ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΗΣ PROSLIPSIS.GR
Μάθετε πρώτοι τα νέα ...

  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
 

 
Βάλτε Αγγελία      Δείτε Αγγελίες      Newsletters       
  Επικοινωνία     
 
 
 
 
 
 
 
 



 
  Επικαιρότητα Επιστροφή    
Σε τροχιά υλοποίησης η νέα ΚΑΠ

Αθήνα 9.4.2014, 10:12

Έπειτα από διεργασίες τριών ετών, σε τροχιά υλοποίησης εισέρχεται η μεταρρύθμιση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) καθώς σήμερα υπήρξαν θετικές εξελίξεις στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ανακοινώνει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. 

Συγκεκριμένα, στη συνεδρίαση της ΕΕ μέλη της Επιτροπής Γεωργίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αποφάσισαν να μην αντιταχθούν στις δέκα εξουσιοδοτικές πράξεις της νέας ΚΑΠ, μετά και τη δήλωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να τροποποιήσει την εξουσιοδοτική πράξη για τις άμεσες ενισχύσεις και να εξετάσει, αν χρειασθεί, την αναθεώρηση των άλλων.

Με την ψηφοφορία αυτή, σε συνδυασμό με τη θετική τοποθέτηση  από την πλειοψηφία των αντιπροσωπειών των Κρατών Μελών στην Ειδική Επιτροπή Γεωργίας του Συμβουλίου ανοίγει ο δρόμος για την ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης της ΚΑΠ. Αυτό που απομένει πλέον, είναι η επιβεβαίωση της θέσης του Συμβουλίου στο Συμβούλιο Γεωργίας των υπουργών στις 14 Απριλίου και της ψηφοφορίας στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Έτσι, τα κράτη μέλη θα έχουν σύντομα στη διάθεσή τους όλο το θεσμικό πλαίσιο της νέας ΚΑΠ (βασικοί κανονισμοί, εξουσιοδοτικές πράξεις, εφαρμοστικοί κανονισμοί), ώστε να ολοκληρώσουν  άμεσα τον τρόπο εφαρμογής της και να τεθεί πλήρως σε εφαρμογή από τον Ιανουάριο του 2015. 

Σύντομα οι αγρότες θα μπορούν να γνωρίζουν τις δυνατότητες που παρέχει η νέα μεταρρυθμισμένη γεωργική πολιτική για να λάβουν τις ανάλογες αποφάσεις. Παράλληλα, οι πολίτες θα μπορούν να γνωρίζουν τα οφέλη από μια αποδοτική εφαρμογή της νέας ΚΑΠ που στοχεύει, τόσο στην αύξηση του εισοδήματος του αγρότη, όσο και της προστασίας των καταναλωτών και του περιβάλλοντος μέσω της στροφής στην ποιότητα και στη βιώσιμη ανάπτυξη με σεβασμό στους φυσικούς πόρους, τη βιοποικιλότητα και το περιβάλλον. Στόχος της μεταρρύθμισης είναι δικαιότερη, πιο πράσινη και πιο επικεντρωμένη γεωργική πολιτική.

Οι 10 εξουσιοδοτικές πράξεις, οι οποίες συμπληρώνουν τους τέσσερις βασικούς κανονισμούς της νέας ΚΑΠ, υιοθετήθηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 10 Μαρτίου 2014 και αφορούν τα εξής:
 1. Τις Άμεσες ενισχύσεις: Η εξουσιοδοτική πράξη παρέχει περισσότερους κανόνες σε σχέση με τους ενεργούς αγρότες, τη βασική πληρωμή, κυρίως σε σχέση με το πρασίνισμα και τις περιοχές οικολογικής εστίασης, τους νέους αγρότες και την εθελοντική συνδεδεμένη στήριξη.
2. Την κοινή οργάνωση των αγορών: Υιοθετήθηκαν 5 εξουσιοδοτικές πράξεις σε σχέση με: 
- Το κρασί και τα εθνικά προγράμματα υποστήριξης (υπογραμμίζει μεταξύ άλλων την υπεύθυνη κατανάλωση του κρασιού και του συστήματος κάλυψης των ενδείξεων γεωγραφικής προέλευσης),
- Τα σχήματα για τα φρούτα και λαχανικά στα σχολεία
- Τα φρούτα και λαχανικά και τους αντίστοιχους τομείς μεταποίησης
- Το ελαιόλαδο
- Υποστήριξη για ιδιωτική αποθήκευση
3. Αγροτική Ανάπτυξη. Η εξουσιοδοτική πράξη θέτει λεπτομερείς κανόνες για να εξασφαλισθεί συνεκτική προσέγγιση των μέτρων που θα χρηματοδοτηθούν από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης σε όλα τα Κράτη Μέλη, κυρίως σε σχέση με τους νέους αγρότες και την αποφυγή διπλής χρηματοδότησης από τα «αγρο-περιβαλλοντικά μέτρα», τα μέτρα για τη βιολογική γεωργία και τα μέτρα πληρωμών στο πλαίσιο του Natura 2000 και της οδηγίας πλαίσιο για τα νερά.
4. Οι εξουσιοδοτικές πράξεις στο πλαίσιο του οριζόντιου κανονισμού αφορούν κανόνες για τους οργανισμούς πληρωμών, για το ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης και ελέγχου, την αγροτική ανάπτυξη, την πολλαπλή συμμόρφωση και τις δαπάνες δημόσιας παρέμβασης. 

Στη βάση των θετικών εξελίξεων τόσο στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όσο και στο Συμβούλιο, η Ελληνική Προεδρία θα θέσει το θέμα για οριστική άποψη του Συμβουλίου στην ημερήσια διάταξη του επερχόμενου Συμβουλίου υπουργών Γεωργίας στις 14 Απριλίου. 

«Με τις εξελίξεις αυτές ολοκληρώνονται οι τριετείς διαπραγματεύσεις για την νέα ΚΑΠ, αποσαφηνίζονται οι κανόνες, οι στόχοι και τα οφέλη σε όλους τους εμπλεκόμενους και δημιουργείται ένα σταθερό περιβάλλον για τους αγρότες. Παράλληλα τίθενται τα θεμέλια για μια βιώσιμη και διεθνώς ανταγωνιστική γεωργία, τόσο στα Κράτη Μέλη, όσο  και στην Ε.Ε, με ιδιαίτερη έμφαση στους νέους γεωργούς και στην καινοτομία», καταλήγει η απόφαση του υπουργείου.
 

 



 

 

 

 

 

 

 Επιστροφή  Κορυφή σελίδας

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η με οποιονδήποτε τρόπο αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου της εφημερίδας, χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη. Κάθε δημόσια αναφορά στο περιεχόμενο της συνεπάγεται και αναφορά του ονόματός της, όπως η δημοσιογραφική δεοντολογία επιτάσσει.

 

 

[Αρχική σελίδα]  [Αγορά Εργασίας]  [Επιχειρηματικότητα]  [Προσλήψεις στο Δημόσιο]  [Εκπαίδευση]  [Σεμινάρια]  [Νομοθεσία]  [Βιβλία]
Διεύθυνση: Λ. Ριανκούρ 73, 11524 Αθήνα, email: info@proslipsis.gr , Τηλ: 6949244434
©  2004-2021  proslipsis.gr, All rights reserved