ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΗΣ PROSLIPSIS.GR
Μάθετε πρώτοι τα νέα ...

  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
 

 
Βάλτε Αγγελία      Δείτε Αγγελίες      Newsletters       
  Επικοινωνία     
 
 
 
 
 
 
 
 

 
  Επικαιρότητα Επιστροφή    
Λίγες οι γυναίκες στην κορυφή των επιχειρήσεων

 

Αθήνα 27.5.2013, 18:32

Χαμηλή εξακολουθεί να είναι η συμμετοχή γυναικών στις κορυφαίες θέσεις των επιχειρήσεων και ιδίως στα διοικητικά συμβούλια, παρότι τα τελευταια χρόνια παρατηρείται μια σαφής βελτίωση.

Αυτά είναι τα κυριώτερα συμπεράσματα της εκδήλωσης: "Κάνοντας τη διαφορά στην Ανταγωνιστικότητα, Γυναίκες στην κορυφή των επιχειρήσεων
(Σχέδιο Ευρωπαϊκής Οδηγίας για την Ισορροπία των Φύλων στα Διοικητικά Συμβούλια)"

Η σημερινή κατάσταση ως προς τη χαμηλή συμμετοχή γυναικών στα διοικητικά συμβούλια των επιχειρήσεων, οι ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες για αύξηση της συμμετοχής αυτής, καθώς και οι εμπειρίες των κρατών-μελών και των ίδιων των επιχειρήσεων σχετικά με τις μεθόδους που ακολουθούν και τα αποτελέσματά τους, συζητήθηκαν σε ενημερωτική συνάντηση που διοργάνωσε ο Τομέας Ηγεσίας (ΤΗΓΕ) και ο Τομέας Ανάπτυξης Γυναικών Μάνατζερ & Επιχειρηματιών (ΤΟΓΜΕ) της ΕΕΔΕ και το Ελληνικό Συμβούλιο Εταιρικής Διακυβέρνησης (ΕΣΕΔ).

Η εκδήλωση με θέμα «Κάνοντας τη διαφορά στην Ανταγωνιστικότητα, Γυναίκες στην κορυφή των επιχειρήσεων» πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 23 Μαΐου 2013 στο Χρηματιστήριο Αθηνών, ενόψει της επεξεργασίας της οδηγίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και είχε ενημερωτικό χαρακτήρα σχετικά με τη μεθοδολογία για την προβλεπόμενη σταδιακή εισαγωγή γυναικών στα Διοικητικά Συμβούλια των εταιριών, δηλαδή με την ψήφιση ρυθμιστικής οδηγίας είτε με αυτορρύθμιση της αγοράς.

Χαιρετισμό απηύθυνε η Γενική Γραμματέας Ισότητας, κ. Βάσω Κόλλια, ενώ κεντρική ομιλήτρια ήταν η εισηγήτρια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την εν λόγω οδηγία, ευρωβουλευτής κ. Ρόδη Κράτσα, η οποία αναφέρθηκε στη σημασία που έχει για την οικονομική ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας το να αξιοποιήσουν οι εισηγμένες τουλάχιστον επιχειρήσεις το πολύτιμο ανθρώπινο δυναμικό, να προσελκύσουν νέα ταλέντα και να προσαρμόσουν τους τρόπους διακυβέρνησής τους σε νέες μεθόδους. Στην προσπάθεια αυτή, τόνισε ότι οι γυναίκες αποτελούν ένα πολύτιμο δυναμικό για τη λήψη οικονομικών αποφάσεων που υποεκπροσωπείται σήμερα στην κορυφή των επιχειρήσεων. Αυτόν το στόχο θέλει να υπηρετήσει η νέα οδηγία και να καλύψει το κενό και την καθυστέρηση που δεν κατάφεραν να καλύψουν οι μέχρι σήμερα πρακτικές: να αλλάξει η νοοτροπία, να ανοίξουν οι υποψηφιότητες και οι προοπτικές σε περισσότερους άξιους ανθρώπους για τα Δ.Σ., μεταξύ των οποίων υπάρχουν πολλές γυναίκες.
 
