ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΗΣ PROSLIPSIS.GR
Μάθετε πρώτοι τα νέα ...

  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
 

 
Βάλτε Αγγελία      Δείτε Αγγελίες      Newsletters       
  Επικοινωνία     
 
 
 
 
 
 
 
  
  Επικαιρότητα Επιστροφή    
Αλλαγή του άρθρου 106 του Συντάγματος ζητεί ο ΣΕΒ

Αθήνα 9.5.2014, 2:48

Το άρθρο 106 του Συντάγματος δεν συνάδει με το πνεύμα της εποχής και το πνεύμα και γράμμα του Συντάγματος της Ευρώπης, αποφαίνεται ο ΣΕΒ και ζητεί να αλλάξει.

Το θέμα έρχεται στην επιφάνεια με αφορμή την πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά να ξεκινήσει την συζήτηση για την αναθεώρηση του Συντάγματος. Ο ΣΕΒ απέστειλε στον Πρωθυπουργό επιστολή στην οποία επισημαίνει την ανάγκη ριζικής αλλαγής του άρθρου 106 ώστε αυτό να συνάδει με το Σύνταγμα της Ευρώπης που κύρωσε η Βουλή το 2006.

Το άρθρο 106 ορίζει -μεταξύ άλλων- ότι το κράτος προγραμματίζει και συντονίζει την οικονομική δραστηριότητα στη χώρα, ότι η ιδιωτική οικονομική πρωτοβουλία δεν επιτρέπεται να αναπτύσσεται σε βάρος της ελευθερίας και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας ή προς βλάβη της εθνικής οικονομίας και ότι το κράτος μπορεί να εξαγοράζει ή να αποκτά αναγκαστική συμμετοχή σε επιχειρήσεις εφόσον αυτές έχουν χαρακτήρα μονοπωλίου ή ζωτική σημασία για την αξιοποίηση των πηγών του εθνικού πλούτου, ή έχουν ως κύριο σκοπό την παροχή υπηρεσιών στο κοινωνικό σύνολο.

Στο κείμενο της επιστολής του προέδρου του ΣΕΒ, Δημήτρη Δασκαλόπουλου, προς τον Πρωθυπουργό υπογραμμίζεται ότι το άρθρο 106 δεν συνάδει με το σύγχρονο Σύνταγμα που χρειαζόμαστε και δεν συμβαδίζει με την οικονομική πραγματικότητα, ούτε με την κρατούσα φιλοσοφία και πρακτική της ιδιωτικής οικονομίας, σε μία εποχή μάλιστα όπου αυτή καλείται να χρησιμεύσει ως ο κύριος μοχλός ανάπτυξης της χώρας.

«Εκφράζοντας τον προβληματισμό της επιχειρηματικής κοινότητας, ο ΣΕΒ τονίζει ότι σύγχρονος συνταγματικός πολιτισμός, πέρα από την υποχρέωση παροχής ασφάλειας και δικαιοσύνης προς τους πολίτες, οφείλει να προστατεύει την ανοικτή οικονομία της αγοράς, τη βιώσιμη ανάπτυξη και το καθεστώς του ελεύθερου ανταγωνισμού.  Η θεμελιώδης αυτή αρχή εκφράζεται ρητά άλλωστε στο Σύνταγμα της Ευρώπης (άρθρα Ι – 3 και ΙΙΙ – 177, 178, 179), το οποίο κύρωσε η ελληνική Βουλή με τον ν. 3341/2006.

Σε αντίθεση με τα παραπάνω, υποστηρίζει ο ΣΕΒ, το άρθρο 106 αποτελεί έναν αναχρονισμό.  Οι διατάξεις του σχετικά με τον «προγραμματισμό» της οικονομικής πολιτικής από το Κράτος, και ιδίως με τα περί «εξαγορών των επιχειρήσεων και της αναγκαστικής συμμετοχής του Κράτους σε αυτές», δεν συνάδουν ούτε με το ευρύτερα προοδευτικό πνεύμα του Συντάγματός μας ούτε με τη λειτουργία της ανοιχτής οικονομίας όπως έχει επικρατήσει στον σύγχρονο κόσμο, αλλά και στη χώρα μας εδώ και δεκαετίες.  Είναι χαρακτηριστικό ότι, στο ίδιο άρθρο, η πεμπτουσία της οικονομικής ελευθερίας, η ιδιωτική πρωτοβουλία, μνημονεύεται μόνο περιστασιακά και μάλιστα με την μοναδική αναφορά ότι «δεν επιτρέπεται να αναπτύσσεται σε βάρος της ελευθερίας και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας ή προς βλάβη της εθνικής οικονομίας» θέση αυτονόητη, που ισχύει για κάθε ανθρώπινη δραστηριότητα –της πολιτικής συμπεριλαμβανομένης.  Παρά ταύτα, ο νομοθέτης του 1975 επιλέγει να την… περιορίσει στον τομέα της ιδιωτικής οικονομικής δράσης», αναφέρει η ανακοίνωση.

