υπουργείου μας το επάγγελμα του λογιστή.
• Προωθήσαμε μέτρα αντιμετώπισης των χρόνιων στρεβλώσεων της αγοράς των καυσίμων σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών και το ΥΠΕΚΑ, για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου, την απελευθέρωση της αγοράς και την ενίσχυση του ανταγωνισμού βάσει των προτάσεων της Επιτροπής Ανταγωνισμού.
• Παρουσιάσαμε τη νέα στρατηγική μας για τα αεροδρόμια, η οποία εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για την αξιοποίηση των 37 περιφερειακών αεροδρομίων της χώρας.
• Δημιουργήσαμε το συντονιστικό κέντρο του παραεμπορίου και προχωρήσαμε στην εντατικοποίηση των ελέγχων που ήδη αποδίδουν. Η πρόσφατη επιχείρηση της Αστυνομίας στην ΑΣΟΕΕ εντάσσεται στην ευρύτερη αυτή κυβερνητική προσπάθεια, γιατί δεν είναι μόνο προσπάθεια του δικού μας Υπουργείου. Αυτούς τους μήνες, από το Σεπτέμβριο και μετά, διενεργήθηκαν περισσότεροι από 270 έλεγχοι στο λεκανοπέδιο Αττικής και καταστράφηκαν πάνω από 62 χιλιάδες προϊόντα παραεμπορίου.
• Για πρώτη φορά μετά από πολλούς μήνες, από τον Οκτώβριο και μετά ενισχύονται πλέον τα έσοδα των αστικών συγκοινωνιών. Και αυτό δεν έγινε τυχαία, έγινε λόγω της προσπάθειας που κάνουμε για την εισιτηριοδιαφυγή. Έτσι αποφεύχθηκε η προγραμματισμένη από πέρσι αύξηση των εισιτηρίων για τον επόμενο Μάρτιο.
Είπα ενδεικτικά κάποιες δράσεις, απλώς για να δώσω το στίγμα της πολιτικής μας στους έξι μήνες που πέρασαν. Από δω και πέρα θα αναφερθώ στην προσπάθεια που θα γίνει από την πλευρά του δικού μας Υπουργείου και που ως βασικό σκοπό θα έχει να μπει ξανά μπροστά η μηχανή της ελληνικής οικονομίας.
Όχι με λόγια, με συγκεκριμένα έργα και με στοχοχρονοδιαγράμματα, όπως χαρακτηριστικά είπε προηγουμένως ο Πρωθυπουργός. Στόχος είναι να πείσουμε πως η Ελλάδα γίνεται μια χώρα φιλική στις επενδύσεις και στην επιχειρηματικότητα. Η προσπάθεια είναι ασφαλώς δύσκολη, αλλά δε δικαιούμαστε να αποτύχουμε και θα έχουμε περισσότερα εχέγγυα επιτυχίας εφόσον δουλέψουμε με βάση την κοινή λογική και με συγκεκριμένο και μετρήσιμο έργο.
Σε αυτή την προσπάθεια έχουμε κυρίες και κύριοι τρεις άξονες δράσης: Ο πρώτος άξονας αφορά τη ρευστότητα, ο δεύτερος άξονας την προώθηση των δημόσιων έργων και ο τρίτος άξονας την προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών και μεταρρυθμίσεων.
Όσον αφορά τη ρευστότητα, θα αναφερθώ φυσικά σε αυτά που αναλογούν στο Υπουργείο Ανάπτυξης, γιατί ξέρετε ότι το βασικό θέμα για τη ρευστότητα είναι η πλήρης και ομαλή λειτουργία του τραπεζικού συστήματος και εκεί κομβικής σημασίας είναι η ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού συστήματος που βρίσκεται σε εξέλιξη.
Από την πλευρά μας αναπτύσσουμε ωστόσο παράλληλες δράσεις. Συγκεκριμένα, επαναλαμβάνω θα μιλάω με συγκεκριμένα ποσά και με συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα:
  Πρώτον, εντός του 2013 υλοποιείται η συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Εξελίσσεται η συμφωνία αυτή και συμβασιοποιούνται ακόμα 400 εκατομμύρια ευρώ από τα 1.440 δις, έτσι ώστε η συνολική χρηματοδότηση να φτάσει για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων στο 1 δις.
Επίσης τον Απρίλιο βάσει όσων μας έχει πει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων θα τεθεί σε εφαρμογή το πρόγραμμα παροχής εγγυήσεων που διευκολύνει το εισαγωγικό και εξαγωγικό εμπόριο. Οι πιστώσεις αυτού του προγράμματος, διευκόλυνσης του εισαγωγικού και εξαγωγικού εμπορίου, θα είναι ανακυκλούμενες κι έτσι ενώ το αρχικό κεφάλαιο θα είναι 500 εκατομμύρια ευρώ, με την ανακύκλωση των κονδυλίων σε ετήσια βάση υπολογίζουμε ότι αυτό θα σημαίνει 1,5 δισεκατομμύριο ευρώ.
Σχετικά με το ΕΣΠΑ, ο στόχος για την απορρόφηση των κονδυλίων που έχει συμφωνηθεί με την Commission για το 2013 είναι ακόμα πιο φιλόδοξος από αυτόν του 2012, είναι 3 δισεκατομμύρια 890 εκατομμύρια ευρώ και αυτό το στόχο θα παλέψουμε φυσικά για να τον πετύχουμε.
Την επόμενη εβδομάδα, στις 14 Ιανουαρίου, προκηρύσσεται και υλοποιείται το πρόγραμμα ενίσχυσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων ύψους 456 εκατομμυρίων ευρώ, που αφορά τις υπηρεσίες, τη μεταποίηση, το εμπόριο και τον τουρισμό.
Μέσω της δράσης ICT for growth που επίσης θα προκηρυχθεί άμεσα, προβλέπεται η ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων με κονδύλια ύψους 130 εκατομμυρίων ευρώ για τον τομέα της πληροφορικής.
Προχωρούμε εντός των ημερών σε ένα δεύτερο πακέτο ρυθμίσεων απλούστευσης των διαδικασιών του ΕΣΠΑ. Έχουμε στείλει ήδη τις σχετικές μας προτάσεις στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να τις συζητήσουμε μαζί της. Βρισκόμαστε σε συνεννόηση με το Υπουργείο Δικαιοσύνης για τις απαλλοτριώσεις, έτσι ώστε να πάμε σε διαδικασίες περαιτέρω απλούστευσης των απαλλοτριώσεων και περιορισμού του κόστους.
Είμαστε σε συνεχή διαδικασία εκκαθάρισης των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ από ανενεργά έργα. Υποστηρίζουμε με project managers που έχουν ήδη τοποθετηθεί τα προβληματικά έργα από τα έργα προτεραιότητας του ΕΣΠΑ.
Ξέρετε ότι είναι 180 τα έργα προτεραιότητας, στα 40 υπάρχει πρόβλημα, έχουν τοποθετηθεί managers που τα παρακολουθούν και μας ενδιαφέρουν προγράμματα που είναι ιδιαίτερα μεγάλης σημασίας, όπως το πρόγραμμα ELENXIS, το Εθνικό Ληξιαρχείο, οι υποδομές για τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων και τα προγράμματα για τις ηλεκτρονικές προμήθειες και την ηλεκτρονική συνταγογράφηση.
Συνεχίζουμε τη διαπραγμάτευση για το νέο ΕΣΠΑ 2014-2020. Πιθανότατα το Φεβρουάριο θα είναι το νέο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο γι΄ αυτή τη διαπραγμάτευση. Ήδη στην προηγούμενη διαπραγμάτευση με την παρουσία και την καθοδήγηση του Πρωθυπουργού η χώρα ανέβηκε από τα 11 δισεκατομμύρια που μας είχε κατεβάσει η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στα 14. Δεν μας αρκεί και συνεχίζουμε την προσπάθεια, δε θεωρούμε τίποτα δεδομένο αλλά θεωρούμε ότι η προσπάθεια πρέπει να συνεχιστεί γιατί το ΕΣΠΑ θα είναι βασικό εργαλείο για τη μεταμνημονιακή εποχή.
Προετοιμάζουμε έως το τέλος της χρονιάς το νέο νομοσχέδιο για τη νέα προγραμματική περίοδο του ΕΣΠΑ.
Περνάω στο ΕΤΕΑΝ, στο οποίο η προσπάθεια είναι και θα γίνει, θα το δείτε τις επόμενες μέρες, δε θα είναι απλώς μια προσπάθεια, να ξεμπλοκαριστούν τα κονδύλια που ήταν για καιρό «παρκαρισμένα». Ξεκινά εντός του Ιανουαρίου το πρόγραμμα χαμηλότοκων δανείων για επενδύσεις και κεφάλαια κίνησης από το ΕΤΕΑΝ, ύψους 680 εκατομμυρίων ευρώ, με βάση αυτά που είχαμε πει το Νοέμβριο. Όχι μόνο επενδυτικά αλλά και κεφάλαια κίνησης.
Η επιδότηση του επιτοκίου πια θα είναι 50%, επομένως το επιτόκιο δανεισμού θα είναι γύρω στο 4,5%.
  Απλοποιούμε το πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ’ οίκον». Ξέρετε ότι η βασική ευθύνη ανήκει στο ΥΠΕΚΑ, το ΕΤΕΑΝ είναι ο διαχειριστής του Ταμείου, αλλά είμαστε σε συνεννόηση με το ΥΠΕΚΑ, έτσι ώστε να περιοριστούν τα πιστοποιητικά. Έχουμε καταθέσει τις προτάσεις μας και να τρέξουν στην αγορά 450 εκ. ευρώ από το Ταμείο «Εξοικονομώ κατ’ οίκον».
Η Διοίκηση του ΕΤΕΑΝ θα ανακοινώσει σύντομα νέες πρωτοβουλίες για την ενεργοποίηση του Ταμείου ΕΝΑΛΙΟ, που όπως λέει και ο τίτλος αφορά στην αλιεία.
Και, προχωρώντας  στη ρευστότητα, χρησιμοποιούμε όσο περισσότερο μπορούμε τον Επενδυτικό Νόμο. Πέρσι δόθηκαν μέσω του Επενδυτικού Νόμου 510 εκ. ευρώ, φέτος προγραμματίζονται 620 εκ. ευρώ από τα οποία 250 εκ. θα διατεθούν μέσω του ΕΣΠΑ.
Και επιχειρούμε –είναι μια δύσκολη προσπάθεια, αλλά συνεχίζουμε την προσπάθεια αυτή ελπίζοντας ότι στο τέλος θα τα καταφέρουμε- τη δημιουργία ενός ελληνικού επενδυτικού Ταμείου που θα μπορέσει σε ένα μεγάλο βαθμό να συντελέσει στην προσπάθεια ενίσχυσης της ρευστότητας.
Είναι ένα Ταμείο στο οποίο θέλουμε να συμμετέχει και το ελληνικό Δημόσιο, αλλά και διεθνή χρηματοπιστωτικά Ιδρύματα και ιδιώτες επενδυτές. Ένα Ταμείο που θέλουμε να λειτουργεί με ιδιωτικο-οικονομικά κριτήρια και με ιδιωτικό management. Δεν μας ενδιαφέρει να κάνουμε ένα ακόμη Ταμείο, θέλουμε ένα Ταμείο το οποίο πραγματικά θα έρθει να καλύψει ένα κενό που υπάρχει αυτή την ώρα για το πρόβλημα της ρευστότητας των ελληνικών επιχειρήσεων.
Κυρίες και κύριοι τελείωσα με τον πρώτο άξονα παρεμβάσεων που αφορά στη ρευστότητα και περνώ στο δεύτερο άξονα που αφορά τις δράσεις μας για τα δημόσια έργα.
Σε ό,τι αφορά τους τέσσερις αυτοκινητοδρόμους. Ευελπιστούμε πως στο άμεσο μέλλον νομίζουμε μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου, αν όλα πάνε καλά, θα μπορέσουμε να έρθουμε σε συμφωνία με τις Τράπεζες –όσες από αυτές αποφασίσουν να συμμετάσχουν- προκειμένου να έρθει τελικά η συμφωνία προς έγκριση στη Βουλή και από τον Απρίλιο να μπουν μπουλντόζες στους τέσσερις αυτοκινητοδρόμους.
Στο Μετρό της Αθήνας. Η επέκταση προς την Ανθούπολη στο Περιστέρι θα έχει ολοκληρωθεί τον Απρίλιο. Στο Ελληνικό το Μετρό θα έχει πάει τον Ιούλιο περνώντας εν τω μεταξύ από Ηλιούπολη, Αργυρούπολη και Άλιμο και στο Χαϊδάρι θα πάει το Σεπτέμβριο. Ειρήσθω εν παρόδω, τα έργα από το Χαϊδάρι στον Πειραιά είναι ήδη σε εξέλιξη και οι εργασίες εκεί βεβαίως που μόλις ξεκίνησαν αναμένεται να ολοκληρωθούν το 2017.
Για το Μέτρο Θεσσαλονίκης, είναι μια πολύ δύσκολη προσπάθεια. Το έργο είναι ζωντανό παρά τα προβλήματα ρευστότητας του αναδόχου. Η προσπάθεια συνεχίζεται μέσα από μεγάλες δυσκολίες. Στο σταθμό «Νέα Ελβετία» στη Θεσσαλονίκη πρόκειται να εγκατασταθεί άμεσα ο μετροπόντικας για τα σχετικά έργα και ο σταθμός – αμαξοστάσιο θα δοθεί για εργασίες σε συνεργασία με το Δήμο Θεσσαλονίκης εντός του έτους.
Επίσης εντός του Μαρτίου, εφόσον ολοκληρωθούν οι διαδικασίες στο Ελεγκτικό Συνέδριο διότι όπως ξέρετε εξαρτόμεθα και από την πρόοδο στη Δικαιοσύνη, υπογράφεται η σύμβαση επέκτασης προς την Καλαμαριά με πέντε σταθμούς που θα είναι μήκους 5 χλμ. και προϋπολογισμού 518 εκ. ευρώ.