Από την πλευρά της η κ. Λήδα Κοντογιάννη, γενική διευθύντρια του ΕΣΕΔ, τόνισε πως στην Ελλάδα η συμμετοχή των γυναικών στα ΔΣ είναι χαμηλή, και ως Ελληνικό Συμβούλιο Εταιρικής Διακυβέρνησης, αναζητούμε αξιόπιστους τρόπους για να προωθήσουμε την υλοποίηση και εφαρμογή της ποικιλομορφίας, προσεγγίζοντας το ζήτημα όχι από την σκοπιά της  ισότητας των φύλων στο εργασιακό περιβάλλον, αλλά της υιοθέτησης και εφαρμογής των αρχών της εταιρικής διακυβέρνησης με σκοπό την καλύτερη λειτουργία των διοικητικών συμβουλίων των επιχειρήσεων, ξεκινώντας από αυτές που είναι εισηγμένες στο χρηματιστήριο.

Η πρόεδρος της Δ.Ε. του ΤΟΓΜΕ της ΕΕΔΕ, κ. Αγγελίνα Μιχαηλίδου, μιλώντας γενικά για τις γυναίκες στη διοικητική ιεραρχία, αναφέρθηκε σε στοιχεία έρευνας της FOCUS BARI, που πραγματοποιήθηκε στο πρόσφατο παρελθόν για λογαριασμό του Τομέα, όπου καταδεικνύεται ότι στο επίπεδο των νεοεισερχομένων στελεχών στο εργασιακό περιβάλλον το 60% είναι γυναίκες και το 40% άνδρες. Στο επίπεδο των προϊσταμένων η αναλογία αντιστρέφεται με 40% γυναίκες και 60% άνδρες, στο επόμενο επίπεδο των μάνατζερ, το ποσοστό των γυναικών μειώνεται ακόμα περισσότερο (30% γυναίκες – 70% άνδρες) τάση που συνεχίζεται και στο επίπεδο των directors, όπου οι γυναίκες αντιπροσωπεύουν το 20% και οι άνδρες το 80%. Σε επίπεδο CEO οι γυναίκες εκπροσωπούνται με ένα 5% έναντι 95% των ανδρών.

Η εφαρμογή των αρχών της Εταιρικής Διακυβέρνησης μπορεί να συμβάλει αποφασιστικά στην ενίσχυση της παρουσίας και της ουσιαστικής συμμετοχής των γυναικών στα Διοικητικά Συμβούλια των επιχειρήσεων, ενώ συγχρόνως θα διευκολύνει στην ανάδειξη του ρόλου τους και θα συνεισφέρει στην ίση μεταχείριση των φύλων μέσα στη σημερινή επιχείρηση, τόνισε η κ. Σοφία Κουνένακη – Εφραίμογλου, ταμίας του Διοικητικού Συμβουλίου του ΣΕΒ και πρόεδρος του Ελληνικού Συμβουλίου Εταιρικής Διακυβέρνησης. Σημείωσε δε ότι ο ΣΕΒ υποστηρίζει την οικειοθελή προσέγγιση, όπως αυτή επιτυγχάνεται μέσω του Ελληνικού Κώδικα Εταιρικής Διακυβέρνησης, ως τον καλύτερο τρόπο για τη διασφάλιση της συμμετοχής περισσότερων γυναικών στα Διοικητικά Συμβούλια και, εν γένει, σε θέσεις ευθύνης στις σύγχρονες επιχειρήσεις.

Ο διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου ICAP κ. Νικήτας Κωνσταντέλλος, αναφερόμενος σε στοιχεία της ICAP τόνισε πως οι Γυναίκες σιγά-σιγά καθιερώνονται στις επιχειρήσεις και βλέπουμε μια σημαντική βελτίωση τα τελευταία χρόνια. Πάνω από 5.000 εταιρείες στην Ελλάδα έχουν στο τιμόνι τους Γυναίκες (ποσοστό 19% του συνόλου) στις θέσεις Διευθύνουσας Συμβούλου, Γενικής Διευθύντριας και Διαχειρίστριας. Οι εταιρείες με Γυναίκα επικεφαλής φαίνεται να έχουν καλύτερα αποτελέσματα κερδοφορίας. 69,1% των γυναικών που διοικούν εταιρείες έχουν κάποια μετοχική σχέση με την επιχείρηση (στοιχεία Έρευνας 12/2012).

