ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΗΣ PROSLIPSIS.GR
Μάθετε πρώτοι τα νέα ...

  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
 

 
Βάλτε Αγγελία      Δείτε Αγγελίες      Newsletters       
  Επικοινωνία     
 
 
 
 
 
 
 
  
  Επικαιρότητα Επιστροφή    
Παραπλανούν επιχειρήσεις οι ευρωπαϊκοί επιχειρηματικοί οδηγοί (19/6/06)


Αθήνα 19.6.2006, 14:42
Η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Καταναλωτή επανέρχονται στο θέμα των καταχωρήσεων σε διαφημιστικούς καταλόγους ευρωπαϊκών χωρών, καθώς συνεχίζουν να δέχονται καταγγελίες για παραπλάνηση των επιχειρήσεων που εγγράφονται σε αυτούς.

Σύμφωνα με τις καταγγελίες, ευρωπαϊκές εκδοτικές εταιρείες προσεγγίζουν Έλληνες επαγγελματίες με σκοπό την «δωρεάν» εγγραφή τους σε καταλόγους, προκειμένου να προβάλλουν την δραστηριότητα ή την επιχείρηση τους σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Όπως όμως έχει διαπιστωθεί από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Καταναλωτή, πολλές εκδοτικές εταιρίες εφαρμόζουν παραπλανητικές πρακτικές για την επίτευξη του στόχου τους. Συγκεκριμένα, ενώ προβάλλουν προσφορές για δήθεν δωρεάν καταχωρήσεις, όταν οι ανυποψίαστοι επαγγελματίες υπογράψουν την αίτηση για καταχώρηση σε κατάλογο, λαμβάνουν τιμολόγια που τους ζητούν να πληρώσουν υψηλή ετήσια συνδρομή. Επιπλέον οι εταιρίες δεν δίνουν την δυνατότητα υπαναχώρησης από την αίτηση εγγραφής στους καταλόγους, ασκώντας πολλές φορές πιέσεις για την εξόφληση της συνδρομής με την απειλή της προσφυγής στα δικαστήρια.

Οι διαφημιστικοί κατάλογοι για τους οποίους έχουν γίνει καταγγελίες είναι οι:

1. European City Guide – Ισπανία
2. World Wide Web Register - Ισπανία
3. Nova Channel – Ελβετία
4. Trans World Business and Buyers - Intercable A.G. – Ελβετία
5. Eucodata – Ελβετία
6. Construct Data – Αυστρία
7. World Hotel Guide – Γερμανία
8. TVV Tele Verzeichnis Verlag Gmbh - Γερμανία

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Καταναλωτή σε συνεργασία με την Γενική Γραμματεία Καταναλωτή του Υπουργείου Ανάπτυξης ενημερώνει τους Έλληνες επαγγελματίες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί πριν υπογράψουν οποιαδήποτε αίτηση καταχώρησης της επαγγελματικής δραστηριότητάς τους σε διαφημιστικούς καταλόγους που εκδίδονται σε χώρες Κράτη – Μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ειδικότερα για τους παραπάνω καταλόγους, οι επαγγελματίες δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να υπογράφουν οποιοδήποτε έγγραφο τους παρέχουν οι συγκεκριμένες εταιρίες.

Λόγω του αριθμού των καταγγελιών που έχει δεχθεί το Ευρωπαϊκό Κέντρο Καταναλωτή της Ελλάδας από την αρχή της λειτουργίας του την 1η Ιανουαρίου 2005 για το συγκεκριμένο θέμα, προσπαθεί να βοηθήσει τους Έλληνες πολίτες, σε συνεργασία με τα αντίστοιχα Κέντρα των χωρών που εδρεύουν οι εν λόγω εταιρείες.

Ειδικότερα, για το διαφημιστικό κατάλογο European City Guide, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Καταναλωτή της Ελλάδας ενημέρωσε αρμόδιους φορείς στην Ισπανία για τις καταγγελίες που έχει δεχθεί. Όπως έχει διαπιστωθεί, αν και οι Ισπανικές αρχές είχαν στο παρελθόν επιβάλλει πρόστιμο στην εταιρία όταν είχε την έδρα της στην Βαρκελώνη, η επιχείρηση επαναλειτούργησε στην Βαλένθια, προκαλώντας προβλήματα σε πολλούς Ευρωπαίους πολίτες. Μέχρι σήμερα οι Ισπανικές αρχές δεν έχουν στραφεί εναντίον της νέας εταιρίας, ενώ ο Διαμεσολαβητής που έχει ορίσει η European City Guide για να υποβάλλουν οι ενδιαφερόμενοι τις καταγγελίες τους φαίνεται πως δεν έχει βοηθήσει στην επίλυση των προβλημάτων που υπάρχουν.