Έπειτα, επέκταση Τραμ από το Νέο Φάληρο στον Πειραιά. Η σύμβαση θα υπογραφεί τις επόμενες μέρες, νομίζω την επόμενη εβδομάδα και ξεκινά αμέσως το έργο. Προβλέπει την ύπαρξη 12 νέων στάσεων εξυπηρετώντας και το λιμάνι. Το έργο είναι προϋπολογισμού 92 εκ. ευρώ και προβλέπεται να ολοκληρωθεί το Δεκέμβριο του ’14.
Σιδηροδρομικά έργα. Δεν θα τα αναφέρω όλα, θα αναφέρω ενδεικτικά και στη συνέχεια αν θέλετε με ρωτάτε.
Η σιδηροδρομική σύνδεση με το λιμάνι του Ικονίου στον Πειραιά. Το έργο αυτό ολοκληρώνεται στο τέλος του Γενάρη και θα παραδοθεί αμέσως μετά σε κυκλοφορία. Είναι πολύ σημαντικό έργο για το λιμάνι του Πειραιά που αποκτά το αυτονόητο, σιδηροδρομική σύνδεση, αλλά είναι και κάτι που προφανώς ενισχύει τις προοπτικές του λιμανιού. Πολύ σημαντικό για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ και για τα ελληνικά τρένα.
Για το σιδηροδρομικό διαμετακομιστικό κόμβο του Θριασίου αναμένεται η ανακήρυξη μειοδότη μέσα στον Φεβρουάριο.
Στο σιδηροδρομικό άξονα Πειραιάς – Αθήνα – Θεσσαλονίκη το έργο «Τρεις γέφυρες σιδηροδρομικό κέντρο Αθηνών» που αφορά τετραπλό σιδηροδρομικό διάδρομο με σηματοδότηση, τηλεδιοίκηση και ηλεκτροκίνηση ολοκληρώνεται το Μάρτιο του ’13. Ξέρετε ότι είναι ένα έργο αρκετά ταλαιπωρημένο και ολοκληρώνεται το Μάρτιο του ’13.
Στον ίδιο άξονα το τμήμα Τιθορέα – Δομοκός που ουσιαστικά ολοκληρώνει τη σύνδεση μεταξύ Αθήνας και Θεσσαλονίκης, η νέα διπλή γραμμή μήκους 106 χλμ., θα έχει πλήρως συμβασιοποιηθεί το αργότερο, λέω για να είμαι σίγουρος, μέχρι το Μάιο του ’13. Επαναλαμβάνω συμβασιοποιείται.
Προωθείται ανάταξη και ολοκληρώνεται το σύστημα ηλεκτροκίνησης του τμήματος Αθήνα – Τιθορέα, με αποτέλεσμα την εξοικονόμηση καυσίμου, ενέργειας για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ στο προαστιακό και εθνικό δίκτυο ύψους 18 εκ. ευρώ ετησίως. Εκεί το δίκτυο έχει διάφορα κενά και αυτά τα κενά επιχειρούμε να αντιμετωπίσουμε με αυτές τις συνέπειες που σας ανέφερα. Η σχετική σύμβαση θα υπογραφεί το Μάρτιο του ’13.
Στον άξονα Αθήνα – Πάτρα. Στη νέα γραμμή Κιάτο – Ροδοδάφνη – Αίγιο, ολοκληρώνονται τα βασικά έργα πολιτικού μηχανικού  μέχρι τον επόμενο Μάρτιο.
Μέχρι τον προσεχή Απρίλιο επίσης δημοπρατείται το έργο της σιδηροδρομικής σύνδεσης του λιμένα της Αλεξανδρούπολης με το τοπικό σταθμό εμπορευματοκιβωτίων.
Λιμάνια. Η δεύτερη φάση του λιμανιού της Ηγουμενίτσας θα ολοκληρωθεί έως το Δεκέμβριο του ’13. Το  λιμάνι του Λαυρίου: εργασίες επέκτασης των λιμενικών εγκαταστάσεων αναμένεται να ενταχθούν εντός των επομένων μηνών και να  ολοκληρωθούν εντός 2 ετών.
Επίσης δημοπρατούνται εντός του 1ου εξαμήνου του 2013 έργα οδοποιίας στην Αττική και την Περιφέρεια συνολικού προϋπολογισμού 243 εκ. ευρώ και αντίστοιχα έργα ύδρευσης 103 εκ. ευρώ.
Και κάτι άλλο, για το οποίο σας οφείλω μια απάντηση εδώ και μερικούς μήνες. Αεροδρόμιο Καστελίου, στην Κρήτη. Αποφασίστηκε μετά από συνεννόηση με το ΤΑΙΠΕΔ το εξής: ο διαγωνισμός θα προχωρήσει παράλληλα με την προσπάθεια του ΤΑΙΠΕΔ για την αξιοποίηση των λοιπών περιφερειακών αεροδρομίων. Χωριστά δηλαδή το αεροδρόμιο του Καστελίου.
Φυσικά η εκκίνηση της διαγωνιστικής διαδικασίας θα πρέπει να λάβει χώρα, πρώτον μετά την ανακοίνωση της οριστικής λύσης για τους αυτοκινητοδρόμους γιατί θέλουμε να υπάρχει ένα κλίμα εμπιστοσύνης, εμπεδωμένο κλίμα εμπιστοσύνης για τη χώρα και δεύτερον μετά τη συγκατάθεση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, η οποία συμβάλλει στην πραγματοποίηση αυτού του έργου. Και απομένουν ακόμη κάποιες διαπραγματεύσεις με την Τράπεζα Επενδύσεων.
Δημοπρατούνται και συμβασιοποιούνται εντός του 1ου εξαμήνου του ’13 έργα του Οργανισμού Σχολικών Κτηρίων συνολικού προϋπολογισμού 167 εκ. ευρώ.
Σε ό,τι αφορά τα ΣΔΙΤ έχω να πω τα εξής. Σε ό,τι αφορά τα 10 έργα ΣΔΙΤ για τη διαχείριση απορριμμάτων συνολικού προϋπολογισμού 2 δις ευρώ περίπου, εντός του ’13 θα κατατεθούν δεσμευτικές προσφορές για όλα. Συγκεκριμένα για τη Δυτική Μακεδονία η επιλογή προσωρινού αναδόχου γίνεται το Φεβρουάριο, για την Πελοπόννησο στο 2ο τρίμηνο του ’13, για Ηλεία, Σέρρες, Αιτωλοακαρνανία η υποβολή δεσμευτικών προσφορών και η επιλογή προσωρινού αναδόχου θα γίνει το 2ο τρίμηνο του ’13, για την Αχαΐα θα γίνει στο 3ο τρίμηνο του ’13 η υποβολή δεσμευτικών προσφορών και για τα τέσσερα έργα της Αττικής η υποβολή δεσμευτικών προσφορών και η επιλογή προσωρινών αναδόχων θα γίνει στο τελευταίο τρίμηνο του ’13.
Και κάτι άλλο που το λέμε για πρώτη φορά σήμερα:
Λιμάνι – κρουαζιέρα. Η Κυβέρνηση αποφάσισε να προχωρήσει στην κατασκευή λιμανιού κρουαζιέρας στην περιοχή του Πειραιά. Το έργο αυτό δεν είναι έργο μόνο του δικού μας Υπουργείου, είναι έργο τεσσάρων συναρμόδιων Υπουργείων: του Υπουργείου Ανάπτυξης, του Υπουργείου Τουρισμού, του Υπουργείου Ναυτιλίας και του Υπουργείου ΠΕΚΑ και θα γίνει με τη μέθοδο ΣΔΙΤ. Η Ειδική Γραμματεία ΣΔΙΤ είναι υπεύθυνη για την υλοποίηση του έργου και πριν από λίγες μέρες ξεκίνησε τις σχετικές διαδικασίες.
Κυρίες και κύριοι αναφέρθηκα στη ρευστότητα, αναφέρθηκα στην προώθηση των δημοσίων έργων και των συμπράξεων Δημοσίου και ιδιωτικού τομέα.
Θα μου επιτρέψετε τώρα να τελειώσω την παρουσίαση αυτή αναφερόμενος σε μια σειρά από διαρθρωτικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις που θέλουμε να προχωρήσουμε από την πλευρά του Υπουργείου Ανάπτυξης και οι οποίες έχουν ως σκοπό να ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας, έτσι ώστε να συντελέσουν από την πλευρά τους στην έξοδο από την ύφεση.
Τον επόμενο μήνα θα κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή ο νέος αγορανομικός κώδικας. Σχετικά με τη διεύρυνση των περιόδων των εκπτώσεων και σε σχέση με το άνοιγμα των καταστημάτων προαιρετικά τις Κυριακές όπως γνωρίζετε είναι ανοιχτή η διαβούλευση αλλά η Κυβέρνηση φυσικά δεν έχει κανένα λόγο να μην προωθήσει ένα εκσυγχρονιστικό βήμα το οποίο θα συντελέσει από την πλευρά του στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας και θα στηρίξει ιδιαίτερα τον τουρισμό.
Μέχρι το τέλος Ιουνίου σε συνέχεια των δράσεών μας για τη διευκόλυνση της επιχειρηματικότητας λαμβάνουμε πρόσθετα μέτρα προκειμένου να μειώσουμε κατά 50% το κόστος ίδρυσης επιχειρήσεων, όπως αυτό προσδιορίζεται από την Παγκόσμια Τράπεζα. Επίσης είναι σε εξέλιξη μια συντονισμένη προσπάθεια για την περαιτέρω απλοποίηση των αδειοδοτικών διαδικασιών και σε ότι αφορά την ίδρυση και λειτουργία επιχειρηματικών πάρκων.
Τρίτον, αξιοποιούμε την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ για την ενίσχυση του ανταγωνισμού σε τέσσερις τομείς: Τουρισμός, επεξεργασία τροφίμων, οικοδομικά υλικά και λιανεμπόριο. Όπως ξέρετε έχει ήδη υπογραφεί η σύμβαση και οι ειδικοί του ΟΟΣΑ έχουν ήδη ξεκινήσει να δουλεύουν.
Μέχρι το τέλος του Ιουνίου του 2013 θα είναι έτοιμο το σχέδιο δράσης του ΟΟΣΑ για την ενίσχυση του ανταγωνισμού σε αυτούς τους τομείς, με τις σχετικές επιπτώσεις φυσικά στη διαμόρφωση των τιμών, διότι ο ανταγωνισμός δεν είναι αυτοσκοπός, μας ενδιαφέρει η αγορά πως λειτουργεί, σε ποιο επίπεδο είναι οι τιμές.
Παράλληλα μέχρι το Σεπτέμβριο του 2013 θα υιοθετηθούν όλες οι απαραίτητες νομοθετικές τροποποιήσεις για την άρση των δυσανάλογων ρυθμιστικών περιορισμών και την εισαγωγή εναλλακτικών μέτρων, άρα θα κατατεθεί νόμος με βάση αυτές τις προτάσεις. Ειρήσθω εν παρόδω θα σας δώσουμε 10 διαφορετικά νομοσχέδια, με συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα, που θα κατατεθούν από το Υπουργείο μας εντός του 2013, για την υλοποίηση όλων των δεσμεύσεων που σήμερα παρουσιάζουμε.
Τέταρτον, ξεκίνησε ήδη η συνεργασία μας με την Παγκόσμια Τράπεζα, προκειμένου να ενισχύσουμε την ανταγωνιστικότητα της Ελλάδας περαιτέρω, με μεταρρυθμίσεις που θα βελτιώσουν το επενδυτικό επιχειρηματικό περιβάλλον και τη διεθνή κατάταξη της χώρας στην έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας, το doing business report. Ήδη την άλλη εβδομάδα αναμένουμε τους ειδικούς για επαφές με φορείς, για να εξετασθεί κατ΄ αρχάς το πλαίσιο για την ανάπτυξη των logistics. Στο πλαίσιο αυτό θα εμπλακούν και άλλα συναρμόδια Υπουργεία.
Πέμπτον, αναπτύσσουμε περαιτέρω την εθνική μας στρατηγική για τις εξαγωγές. Φιλοδοξία μας φυσικά είναι η δραστική μείωση το ελλείμματος στο εμπορικό ισοζύγιο μέχρι το 2014. Ο στόχος για το 2013 είναι οι εξαγωγές να φτάσουν στο 13% του ακαθάριστου εθνικού προϊόντος που θα συνιστά και το μεγαλύτερο ποσοστό της τελευταίας 30ετίας. Δεν είναι μεγάλο το ποσοστό με βάση τα ευρωπαϊκά πρότυπα και δεδομένα, είναι μεγάλο όμως με βάση αυτό που δυστυχώς συνέβαινε στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια.
Πέρα από τη διευκόλυνση των εξαγωγών, που είναι ήδη σε εξέλιξη, η εθνική μας στρατηγική στηρίζεται για τις εξαγωγές σε άλλους δυο πυλώνες: Πρώτον τη διεύρυνση της εξαγωγικής βάσης μέσα από την ανάπτυξη ολοκληρωμένων τομεακών πολιτικών.
Συγκεκριμένα, μέσα στο 2013 θα αρχίσουν να υλοποιούνται τέτοιες πολιτικές τόσο στη βιομηχανία τροφίμων, όσο και στον τομέα των νέων τεχνολογιών. Επίσης στο πρώτο τρίμηνο του 2013 θα ξεκινήσει καινούργιος γύρος από το ΕΣΠΑ για την ενίσχυση των εξαγωγικών επιχειρήσεων και της εξωστρέφειας.
Ο δεύτερος άξονας αφορά στην προώθηση των εξαγωγών, που περιλαμβάνει την αναδιάρθρωση και θεσμοθετημένη συνεργασία των αρμόδιων κρατικών υπηρεσιών, καθώς και τη δημιουργία εμπορικής ταυτότητας, ελληνικού brand.
Τώρα, σε αυτά τα πλαίσια να σας πω ότι αποφασίστηκε από την Κυβέρνηση πλήρης αναδόμηση του οργανωτικού μοντέλου στον συγκεκριμένο τομέα της εξωστρέφειας. Αποφασίστηκε να συγχωνευθούν το invest in Greece και ο ΟΠΕ, ο Οργανισμός Προώθησης Εξαγωγών, έτσι ώστε να υπάρχει μια ενιαία προσέγγιση στο ζήτημα της εξωστρέφειας.