Ακολούθως γίνεται αναφορά στα ισχύοντα στην Ευρώπη: «Το άρθρο Ι – 3 παρ. 2 και 3 του Συντάγματος της Ευρώπης που ισχύει και στην Ελλάδα, ορίζει ότι: «Η Ένωση παρέχει στους πολίτες της χώρο ελευθερίας, ασφάλειας και δικαιοσύνης, χωρίς εσωτερικά σύνορα και εσωτερική αγορά, όπου ο ανταγωνισμός είναι ελεύθερος και ανόθευτος. Η Ένωση εργάζεται για τη βιώσιμη ανάπτυξη της Ευρώπης, με γνώμονα την ισόρροπη οικονομική ανάπτυξη και τη σταθερότητα των τιμών, την άκρως ανταγωνιστική κοινωνική οικονομία της αγοράς, με στόχο την πλήρη απασχόληση και την κοινωνική πρόοδο και το υψηλό επίπεδο προστασίας και βελτίωσης της ποιότητας του περιβάλλοντος.  Προάγει την επιστημονική και τεχνολογική πρόοδο.

Εξάλλου, το άρθρο ΙΙΙ – 178 του ιδίου Συντάγματος προβλέπει ότι: «Τα κράτη μέλη ασκούν την οικονομική τους πολιτική με σκοπό να συμβάλλουν στην πραγμάτωση των στόχων της Ένωσης, όπως αυτοί ορίζονται στο άρθρο Ι – 3, και στο πλαίσιο των γενικών προσανατολισμών του άρθρου ΙΙΙ – 179 παράγραφος 2.  Τα κράτη-μέλη και η Ένωση δρουν σύμφωνα με την αρχή της ανοιχτής οικονομίας της αγοράς με ελεύθερο ανταγωνισμό, που ευνοεί την αποτελεσματική κατανομή των πόρων, σύμφωνα με τις αρχές του άρθρου ΙΙΙ – 177».

Στη βάση αυτή, ο ΣΕΒ προτείνει το άρθρο 106 να αντικατασταθεί με άλλο, το οποίο να ανταποκρίνεται στο σχετικό πνεύμα και γράμμα του Συντάγματος της Ευρώπης, αναφερόμενο ρητά στην ελευθερία της ιδιωτικής πρωτοβουλίας να δρα με βάση την ανοιχτή και ανταγωνιστική κοινωνική οικονομία και με στόχο την πλήρη απασχόληση, την κοινωνική πρόοδο και τη βιώσιμη ανάπτυξη.

Η επιστολή του κ. Δασκαλόπουλου θα κοινοποιηθεί και στους αρχηγούς των κομμάτων. 


© Proslipsis.gr. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στην Proslipsis.gr. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή από επισκέπτες της Εφημερίδας.
 

  

 

 

 

 

 

 Επιστροφή  Κορυφή σελίδας

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η με οποιονδήποτε τρόπο αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου της εφημερίδας, χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη. Κάθε δημόσια αναφορά στο περιεχόμενο της συνεπάγεται και αναφορά του ονόματός της, όπως η δημοσιογραφική δεοντολογία επιτάσσει.

 

 

[Αρχική σελίδα]  [Αγορά Εργασίας]  [Επιχειρηματικότητα]  [Προσλήψεις στο Δημόσιο]  [Εκπαίδευση]  [Σεμινάρια]  [Νομοθεσία]  [Βιβλία]
Διεύθυνση: Λ. Ριανκούρ 73, 11524 Αθήνα, email: info@proslipsis.gr , Τηλ: 6949244434
©  2004-2021  proslipsis.gr, All rights reserved