ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΗΣ PROSLIPSIS.GR
Μάθετε πρώτοι τα νέα ...

  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
 

 
Βάλτε Αγγελία      Δείτε Αγγελίες      Newsletters       
  Επικοινωνία     
 
 
 
 
 
 
 
  
  Επικαιρότητα Επιστροφή    
Ανοίγει ο δρόμος για την επανακαλλιέργεια της κλωστικής κάνναβης

 

Αθήνα 6.4.2013, 12:43

Την επανακαλλιέργεια της βιομηχανικής κάννναβης στην Ελλάδα και με τη βούλα της ΕΕ σηματοδοτεί η απάντηση του αρμόδιου Κοινοτικού Επιτρόπου κ. Cioloş οτι "η καλλιέργειά της δεν θα έπρεπε να απαγορεύεται σε κανένα κράτος μέλος".

Η ερώτηση έγινε από τον Ευρωβουλευτή των Οικολόγων Πράσινων Νίκο Χρυσόγελο, με αφορμή την ψήφιση πρόσφατα από την ελληνική Βουλή του νόμου 4139/2013 περί εξαρτησιογόνων ουσιών, ο οποίος εξαιρεί από τις ουσίες που υπάγονται στα ναρκωτικά τα προϊόντα κλωστικής κάνναβης (Cannabis Sativa L.), καθώς και την καλλιέργεια του φυτού.

Συγκεκριμένα, στο άρθρο 1 παράγραφος 3 του νόμου 4139/2013 αναφέρεται ότι "στις παραπάνω ουσίες (ναρκωτικές ουσίες) δεν περιλαμβάνονται τα ακατέργαστα συγκομιζόμενα προϊόντα που προκύπτουν από την καλλιέργεια ποικιλιών κάνναβης του είδους Cannabis Sativa L χαμηλής περιεκτικότητας σε τετραϋδροκανναβινόλη (THC) και συγκεκριμένα μέχρι 0,2%, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις της νομοθεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Με κοινή υπουργική απόφαση των υπουργών Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ορίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις καλλιέργειας των ποικιλιών κάνναβης του είδους Cannabis Sativa L, οι έλεγχοι τήρησης των όρων και προϋποθέσεων και κάθε σχετικό θέμα".

"Η εξαίρεση των προϊόντων της κλωστικής κάνναβης από τις ναρκωτικές ουσίες είναι αναμφισβήτητα μια θετική εξέλιξη που όχι μόνο θα ωφελήσει το περιβάλλον, τη γεωργία και την οικονομία σε μια περίοδο πρωτοφανούς κρίσης, αλλά και θα τερματίσει τις παράλογες διώξεις από το 1997 μέχρι σήμερα όσων εμπορεύονταν προϊόντα κλωστικής κάνναβης (ρούχα, τσάγια και διατροφικά συμπληρώματα), δίνοντας παράλληλα το νομικό πάτημα για τη δικαίωσή τους στο Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων", δήλωσε σχετικά ο κ. Χρυσόγελος.

Σημαντική πρόοδο θεωρεί ο κ. Χρυσόγελος και το γεγονός ότι με βάση υπουργική απόφαση ανοίγει ο δρόμος και για την ίδια την καλλιέργεια της κλωστικής κάνναβης στην Ελλάδα, μετά από τόσες δεκαετίες προσπαθειών, εξέλιξη που μπορεί να συμβάλει καθοριστικά στη βιώσιμη ανάκαμψη της υπαίθρου αλλά και στον οικολογικό μετασχηματισμό της γεωργίας, δημιουργώντας πολλές νέες θέσεις εργασίας και αντικαθιστώντας περιβαλλοντοκτόνες καλλιέργειες όπως το βαμβάκι.

Το αρχικό νομοσχέδιο που είχε κατατεθεί για διαβούλευση εξαιρούσε από τις ουσίες που υπάγονται στα ναρκωτικά τα προϊόντα της κλωστικής κάνναβης, αλλά όχι και την καλλιέργεια του ίδιου του φυτού. Αυτό φυσικά αποτελούσε τροχοπέδη στη δυνατότητα δημιουργίας μιας εσωτερικής οικονομικής και παραγωγικής διαδικασίας γύρω από την κλωστική κάνναβη που θα μπορούσε να οδηγήσει και σε εξαγωγές αλλά και στην δημιουργία ενός καινούριου παραγωγικού, εμπορικού και μεταποιητικού κλάδου.