Και παράλληλα αποφασίστηκε να γίνει μεταφορά των Οικονομικών Εμπορικών Ακολούθων από το Υπουργείο Εξωτερικών στο Υπουργείο Ανάπτυξης. Αυτό δε θα είναι απλά και μόνο μία διοικητική αλλαγή για επικοινωνιακούς λόγους, έχουμε ξεκινήσει ήδη και δουλεύουμε με Ολλανδούς ειδικούς έτσι ώστε με βάση το πρότυπο της Ολλανδίας να οργανωθεί στον συγκεκριμένο τομέα και η Ελλάδα. Και τους επόμενους μήνες θα γίνει συγκεκριμένη εξειδίκευση του μοντέλου που κατ΄ αρχήν σας παρουσίασα.
Προχωρώ περαιτέρω, έκτη διαρθρωτική αλλαγή: Μέσα στο 2013 αναμορφώνουμε συνολικά το πλαίσιο των δημοσίων συμβάσεων. Κυρίες και κύριοι, πρόκειται για 41 διαφορετικούς νόμους και προεδρικά διατάγματα. Όλα αυτά θα αντιμετωπιστούν σφαιρικά, είναι μια γιγαντιαία προσπάθεια σε επίπεδο νομοθετικό, αλλά μέχρι το Σεπτέμβριο είμαστε δεσμευμένοι να έχουμε καταλήξει.
Εν τω μεταξύ προχωρεί η διαδικασία, άλλη δύσκολη προσπάθεια για τα ελληνικά δεδομένα, για το σύστημα ηλεκτρονικών προμηθειών, η ηλεκτρονική υποδομή δηλαδή για τις δημόσιες συμβάσεις προμηθειών. Εντός του μηνός θα φέρουμε προς ψήφιση το νόμο για το εθνικό σύστημα δημοσίων συμβάσεων που αφορά τις ηλεκτρονικές προμήθειες, αυτό που σας έχουμε ήδη παρουσιάσει πριν από ενάμισι μήνα περίπου.
Στόχος μας είναι να διασφαλιστεί ότι η Κεντρική Κυβέρνηση θα προμηθεύεται τουλάχιστον το 25% των αναγκών της σε προμήθειες και υπηρεσίες μέσω της πλατφόρμας ηλεκτρονικών προμηθειών μέχρι το Δεκέμβριο του 2013 και στη συνέχεια αυτό θα εξελιχθεί.
Για την εκπλήρωση αυτού του στόχου οι συμβάσεις προμηθειών και υπηρεσιών θα τρέξουν σε πιλοτική βάση μέσω της πλατφόρμας ηλεκτρονικών προμηθειών σε όλο το πρώτο εξάμηνο του 2013. Η πλατφόρμα ηλεκτρονικών προμηθειών θα είναι πλήρως λειτουργική και έτοιμη για χρήση από την κεντρική Δημόσια Διοίκηση για συμβάσεις προμηθειών και υπηρεσιών τον Ιούλιο του 2013.
Έβδομο κεφάλαιο είναι οι αποκρατικοποιήσεις, όπου έχουμε να σας πούμε πολύ συγκεκριμένες εξελίξεις. Σε σχέση με τις αποκρατικοποιήσεις όπως γνωρίζετε το Υπουργείο Ανάπτυξης και Υποδομών προσαρμόζει το ρυθμιστικό και κανονιστικό πλαίσιο και κατόπιν αναλαμβάνει το ΤΑΙΠΕΔ, το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων, να φέρει εις πέρας αυτές καθαυτές τις αποκρατικοποιήσεις.
Να σας πω λοιπόν τι έχει συμβεί και τι θα συμβεί στο πρώτο τρίμηνο του 2013. Σχετικά με την ιδιωτικοποίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και της ROSCO της εταιρείας δηλαδή που θα έχει την τεχνική συντήρηση και την τεχνική βάση του ΟΣΕ.
Προωθήσαμε ήδη τις νομοθετικές διατάξεις για τη ρύθμιση των θεμάτων κρατικών ενισχύσεων του ΟΣΕ σε συνεννόηση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ολοκληρώσαμε το επιχειρησιακό πλάνο της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και τοποθετούνται νομίζω εντός της εβδομάδας σύμβουλοι αποκρατικοποίησης, δημιουργούνται δηλαδή πλέον οι βασικές προϋποθέσεις ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία αποκρατικοποίησης.
Και αυτή την εβδομάδα θα στείλουμε επιστολή στον Επίτροπο Ανταγωνισμού τον κ. Αλμούνια που θα του λέμε ότι αυτά τα οποία είχε αναλάβει ως υποχρεώσεις η Ελλάδα σε σχέση με τον ΟΣΕ εκπληρώθηκαν. Η ΤΡΑΙΝΟΣΕ θα μεταφερθεί στο ΤΑΙΠΕΔ στα τέλη Μαρτίου, ώστε οι διαδικασίες για την υποβολή προσφορών να ξεκινήσουν από το ΤΑΙΠΕΔ τον Ιούνιο. Την ίδια πορεία θα ακολουθήσει και η ROSCO.
Προχωρώ για τα αεροδρόμια. Στα αεροδρόμια εντός του Ιανουαρίου θα υποβληθεί προς ψήφιση το σύνολο των διατάξεων για την αναδιοργάνωση της ΥΠΑ, ώστε να έχει διακριτό ρόλο ως προς τα ρυθμιστικά ζητήματα κατά τα ευρωπαϊκά πρότυπα. Κατόπιν από το ΤΑΙΠΕΔ θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες όπως είχε ήδη ανακοινωθεί τώρα στις αρχές της χρονιάς, για την παραχώρηση της χρήσης 37 περιφερειακών αεροδρομίων. Όσα αποφασιστεί από το ΤΑΙΠΕΔ από αυτά να προχωρήσουν, για να μην παρεξηγηθώ. Είναι θέμα του ΤΑΙΠΕΔ.
Τρίτον, για να μπορέσει να λειτουργήσει η απελευθερωμένη πλέον ταχυδρομική αγορά και να ιδιωτικοποιηθούν τα ΕΛΤΑ εντός του πρώτου τριμήνου του 2013 μετά από σχετική έγκριση της Commission εκδίδονται οι υπουργικές αποφάσεις για το περιεχόμενο της καθολικής υπηρεσίας και την κάλυψη του κόστους της καθολικής υπηρεσίας. Έχει ρυθμιστεί ήδη το θέμα του Φιλοτελικού Μουσείου, που μεταφέρθηκε στο δημόσιο, έτσι ώστε φυσικά να μην ιδιωτικοποιηθεί.
ΕΥΑΘ. Την επόμενη εβδομάδα θα κατατεθεί στη Βουλή το νομοθετικό πλαίσιο που έχει ετοιμαστεί, σε συνεργασία με το ΥΠΕΚΑ που έχει και το δικαίωμα νομοθετικής πρωτοβουλίας. Βάσει αυτού η Ειδική Γραμματεία του ΥΠΕΚΑ αναλαμβάνει και τις σχετικές ρυθμιστικές αρμοδιότητες, η Ρυθμιστική Αρχή που πρέπει να γίνει για τα ύδατα.
Για το ψηφιακό μέρισμα τη σχετική απελευθέρωση και την απόδοσή του θα έχουμε διαμορφώσει όλα τα προαπαιτούμενα σε θεσμικό και τεχνικό επίπεδο, που αφορούν το Υπουργείο Ανάπτυξης και Υποδομών, έως το Μάρτιο του 2013. Και σχετικά με τις υπεραστικές οδικές μεταφορές, ΚΤΕΛ, ολοκληρώνουμε τη στρατηγική για μια λειτουργική απελευθέρωση της αγοράς σύμφωνα με όσα ήδη έχουμε εξαγγείλει από πέρσι τον Αύγουστο, σύμφωνα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία με ειδική μέριμνα και για τις απομακρυσμένες περιοχές. Ο σχετικός νόμος θα κατατεθεί στη Βουλή μέχρι το Μάρτιο του ’13, σε τρεις μήνες.
Έτσι, μετά την έκδοση όλων των κανονιστικών πράξεων και τη διενέργεια των διαγωνισμών θα ξεκινήσει η απελευθέρωση της αγοράς και οι διαδικασίες θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το 2015 και όχι μέχρι το 2019, όπως προβλεπόταν από το ισχύον πλαίσιο.
Το συμπέρασμα όλων αυτών που είπα για τις αποκρατικοποιήσεις είναι ότι εμείς από την πλευρά μας, από την πλευρά του Υπουργείου Ανάπτυξης και Υποδομών, θα έχουμε τελειώσει όλα όσα θα πρέπει να κάνουμε, μέχρι και το τέλος Μαρτίου και από εκεί και πέρα πλέον θα είναι θέμα του ΤΑΙΠΕΔ με τα χρονοδιαγράμματα που έχει ανακοινώσει και τα ξέρετε φαντάζομαι, να προχωρήσει τις αποκρατικοποιήσεις των εν λόγω φορέων.
Προχωρώ στις επενδύσεις. Σας έχω κουράσει, αλλά κλείνω μην παραπονιέστε, προσπαθώ να είμαι συγκεκριμένος.
Σε ό,τι αφορά τις επενδύσεις.
Δημιουργούμε άμεσα βάσει του νομοσχεδίου που έχουμε ήδη παρουσιάσει, μια κεντρική αδειοδοτική Αρχή για τις στρατηγικές και ιδιωτικές επενδύσεις και το νομοσχέδιο αυτό, μαζί με άλλες αντι-γραφειοκρατικές διατάξεις και διατάξεις διευκόλυνσης των επενδυτών και της ρευστότητας, κατατίθεται εντός των ημερών στη Βουλή. Έχει περάσει από επεξεργασία από την ΚΕΝΕ (Κεντρική Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή) και οδεύει προς κατάθεση στη Βουλή.
Παράλληλα παρακολουθούμε ενεργά 51 επενδυτικά σχέδια. Από αυτά έχουν υπαχθεί στις διατάξεις στο Fast Track 11 επενδυτικά σχέδια συνολικού προϋπολογισμού ύψους 7 δις ευρώ και επίσης 19 έργα ΣΔΙΤ, ενώ τα υπόλοιπα 21 επενδυτικά σχέδια είτε υλοποιούνται με τις κανονικές διαδικασίες είτε αναμένεται να ενταχθούν στο Fast Track.
Ασφαλώς η υλοποίηση των σχεδίων αυτών δεν εξαρτάται μόνο από την Κυβέρνηση, εξαρτάται –και να μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό  μας- σε μεγάλο βαθμό και από τις συνθήκες ρευστότητας για τις οποίες μιλήσαμε με ειλικρίνεια από την αρχή. Αλλά πάντως αυτά είναι τα σχέδια που επεξεργάζεται ο αρμόδιος Υφυπουργός.
Σχετικά με τις επικοινωνίες. Μέχρι το τέλος του 1ου τριμήνου του ’13 και αφού υπάρξει θετική απάντηση της Commission γίνεται προκήρυξη του διαγωνισμού για το έργο «Rural Broadband». Είναι το έργο που αφορά στην ευρυζωνική σύνδεση των απομακρυσμένων και αγροτικών περιοχών. Πρόκειται για έργο ΣΔΙΤ συνολικού προϋπολογισμού 200 εκ. ευρώ.
Παραμένει πάντα ζωντανή η ιδέα για το «Fiber to the Home», μετά τις μελέτες που έγιναν υπολογίζονται επενδύσεις ύψους περίπου 1 δις ευρώ μέσω ΣΔΙΤ, με πόρους και από το ΕΣΠΑ. Αλλά φυσικά όχι μόνο από το σημερινό ΕΣΠΑ γιατί το έργο αυτό εξελίσσεται σε περισσότερα χρόνια και θα ενταχθεί και στο επόμενο ΕΣΠΑ. Θα αφορά την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και περισσότερο από 25 αστικά κέντρα στην Περιφέρεια.
Εντός του μηνός το έργο θα υποβληθεί στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Επενδύσεων και αμέσως μετά θα ακολουθήσει η κοινοποίηση των φακέλων στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Γι' αυτό το έργο θα χρειαστεί και κατάθεση νομοσχεδίου για τις λεγόμενες άδειες διέλευσης.
Λέω επίσης εν τάχει για τις τηλεπικοινωνίες τα εξής: μετάβαση στην ψηφιακή τηλεόραση μέχρι το τέλος του ’13 ώστε να καλυφθούν γεωγραφικά τα 2/3 της χώρας. Εντός του 1ου τριμήνου του ’13 θα προκηρυχθεί ο διαγωνισμός των παρόχων δικτύου ψηφιακής τηλεόρασης. Ολοκληρώνονται επίσης οι διαγωνισμοί για τα παρακάτω έργα:
- ΜΑΝ, ολοκλήρωση μητροπολιτών δακτυλίων, όπως λέγονται.
- Παρατηρητήριο ηλεκτρομαγνητικών πεδίων
- Ψηφιακό Μητρώο δικτυακών υποδομών
- e-call για κλήσεις έκτακτης ανάγκης εντός του 1ου τριμήνου του ’13.
Και περνάω στον εκσυγχρονισμό των αστικών συγκοινωνιών. Συνεχίζουμε τις πρωτοβουλίες μας για την αντιμετώπιση της εισιτηριοδιαφυγής. Μετά από αυτά που μέχρι στιγμής έχουν γίνει προχωρούμε με δυο ακόμη μέτρα. Το πρώτο μέτρο είναι: μεταφορά υπαλλήλων από τα γραφεία στα εκδοτήρια, στα Ταμεία και στους ελέγχους έτσι ώστε οι έλεγχοι να είναι ακόμη πιο συχνοί και αποτελεσματικοί. Και δεύτερον προχωρούμε στο ηλεκτρονικό εισιτήριο που θα σημαίνει και μπάρες, όπως γίνεται σε όλες σχεδόν τις ευρωπαϊκές πόλεις.
Ο διαγωνισμός θα τελειώσει μέχρι τον Ιούνιο και το έργο αμέσως μετά θα ξεκινήσει να κατασκευάζεται, θα είναι λειτουργικό το 2014.
Παράλληλα προχωρεί το έργο της τηλεματικής που είναι έργο εκσυγχρονισμού για τις αστικές συγκοινωνίες. Προχωρούν επίσης έργα πιστοποίησης των συγκοινωνιακών υπηρεσιών με βάση το πρότυπο ΕΝ13815 και θα συνδέεται όπως έχουμε ξαναπεί η χρηματοδότηση των φορέων των συγκοινωνιών με την ποιότητα. Θα συνδέεται δηλαδή η ποιότητα του συγκοινωνιακού έργου με τη χρηματοδότησή τους.
Προχωρούμε στην αναδιοργάνωση του συγκοινωνιακού έργου στην Αττική και θα γίνει σχετική μελέτη από τον ΟΑΣΑ. Ξεκινούν το 1ο εξάμηνο του ’13 οι διαδικασίες για την κατασκευή μέσω ΣΔΙΤ του νέου σταθμού υπεραστικών λεωφορείων στην Αθήνα στον Ελαιώνα. Ο συνολικός προϋπολογισμός είναι 120 εκ. ευρώ και θα δοθεί σε λειτουργία μέσα σε δυο χρόνια από την έναρξη της κατασκευής.