Σχετικά με τους διαφημιστικούς καταλόγους Nova Channel, Trans World Business and Buyers Intercable A.G., Eucodata που εδρεύουν στην Ελβετία, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Καταναλωτή ήρθε σε επαφή με καταναλωτικές οργανώσεις της χώρας και την Γενική Γραμματεία Οικονομικών Θεμάτων. Σύμφωνα με όσα ισχύουν στον Ελβετικό Κώδικα, στην περίπτωση που κάποιος επαγγελματίας θεωρήσει ότι έχει παραπλανηθεί κατά την υπογραφή σύμβασης, έχει δικαίωμα να στείλει επιστολή στην εταιρία εντός ενός έτους, στην οποία να εξηγεί τους λόγους για τους οποίους επιθυμεί να υπαναχωρήσει από τη σύμβαση. Με την παρέμβαση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Καταναλωτή, πολλές καταγγελίες εναντίον της εταιρίας Nova Channel έχουν επιλυθεί επιτυχώς και η εταιρία δεν έχει προβάλλει νέες αξιώσεις προς του Έλληνες ενδιαφερόμενους.

Αναφορικά με τον διαφημιστικό κατάλογο Construct Data, επειδή οι Αυστριακές Αρχές δεν έχουν αντιμετωπίσει το θέμα αποτελεσματικά, η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή προχωρά σε ενημέρωση των Γενικών Διευθύνσεων Εσωτερικής Αγοράς και Υγείας και Προστασίας Καταναλωτή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Για τον διαφημιστικό κατάλογο World Hotel Guide που εδρεύει στην Γερμανία, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Καταναλωτή της Ελλάδας συμβουλεύει τους επαγγελματίες να μην εξοφλούν τα τιμολόγια της εταιρίας, λόγω του ότι η εταιρία ανήκει στη λίστα των διαφημιστικών οδηγών που είναι γνωστές για τις παραπλανητικές πρακτικές τους.

Τέλος όσον αφορά τον διαφημιστικό κατάλογο TVV Tele Verzeichnis Verlag με έδρα τη Γερμανία, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Καταναλωτή συμβουλεύει του επαγγελματίες να μην υπογράφουν σύμβαση με την παραπάνω εταιρία διότι ο κατάλογος δεν θεωρείται πλήρης οδηγός σύμφωνα με απόφαση του περιφερειακού δικαστηρίου του Αμβούργου.

Γενικά το Ευρωπαϊκό Κέντρο Καταναλωτή της Ελλάδας συμβουλεύει τους επαγγελματίες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και επιφυλακτικοί πριν υπογράψουν αίτηση για καταχώρηση σε διαφημιστικό κατάλογο και να:

· Διαβάζουν πολύ προσεκτικά τους όρους της προσφοράς που εμπεριέχονται στα «ψιλά γράμματα», όπου αναφέρονται τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις μετά την υπογραφή της αίτησης.
· Ελέγχουν διεξοδικά για το εάν πρόκειται για πληρωμένη ή δωρεάν καταχώρηση.
· Διευκρινίζουν το χρονικό διάστημα μέσα στο οποίο δικαιούνται να υπαναχωρήσουν από τη σύμβαση.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το συγκεκριμένο θέμα ή και για οποιαδήποτε διασυνοριακή καταναλωτική συναλλαγή μέσα στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι πολίτες μπορούν να επικοινωνήσουν με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Καταναλωτή: Υπουργείο Ανάπτυξης – Ευρωπαϊκό Κέντρο Καταναλωτή, Πλατεία Κάνιγγος, 101 81 Αθήνα, γραφείο 114Α. Ώρες λειτουργίας: 8.00 έως 20.00 καθημερινά εκτός Σαββάτου και Κυριακής. Τηλέφωνα Επικοινωνίας για πληροφορίες και καταγγελίες: 210-3847253 – 210-3893104, φαξ: 210-3847106, Email: eurocons1_eccgr@efpolis.gr – eurocons2_eccgr@efpolis.gr, www.eccefpolis.gr.

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 Επιστροφή  Κορυφή σελίδας

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η με οποιονδήποτε τρόπο αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου της εφημερίδας, χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη. Κάθε δημόσια αναφορά στο περιεχόμενο της συνεπάγεται και αναφορά του ονόματός της, όπως η δημοσιογραφική δεοντολογία επιτάσσει.

 

 

[Αρχική σελίδα]  [Αγορά Εργασίας]  [Επιχειρηματικότητα]  [Προσλήψεις στο Δημόσιο]  [Εκπαίδευση]  [Σεμινάρια]  [Νομοθεσία]  [Βιβλία]
Διεύθυνση: Λ. Ριανκούρ 73, 11524 Αθήνα, email: info@proslipsis.gr , Τηλ: 6949244434
©  2004-2021  proslipsis.gr, All rights reserved