ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΗΣ PROSLIPSIS.GR
Μάθετε πρώτοι τα νέα ...

  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
 

 
Βάλτε Αγγελία      Δείτε Αγγελίες      Newsletters       
  Επικοινωνία     
 
 
 
 
 
 
 
  
  Επικαιρότητα Επιστροφή    
Εξαγγελία για μεταρρυθμίσεις στον αγροτικό τομέα

 

Αθήνα 27.2.2013, 23:39

Επτά μεταρρυθμίσεις στον αγροτικό τομέα, "αντί για διαχείριση των αγροτικών προβλημάτων", εξήγγειλλε σήμερα από το βήμα της Βουλής, στην προ ημερησίας διάταξης συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών για τα αγροτικά, ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάξιμος Χαρακόπουλος.

Πρόκειται για τις εξής:

1. Αλλαγή του φορολογικού συστήματος των αγροτών με την καθιέρωση βιβλίων εσόδων και εξόδων με στόχο να εκλείψουν δυο παθογένειες που της αγροτικής οικονομίας: οι ελληνοποιήσεις αγροτικών προϊόντων και το άνοιγμα της ψαλίδας στις τιμές από το χωράφι στο ράφι.

"Με τη φορολογική μεταρρύθμιση μπαίνει τέλος σε αυτή τη διπλή πληγή. Από τη στιγμή που οι αγρότες θα φορολογούνται με βάση τα έσοδα δεν έχουν κίνητρο να γράφουν υψηλότερες τιμές ή περισσότερα κιλά των πραγματικών. Έτσι: ούτε παραπλάνηση των καταναλωτών έχουμε με τις ελληνοποιήσεις, ούτε ακριβότερες τιμές για τον καταναλωτή, ούτε απώλεια εσόδων για το κράτος από επιστροφή ΦΠΑ με εικονικά τιμολόγια".

2. Θέσπιση αγροτικού πετρελαίου μειωμένης φορολόγησης με ταυτοποίηση δεδομένων για κάθε αγρότη, με στόχο, όταν τα δημοσιονομικά το επιτρέψουν, το αγροτικό πετρέλαιο να είναι αφορολόγητο. Επιπλέον μελετάται η καθιέρωση ειδικού νυχτερινού αγροτικού ρεύματος. Με δεδομένες τις δρομολογηθείσες αυξήσεις στην τιμή του ρεύματος το Μάιο και τον Ιούλιο, στόχος του μέτρου είναι να αμβλυνθούν στο βαθμό του δυνατού οι συνέπειες για τους αγρότες. "Και βεβαίως, το κόστος παραγωγής επιβαρύνεται και από τον υψηλό συντελεστή ΦΠΑ στα αγροτικά εφόδια. Η δέσμευση της κυβέρνησης για μείωση του, όπως τόνισε και ο πρωθυπουργός ισχύει στο ακέραιο".

3. Ενεργοποίηση της προαιρετικής ασφάλισης στον ΕΛΓΑ για νόσους και ασθένειες που σήμερα δεν αποζημιώνονται από τον Οργανισμό. Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι ζημιές από το πράσινο σκουλήκι στο βαμβάκι και όχι μόνο. Με βάση αναλογιστικές μελέτες ο αγρότης θα έχει τη δυνατότητα με επιπλέον ασφάλιστρο να ασφαλίζει την παραγωγή του για αίτια που μέχρι σήμερα δεν ασφαλίζονται.

4. Σύσταση του Ταμείου Αγροτικής Επιχειρηματικότητας που στοχεύει στην ενίσχυση της ρευστότητας των αγροτών που μπαίνουν σε σχέδια βελτίωσης, στη μεταποίηση, σε επενδύσεις στον αγροτικό τομέα. Υλοποιείται, δηλαδή, ένα πάγιο αίτημα των αγροτών, η θέσπιση του λεγόμενου ΑΓΡΟΤΕΜΠΕ, με κεφάλαια άνω των 300 εκατομμυρίων ευρώ.