Τελειώνω κυρίες και κύριοι με τον 11ο τομέα των παρεμβάσεων αυτών που αφορά στην εισαγωγή ενός πλαισίου για τη διευκόλυνση των δανειοληπτών: νοικοκυριά και μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Ως γνωστόν η Κυβέρνηση έχει παρουσιάσει τις προτάσεις της από το Νοέμβριο και περιμένουμε τις απαντήσεις από την πλευρά της Τρόικα.  Μέχρι το τέλος Μαρτίου η Κυβέρνηση θα αναμορφώσει το πλαίσιο για τα φυσικά πρόσωπα έτσι ώστε να αντιμετωπιστεί η μακροχρόνια εκκρεμοδικία και να εξασφαλιστεί η συντομότερη επάνοδος του οφειλέτη στην οικονομική δραστηριότητα.
Πέρα όμως του εξορθολογισμού και της επικαιροποίησης του νόμου που ισχύει σήμερα, η Κυβέρνηση έχει προτείνει την εφαρμογή ενός προγράμματος διευκόλυνσης δανειοληπτών με ετήσια εισοδήματα έως 25.000 ευρώ.
Στόχος του προγράμματος είναι τα νοικοκυριά να μπορούν για 48 μήνες να καταβάλλουν δόση που δεν θα ξεπερνά το 30% των μηνιαίων αποδοχών του οφειλέτη. Για φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις επιπλέον προτείνεται η βελτίωση του πλαισίου του «ΤΕΙΡΕΣΙΑ» ώστε να αξιολογούνται με βάση το συνολικό τους προφίλ και όχι από μεμονωμένα ατυχή περιστατικά.
Επίσης πρόκειται να συμπεριληφθούν και μέτρα για τους συνεπείς δανειολήπτες, επιβράβευση των συνεπών δανειοληπτών.
Αυτές ήταν οι δράσεις του Υπουργείου Ανάπτυξης για το 2013. Δράσεις, σε τρεις τομείς: ρευστότητα, έργα, διαρθρωτικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις. Δράσεις που στοχεύουν στην αναχαίτιση της ύφεσης, στη δημιουργία μιας πιο σταθερής βάσης για την προσέλκυση επενδύσεων στην Ελλάδα, στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.
Είναι μια μεγάλη προσπάθεια, αλλά είναι μια εθνική προσπάθεια. Δεν είναι μόνο προσπάθεια δική μας, είναι μόνο προσπάθεια του Πρωθυπουργού του Αντώνη Σαμαρά που κάθε μέρα ασχολείται με τα ζητήματα που αφορούν την ανάπτυξη, δεν είναι μόνο ζήτημα των τριών Κομμάτων που στηρίζουν την Κυβέρνηση.
Η προσπάθεια για την αναχαίτιση της ύφεσης για την προσέλκυση επενδύσεων για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας για την ανάπτυξη του τόπου, είναι μια εθνική προσπάθεια. Είναι η μάχη της γενιάς μας και αυτή τη μάχη θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να την κερδίσουμε.
Σας ευχαριστώ και θέλω να ευχαριστήσω τον Πρωθυπουργό που είχε την υπομονή να είναι και να ακούσει όλα αυτά τα στοιχεία, παρ' ότι ξέρω ότι ειδικά σήμερα το πρόγραμμά του είναι πολύ βεβαρημένο και πρέπει να αποχωρήσει.
Α. ΣΑΜΑΡΑΣ: Να πω το εξής, συγχαίροντας παράλληλα την ηγεσία του υπουργείου γι’ αυτή την πολύ σωστή, σαφή και λεπτομερή ανάλυση που έκανε, θέλω να καταλάβετε ένα πράγμα. Αυτό ήταν ένα στοχοχρονοδιάγραμμα ή χρόνοστοχοδιάγραμμα. Βάζουμε και το στόχο και το χρόνο που θα γίνει. Αυτό επιτρέπει στην κυβέρνηση να ορίζει τους στόχους της και να τους ορίζει χρονικά.
Επιτρέπει στην κυβέρνηση να εξηγεί γιατί πέφτει έξω καμιά φορά και καθυστερεί. Και σε σας τους δημοσιογράφους να κάνετε τον έλεγχο τον αυστηρό. «Μας είχατε πει τέλος Φεβρουαρίου, είμαστε μέσα Μαρτίου και δεν έχει προχωρήσει». Και ταυτόχρονα, βεβαίως, επιτρέπει και στον πρωθυπουργό να μπορεί ανάλογα να ελέγχει για την κάθε εξέλιξη.
Επομένως, μπαίνουμε σε ένα σύγχρονο σύστημα, όπου δεν είναι πια «λόγια στον αέρα», είναι συγκεκριμένες προσδοκίες  που πρέπει να καλυφθούν για τα συγκεκριμένα έργα τα οποία πρέπει να γίνουν, προκειμένου να έχουμε ανάπτυξη στον τόπο και προκειμένου να εδραιωθεί και μια νέα νοοτροπία, η νοοτροπία της συνέπειας. Και η νοοτροπία της συνέχειας, ασχέτως του ποιος είναι πάνω, ποιος είναι υπουργός. Αυτά τα πράγματα πρέπει να γίνουν.
Επομένως, φεύγουμε, αν θέλετε, από δεσμεύσεις ή αγκυλώσεις ιδεολογικού τύπου ή πολιτικού χρώματος και μπαίνουμε στα θέματα τα οποία είναι τα σωστά να γίνουν, εκείνα που πρέπει να γίνουν για το καλό του τόπου και επαναλαμβάνω κυρίως για νέες θέσεις εργασίας, που επαναλαμβάνω είναι το μεγάλο ζητούμενο.
Ευχαριστώ πάρα πολύ.
Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Και εμείς.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ: Παρακαλώ τώρα ο Υπουργός και η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου, θα δεχτούν ερωτήσεις.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ, θα ήθελα να μας πείτε αν μπορείτε λίγα πράγματα παραπάνω για το λιμάνι της κρουαζιέρας που εξαγγείλατε ότι θα κατασκευάσετε. Που θα γίνει σε ποιο χώρο του λιμανιού του Πειραιά και κάποια περισσότερα στοιχεία κι ένα χρονοδιάγραμμα αν υπάρχει.
  Και ένα δεύτερο ερώτημα είναι εάν υπάρχει σαφή εικόνα από την ηγεσία του Υπουργείου για το πότε θα δώσει το ΟΚ η τρόικα στο νομοσχέδιο για τη ρύθμιση των δανείων των νοικοκυριών. Ευχαριστώ.
Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Για το δεύτερο θα σας πει ο κ. Σκορδάς. Για το πρώτο ενδεχομένως να θέλει να προσθέσει κάποια λόγια ο κ. Μηταράκης. Αλλά να πω ότι η φιλοδοξία της κυβέρνησης είναι η Αθήνα, το μεγάλο και το ευρύτερο πολεοδομικό συγκρότημα της Αθήνας να γίνει, όπως λέγεται στη γλώσσα της κρουαζιέρας, προορισμός. Δηλαδή να μην περνάνε απλώς τα κρουαζιερόπλοια, αλλά να ξεκινάνε από εδώ οι κρουαζιέρες και να καταλήγουν εδώ, έτσι ώστε οι τουρίστες να αφήνουν πολύ περισσότερα χρήματα.
  Και έχουμε την εντύπωση ή την πληροφόρηση για να είμαι σαφέστερος, ότι θα υπάρχει ενδιαφέρον από ιδιώτες επενδυτές για ένα τέτοιο έργο και γι’ αυτό το λόγο η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να προχωρήσει με τη μέθοδο ΣΔΙΤ. Βεβαίως είμαστε σε αρχική φάση και γι’ αυτό το λόγο ήταν ένα από τα λίγα πράγματα που δεν σας μίλησα με χρονοδιαγράμματα. Γιατί τώρα ξεκινάει η όλη διαδικασία και απλώς επαναλαμβάνω: Αθήνα προορισμός όχι απλά διακομεταμιστικός σταθμός, αλλά σταθμός επιβίβασης και αποβίβασης τουριστών κρουαζιέρας. ΣΔΙΤ και φυσικά μιλάμε για την περιοχή του Πειραιά για λόγους αυτονόητους.
  Ο κ. Μηταράκης θα σας πει.
Π. ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Πάνω σε αυτό να προσθέσω ότι υπάρχει έντονο ενδιαφέρον και για το κατασκευαστικό κομμάτι, αλλά πιο σημαντικό απ’ όλα είναι ότι υπάρχει έντονο ενδιαφέρον από τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην παγκόσμια κρουαζιέρα να χρησιμοποιήσουν αυτό το λιμάνι.
  Οι μελέτες έχουν δείξει ότι οι χώρες, τα λιμάνια στα οποία ξεκινάνε ταξίδια κρουαζιέρας, το όφελος που λαμβάνουν είναι οκταπλάσιο, ή ίσως και δεκαπλάσιο από το όφελος που λαμβάνουν όταν οι τουρίστες απλώς βγαίνουν για μια – δυο ώρες, βλέπουν ένα μουσείο και επιστρέφουν πίσω.
  Έχουν επιλεγεί δυο ή τρεις πιθανές τοποθεσίες στην ευρύτερη περιοχή του Πειραιά, όπως είπε και ο κ. Υπουργός, με την διαδικασία των ΣΔΙΤ. Στην πρώτη φάση του διαγωνισμού μέσω του ανταγωνιστικού διαλόγου θα υπάρχει μια οριστικοποίηση των τεχνικών προδιαγραφών μιλώντας με την αγορά, ώστε να υπάρξει δεύτερη φάση, ευελπιστούμε εντός του πρώτου εξαμήνου του 2013 πλέον πάνω σε συγκεκριμένο σχέδιο.
Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Και για μια ακόμη φορά τονίζω ότι δεν είναι πρωτοβουλία μόνο του δικού μας υπουργείου, έχουν δουλέψει πολύ από την πλευρά του υπουργείου Τουρισμού, από την πλευρά του υπουργείου Ναυτιλίας, από την πλευρά του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής ως προς τα χωροταξικά και Οικονομικών. Δεν μπορούμε να σας πούμε κάτι παραπάνω αυτή την ώρα. Ό,τι μπορούσαμε να σας πούμε σας το είπαμε.
  Ο κ. Σκορδάς για το θέμα των δανειοληπτών.
ΑΘ. ΣΚΟΡΔΑΣ: Έχουμε στείλει στην τρόικα και στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα την πρόταση στην οποία έχει καταλήξει το Υπουργείο με την Ένωση Τραπεζών και τις Ενώσεις Καταναλωτών, θέλω να ελπίζω ότι πριν το τέλος Ιανουαρίου θα έχουμε πάρει απαντήσεις και από τους δυο φορείς. Και από την τρόικα δηλαδή και από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είμαι από το πρακτορείο Ειδήσεων Ηνών. Αυτό που ήθελα να ρωτήσω είναι κατ’ αρχήν για τη συγχώνευση ΟΠΕ και Invest in Greece ποιος από τους δυο οργανισμούς θα έχει την κεφαλή σε αυτή τη συγχώνευση και πώς θα γίνει και θα σταθώ στην δεύτερή μου ερώτηση για τη ρευστότητα που αναφερθήκατε πολλές φορές και για τις τράπεζες, αλλά και για τις επιχειρήσεις και θα πω το εξής: γνωρίζετε κ. Υπουργέ ότι αυτή τη στιγμή ο κ. Στουρνάρας προωθεί να παίρνει τις καταθέσεις των Ελλήνων από τις τράπεζες επειδή είναι ανενεργές για 20 χρόνια; Το ξέρετε αυτό; Και μάλιστα από το κατοχικό δάνειο του ’42 που είναι νομοθετικό διάταγμα, κατοχικό και έχει δώσει εντολή σε όλες τις τράπεζες να λαμβάνει το δημόσιο τα χρήματα των Ελλήνων καταθετών; Των παιδιών τους, οι γιαγιάδες, των ομογενών. Τα ξέρετε αυτά; Απαντήστε μου.
Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Να σας πω κατ’ αρχήν ότι σε σχέση με τον ΟΠΕ και το Invest in Greece ότι όσο σαφέστερος μπορούσα να είμαι σε αυτή τη φάση ήμουν. Είπα ότι γίνεται επεξεργασία του σχεδίου από τους Ολλανδούς ειδικούς και επομένως θα ήταν άστοχο από την πλευρά μας την ώρα που γίνεται η επεξεργασία και την ώρα που δεν έχει παραδοθεί το σχέδιο, να αρχίσω να αναφέρομαι σε εύλογα βεβαίως ερωτήματα στα οποία ακόμα δεν υπάρχουν απαντήσεις. Κάθε πράγμα στον καιρό του. Σύντομα. Δεν είμαστε εμείς αυτοί που κάνουμε την έκθεση. Είναι θέμα μηνών, αλλά περιμένουμε από την πλευρά των Ολλανδών να κατατεθεί αυτή η έκθεση.
  Τώρα σε ό,τι αφορά το άλλο, αντιλαμβάνομαι ότι ο κ. Μηταράκης θέλει να πει κάποια πράγματα. Αλλά ξέρετε, μια εισαγωγική τοποθέτηση. Το Υπουργείο Οικονομικών έχει την ευθύνη για κάποια πράγματα. Εμείς έχουμε την ευθύνη για κάποια άλλα. Αλίμονο εάν αρχίζουμε ο ένας να τοποθετείτε για τα θέματα του άλλου. Ο κ. Στουρνάρας έχει την τεχνοκρατική και την πολιτική επάρκεια να αντιμετωπίζει τα ζητήματα αυτά. Έχει τοποθετηθεί δημόσια και επομένως θα ήταν άστοχο εγώ να αρχίζω να σχολιάζω. Είμαι βέβαιος ότι έχει τοποθετηθεί επαρκώς.