Οι διοργανωτές σε συνεργασία με την MRB Hellas διεξήγαγαν έρευνα για να καταγράψουν τις απόψεις των επιχειρήσεων για την θέση των γυναικών στην κορυφή της διοικητικής πυραμίδας, την οποία παρουσίασε ο διευθύνων σύμβουλος της MRB και πρόεδρος του Τομέα Ηγεσίας της ΕΕΔΕ, κ. Δημήτρης Μαύρος. Η έρευνα διεξήχθη on-line με χρήση αυτo- συμπληρούμενου ερωτηματολογίου, σε δείγμα 411 ανώτατων (CEO, μέλη ΔΣ) και ανώτερων στελεχών.
Η έρευνα συγκεντρώνει σημαντικά ευρήματα για τις απόψεις του επιχειρηματικού κόσμου για το θέμα της ισόρροπης ή μεγαλύτερης συμμετοχής των γυναικών στελεχών στα ΔΣ των εταιρειών. Πιο συγκεκριμένα στις θετικές επισημάνσεις συνοψίζονται τα εξής:
1. Συντριπτικά ποσοστά αποδοχής της Ισόρροπης / Μεγαλύτερης παρουσίας των Γυναικών στα ΔΣ ως ΓΕΝΙΚΗ ΙΔΕΑ >= 90%
2.  Ιδιαίτερα Υψηλό (78,2%) το ποσοστό οφέλους για τις Επιχειρήσεις από την Ισόρροπη / Μεγαλύτερη παρουσία των Γυναικών στα ΔΣ ως ΓΕΝΙΚΗ ΙΔΕΑ
3. Τα κυριότερα οφέλη φαίνεται να είναι :
• «Ομαδικό Πνεύμα στη Διοίκηση»
• «Εκπροσώπηση Διαφορετικών Απόψεων στην … Οπτική Γωνία»
4. Σχετικά Υψηλή Αποδοχή (68,4%) του Σχεδίου Ευρωπαϊκής Οδηγίας
5. Υψηλή Ετοιμότητα (77,9%) των Γυναικών να συμμετέχουν Ισόρροπα / με Μεγαλύτερη παρουσία στα ΔΣ
Όμως … οι προβληματισμοί που παρατηρήθηκαν επίσης ήταν:
1. Χαμηλή Γνώση του Σχεδίου Ευρωπαϊκής Οδηγίας για την Ισόρροπη / Μεγαλύτερη παρουσία των Γυναικών à 15%
2. Αναλογικά Υψηλό το ποσοστό Μη Αποδοχής του Σχεδίου Ευρωπαϊκής Οδηγίας για την Ισόρροπη / Μεγαλύτερη παρουσία των Γυναικών (1 στους 4)
3. Ιδιαίτερα χαμηλή (18,2%) αποδοχή των «Δεσμευτικών - Νομικών Μέτρων»
4. Χαμηλή Ετοιμότητα (60,9%) των Επιχειρήσεων να Εφαρμόσουν Ισόρροπη /  Μεγαλύτερη συμμετοχή Γυναικών στα ΔΣ
5. Σχετικά υψηλό (33,9%) ποσοστό άρνησης συγκεκριμένης ΠΟΣΟΣΤΩΣΗΣ όσον αφορά στην Ισόρροπη / Μεγαλύτερη παρουσίας των Γυναικών

Οι ενέργειες που απαιτούνται είναι οι ακόλουθες:
1. Απαιτείται μεγαλύτερη προσπάθεια στο να πιστεύουν για την ορθότητα και την χρησιμότητα του μέτρου από … :
• Τους Άνδρες
• Τους CEO / Μέλη ΔΣ / Διευθυντές
• Τις Επιχειρήσεις με 50 – 250 Άτομα
• Τις Επιχειρήσεις χωρίς σχέση με  Χρηματιστήρια του Εξωτερικού
2. Απαιτείται μεγαλύτερη δουλειά όσον αφορά στην Ετοιμότητα των Επιχειρήσεων  να πετύχουν την ισόρροπη / μεγαλύτερη παρουσία των Γυναικών στα ΔΣ
3. Μεγαλύτερη αποδοχή φαίνεται ότι θα έχει το γενικότερο «Concept» της ισόρροπης / μεγαλύτερης παρουσίας των Γυναικών στα ΔΣ αν συνδεθεί με «Οικειοθελή Μέτρα και «Αυτό-ρύθμιση» (72,6%)
4. Αντίπαλοι α) Ο Χρόνος και β) Η Σύνδεση με την Κερδοφορία

Ακολούθησε η παρουσίαση της κ. Κωνσταντίνας Τρίμπου, VP Ανθρώπινου Δυναμικού της Unilever για την Ιταλία, την Πορτογαλία και την Ελλάδα, η οποία αναφέρθηκε στην ολοκληρωμένη στρατηγική της εταιρίας για το θέμα, που θα μπορούσε να αποτελέσει παράδειγμα προς μίμηση.