Όπως αναφέρει στην απάντησή του ο κ. Cioloş, τα σχέδια τροποποιήσεων του ελληνικού κώδικα νόμων για τα ναρκωτικά που υποβλήθηκαν στην Επιτροπή δεν ποινικοποιούσαν την καλλιέργεια βιομηχανικής κάνναβης. Δεδομένου όμως ότι το κείμενο που κατατέθηκε στη Βουλή των Ελλήνων είναι διαφορετικό, η Επιτροπή δεν μπορεί να αποφανθεί οριστικά ως προς το συμβιβάσιμο του κειμένου με το ενωσιακό δίκαιο, αφού δεν είχε τη δυνατότητα να εξετάσει δεόντως το εν λόγω κείμενο. Οι υπηρεσίες της Επιτροπής θα επικοινωνήσουν εκ νέου με τις ελληνικές αρχές για να διευκρινιστεί ποια μέτρα τελούν υπό έγκριση και να αξιολογηθεί το συμβιβάσιμό τους με το δίκαιο της ΕΕ.

Επισημαίνεται ότι η κλωστική κάνναβης καλλιεργούνταν σε περιοχές της Ελλάδας υπό ειδικό καθεστώς μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του '60.

Ημερίδα
Με αφορμή την απελευθέρωση της παραγωγής κλωστικής κάνναβης στην Ελλάδα θα πραγματοποιηθεί διεθνής ενημερωτική εκδήλωση στην Αθήνα (Πνευματικό Κέντρο Δήμου Αθηναίων), την Τετάρτη 8 Μαΐου 2013 στις 18.00, με την υποστήριξη του ευρωβουλευτή των Οικολόγων Πράσινων, Νίκου Χρυσόγελου και πολλών κοινωνικών φορέων και συλλογικοτήτων.

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιλαμβάνει εισηγήσεις από τους: Mark Reinders (Hemplax, Ολλανδία), εκπρόσωπος της European Hemp Industry Association (EIHA), Monika Brümmer, Αρχιτέκτονας, Cannabric, Ισπανία, Patrick De Ceuster, Wervel, Βέλγιο, Hanka Gabrielova, Konopa, Τσεχία, Η. Εμμανουηλίδης, Δρ. Σ. Βυζαντινόπουλος, ερευνητές ΕΘΙΑΓΕ, εκπροσώπους Ελλήνων αγροτών, εκπροσώπους kannabishop και έκθεσης προϊόντων κλωστικής (βιομηχανικής) κάνναβης.

Η κλωστική κάνναβη
Σύμφωνα με το ενημερωτικό σημείωμα των Οικολόγων Πράσινων, με την απόφαση του υπουργείου Δικαιοσύνης να εξαιρέσει την κλωστική κάνναβη από τα ψυχοτρόπα φυτά, ανοίγει πλέον ο δρόμος για την καλλιέργειά της ξανά στην Ελλάδα. Στη χώρα μας, η κάνναβη καλλιεργούνταν για αιώνες για την παραγωγή σκοινιών και υφασμάτων - την πρώτη αναφορά μάλιστα σε αυτήν συναντάμε το 450 π.X. στον Ηρόδοτο. Το 1875 περίπου, εκδηλώθηκε ουσιαστικά η πρώτη σοβαρή προσπάθεια οργανωμένης καλλιέργειας κλωστικής κάνναβης στην Ελλάδα. Η κλωστική κάνναβη αποτέλεσε βασική γεωργική καλλιέργεια και εξαγώγιμο προϊόν της Ελλάδας έως το 1932 και η καλλιέργειά της απαγορεύτηκε το 1957. Το 1928 υπήρχαν στην Ελλάδα δέκα εργοστάσια επεξεργασίας, τα «κανναβουργεία», ενώ εξήγαμε περισσότερους από 18 τόνους το χρόνο στην Αίγυπτο.