  Βεβαίως κανένας δεν είναι υποχρεωμένος να συμφωνεί με την τοποθέτηση οποιουδήποτε άλλου. Αλλά αντιλαμβάνομαι ότι αυτό που κάνει δεν απέχει από διεθνείς πρακτικές οι οποίες ακολουθούνται σε πολλές χώρες εδώ και αρκετά χρόνια.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Υπουργέ το είπα, γιατί θα δημιουργηθεί πρόβλημα στις τράπεζες και θα πάνε οι καταθέτες να πάρουν τα χρήματά τους.
Π. ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Επειδή καμιά φορά δημιουργούνται εντυπώσεις από εκεί που δεν υπάρχει λόγος. Η διεθνής πρακτική την οποία θα την γράψει και η Ελλάδα είναι ότι αν για κάποια κατάθεση και για 20 χρόνια δεν έχει εμφανιστεί κανείς, δεν έχει κάνει καμία ανάληψη, καμία κατάθεση, δεν έχει καμία επικοινωνία με την τράπεζα και θεωρείται πλέον άγνωστος, σε όλες τις χώρες του κόσμου, αυτοί οι λογαριασμοί κλείνουν. Δεν είναι κάτι το διαφορετικό.
  Εάν κάποιος καταθέτης δεν πάει για 20 χρόνια σε μια τράπεζα, έχει 100 ευρώ ξεχασμένα και για 20 χρόνια δεν επικοινωνήσει με την τράπεζα, δεν βγάλει ένα ευρώ, δεν βάλει ένα ευρώ, τα έχει ξεχάσει, δεν υπάρχει, σαν να έχει αποβιώσει χωρίς κληρονόμους, γι’ αυτή την περίπτωση αναφέρεται. Συμβαίνει στο 0,01 των καταθέσεων και είναι άνευ σημασίας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα κάνω μια παρέμβαση, γιατί ακριβώς ακούγεται ότι είναι μόνο για τους νεκρούς. Είναι λάθος αυτό. Υπάρχουν ομογενείς, υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι δεν θέλουν να πειράξουν τα λεφτά τους.
ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ: Δεν έχει σχέση με το θέμα της συνέντευξης. Σας παρακαλώ πολύ.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έχει σημασία. Μιλάμε για ρευστότητα.
Π. ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Είναι άνευ σημασίας, επιτρέψτε μου.
Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Είτε έχει σημασία είτε δεν έχει, πάντως δεν είναι θέμα της συνέντευξης.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα ήθελα να κάνω δυο ερωτήσεις. Η πρώτη αφορά, μάλλον ο κ. Μηταράκης πρέπει να απαντήσει, για τα επενδυτικά σχέδια στα οποία αναφέρεστε μέσα από το Fast Track. Είναι αυτά που είναι και στον ΕΟΤ, ή είναι μόνο αυτά που είναι του Υπουργείου στο Invest in Greece. Αυτό ήθελα να ρωτήσω, γιατί κι εκεί μας έχουν πει ότι είναι κάποια έργα στο Fast Track και τέλος πάντων να μας πείτε μια περιγραφή αυτών των έργων τι αφορούν.
  Ένα δεύτερο, ήταν για τον Υπουργό βέβαια, είναι για το αεροδρόμιο Καστελλίου η χρηματοδότησή του. Στο διαγωνισμό θα προβλέπεται να γίνεται μέσα από τα έσοδα και του «Καζαντζάκης» μέχρι να κατασκευαστεί;  Αυτό ήθελα να ρωτήσω, τι προβλέπεται δηλαδή.
Π. ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Αναφέρθηκε ο Υπουργός σε 51 έργα που παρακολουθούμε ενεργά. Από αυτά τα 11 είναι σε διαδικασία του Fast Track, 10 προϋπήρχαν του 2ου εξαμήνου του 2012 διαφορετικής ποιότητας έργα, 1 είναι το έργο που εντάχθηκε το Σεπτέμβριο για τα πέντε ξενοδοχεία στη Κρήτη.
  Πέρα από αυτά τα 11 έργα υπάρχουν 19 έργα τα οποία είναι γνωστά ήδη είναι έργα που εκτελούνται με τη μέθοδο των ΣΔΙΤ. Τα υπόλοιπα 21 είναι έργα που είτε ήδη εκτελούνται με τις κανονικές διαδικασίες απλώς είναι ιδιαίτερα μεγάλα, ή είναι έργα τα οποία προβλέπεται να ενταχθούν στο προσεχές διάστημα με σημαντική πιθανότητα. Ένα από αυτά το αναφέραμε παραδείγματος χάριν συγκεκριμένα είναι το ΣΔΙΤ κρουαζιέρας. Τα υπόλοιπα έργα δεν θέλουμε να τα αναφέρουμε μέχρι αυτά να ωριμάσουν και να ανακοινωθούν όταν έρθει η κατάλληλη στιγμή. Ελπίζουμε ότι η πλειοψηφία αυτών, θα μπορέσει να πραγματοποιηθεί.
  Αντιλαμβάνεστε πάντα ότι μέχρι ένα έργο να φτάσει και να υπογραφεί, όταν αναφερόμαστε στον ιδιωτικό τομέα πάντα υπάρχει η δυνατότητα να αλλάξει η κατάσταση.
Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Για τα αεροδρόμια του Καστελλίου, όπως καταλαβαίνετε μέχρι τώρα είχαμε να αποφασίσουμε ποιο δρόμο θα ακολουθήσουμε. Πρακτικά, αν θα έμπαινε μέσα στις δέσμες των αεροδρομίων που θα πάνε με συμβάσεις παραχώρησης ή αν θα προχωρούσε μόνο του. Αποφασίστηκε μετά από συζητήσεις με το ΤΑΙΠΕΔ να προχωρήσει μόνο του, για λόγους που μπορώ να σας εξηγήσω, αλλά δεν ξέρω αν έχει νόημα αυτή την ώρα να αναφερθώ. Θεωρήθηκε εν πάση περιπτώσει ότι αυτό θα ήταν πιο χρήσιμο και πιο διευκολυντικό και στην προσπάθεια για τις συμβάσεις παραχώρησης αλλά και στην προσπάθεια για την κατασκευή του έργου.
  Μια παράμετρος που ελήφθη υπόψη μέσα στις άλλες είναι ότι τα υπόλοιπα έργα είναι έργα λειτουργούντα, δηλαδή τα υπόλοιπα αεροδρόμια λειτουργούνται. Και το προφίλ των επενδυτών θα είναι περισσότερο προφίλ επενδυτών που έχουν εμπειρία στη λειτουργία αεροδρομίων, ενώ το αεροδρόμιο Καστελλίου είναι υπό κατασκευή και επομένως θα έχει σίγουρα και κατασκευαστικούς Ομίλους οι οποίοι θα ενδιαφέρονται.
  Ξεκαθάρισα ότι θα γίνει με ΣΔΙΤ. Υπάρχει ήδη το προηγούμενο και δεν θα απομακρυνθούμε ριζικά από το προηγούμενο. Δηλαδή την πρώτη προσπάθεια που έγινε και δεν τελεσφόρησε διότι συνέπεσε με ένα κλίμα έντονων οικονομικών αναταράξεων για τη χώρα, να το θέσω έτσι. Θα προχωρήσουμε, αφού τελειώσει η εκκρεμότητα με τους αυτοκινητόδρομους, γιατί θέλουμε να πατάμε σε σταθερό έδαφος.
  Θα γίνουν όλες οι αναγκαίες προσαρμογές, αλλά η αγορά είναι ζώσα πραγματικότητα και επομένως θα εκμεταλλευτούμε τους επόμενους λίγους μήνες έτσι ώστε οι προσαρμογές αυτές να είναι εξυπηρετικές για την κατασκευή τελικά του έργου.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Με τα μέτρα που έχουν ληφθεί την τελευταία τριετία έχουν χαθεί από την πραγματική οικονομία περίπου 32 δις ευρώ. Αυτά είναι στοιχεία όχι δικά μας, είναι τα επίσημα στοιχεία τα οποία καταγράφονται και μέσα στον προϋπολογισμό.
  Εσείς πιστεύετε ότι με αυτά τα 11 πήγαμε στα 14 δις για το ΕΣΠΑ έως το 2020 και τα υπόλοιπα μέτρα τα οποία έχετε λάβει μας είχατε κάνει μια κοστολόγηση περίπου στα  7 δις. Με αυτά τα 20 δις που θα ρίξετε πάλι την επόμενη οκταετία στην αγορά θα μπορέσει να επανακινήσει την ελληνική οικονομία;
Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Υπήρξα σαφής από την αρχή. Είπα ότι όσο λάθος έχουν αυτοί που λένε ότι είναι μονόδρομος η καταστροφή για τη χώρα και δεν αποτρέπεται κατ’ εκείνους, άλλο τόσο λάθος έχουν κι εκείνοι οι οποίοι θεωρούν ότι αν βρεθούν πέντε καλοί άνθρωποι με καλές προθέσεις, θα δημιουργηθεί ανάπτυξη αμέσως αύριο το πρωί.
Η ανάπτυξη όπως ξέρουμε δεν διατάσσεται. Δημιουργείται όταν συντρέχουν μια σειρά από προϋποθέσεις.
Επίσης ήμουν σαφής σε σχέση με την ρευστότητα και το τονίζω ακόμη μια φορά. Είπα ότι το βασικό εργαλείο ρευστότητας είναι οι ίδιες οι τράπεζες. Έτσι συμβαίνει όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά σε όλο τον κόσμο όπου υπάρχουν τράπεζες και σε όποιο οικονομικό σύστημα. Είναι ο αιμοδότης της οικονομίας.
Αυτή την ώρα γίνεται από το Υπουργείο Οικονομικών μια προσπάθεια, δύσκολη προσπάθεια, μετά το κούρεμα του χρέους για την ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού συστήματος και αυτός ήταν και ο λόγος που είπα ότι από τη δική μας πλευρά υπάρχουν κάποια συμπληρωματικά μέτρα για τη ρευστότητα.
Συγκεκριμένα. Ναι, πράγματι έχουμε υποχρέωση να απορροφήσουμε τα κονδύλια του ΕΣΠΑ. Πράγματι αυτή την ώρα πιάσαμε τον στόχο του 2ου εξαμήνου, πράγματι είμαστε πάνω από το μέσο όρο απορροφήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αλλά μην πιστέψουμε ότι το ΕΣΠΑ είναι πανάκεια για τη χώρα. Αν ήταν πανάκεια για τη χώρα, η χώρα δεν θα έφτανε σε αυτό το σημείο, διότι ΕΣΠΑ υπήρχε και το 2007, υπήρχε Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης -ο πρόδρομος του ΕΣΠΑ- το 2000, τη δεκαετία του ’90 και τα λοιπά. Είναι ευρύτερο δυστυχώς το πρόβλημα της ρευστότητας.
Περιγράψαμε τις δυσκολίες, δεν θέλουμε να ζούμε σε ένα κόσμο με αυταπάτες και ξεκαθαρίσαμε ότι έχουμε ένα συγκεκριμένο σχέδιο. Μιλήσαμε ξεκάθαρα για το 2013. Προσέξτε, θα ήμασταν υποκριτές όταν εμείς οι ίδιοι ψηφίσαμε τον προϋπολογισμό και προβλέψαμε ότι θα υπάρχει ύφεση 5%, ξαφνικά να έρθουμε μετά από 2 μήνες και να πούμε «α, ξέρετε, δεν θα υπάρχει».
Θα υπάρχει. Αλλά το κομβικό είναι το 2013 να είναι η χρονιά καμπής. Να είναι η τελευταία χρονιά με ύφεση, ώστε η Ελλάδα σταδιακά να μπει πρώτα στο δρόμο της ανάκαμψης και μετά της ανάπτυξης. Αυτό λέμε. Και το λέμε, γιατί δεν θέλουμε να τα βρούμε μπροστά μας στη συνέχεια. Είναι πολύ εύκολο να πεις πέντε ευχάριστα λόγια τώρα, τα οποία θα δημιουργήσουν κάποιες ψευδαισθήσεις. Οι οποίες ψευδαισθήσεις θα στραφούν εναντίον σου σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ δυο ερωτήσεις. Κατ’ αρχήν δεδομένη η τιτάνια προσπάθεια που κάνετε για να έλξετε επενδυτές από το εξωτερικό. Όμως τι είδους επενδυτές θέλετε να έλξετε; Γιατί τη στιγμή που ήσασταν έξω με τον Πρωθυπουργό, η «Bild» μας κατηγορούσε μας κατήγγειλε ότι διώχναμε 300 εκ. επενδύσεις από εταιρείες οι οποίες δεν είχαν καμία σχέση με τα φωτοβολταϊκά από ό,τι φάνηκε στο τέλος, ούτε καν είχαν κάνει και αίτηση. Θέλουν να καταρρίψουν κάθε κανόνα και νόμο και να έρθουν να επενδύσουν χωρίς νόμους εδώ στην Ελλάδα;
  Δεύτερο ερώτημα όσον αφορά τα δημόσια έργα το εθνικό Δίκτυο. Θα λάβουν μέρος εταιρείες στο διαγωνισμό που είχαν διπλοτιμολογήσει την προηγούμενη φορά και άφησαν τα έργα στη μέση; Θα πάρουν κι αυτοί ξανά μέρος στο διαγωνισμό;
Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Σε σχέση με τις επενδύσεις. Η Ελλάδα αυτή την ώρα διψάει για επενδύσεις. Δεν σημαίνει ότι οι επενδύσεις θα γίνουν επί ζημία του περιβάλλοντος φερ' ειπείν, ή ότι οι επενδύσεις θα γίνουν χωρίς κανόνες σε καμία περίπτωση.
Αλλά δεν σημαίνει ότι βρίσκοντας και διάφορες προφάσεις κάθε φορά, δεν θα κάνουμε επενδύσεις και έτσι θα καταδικάζουμε τους ανέργους σε αιώνια ανεργία. Αυτό θα ήταν κολοσσιαίο λάθος.