Η εκδήλωση συνεχίστηκε με συζήτηση στην οποία εξετάσθηκε μεταξύ άλλων και η ετοιμότητα της ελληνικής επιχειρηματικής κοινότητας, με το συντονισμό των δημοσιογράφων κ. Γιώργου Κουβαρά και Μάριον Μιχελιδάκη, στην οποία συμμετείχαν οι κ. Κάτια Νικηταΐδου, γενική διευθύντρια της Hewlett Packard Hellas, Ιωάννα Παπαδοπούλου, πρόεδρος & διευθύνουσα σύμβουλος της Ε. Ι. Παπαδόπουλος, Κωνσταντίνος Φρουζής, γενικός διευθυντής & αντιπρόεδρος της Novartis Hellas και Ιωάννης Αψούρης, γενικός διευθυντής Νομικών Υπηρεσιών του Ομίλου Ελληνικά Πετρέλαια.

Χορηγός της εκδήλωσης ήταν η Unilever και υποστηρικτής ο Όμιλος Ελληνικά Χρηματιστήρια.

Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλούμε απευθυνθείτε στην ΕΕΔΕ, κ. Φρόσω Καρλιαύτη, τηλ. 210 2112000 (εσωτ. 714) iagme@eede.gr και κ. Μαρία Καψιμαλάκου, τηλ. 210 2112000 (εσωτ. 708), leadership@eede.gr

Σχετικά με τον ΤΗΓΕ
Ο Τομέας Ηγεσίας της ΕΕΔΕ ιδρύθηκε το 2009. Στο πλαίσιο των γενικότερων σκοπών της ΕΕΔΕ αποβλέπει στο να αποτελεί το δομικό λίθο που συμμετέχει ουσιαστικά και συμβάλλει αποφασιστικά σε όλες τις διεργασίες για την ανάπτυξη της χώρας, μέσα από την ενεργό αλληλεπίδραση με τους κεντρικούς πυλώνες που σχετίζονται με αυτή.

Σχετικά με τον ΤΟΓΜΕ
Ο Τομέας Ανάπτυξης Γυναικών Μάνατζερ & Επιχειρηματιών (ΤΟΓΜΕ) της ΕΕΔΕ ιδρύθηκε το 1995 και αποσκοπεί στη διεύρυνση της γυναικείας παρουσίας στο χώρο του Μάνατζμεντ και των επιχειρήσεων. Αποστολή του είναι να συμβάλλει στην προώθηση, ανάδειξη και καθιέρωση στην Ελλάδα, όσο το δυνατόν περισσότερων γυναικών, που είναι επιχειρηματίες και υψηλόβαθμα στελέχη στον ιδιωτικό & δημόσιο τομέα.

Σχετικά με το ΕΣΕΔ
Το Ελληνικό Συμβούλιο Εταιρικής Διακυβέρνησης (ΕΣΕΔ) έχει ιδρυθεί από τα  Ελληνικά Χρηματιστήρια ΑΕ (ΕΧΑΕ) και τον ΣΕΒ σύνδεσμος επιχειρήσεων και βιομηχανιών, για να λειτουργεί ως εξειδικευμένος φορέας για τη  διάδοση των αρχών της εταιρικής διακυβέρνησης. Το ΕΣΕΔ ως κύριος του Ελληνικού Κώδικα Εταιρικής Διακυβέρνησης μεριμνά για την επικαιροποίησή του και την παρακολούθηση και αξιολόγηση της εφαρμογής του,  καθώς και την υποστήριξη και εκπαίδευση των ελληνικών επιχειρήσεων.