5. Υπαγωγή του Μητρώου Εμπόρων Αγροτικών Προϊόντων στο Γενικό Μητρώο του Υπουργείου Ανάπτυξης. "Η εξέλιξη αυτή θα δώσει τέλος σε νοσηρές καταστάσεις που καθιστούν τους αγρότες όμηρους των εμπόρων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι ροδακινοπαραγωγοί που έμεναν επί μήνες απλήρωτοι για τη σοδειά που είχαν πουλήσει. Με το Μητρώο Εμπόρων θα υπάρχουν εγγυητικές επιστολές και κυρίως, συμβόλαια με τους παραγωγούς, που θα καθορίζουν τους όρους πώλησης του προϊόντος. Ξεκάθαροι κανόνες, καθαροί λογαριασμοί".

6. Έργα υποδομών που θα μειώσουν το κόστος παραγωγής. "Πέραν της μερικής μεταφοράς νερού από τον Αχελώο στο θεσσαλικό κάμπο, ένα έργο κατεξοχήν περιβαλλοντικό, οφείλουμε στη νέα Προγραμματική περίοδο 2014-2020 να μην ενδώσουμε σε πιέσεις πελατειακών σχέσεων για αναπλάσεις και πλατείες, αλλά να κατευθύνουμε όσο το δυνατόν περισσότερους πόρους για φράγματα, ταμιευτήρες, λιμνοδεξαμενές και εγγειοβελτιωτικά έργα".

7. Επένδυση στην τυποποίηση και μεταποίηση των αγροτικών προϊόντων, προκειμένου να μένει εδώ η προστιθέμενη αξία. "Το παράδειγμα με το λάδι που εξάγεται χύμα και τυποποιείται στην Ιταλία είναι γνωστό σε όλους. Με το νέο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης θα δώσουμε προτεραιότητα στη χρηματοδότηση επενδυτικών προτάσεων για την τυποποίηση και τη μεταποίηση των αγροτικών μας προϊόντων.

"Οι διαχειριστικές λογικές του παρελθόντος αποδείχθηκε ότι δεν λύνουν τα προβλήματα. Δεν έχουμε, λοιπόν, την πολυτέλεια να χρονοτριβούμε, να βρισκόμαστε σε αντιπαράθεση για χρήματα που δεν υπάρχουν. Έχουμε χρέος να διαμορφώνουμε το αύριο της ελληνικής γεωργίας και κτηνοτροφίας. Μια ποιοτική, αγροτική παραγωγή με αξιώσεις στην Ευρώπη και θέση στον κόσμο", τόνισε κλείνοντας την ομιλία του ο κ. Χαρακόπουλος.

Πυλώνας ανάπτυξης
Λίγο νωρίτερα το λόγο πήρε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Αθανάσιος Τσαυτάρης, ο οποίος χαρακτήρισε καταστροφολογία τον ισχυρισμό ότι στην Ελλάδα δεν παράγουμε τίποτα: "Είναι λάθος. Παράγουμε το 140% των αναγκών μας σε εξαιρετικής ποιότητας σκληρό σιτάρι. Είμαστε πρώτη δύναμη στην Ευρώπη, τόσο στην παραγωγή όσο και στην ποιότητα του βαμβακιού. Στις ιχθυοκαλλιέργειες μας παράγουμε τσιπούρες και λαβράκια αξίας 800 εκατομμυρίων ευρώ, εκ των οποίων 400 εκατομμύρια εξάγονται".

Ο υπουργός τόνισε ότι τα εργαλεία ανάπτυξης της νέας ΚΑΠ είναι μία μεγάλη ευκαιρία να πιάσουν τόπο και εκτίμησε ότι η γεωργία μπορεί να αναδειχθεί σε βασικό πυλώνα της ανάπτυξης του τόπου και μάλιστα άμεσα.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 Επιστροφή  Κορυφή σελίδας

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η με οποιονδήποτε τρόπο αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου της εφημερίδας, χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη. Κάθε δημόσια αναφορά στο περιεχόμενο της συνεπάγεται και αναφορά του ονόματός της, όπως η δημοσιογραφική δεοντολογία επιτάσσει.

 

 

[Αρχική σελίδα]  [Αγορά Εργασίας]  [Επιχειρηματικότητα]  [Προσλήψεις στο Δημόσιο]  [Εκπαίδευση]  [Σεμινάρια]  [Νομοθεσία]  [Βιβλία]
Διεύθυνση: Λ. Ριανκούρ 73, 11524 Αθήνα, email: info@proslipsis.gr , Τηλ: 6949244434
©  2004-2021  proslipsis.gr, All rights reserved