Επενδύσεις μπορεί να γίνουν από τον ιδιωτικό τομέα και το Δημόσιο συμπληρωματικά μπορεί να λειτουργήσει. Δεν μπορεί να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας αλλά μπορεί να προχωρήσει τα δημόσια έργα,  μπορεί να αξιοποιήσει το ΕΣΠΑ, μπορεί να διαμορφώσει το πλαίσιο για να προσελκυστούν επενδύσεις, αλλά οι επενδύσεις θα έρθουν από τον ιδιωτικό τομέα.
Μελέτες που λένε ποια είναι τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της ελληνικής οικονομίας υπάρχουν. Ξέρουμε ότι ο τουρισμός για παράδειγμα είναι συγκριτικό πλεονέκτημα για τη χώρα, η ενέργεια είναι ένας τομέας στον οποίο μπορεί να γίνουν επενδύσεις, οι νέες τεχνολογίες, η σύγχρονη γεωργία για παράδειγμα και αρκετοί άλλοι τομείς.
Πέρσι υπήρχαν δυο μελέτες διεθνών οίκων που μιλούσαν γι' αυτά τα συγκριτικά πλεονεκτήματα και μπορεί κανείς να ανατρέξει και να τα δει.
Αλλά το βασικό αυτή την ώρα είναι να κερδίσουμε τη μάχη της εμπιστοσύνης και τη μάχη της ρευστότητας, προκειμένου να περάσουμε από την ύφεση που προκαλείται από την έλλειψη εμπιστοσύνης στην ανάκαμψη και στη συνέχεια στη ανάπτυξη.
Και να σας πω και κάτι το οποίο δεν το σημείωσα στην εισαγωγή μου, δεν το τόνισα παρ' ότι είχα σημειώσει να το πω. Πριν από μερικές μέρες ο Υπουργός Οικονομικών ο κ. Στουρνάρας είπε ότι «μαζί με το Υπουργείο Ανάπτυξης θα προχωρήσουμε έτσι ώστε χρησιμοποιώντας υπηρεσίες ελληνικών Ινστιτούτων του ΚΕΠΕ, του ΙΟΒΕ για παράδειγμα, να κάνουμε μια μελέτη, ακριβώς που να δείχνει το δρόμο της ανάπτυξης για την Ελλάδα μέχρι το 2020». Τη μετα-μνημονιακή Ελλάδα.
Αυτό είναι κάτι, που σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών θα προχωρήσει. Αλλά μέχρι να γίνει αυτό, εμείς πρέπει να προχωρήσουμε σε όλες αυτές τις διαρθρωτικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις έτσι ώστε η Ελλάδα που έχει βελτιώσει ήδη την ανταγωνιστικότητά της και το δείχνουν πια διεθνείς μελέτες, να βελτιώσει την ανταγωνιστικότητά της ακόμη παραπάνω και να κερδίσει το στοίχημα της ανάκαμψης και της ανάπτυξης.
Το δεύτερο για τα έργα, να απαντήσει ο κ. Καλογιάννης.
ΣΤ. ΚΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ: Ευχαριστώ, μια παρατήρηση μόνο να κάνω. Δεν υπάρχουν έργα ή εταιρείες που διπλο- ή τριπλοχρεώνουν τα έργα. Για τις εταιρείες γνωρίζετε ότι υπάρχουν μητρώα στα οποία ανήκουν, γίνονται διεθνείς διαγωνισμοί, ή διαγωνισμοί σε εθνικό επίπεδο, υπάρχει νομοθεσία που διέπει όλο το σύστημα παραγωγής δημοσίων έργων. Και αυτό το οποίο θα ήθελα να πω είναι ότι στην κατεύθυνση περαιτέρω διαφάνειας αυτού του συστήματος, έχουμε προχωρήσει και προχωρούμε σε συγκεκριμένες ρυθμίσεις. Αναφέρομαι για παράδειγμα στο σύστημα μελέτη – κατασκευή για το οποίο έχουμε νομοθετική ρύθμιση στο αμέσως επόμενο διάστημα. Ευχαριστώ πολύ.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ήθελα να σταθώ λίγο στο θέμα της ηλεκτροκίνησης που είναι κι αυτό ένα πολύ ταλαιπωρημένο έργο και θα ήθελα να μου πείτε αν υπάρχει κάποιο χρονοδιάγραμμα, πότε θα ολοκληρωθεί επιτέλους στο τμήμα Αθήνα – Τιθορέα καθώς όπως είπατε θα εξοικονομήσει πάρα πολλά από τα έξοδα της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και αν αυτό συνδέεται με την ιδιωτικοποίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Αν η ολοκλήρωση της ηλεκτροκίνησης συνδέεται και με την ιδιωτικοποίηση, γιατί βλέπω ότι το Μάρτη υπογράφεται μια σύμβαση για ηλεκτροκίνηση, πότε θα ολοκληρωθεί αυτό το έργο και τον Ιούνιο θα υποβληθούν οι προσφορές. Συνδέονται αυτά τα δύο;
Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Να σας πω κατ’ αρχήν σε σχέση με την ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Τον Ιούνιο δεν υποβάλλονται οι προσφορές, τον Ιούνιο ξεκινάει η διαδικασία από το ΤΑΙΠΕΔ, από το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων. Άλλο είναι ξεκινάει και άλλο υποβάλλονται οι προσφορές. Θα χρειαστεί κάποιο χρονικό διάστημα για να φτάσουμε μέχρι εκεί.
  Δεύτερον, το θέμα της ηλεκτροκίνησης και της αντιμετώπισης των προβλημάτων στο Δίκτυο μεταξύ Αθήνας και Τιθορέας είναι σημαντικό διότι εξοικονομεί πόρους για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, 18 εκ. ευρώ, που προφανώς θα βελτιώσουν και την οικονομική θέση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ.  Αλλά δεν συνδέεται άμεσα ούτε έμμεσα θα έλεγα με την ιδιωτικοποίησή της. Είναι κάτι, που πρέπει να γίνει γιατί είναι σωστό και για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ και για το σιδηροδρομικό Δίκτυο.
  Τώρα για την κατασκευαστική διάσταση του όλου πράγματος θα μιλήσει ο κ. Καλογιάννης.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πότε δηλαδή, πότε προβλέπετε να ολοκληρωθεί η ηλεκτροκίνηση. Έχετε μια απάντηση σε αυτό;
ΣΤ. ΚΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ: Αμέσως μόλις έχουμε τη σύμβαση θα δώσουμε και το χρονοδιάγραμμα. Αμέσως μόλις υπογράψουμε τη σύμβαση.
Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Το Μάρτιο πάντως είναι η σύμβαση.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το είδα αυτό. Το επόμενο ερώτημά μου αφορά το Μετρό. Αυτές τις μέρες οι επιβάτες του Μετρό έχουν υποστεί μια ταλαιπωρία με καθυστερήσεις, το Μετρό έχει κερδίσει πολλούς επιβάτες χάριν της αξιοπιστίας των δρομολογίων του και αυτές τις μέρες την έχει χάσει.
  Οι εργαζόμενοι στο Μετρό θεωρούν ότι πρέπει να εξαιρεθούν από ενιαίο μισθολόγιο. Το Υπουργείο Ανάπτυξης είναι όντως σε συζητήσεις με το Υπουργείο Οικονομικών για μια ειδική εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου στους εργαζόμενους στις ΣΤΑ.ΣΥ.; Και θα γίνει αυτό;
Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Αντιλαμβανόμαστε τα αιτήματα των εργαζομένων ιδιαίτερα σε αυτή την περίοδο. Αλίμονο. Όλοι οι Έλληνες εργαζόμενοι στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα περνάνε δύσκολα. Δεν έχει νόημα να ξεκινήσουμε τη συζήτηση ποιος περισσότερο και ποιος λιγότερο, είναι σίγουρο ότι όλοι περνάνε δύσκολα.
  Επίσης σίγουρο είναι ότι το δημόσιο έχει τεράστιες οικονομικές δυσκολίες, που δεν αντιμετωπίζονται με μαγικές συνταγές και επίσης σίγουρο είναι ότι πρέπει να εφαρμοστεί ο νόμος. Βεβαίως υπάρχουν αποφάσεις οι οποίες θα εφαρμόσουν το νόμο. Υπουργικές αποφάσεις, αποφάσεις των διοικήσεων, αλλά πάντοτε μέσα στα πλαίσια που έχουν τεθεί. Μέσα στο πνεύμα και στο γράμμα του νόμου και μέσα κυρίως στο στόχο δαπάνης, γιατί κάθε τρίμηνο, κάθε διοίκηση δημόσιου φορέα, υποχρεούται να κάνει τον απολογισμό της και να αποδεικνύει ότι είναι μέσα στα στοχοδιαγράμματα που έχουν τεθεί, όσον αφορά τις δαπάνες.
  Άρα η όποια συζήτηση γίνεται με το Υπουργείο Οικονομικών  γίνεται ακριβώς μέσα σε αυτό το πλαίσιο. Από εκεί και πέρα να σημειώσω ότι οι συγκεκριμένες κινήσεις που έχουν γίνει τις τελευταίες ημέρες σε σχέση με την κατάληψη του αμαξοστασίου στον Ελαιώνα δεν βρίσκουν σύμφωνους κατ’ αρχήν τους ίδιους τους εργαζόμενους, την πλειοψηφία τους, διότι αυτές τις μέρες οι εργαζόμενοι δουλεύουν και υπάρχουν και ανακοινώσεις οι οποίες τοποθετούνται εναντίον των ακραίων μορφών διεκδίκησης αιτημάτων, όπως είναι η κατάληψη.
  Θέλω να πιστεύω ότι βλέποντας την καλή διάθεση από την πλευρά του Υπουργείου, όλοι εργαζόμενοι της ΣΤΑΣΥ και όλοι οι συνδικαλιστές της ΣΤΑΣΥ, γιατί μειοψηφία συνδικαλιστών αυτή την ώρα κινείται προς αυτή την κατεύθυνση, θα αντιληφθούν ότι αυτή η πρακτική τελικώς στρέφεται εναντίον των ίδιων τους των αιτημάτων.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δύο τινά Υπουργέ. Ήθελα κατ’ αρχήν να ρωτήσω για το Μετρό της Θεσσαλονίκης. Είπατε ότι ο μετροπόντικας θα μπει από τη Νέα Ελβετία το οποίο σημαίνει ότι θα βγει από το σημείο που είναι, θα αποσυναρμολογηθεί, θα μπει στο τέλος της γραμμής, θα επανασυναρμολογηθεί κλπ. Αυτή είναι μια επιλογή η οποία προφανώς θα κοστίσει πολλά εκατομμύρια ευρώ. Θα ήθελα να μου πείτε εάν έχετε υπολογίσει πόσο θα επιβαρύνει το έργο αυτή η επιλογή και εάν δικαιολογείται από το όφελος που θα προκύψει το κόστος αυτό. Πρώτο.
  Και δεύτερο, με δεδομένο ότι το Ίδρυμα Νιάρχου έχει διαθέσει ήδη αρκετά εκατομμύρια για τη μελέτη της ανάπλασης του Φαληρικού Όρμου, το ελληνικό δημόσιο επίσης έχει διαθέσει αρκετά εκατομμύρια για τη μελέτη της ανάπλασης του Φαληρικού Όρμου και με δεδομένο ότι όλη αυτή η προσπάθεια εντάσσονταν σε μια γενικότερη στρατηγική για το άνοιγμα του παραλιακού μετώπου της Αθήνας, θα ήθελα να μου πείτε εάν η περιοχή του Νέου Φαλήρου, του Φαληρικού Όρμου, περιλαμβάνεται σε αυτές που θα εξεταστούν για την κρουαζιέρα.
Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Μπορώ να σας πω ότι ο σχεδιασμός για το Φάληρο και όλο το σχέδιο που στηρίζεται από το Ίδρυμα Νιάρχου θα προχωρήσει κανονικά, όπως είχε σχεδιαστεί από την πολιτεία, χωρίς σε καμία περίπτωση να επηρεαστεί από το σχέδιο για το λιμάνι κρουαζιέρας. Προφανώς στους σχεδιασμούς μας αυτό ήταν κάτι από τα βασικά τα οποία ελήφθησαν υπόψη.
  Ο κ. Καλογιάννης θα σας πει για το Μετρό Θεσσαλονίκης, το μετροπόντικα και τη Νέα Ελβετία.
Σ. ΚΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ: Στο Μετρό της Θεσσαλονίκης έχει γίνει μια σημαντική πρόοδος σε σχέση με την κατάσταση που επικρατούσε πριν από έξι μήνες. Παρακολουθούμε το έργο, θα έλεγα, σε καθημερινή βάση στο Υπουργείο και εγώ προσωπικά και ο αρμόδιος Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Έργων. Είμαστε σε στενή συνεργασία με την Αττικό Μετρό. Έχουμε προσπεράσει πολλά και σημαντικά προβλήματα όπως για παράδειγμα, πολύ μεγάλο όγκο προβλημάτων που είχαν να κάνουν με την αρμόδια αρχαιολογική υπηρεσία.
  Η εταιρεία η οποία είναι επικεφαλής της κοινοπραξίας, γνωρίζετε ότι δυστυχώς συνεχίζει να έχει σοβαρά προβλήματα ρευστότητας. Σοβαρότατα θα έλεγα. Είμαστε σε συζητήσεις για να δούμε πώς μπορούμε να τα ξεπεράσουμε, να επιταχύνουμε αυτά τα θέματα. Έχουν δοθεί προκαταβολές. Είναι σημαντικό ενισχύθηκε η ρευστότητα της κοινοπραξίας, του αναδόχου.