Μέχρι σήμερα η κλωστική κάνναβη δεν μπορούσε να καλλιεργηθεί στη χώρα μας λόγω της βοτανικής συγγένειας που έχει με την ινδική κάνναβη, η οποία είναι χαρακτηρισμένη ως παράνομη ναρκωτική ουσία σύμφωνα με τις ρυθμίσεις του Νόμου 3459/2006 «Κώδικας Νόμων για τα Ναρκωτικά». Ωστόσο, η περιεκτικότητα της κλωστικής κάνναβης σε THC (τετραϋδροκανναβινόλη), τη ψυχοτρόπο ναρκωτική ουσία, είναι μικρότερη από 0,2%, πράγμα που σημαίνει ότι δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για ψυχαγωγική- ευφορική χρήση.

Η κλωστική (βιομηχανική) κάνναβη είναι φυτό που καλλιεργείται παγκοσμίως (στην Ευρώπη ενδεικτικά σε Αυστρία, Δανία, Φιλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Αγγλία, Ουγγαρία, Ιταλία, Ολλανδία, Πολωνία, Ισπανία και Ρουμανία), καθώς είναι ποικιλία με διεθνώς αναγνωρισμένες οικολογικές ιδιότητες και το σύνολο του υπέργειου μέρους του είναι πλήρως αξιοποιήσιμο και μπορεί να παράγει περισσότερα από 25.000 προϊόντα όπως ίνες για υφαντά, χαρτί, οικοδομικά υλικά, χρώματα - βερνίκια βαφές, είδη κοσμητικής, βιο-καύσιμο, φαγητό και συμπληρώματα διατροφής, ενέργεια, βελτιωτικά εδάφους, κ.ά.

Σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες στην Ευρώπη το 2010 καλλιεργήθηκαν περισσότερα από 10,000 εκτάρια (για το 2012 προβλέπονται 15,000 εκτάρια), που απέδωσαν περισσότερους από 76.000 τόνους κλωστικής κάνναβης (μ.ο. 7.3 τόνοι ανά εκτάριο). Η Γαλλική εταιρία AGROFIBRE που είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός κλωστικής κάνναβης στον κόσμο, μέλος της συνεταιριστικής αγροτικής επιχείρησης EURALIS, απασχολεί 4,500 υπαλλήλους και έχει 15.000 αγρότες μέλη .

Μάλιστα, το Εθνικό Ίδρυμα Αγροτικής Έρευνας (ΕΘΙΑΓΕ) και το Εργαστήριο Γεωργίας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών σε μελέτη με τίτλο «Σχέδιο καλλιέργειας κλωστικής κάνναβης και κλωστικού λιναριού στην Ελλάδα» (2000) σημειώνει συμπερασματικά: «Η κλωστική κάνναβη είναι δυνατόν να αποτελέσει μια αξιόπιστη εναλλακτική πρόταση για αναδιάρθρωση των καλλιεργειών και η μεταποίηση της σημαντικό παράγοντα πράσινης ανάπτυξης».

Είναι χαρακτηριστικό ότι το ίδιο το φυτό δεν επιτρέπει τη δράση ζιζανίων, καθαρίζει το έδαφος από τα βλαβερά στοιχεία και το εμπλουτίζει με πολύτιμα συστατικά, προστατεύοντάς το από τη διάβρωση. Είναι ιδανική για συστήματα αμειψισποράς. Η καλλιέργεια της κλωστικής κάνναβης δεν απαιτεί χημικά ζιζανιοκτόνα, μεγάλες ποσότητες νερού και ιδιαίτερες εδαφοκλιματικές συνθήκες, ενώ μπορεί να αποβεί αποδοτικότερη από την καλλιέργεια βαμβακιού. Επίσης, η καλλιέργεια και η μεταποίηση της κλωστικής κάνναβης επιβαρύνουν το περιβάλλον πολύ λιγότερο σε σχέση με την παραγωγή χαρτιού που προέρχεται με βάση το ξύλο των δέντρων και το βαμβάκι. Έχει υπολογισθεί επίσης ότι η απόδοση της κλωστικής κάνναβης σε χαρτί είναι 4 φορές μεγαλύτερη από εκείνη της χρησιμοποίησης του ξύλου.

Ήδη στον Ελλαδικό χώρο υπάρχει ενδιαφέρον για την καλλιέργεια της κλωστικής κάνναβης από συνεταιρισμούς παραγωγών στην Ιεράπετρα Κρήτης και τη Θεσσαλία.

