ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΗΣ PROSLIPSIS.GR
Μάθετε πρώτοι τα νέα ...

  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
 

 
Βάλτε Αγγελία      Δείτε Αγγελίες      Newsletters       
  Επικοινωνία     
 
 
 
 
 
 
 
  
  Επικαιρότητα Επιστροφή    
Παρέμβαση του ΣτΕ για τα "χαράτσια" του ΟΑΕΕ
 

Αθήνα 8.11.2013, 14:23
 
Θέση για τα παράλογα "χαράτσια" και τους αποκλεισμούς που με λογική "αποφασίζομεν και διατάσσομεν" επιβάλλει ο ΟΑΕΕ στις επιχειρήσεις και δη στις μικρομεσαίες σε περίοδο ακραίας οικονομικής κρίσης, παίρνει ο Συνήγορος του Πολίτη, ο οποίος μάλιστα αποφαίνεται προκαταβολικά ότι το ύψος των εισφορών ΟΑΕΕ, καθώς και τα πρόστιµα και οι προσαυξήσεις που επιβάλλονται σε καθυστερούµενες οφειλές, είναι συχνά υπερβολικά.

Αναλυτικά, ο ΣτΕ έχει παραλάβει τις τελευταίες ηµέρες πλήθος αναφορών από πολίτες ασφαλισµένους στον ΟΑΕΕ που διαµαρτύρονται για «υπέρµετρες» χρεώσεις τόσο τακτικών εισφορών όσο και τελών καθυστέρησης από τον ΟΑΕΕ, τις οποίες θεωρούν µη ρεαλιστικές και δυσβάστακτες, ιδίως εν µέσω της οξείας οικονοµικής κρίσης. Επί πλέον, διαµαρτύρονται για τη στέρηση, εκ του ανωτέρω λόγου, πρόσβασης σε παροχές ασθενείας όσο και για τον αναδροµικό καταλογισµό εισφορών ασθενείας, ενώ δεν υφίσταται αντίστοιχη νοµοθετική πρόβλεψη για αναδροµική κάλυψη δαπανών υγείας για το χρονικό διάστηµα που αφορά ο συγκεκριµένος αναδροµικός καταλογισµός. Σωρεύουν επίσης αίτηµα διαγραφής οφειλών προς το ταµείο για παρελθούσες ασφαλιστικές περιόδους µε αντίστοιχη διαγραφή συντάξιµων περιόδων. 
 
Ο Συνήγορος λαµβάνει υπόψη το γεγονός ότι οι περισσότερες µικρές και µεσαίες επιχειρήσεις έχουν πληγεί από την οικονοµική κρίση των τελευταίων ετών, ότι το ύψος των εισφορών ΟΑΕΕ, καθώς και τα πρόστιµα και οι προσαυξήσεις που επιβάλλονται σε καθυστερούµενες οφειλές είναι συχνά υπερβολικά. Θεωρεί ότι το ισχύον νοµικό πλαίσιο είναι σε µεγάλο βαθµό µη λειτουργικό γι’αυτό προτίθεται να συνεργαστεί µε όλους τους εµπλεκόµενους φορείς, και ταυτόχρονα να υποβάλει προτάσεις που µπορεί να οδηγήσουν σε αναγκαίες νοµοθετικές αλλαγές και τροποποιήσεις διοικητικών πρακτικών. 
 
Η συγκεκριµένη διαµεσολαβητική προσπάθεια του Συνηγόρου του Πολίτη προς τους αρµόδιους φορείς θα αφορά µεταξύ άλλων τόσο το θέµα της παροχής ιατροφαρµακευτικής κάλυψης για όλους τους πολίτες, όσο και τη δυνατότητα παροχής περισσότερων διευκολύνσεων και ευνοϊκότερων ρυθµίσεων για την εξόφληση καθυστερούµενων οφειλών. 
 
Για τα διάφορα στάδια, καθώς και για τα αποτελέσµατα της συγκεκριµένης διαµεσολαβητικής προσπάθειας της Αρχής, θα µπορείτε να ενηµερώνεστε από την ιστοσελίδα της Αρχής (www.synigoros.gr). 
 
Σηµειωτέον ότι η αναφορά πολιτών για το συγκεκριµένο θέµα στο Συνήγορο του Πολίτη δεν αναστέλλει τις τυχόν εκ του νόµου προβλεπόµενες προθεσµίες για την υποβολή ενστάσεων στα αρµόδια διοικητικά όργανα ή την άσκηση ενδίκων µέσων και βοηθηµάτων ενώπιον των δικαστηρίων. 

* Στο συνημμένο αρχείο θα βρείτε επιστολή του Συνηγόρου σε πολίτη σχετικά με το θέμα.


 1 αρχεία διαθέσιμα για download 
Η Επιστολή (αρχείο 113 kb)

 

 

  

 

 

 

 

 

 Επιστροφή  Κορυφή σελίδας

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η με οποιονδήποτε τρόπο αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου της εφημερίδας, χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη. Κάθε δημόσια αναφορά στο περιεχόμενο της συνεπάγεται και αναφορά του ονόματός της, όπως η δημοσιογραφική δεοντολογία επιτάσσει.

 

 

[Αρχική σελίδα]  [Αγορά Εργασίας]  [Επιχειρηματικότητα]  [Προσλήψεις στο Δημόσιο]  [Εκπαίδευση]  [Σεμινάρια]  [Νομοθεσία]  [Βιβλία]
Διεύθυνση: Λ. Ριανκούρ 73, 11524 Αθήνα, email: info@proslipsis.gr , Τηλ: 6949244434
©  2004-2021  proslipsis.gr, All rights reserved