  Από εκεί και πέρα αυτό που ρωτάτε είναι θέμα το οποίο αφορά την ίδια την κοινοπραξία και την επιβλέπουσα υπηρεσία. Θα εκτιμήσουν το κόστος το οποίο χρειάζεται. Μπορεί πάντως να γίνει. Προβλέπεται και μπορεί να γίνει και να προχωρήσει. Είναι στην κατεύθυνση να απεμπλακεί το έργο. Είναι στη θετική κατεύθυνση για το έργο.
Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Αντιλαμβάνομαι ότι οκ. Σιμόπουλος, ο αρμόδιος Γενικός Γραμματέας θέλει να πει κάτι σύντομα για το Μετρό Θεσσαλονίκης.
ΣΤ. ΣΙΜΟΠΟΥΛΟΣ: Για τη συγκεκριμένη ερώτηση κάθε μέρα που το Μετρό Θεσσαλονίκης δεν λειτουργεί, η τοπική οικονομία χάνει, σύμφωνα με μια μελέτη 3 εκατομμύρια ευρώ σε κόστος μετακινήσεων, μόλυνσης του περιβάλλοντος, εργατοώρες κλπ.
  Άρα λοιπόν οποιαδήποτε θέματα προσεγγίζουμε και αφορούν στο Μετρό Θεσσαλονίκης, πρέπει να έχουμε υπόψη αυτή την παράμετρο. Για το θέμα του μετροπόντικα και του TBM ναι θα ξεκινήσουν οι εργασίες μέσα στο πρώτο εξάμηνο από την πλευρά του σταθμού της Νέας Ελβετίας και αναζητούμε τη βέλτιστη οικονομική λύση ώστε στα πλαίσια τα οποία ανέφερα, να ικανοποιηθεί το αίτημα του εργολάβου για κάποιες πρόσθετες αποζημιώσεις. Είναι κάτι που θα γίνει, αλλά δεν είναι κάποιο νούμερο το οποίο είναι πάρα πολύ μεγάλο. Πρέπει πάντα όμως να έχουμε υπόψη μας αυτό το οποίο είπα για κόστος στην Τοπική οικονομία κάθε μέρα που περνά.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πάνω σε αυτό κ. Γενικέ. Θυμάμαι στο παρελθόν ότι είχε γίνει μια συζήτηση για να γίνει μια ρύθμιση στο πλαίσιο του φιλικού διακανονισμού. Αυτή γιατί δεν προχώρησε;
ΣΤ. ΣΙΜΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι ένα θέμα που χειρίζεται ο κ. Υπουργός. Απ’ ό,τι γνωρίζω σε νομικό επίπεδο οι συζητήσεις υφίστανται. Πρέπει να βρεθεί πρώτα η νομική λύση.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα ήθελα να ρωτήσω σε σχέση με το Μετρό Θεσσαλονίκης, ενώ έχουμε τόσο σοβαρά προβλήματα στο κυρίως έργο, προχωράτε στην υπογραφή σύμβασης για τις επεκτάσεις. Αυτό μήπως δημιουργεί για τον ανάδοχο δικαιώματα έναντι του δημοσίου για να πάρει λεφτά και αποζημιώσεις γιατί οι καθυστερήσεις είναι βέβαιο ότι θα παρασύρουν, όπως λέει και ο αρμόδιος Επίτροπος και τη χρηματοδότηση των έργων των επεκτάσεων.
  Δηλαδή μήπως δεν ετοιμαζόμαστε σωστά; Προχωράμε στην ανάθεση ενός καινούργιου έργου ενώ το βασικό έργο έχει μεγάλα προβλήματα και κατασκευαστικά και οικονομικά και ανοίγουμε ένα καινούργιο μέτωπο σε μια περιοχή που μας έχει συνηθίσει στο πρόσφατο παρελθόν, δώσαμε ουκ ολίγα στους εργολάβους για την υποθαλάσσια της Θεσσαλονίκης που ακυρώθηκε. Ευχαριστώ.
Σ. ΚΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ: Τα δυο έργα είναι ανεξάρτητα. Συνεπώς μπορεί να προχωρήσει η επέκταση. Εμάς απόλυτη προτεραιότητα είναι να προχωρήσουμε την υφιστάμενη σύμβαση και αυτό κάνουμε όπως σας είπα. Από εκεί και πέρα η επέκταση γνωρίζετε ότι έχει μια διαδικασία έως ότου υπογραφεί η σύμβαση. Πρέπει να περάσει Ελεγκτικό Συνέδριο. Δεν είναι κάτι που θα γίνει αύριο το πρωί. Θέλω σε αυτό να είμαι σαφής. Είναι ανεξάρτητα έργα και εάν μου επιτρέπετε δεν είπε αυτό ο αρμόδιος Επίτροπος, δεν έθεσε κάποιο θέμα ιδιαίτερο. Απλώς έδωσε μια απάντηση σε σχετική ερώτηση που κατατέθηκε. Ευχαριστώ πολύ.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αναφέρατε ότι έχουν ενταχθεί στις διατάξεις του fast track 11 επενδυτικά σχέδια. Θα ήθελα να ρωτήσω εάν έχουν ξεκινήσει να υλοποιούνται κάποια απ’ αυτά και ποια; Και εάν πρόκειται, εάν έχετε ενημέρωση από τους ιδιώτες επενδυτές, ότι θα ξεκινήσει κάποιο, έστω στο άμεσο μέλλον.
Π. ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Απ’ αυτά τα 11 έργα, τέσσερα βρίσκονται ενεργά σε φάση αδειοδότησης.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έχει ενδιαφέρον να δούμε εάν το fast track προχωράει τελικά. Δηλαδή αν είναι να γίνονται τα έργα με βάση τις διαδικασίες που ίσχυαν, τι νόημα έχει το fast track;
Π. ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Τα έργα τα οποία δεν κινούνται αυτή τη στιγμή στο Fast Track δεν κινούνται για λόγους αδειοδοτικούς. Όποιες καθυστερήσεις υπάρχουν έχουν να κάνουν με τη δυνατότητα του επενδυτή σε αυτό το περιβάλλον ρευστότητας, οι ίδιοι να προχωρήσουμε την αδειοδοτική διαδικασία.
  Τα έργα τα οποία ενεργά βρίσκονται στην αδειοδοτική διαδικασία, δεν έχουν κάποια ιδιαίτερη καθυστέρηση από την αδειοδοτική πλευρά.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: (Ερώτηση εκτός μικροφώνου)
Π. ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Θέλω να πιστεύω ότι τους επόμενους μήνες θα έχουμε τα πρώτα θετικά σημάδια. Σε κάποια έργα υπάρχουν νομοθετικές δυσκολίες που προσπαθούμε να παρακάμψουμε, στα οποία θα χρειαστούν ειδικές νομοθετικές ρυθμίσεις. Κάποιες από αυτές περιλαμβάνονται και στο επενδυτικό νομοσχέδιο.
  Η αλήθεια είναι ότι το ελληνικό νομοθετικό πλαίσιο παραμένει αρκετά πολύπλοκο. Το θέμα των συναρμοδιοτήτων καθυστερεί επενδύσεις και σε απάντηση σε αυτές τις προκλήσεις προχωρήσαμε στη δημιουργία της Γενικής Διεύθυνσης Αδειοδοτήσεων που θα προβλεφθεί στο νέο νομοσχέδιο.
  Το μεγαλύτερο πρόβλημα αυτή τη στιγμή από νομοθετική άποψη είναι το θέμα των συναρμοδιοτήτων που δημιουργεί καθυστερήσεις.
Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Υπενθυμίζω, τόνισα στην εισαγωγική  μου τοποθέτηση ότι το βασικό πρόβλημα και σε αυτό το ζήτημα, είναι το ζήτημα της ρευστότητας. Είπα ότι δεν πρέπει να κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας. Δεν εξαιρείται καμία επένδυση από το πρόβλημα της ρευστότητας και το πρόβλημα του τραπεζικού συστήματος.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: (Ερώτηση εκτός μικροφώνου)
Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Σε σχέση με την ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Όλους αυτούς τους μήνες συζητάμε με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και όπως σημείωσα και προηγουμένως οι ρυθμίσεις τις οποίες έχουμε περάσει, οι νομοθετικές, είναι ρυθμίσεις οι οποίες έχουν κατατεθεί στη Βουλή μετά από συνεννόηση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
  Έπρεπε να πληρωθούν ορισμένες προϋποθέσεις και πληρώθηκαν αυτές σε σχέση με την ΓΑΙΑΟΣΕ, σε σχέση με το τροχαίο υλικό, σε σχέση με την απόσχιση της ROSCO από τον ΟΣΕ, έπρεπε να ολοκληρωθεί και να εγκριθεί το business plan της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και έπρεπε να τοποθετηθούν και σύμβουλοι αποκρατικοποίησης.
Στην επιστολή που θα στείλω στον κ. Αλμούνια θα λέω πολύ απλά ότι όλα όσα είχαμε συζητήσει, έγιναν. Επομένως καταλαβαίνετε ότι η κοινή λογική λέει στη συνέχεια ότι η Κομισιόν νωρίτερα ή αργότερα, εξαρτάται από την ίδια και από τις διαδικασίες της -δεν θα υπαγορεύσω εγώ στην Κομισιόν τι θα κάνει και πότε θα αποφασίσει- ότι έχοντας κάνει αυτά τα οποία μας ζητήθηκαν, θα είναι σχεδόν αυτονόητο για την Επιτροπή στη συνέχεια να συμφωνήσει.
Και κατόπιν θα πάρει τη σκυτάλη το ΤΑΙΠΕΔ και θα προχωρήσει με τον τρόπο τον οποίο το ίδιο θα κρίνει. Άρα νομίζω τα πράγματα είναι σαφή σε σχέση με τον ΟΣΕ, την ΤΡΑΙΝΟΣΕ και τη ROSCO.
Σε σχέση με τα έργα. Όταν παρουσιάσαμε το Δεκέμβριο τη συμφωνία – πλαίσιο με τους παραχωρησιούχους και απαντώντας προκαταβολικά και στην κριτική γιατί σε ένα μικρό βαθμό περιοριζόταν το φυσικό αντικείμενο, είπαμε ότι τα έργα είναι κατά 75% συγχρηματοδοτούμενα από τον ιδιωτικό τομέα και από τράπεζες. Και είπαμε ότι ένας βασικός λόγος της περικοπής ήταν για να γίνουν πιο ελκυστικά τα έργα στη χρηματοδότηση, έτσι ώστε αποφεύγοντας το μαξιμαλισμό να μπορέσουμε να κρατήσουμε τα έργα ζωντανά.
Αυτό, το ότι η συμφωνία ήταν ρεαλιστική, προφανώς μας βοηθάει στις διαπραγματεύσεις με τις τράπεζες. Δεν κρύψαμε από την αρχή τις δυσκολίες που θα είχαμε σε αυτές τις διαπραγματεύσεις και το υπενθυμίζω και τώρα σε όλους όσους πάντοτε έχουν εύκολες λύσεις σε αυτό τον τόπο.
Αλλά εν πάση περιπτώσει όσα είπα στην αρχή τα εννοώ απολύτως. Πιστεύουμε ότι μέσα από δυσκολίες, μέσα από προβλήματα, μέσα από δύσκολες διαπραγματεύσεις μπορούμε να φτάσουμε τελικά στο στόχο.
Αλλά όταν είναι να φτάσουμε, τότε θα μπορέσουμε να κάνουμε και τις τελικές ανακοινώσεις. Όποια μέθοδο ακολουθήσαμε για το πρώτο ημίχρονο του αγώνα στη συμφωνία με τους παραχωρησιούχους, την ίδια μέθοδο θα ακολουθήσουμε και για το δεύτερο ημίχρονο.
  Εάν δεν υπάρχει άλλη ερώτηση, θα μου επιτρέψετε κλείνοντας να πω ότι όσα παρουσιάστηκαν, όσες πρωτοβουλίες, όσοι πίνακες, όσα χρονοδιαγράμματα, όσοι στόχοι και όσα νομοσχέδια δεν ετοιμάστηκαν φυσικά από εμένα. Εγώ είχα την ευθύνη του συντονισμού, αλλά δίπλα μου είναι μια ομάδα με τον αναπληρωτή Υπουργό τον Σταύρο Καλογιάννη, τους Υφυπουργός τον Θανάση Σκορδά και τον Νότη Μηταράκη, που δουλεύουν κάθε μέρα γι' αυτό τον σκοπό.
  Είναι όλοι οι Γενικοί Γραμματείς του  Υπουργείου οι οποίοι επίσης συντελούν αποφασιστικά σε αυτή την προσπάθεια και είναι και εκατοντάδες στελέχη του Υπουργείου, που παρά τις περικοπές που έχουν γίνει στους μισθούς τους, αντιλαμβάνονται ότι εδώ έχουμε μπροστά μας μια προσπάθεια για την πατρίδα μας και παρά τα προβλήματά τους, παρά την κρίση, παρά τις συνέπειες που έχουν δημιουργηθεί στην ίδια τους τη ζωή, δουλεύουν έτσι ώστε να κατορθώσουμε να περάσουμε τον κάβο.
  Θα μου επιτρέψετε δε ιδιαίτερα και χωρίς να αποτελεί διάκριση, αλλά επειδή ήταν το πιο πρόσφατο να ευχαριστήσω ειδικά τους υπαλλήλους της ΜΟΔ της Μονάδας Οργάνωσης και Διαχείρισης του ΕΣΠΑ, αλλά και τα στελέχη της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Επενδύσεων και Ιδιωτικών Επενδύσεων για τη μεγάλη προσπάθεια που έγινε για να πιάσουμε το μνημονιακό στόχο σε σχέση με το ΕΣΠΑ.
  Οι άνθρωποι δούλεψαν κυριολεκτικά μέρα και νύχτα, η Ελλάδα τα κατάφερε και θέλω και από αυτή τη θέση να τους πω ένα πολύ μεγάλο ευχαριστώ. Και ευχαριστώ και εσάς.