 

  Έρευνα για τις Γυναίκες στην κορυφή της Διοικητικής Πυραμίδας

Ο Τομέας Ηγεσίας (ΤΗΓΕ), ο Τομέας Ανάπτυξης Γυναικών Μάνατζερ & Επιχειρηματιών (ΤΟΓΜΕ) της ΕΕΔΕ και το Ελληνικό Συμβούλιο Εταιρικής Διακυβέρνησης (ΕΣΕΔ) σε συνεργασία με την MRB Hellas διεξήγαγαν έρευνα για να καταγράψουν τις απόψεις των επιχειρήσεων για την θέση των γυναικών στην κορυφή της διοικητικής πυραμίδας. Η έρευνα διεξήχθη on-line έρευνα με χρήση αυτo- συμπληρούμενου ερωτηματολογίου, σε δείγμα 411 ανώτατων (CEO, μέλη ΔΣ)και ανώτερων στελεχών.
Η  έρευνα συγκεντρώνει σημαντικά ευρήματα για τις απόψεις  του επιχειρηματικού κόσμου για το θέμα της ισόρροπης ή μεγαλύτερης συμμετοχής των γυναικών στελεχών στα ΔΣ των εταιρειών. Πιο συγκεκριμένα:

ΣΥΝΟΠΤΙΚΑ
ΘΕΤΙΚΕΣ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ

1. Συντριπτικά ποσοστά αποδοχής της Ισόρροπης / Μεγαλύτερης παρουσίας των Γυναικών στα ΔΣ ως ΓΕΝΙΚΗ ΙΔΕΑ >= 90%
2.  Ιδιαίτερα Υψηλό (78,2%) το ποσοστό οφέλους για τις Επιχειρήσεις από την Ισόρροπη / Μεγαλύτερη παρουσία των Γυναικών στα ΔΣ ως ΓΕΝΙΚΗ ΙΔΕΑ
3. Τα κυριότερα οφέλη φαίνεται να είναι :
• «Ομαδικό Πνεύμα στη Διοίκηση»
• «Εκπροσώπηση Διαφορετικών Απόψεων στην … Οπτική Γωνία»
4. Σχετικά Υψηλή Αποδοχή (68,4%) του Σχεδίου Ευρωπαϊκής Οδηγίας
5. Υψηλή Ετοιμότητα (77,9%) των Γυναικών να συμμετέχουν Ισόρροπα / με Μεγαλύτερη παρουσία στα ΔΣ
Όμως …
ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΙ

1. Χαμηλή Γνώση του Σχεδίου Ευρωπαϊκής Οδηγίας για την Ισόρροπη / Μεγαλύτερη παρουσία των Γυναικών à 15%
2. Αναλογικά Υψηλό το ποσοστό Μη Αποδοχής του Σχεδίου Ευρωπαϊκής Οδηγίας για την Ισόρροπη / Μεγαλύτερη παρουσία των Γυναικών (1 στους 4)
3. Ιδιαίτερα χαμηλή (18,2%) αποδοχή των «Δεσμευτικών - Νομικών Μέτρων»
4. Χαμηλή Ετοιμότητα (60,9%) των Επιχειρήσεων να Εφαρμόσουν Ισόρροπη /  Μεγαλύτερη συμμετοχή Γυναικών στα ΔΣ
5. Σχετικά υψηλό (33,9%) ποσοστό άρνησης συγκεκριμένης ΠΟΣΟΣΤΩΣΗΣ όσον αφορά στην Ισόρροπη / Μεγαλύτερη παρουσίας των Γυναικών
 

ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ

1. Απαιτείται μεγαλύτερη προσπάθεια στο να πιστεύουν για την ορθότητα και την χρησιμότητα του μέτρου από … :
• Τους Άνδρες
• Τους CEO / Μέλη ΔΣ / Διευθυντές
• Τις Επιχειρήσεις με 50 – 250 Άτομα
• Τις Επιχειρήσεις χωρίς σχέση με  Χρηματιστήρια του Εξωτερικού
2. Απαιτείται μεγαλύτερη δουλειά όσον αφορά στην Ετοιμότητα των Επιχειρήσεων  να πετύχουν την ισόρροπη / μεγαλύτερη παρουσία των Γυναικών στα ΔΣ
3. Μεγαλύτερη αποδοχή φαίνεται ότι θα έχει το γενικότερο «Concept» της
ισόρροπης / μεγαλύτερης παρουσίας των Γυναικών στα ΔΣ αν συνδεθεί με «Οικειοθελή Μέτρα και «Αυτό-ρύθμιση» (72,6%)
4. Αντίπαλοι α) Ο Χρόνος και β) Η Σύνδεση με την Κερδοφορία

