ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΗΣ PROSLIPSIS.GR
Μάθετε πρώτοι τα νέα ...

  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
 

 
Βάλτε Αγγελία      Δείτε Αγγελίες      Newsletters       
  Επικοινωνία     
 
 
 
 
 
 
 
  
  Επικαιρότητα Επιστροφή    
Προτάσεις για τα προβλήματα της Μελισσοκομίας

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Αθήνα 15.4.2013, 17:42

Τριάντα πέντε ειδικοί επιστήμονες, από την Αυστρία, το Βέλγιο, τη Βουλγαρία, την Κροατία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ελλάδα, την Ιταλία, την Πολωνία, τη Σερβία, την Ελβετία και την Τουρκία, συναντήθηκαν στο Εργαστήριο Μελισσοκομίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκηςγια να αναζητήσουν επιστημονικές λύσεις για την αντιμετώπιση προβλημάτων, όπως η εξαπάτηση του καταναλωτή, η αισχροκέρδεια, ο αθέμιτος ανταγωνισμός, η αύξηση των κρουσμάτων νοθείας και η αποθάρρυνση του μελισσοκόμου παραγωγού, που προκύπτουν από κενά της ευρωπαϊκής νομοθεσίας για τη διακίνηση των αμιγών κατηγοριών μελιού.

Σύμφωνα με τους διοργανωτές της συνάντησης, η Ευρωπαϊκή νομοθεσία η οποία διέπει τον έλεγχο του μελιού παρουσιάζει κενά και δημιουργεί αδυναμίες στη διακίνηση των αμιγών κατηγοριών μελιού. Η βοτανική και γεωγραφική προέλευση του ευρωπαϊκού μελιού δεν είναι επαρκώς προδιαγεγραμμένη με αποτέλεσμα εισαγόμενα προϊόντα κυψέλης (μέλι, βασιλικός πολτός, γύρη κ.ά.) να διακινούνται σαν εγχώρια. Οι επιστήμονες, ύστερα από έντονο προβληματισμό και συζήτηση κατέληξαν στα εξής:
α) Να δημιουργηθεί μια ευρεία βάση δεδομένων με τα χαρακτηριστικά των γυρεοκόκκων νεκταρογόνων φυτών με βάση τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί μέχρι σήμερα. Τα Εργαστήρια, Ινστιτούτα και Πανεπιστήμια που συμμετείχαν στην συνάντηση, θα συνεισφέρουν εικόνες του γυρεοδοτικού προφίλ των μελιών που παράγονται στη χώρα τους, έτσι, ώστε να δημιουργηθεί ευρωπαϊκός άτλαντας χρήσιμος για την γεωγραφική ταξινόμηση των προϊόντων κυψέλης.
β) Για τον καθορισμό της βοτανικής προέλευσής του μελιού θα λαμβάνονται υπ’ όψιν τόσο τα μικροσκοπικά όσο και τα οργανοληπτικά και φυσικοχημικά χαρακτηριστικά του. Οι υπεράριθμοι γυρεόκοκκοι (over-represented) θα αφαιρούνται εφόσον το μέλι παρουσιάζει τα οργανοληπτικά και τα φυσικοχημικά χαρακτηριστικά της κατηγορίας.
γ) Για τους ολιγάριθμους γυρεόκοκκους και τα γυρεοδοτικά φυτά, απαιτούνται αποφάσεις σε εθνικό επίπεδο καθόσον καταγράφτηκαν πανευρωπαϊκά, 81 φυτά τα οποία δίνουν ολιγάριθμους γυρεόκοκκους (under-represented) και 107, τα οποία ενώ δεν παράγουν νέκταρ (nectarless) εμφανίζονται στο μέλι.
δ) Τα ερευνητικά εργαστήρια και τα εργαστήρια ελέγχου του μελιού θα εναρμονιστούν όσο αφορά στο επίπεδο αναγνώρισης των γυρεοκόκκων (οικογένεια, γένος, είδος), τη μέθοδο καταμέτρησης των γυρεοκόκκων, την αφαίρεση γυρεοκόκκων από υπεράριθμα και γυρεοδοτικά φυτά, τον τρόπο έκφρασης των αποτελεσμάτων κ.ά.
ε) Θα δημιουργηθεί ηλεκτρονική βάση δεδομένων για την εισαγωγή του τεράστιου όγκου πληροφοριών που έχουν συλλέξει από τους επιστήμονες που ασχολούνται με τη μελισσοπαλυνολογία.
στ) θα πραγματοποιηθούν διεργαστηριακές αναλύσεις με κοινά δείγματα μελιού και συμμετοχή των ευρωπαϊκών εργαστηρίων ελέγχου του μελιού.

Το συντονισμό της όλης προσπάθειας θα την έχει το προσωπικό του Εργαστηρίου Μελισσοκομίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Σε εθνικό επίπεδο, τα ελληνικά εργαστήρια ελέγχου θα πρέπει να εναρμονιστούν με το πρωτόκολλα μελισσοπαλυνολογίας που θα ετοιμάσει η Διεθνής Επιτροπή Μελιού και να καθιερώσουν οργανοληπτικούς ελέγχους των αμιγών κατηγοριών ελληνικού μελιού.

Ως γενικό συμπέρασμα, η επιστημονική συνάντηση ήταν απόλυτα πετυχημένη, οι ξένοι επιστήμονες έμειναν ιδιαίτερα ευχαριστημένοι τόσο από τα αποτελέσματα της συνάντησης όσο και από τη διοργάνωσή της.

Η συνάντηση διοργανώθηκε από το Εργαστήριο Μελισσοκομίας του ΑΠΘ και τη Διεθνή Επιτροπή για το Μέλι (International Honey Commission) και πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 10 Απριλίου στην Περαία και την Πέμπτη 11 Απριλίου στο Εργαστήριο Μελισσοκομίας, στο Αγρόκτημα του ΑΠΘ.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 Επιστροφή  Κορυφή σελίδας

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η με οποιονδήποτε τρόπο αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου της εφημερίδας, χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη. Κάθε δημόσια αναφορά στο περιεχόμενο της συνεπάγεται και αναφορά του ονόματός της, όπως η δημοσιογραφική δεοντολογία επιτάσσει.

 

 

[Αρχική σελίδα]  [Αγορά Εργασίας]  [Επιχειρηματικότητα]  [Προσλήψεις στο Δημόσιο]  [Εκπαίδευση]  [Σεμινάρια]  [Νομοθεσία]  [Βιβλία]
Διεύθυνση: Λ. Ριανκούρ 73, 11524 Αθήνα, email: info@proslipsis.gr , Τηλ: 6949244434
©  2004-2021  proslipsis.gr, All rights reserved