* Στα συνημμένα αρχεία θα βρείτε αρχεία για τον απολογισμό και τον προγραμματισμό 2013:
- Απολογισμός 2013
- Προγραμματισμός 2013
- Προγραμματισμός για δημόσια έργα
- Προγραμματισμός για έργα ΣΔΙΤ

 

 4 αρχεία διαθέσιμα για download 
Προγραμματισμός για έργα ΣΔΙΤ (αρχείο excel 97 kb)
Προγραμματισμός για δημόσια έργα (αρχείο excel 120 kb)
Προγραμματισμός 2013 (αρχείο excel 222 kb)
Απολογισμός 2013 (αρχείο excel 50 kb)

 

 

 



 

 

 

 

 

 

 Επιστροφή  Κορυφή σελίδας

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η με οποιονδήποτε τρόπο αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου της εφημερίδας, χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη. Κάθε δημόσια αναφορά στο περιεχόμενο της συνεπάγεται και αναφορά του ονόματός της, όπως η δημοσιογραφική δεοντολογία επιτάσσει.

 

 

[Αρχική σελίδα]  [Αγορά Εργασίας]  [Επιχειρηματικότητα]  [Προσλήψεις στο Δημόσιο]  [Εκπαίδευση]  [Σεμινάρια]  [Νομοθεσία]  [Βιβλία]
Διεύθυνση: Λ. Ριανκούρ 73, 11524 Αθήνα, email: info@proslipsis.gr , Τηλ: 6949244434
©  2004-2021  proslipsis.gr, All rights reserved