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ
1. Πως είναι το περιβάλλον σήμερα στον επιχειρηματικό κόσμο…

Το 95,9 % των ερωτηθέντων συμφωνούν ότι οι γυναίκες έχουν όλα τα απαραίτητα προσόντα να αναλάβουν για μέλη σε ΔΣ
Το 91,8% των ερωτηθέντων αντιλαμβάνονται ότι ήρθε ο καιρός να αναλάβουν οι γυναίκες θέσεις ΔΣ
Το 88,1% των ερωτηθέντων εκτιμούν ότι οι γυναίκες πρέπει να  εκπροσωπούνται ισόρροπα σε ΔΣ
Το 86,8% των ερωτηθέντων αναγνωρίζουν την συμβολή/ πετυχημένη απόδοση των γυναικών όταν συμμετέχουν σε θέσεις ΔΣ/ θέσεις ευθύνης
Όμως
Το 68,2% των ερωτηθέντων συμφωνούν ότι η επιχειρηματική κοινότητα κυριαρχείται από άνδρες δεν έχουν αρκετή εμπιστοσύνη σε γυναίκες για μέλη ΔΣ
Το 55,4% των ερωτηθέντων πιστεύουν ότι οι γυναίκες έχουν μικρότερη ελευθερία, λόγω οικογενειακών ευθυνών να αναλάβουν θέσεις ευθύνης ως μέλη ΔΣ
Το 37,6% των ερωτηθέντων εκτιμούν ότι οι γυναίκες ενδιαφέρονται λιγότερο από τους άνδρες για θέσεις ευθύνης ως μέλη ΔΣ

2.  Οι απόψεις για ισόρροπη/ μεγαλύτερη συμμετοχή γυναικών στα ΔΣ των εταιρειών

Ενημέρωση για το σχέδιο οδηγίας της ΕΕ
Σχετικά με το σχέδιο της ευρωπαϊκής οδηγίας που προβλέπει -μέσω ποσόστωσης- την ισόρροπη συμμετοχή των 2 φύλων για τα μη εκτελεστικά μέλη ΔΣ ή και τα ανεξάρτητα μη εκτελεστικά μέλη ΔΣ των εισηγμένων εταιρειών, το 15% των ερωτηθέντων δηλώνουν πολύ ενημερωμένοι – έχουν ακούσει και γνωρίζουν καλά το συγκεκριμένο σχέδιο οδηγίας-  και το 49% έχουν ακούσει κάτι αλλά δεν γνωρίζουν ακριβώς τι αφορά.
Βαθμός συμφωνίας για σχέδιο οδηγίας ΕΕ
Η συμφωνία με το περιεχόμενο της οδηγίας που προβλέπει μέσω ποσόστωσης  την ισόρροπη συμμετοχή των 2 φύλων για τα μη εκτελεστικά ΔΣ ή και τα μη εκτελεστικά ανεξάρτητα μέλη ΔΣ των εισηγμένων εταιρειών καταγράφεται σε σχετικά υψηλά ποσοστά (68,4%) με την διαφωνία να καταγράφεται στο 24% (εντονότερη διαφωνία προέρχεται από τους άνδρες (36,6%) και τους CEO/ μέλη ΔΣ (33,7%))

Ρεαλιστικότητα στόχου ποσόσστωσης για ισόρροπη/ μεγαλύτερη συμμετοχή
Ως ρεαλιστικός στόχος ποσόστωσης για την ισόρροπη ή μεγαλύτερη συμμετοχή γυναικών αναγνωρίζονται οι αναλογίες/ ποσοστώσεις  30% ΓΥΝΑΙΚΕΣ 70% ΑΝΔΡΕΣ (19,2%) - 40% ΓΥΝΑΙΚΕΣ 60%  ΑΝΔΡΕΣ (22,1%) - ΓΥΝΑΙΚΕΣ 50% ΑΝΔΡΕΣ 50% (16,8%). Ωστόσο. 1 στους 3 ερωτώμενους του επιχειρηματικού κόσμου (33,9%) δηλώνει ότι δεν είναι υπέρ της θέσπισης καμίας ποσόστωσης στο θέμα της ισόρροπης ή μεγαλύτερης συμμετοχής γυναικών στα ΔΣ.

