ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΗΣ PROSLIPSIS.GR
Μάθετε πρώτοι τα νέα ...

  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
 

 
Βάλτε Αγγελία      Δείτε Αγγελίες      Newsletters       
  Επικοινωνία     
 
 
 
 
 
 
 
  
  Επικαιρότητα Επιστροφή    
65 εκ. ευρώ για ζημιές στη γεωργία το 2013

Αθήνα 9.5.2014, 19:21

Το φάκελο του προγράμματος των κρατικών οικονομικών ενισχύσεων, ύψους 65 εκ. ευρώ, για την αντιστάθμιση των ζημιών στη γεωργία από θεομηνίες και δυσμενείς καιρικές συνθήκες το 2013, διαβίβασε στον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Αθανάσιος Τσαυτάρης. 

Το υπουργείο προέβη στη συγκέντρωση όλου του απαραίτητου υλικού, προκειμένου αυτό να κατατεθεί εγκαίρως στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και οι πληγέντες γεωργοί να λάβουν όσο το δυνατόν γρηγορότερα τις αποζημιώσεις που δικαιούνται.

Οι κυριότερες ζημιές που σημειώθηκαν στην αγροτική παραγωγή της χώρας, αλλά και σε μέσα παραγωγής το 2013 αφορούσαν σε:
- Ζημιές που προκλήθηκαν από ισχυρές ανεμοθύελλες και πλημμύρες.
- Ζημιές που οφείλονταν στη μη ομαλή καρποφορία της ελιάς και των οπορωφόρων δέντρων. Μάλιστα για το θέμα αυτό, με πρωτοβουλία του Υπουργού, είχε συσταθεί ομάδα εργασίας, η οποία παρέδωσε το πόρισμα των εργασιών της μέσα στον Απρίλιο. Τα δεδομένα της μελέτης ενσωματώθηκαν στις επισημάνσεις ζημιών που είχαν διενεργηθεί από τις υπηρεσίες του ΕΛΓΑ, ώστε να υπολογιστεί η συνολική ενίσχυση για την αντιστάθμιση των ζημιών αυτών.

Το συνολικό ύψος των αποζημιώσεων των γεωργών για τις ζημιές αυτές, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΕΛΓΑ, αναμένεται να ανέλθει στα 65 εκατομμύρια ευρώ.

Σημειώνεται ότι σχεδόν το σύνολο του προϋπολογισμού του προγράμματος, επειδή αφορά απώλεια παραγωγής, θα διατεθεί  κατά τα πρώτα χρόνια εφαρμογής του, δηλαδή μέσα στο 2015 και το 2016. 

Με αφορμή τη διαβίβαση του φακέλου στο υπουργείο Οικονομικών, ο κ. Τσαυτάρης δήλωσε: «Τηρώντας τις δεσμεύσεις μας και προκειμένου να υποστηρίξουμε τον Έλληνα γεωργό για τις ζημιές τις οποίες υπέστη η παραγωγή του, ένεκα των δυσμενών καιρικών συνθηκών που σημειώθηκαν τη χρονιά που πέρασε, καταθέσαμε σήμερα το φάκελο του προγράμματος στο Υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου να προχωρήσει τις διαδικασίες προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και να εγκριθούν εγκαίρως οι αποζημιώσεις προς τους δικαιούχους αγρότες. Από την πρώτη στιγμή που επισημάναμε το πρόβλημα της ακαρπίας της ελιάς και των οπορωφόρων δέντρων μας, κινηθήκαμε συντονισμένα για να θωρακίσουμε τη γεωργία μας από τις επερχόμενες κλιματικές αλλαγές. Στο πλαίσιο αυτό συστήσαμε τη Μικτή Ομάδα Εργασίας Επιστημόνων και υπηρεσιακών παραγόντων του ΕΛΓΑ, ώστε να αποτιμήσουμε με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ακρίβεια το μέγεθος της ζημιάς που μπορεί να αποδοθεί στις δυσμενείς κλιματικές συνθήκες. Μάλιστα, για πρώτη φορά η ακαρπία της ελιάς και των οπορωφόρων δέντρων συμπεριελήφθη στο πρόγραμμα που διαβιβάσαμε σήμερα στο Υπουργείο Οικονομικών. Πιστεύουμε ότι ο φάκελος θα εγκριθεί εγκαίρως από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και οι δικαιούχοι θα λάβουν σύντομα, όπως και στην πρόσφατη περίπτωση των μαστιχοπαραγωγών της Χίου, τις αποζημιώσεις τους, ώστε να διευκολυνθούν στην παραγωγική τους διαδικασία, ιδιαίτερα τώρα στην κρίσιμη οικονομική συγκυρία που διανύει ο τόπος. Θέλω να διαβεβαιώσω τους αγρότες μας ότι, θα συνεχίσουμε να θωρακίζουμε την παραγωγή τους αξιοποιώντας στο έπακρο και τα εργαλεία που μας παρέχει πλέον η νέα ΚΑΠ».


© Proslipsis.gr. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στην Proslipsis.gr.
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή από επισκέπτες της Εφημερίδας.

 

  

 

 

 

 

 

 Επιστροφή  Κορυφή σελίδας

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η με οποιονδήποτε τρόπο αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου της εφημερίδας, χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη. Κάθε δημόσια αναφορά στο περιεχόμενο της συνεπάγεται και αναφορά του ονόματός της, όπως η δημοσιογραφική δεοντολογία επιτάσσει.

 

 

[Αρχική σελίδα]  [Αγορά Εργασίας]  [Επιχειρηματικότητα]  [Προσλήψεις στο Δημόσιο]  [Εκπαίδευση]  [Σεμινάρια]  [Νομοθεσία]  [Βιβλία]
Διεύθυνση: Λ. Ριανκούρ 73, 11524 Αθήνα, email: info@proslipsis.gr , Τηλ: 6949244434
©  2004-2021  proslipsis.gr, All rights reserved