* Δείτε σχετικά:

http://www.hellenicparliament.gr/UserFiles/bcc26661-143b-4f2d-8916-0e0e66ba4c50/n-nard-pap.pdf

http://www.europarl.europa.eu/sides/getDoc.do?pubRef=-//EP//TEXT+WQ+E-2013-001437+0+DOC+XML+V0//EL&language=EL

http://www.europarl.europa.eu/sides/getAllAnswers.do?reference=E-2013-001437&language=EL

http://www.thehia.org/facts.html

http://www.eiha.org/attach/643/11-05-13_Ecological_benefits_of_hemp_and_flax.pdf

http://www.eiha.org/attach/8/13-03%20European%20Hemp%20Industry.pdf

http://eiha.org/attach/667/bwr_april_2010a.pdf

* Ακολουθεί ολόκληρη η ερώτηση και η απάντηση)

 

Ερώτηση με αίτημα γραπτής απάντησης E-001437/2013

προς την Επιτροπή

Άρθρο 117 του Κανονισμού

Nikos Chrysogelos (Verts/ALE)

Θέμα: Διευκρινίσεις για την απαγόρευση καλλιέργειας κλωστικής κάνναβης στην Ελλάδα

Στην απάντηση του κ. Cioloş εξ ονόματος της Επιτροπής σε προηγούμενη γραπτή ερώτηση του συναδέλφου Μιχαήλ Τρεμόπουλου στις 19.1.2012 [E-011400/2011], αναφέρεται ότι «Η Επιτροπή δεν έλαβε πληροφορίες από τις ελληνικές αρχές σχετικά με περιπτώσεις άρνησης των ελληνικών αρχών να χρηματοδοτήσουν την καλλιέργεια βιομηχανικής κάνναβης». Συμπεραίνει δε ότι «σύμφωνα με τις πληροφορίες που περιλαμβάνονται σε προηγούμενες ερωτήσεις του Αξιότιμου Μέλους του Κοινοβουλίου, προκύπτει ότι η συμβατότητα του άρθρου 20 της ελληνικής νομοθεσίας για τα ναρκωτικά με την ενωσιακή νομοθεσία θα πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο περαιτέρω εξέτασης. Για τον λόγο αυτό, η Επιτροπή διεξάγει επί του παρόντος νομική διαδικασία έρευνας της σχετικής ελληνικής νομοθεσίας».

Το νέο σχέδιο νόμου περί ναρκωτικών που κατατέθηκε πριν μερικές μέρες στο Κοινοβούλιο της Ελλάδας προς ψήφιση, διαχωρίζει μεν ρητά τα προϊόντα της κλωστικής κάνναβης στο άρθρο 1, παράγραφος 2 (ορισμός), αλλά όχι την καλλιέργεια του ίδιου του φυτού, ενώ στο επίμαχο άρθρο 20 (βασικό έγκλημα) δεν γίνεται καμία αναφορά στο διαχωρισμό της καλλιέργειας της κλωστικής (βιομηχανικής) κάνναβης. Δεν φαίνεται δηλαδή το σχέδιο νόμου να εναρμονίζεται με την ευρωπαϊκή νομοθεσία σε ό,τι αφορά την καλλιέργεια κλωστικής κάνναβης.

Σε αυτό το πλαίσιο, ερωτάται η Επιτροπή:

1. Ποια είναι τα αποτελέσματα της νομικής διαδικασίας για την έρευνα της σχετικής ελληνικής νομοθεσίας που είχε αναγγείλει ο Επίτροπος με την προηγούμενη απάντηση στην ερώτηση του συναδέλφου;

2. Θεωρεί ότι η επιχειρούμενη αλλαγή της νομοθεσίας στην Ελλάδα που νομιμοποιεί τα προϊόντα κλωστικής (βιομηχανικής) κάνναβης και όχι την καλλιέργεια του ίδιου του φυτού είναι σύμφωνη με την ενωσιακή νομοθεσία;