Βαθμός ωφέλειας από μελλοντική εφαρμογή σχεδίου οδηγίας
Με την  ενδεχόμενη μελλοντική εφαρμογή της οδηγίας που αφορά στην ποσόστωση των φύλων για μη εκτελεστικά μέλη ΔΣ ή και ανεξάρτητα μη εκτελεστικά μέλη ΔΣ των εισηγμένων εταιρειών, το 64,7% των ερωτηθέντων αναγνωρίζει ότι οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις θα ωφεληθούν (vs 28%)

Ετοιμότητα επιχειρήσεων για μεγαλύτερη συμμετοχή γυναικών & γυναικών στελεχών για ανάληψη θέσεων ΔΣ
Σε σχέση με την ετοιμότητα των επιχειρήσεων να εφαρμόσουν ισόρροπη ή μεγαλύτερη συμμετοχή γυναικών στα ΔΣ, περίπου 2 στους 3 ερωτώμενους (60,9%) χαρακτηρίζουν τις επιχειρήσεις ως λίγο και καθόλου έτοιμες. Από την άλλη πλευρά με υψηλά ποσοστά (77,9%) καταγράφεται η ετοιμότητα των ελληνίδων στελεχών σε επίπεδο προσόντων και ικανοτήτων να αναλάβουν θέσεις ευθύνης στο πλαίσιο της εφαρμογής μιας  ισόρροπης ή μεγαλύτερης συμμετοχής τους στα ΔΣ των εταιρειών (vs 18% που δεν αναγνωρίζουν την ετοιμότητα τους)

Προτεραιότητα σε όλους τους κλάδους και επιχειρήσεις
Με ποσοστό από 51% έως 55% αναγνωρίζεται η ανάγκη να δοθεί προτεραιότητα για να επιτευχθεί ισόρροπη ή μεγαλύτερη συμμετοχή  γυναικών στα ΔΣ ισότιμα σε όλες τις επιχειρήσεις (μικρές- μεσαίες – μεγάλες) αλλά και σε όλους τους κλάδους/ τομείς δραστηριότητας.

Καλύτερος τρόπος επίτευξης ισόρροπης/ μεγαλύτερης συμμετοχής γυναικών
Τέλος η επιχειρηματική κοινότητα δηλώνει ότι ο καλύτερος τρόπος για να επιτευχθεί ισόρροπη ή μεγαλύτερη συμμετοχή  γυναικών στα ΔΣ των εταιρειών, ανεξαρτήτως μεγέθους και κλάδου είναι τα οικιοθελή μέτρα  - είτε πρόκειται για οικειοθελή μέτρα από την κάθε επιχείρηση που θα θέτει τους δικούς της στόχους (42,4%) είτε με αυτό-ρύθμιση με κώδικες εταιρικής διακυβέρνησης  (30,2%)- ενώ μετά βίας 1 στους 5 ερωτηθέντες αποδέχεται την πρόταση για δεσμευτικά νομικά μέτρα (18,2%).  

Στο πλαίσιο αυτό η επιχειρηματική κοινότητα διατυπώνει την ισχυρή συμφωνία της (84,9%) στην άποψη να υπάρξει μια συντονισμένη προσπάθεια για ισόρροπη ή μεγαλύτερη συμμετοχή γυναικών με απαραίτητες δεξιότητες και προσόντα  στα ΔΣ των εταιρειών, ανεξαρτήτως μεγέθους και κλάδου.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 



 

 

 

 

 

 

 Επιστροφή  Κορυφή σελίδας

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η με οποιονδήποτε τρόπο αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου της εφημερίδας, χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη. Κάθε δημόσια αναφορά στο περιεχόμενο της συνεπάγεται και αναφορά του ονόματός της, όπως η δημοσιογραφική δεοντολογία επιτάσσει.

 

 

[Αρχική σελίδα]  [Αγορά Εργασίας]  [Επιχειρηματικότητα]  [Προσλήψεις στο Δημόσιο]  [Εκπαίδευση]  [Σεμινάρια]  [Νομοθεσία]  [Βιβλία]
Διεύθυνση: Λ. Ριανκούρ 73, 11524 Αθήνα, email: info@proslipsis.gr , Τηλ: 6949244434
©  2004-2021  proslipsis.gr, All rights reserved