3. Αν όχι, σε τι συστάσεις θα προβεί προς το κράτος μέλος που δεν εναρμονίζει την εθνική νομοθεσία σύμφωνα με τους Ευρωπαϊκούς Κανονισμούς (ΕΟΚ) αριθ. 619/71, (ΕΟΚ) αριθ. 2358/71, (ΕΚ) αριθ. 507/2008, (ΕΚ) αριθ. 1529/2000, (ΕΚ) αριθ. 796/2004, (ΕΚ) αριθ. 953/2006, και (ΕΚ) αριθ. 73/2009;

E-001437/2013

 

Απάντηση του κ. Cioloş εξ ονόματος της Επιτροπής

(3.4.2013)

1. Η Επιτροπή έχει λάβει τα σχέδια τροποποίησης του κώδικα νόμων για τα ναρκωτικά (Ν. 3459/2006). Έπειτα από την αναθεώρηση των τροποποιήσεων αυτών, οι υπηρεσίες της Επιτροπής βεβαιώθηκαν ότι η βιομηχανική κάνναβη δεν εμπίπτει στο πεδίο εφαρμογής των άρθρων 1 και 20 του ελληνικού κώδικα νόμων για τα ναρκωτικά. Οι ελληνικές αρχές κλήθηκαν να ενημερώσουν την Επιτροπή σχετικά με τις περαιτέρω εξελίξεις όσον αφορά την έγκριση των εν λόγω τροποποιήσεων. Ωστόσο, η Επιτροπή δεν έχει λάβει περαιτέρω στοιχεία σχετικά με το θέμα αυτό.

2 και 3. Κατά την άποψη της Επιτροπής, η καλλιέργεια της βιομηχανικής κάνναβης δεν θα έπρεπε να απαγορεύεται σε κανένα κράτος μέλος. Τα σχέδια τροποποιήσεων του ελληνικού κώδικα νόμων για τα ναρκωτικά (Ν. 3459/2006) που υποβλήθηκαν στην Επιτροπή δεν ποινικοποιούσαν την καλλιέργεια βιομηχανικής κάνναβης. Μολονότι το κείμενο που παρουσιάστηκε στη Βουλή των Ελλήνων τον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους παρουσιάζει διαφορές σε σχέση με το κείμενο που κοινοποιήθηκε στην Επιτροπή, φαίνεται ότι δεν απαγορεύει επίσης την καλλιέργεια βιομηχανικής κάνναβης, η οποία εξαιρείται ρητά από το πεδίο εφαρμογής του ελληνικού κώδικα νόμων για τα ναρκωτικά.

Ωστόσο, η Επιτροπή δεν μπορεί να αποφανθεί οριστικά ως προς το συμβιβάσιμο του κειμένου που παρουσιάστηκε στη Βουλή των Ελλήνων με το ενωσιακό δίκαιο, αφού δεν είχε τη δυνατότητα να εξετάσει δεόντως το εν λόγω κείμενο. Μετά τα στοιχεία που παρείχε το Αξιότιμο Μέλος του Κοινοβουλίου, οι υπηρεσίες της Επιτροπής θα επικοινωνήσουν εκ νέου με τις ελληνικές αρχές για να διευκρινιστεί ποια μέτρα τελούν υπό έγκριση και να αξιολογηθεί το συμβιβάσιμό τους με το δίκαιο της ΕΕ.


http://www.europarl.europa.eu/sides/getAllAnswers.do?reference=E-2011-011400&language=EL

http://www.hellenicparliament.gr/Nomothetiko-Ergo/Katatethenta-Nomosxedia?law_id=e0ab521f-fceb-4d77-b88d-97a165ba95e5

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 Επιστροφή  Κορυφή σελίδας

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η με οποιονδήποτε τρόπο αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου της εφημερίδας, χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη. Κάθε δημόσια αναφορά στο περιεχόμενο της συνεπάγεται και αναφορά του ονόματός της, όπως η δημοσιογραφική δεοντολογία επιτάσσει.

 

 

[Αρχική σελίδα]  [Αγορά Εργασίας]  [Επιχειρηματικότητα]  [Προσλήψεις στο Δημόσιο]  [Εκπαίδευση]  [Σεμινάρια]  [Νομοθεσία]  [Βιβλία]
Διεύθυνση: Λ. Ριανκούρ 73, 11524 Αθήνα, email: info@proslipsis.gr , Τηλ: 6949244434
©  2004-2021  proslipsis.gr, All rights reserved