ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΗΣ PROSLIPSIS.GR
Μάθετε πρώτοι τα νέα ...

  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
 

 
Βάλτε Αγγελία      Δείτε Αγγελίες      Newsletters       
  Επικοινωνία     
 
 
 
 
 
 
 
  
  Επικαιρότητα Επιστροφή    
Μελέτη ΚΕΠΕ για τις επενδύσεις στην Ελλάδα
 
Αθήνα 21.5.2014, 10:25

Μελέτη απογραφής των ιδιωτικών ελληνικών και ξένων επενδύσεων στην Ελλάδα για την περίοδο Ιουνίου 2012 έως και σήμερα παρουσίασε το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ), παρουσία της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας (παρακάτω).

Σκοπός της μελέτης είναι η καταγραφή των ιδιωτικών, ελληνικών και ξένων, επενδύσεων στην Ελλάδα για την περίοδο Ιουνίου 2012 έως και σήμερα, συμπεριλαμβανομένων των Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), αλλά και των αποκρατικοποιήσεων.

Αρχικά, παρουσιάζονται τα ευρήματα της διεθνούς αρθρογραφίας σχετικά με το σημαντικό ρόλο των επενδύσεων και των αποκρατικοποιήσεων για την προώθηση της οικονομικής ανάπτυξης και την ανάκαμψη της οικονομίας. Στη συνέχεια, πραγματοποιείται μια σύντομη περιγραφή του γενικότερου επενδυτικού κλίματος όπως έχει διαμορφωθεί τους τελευταίους μήνες και πραγματοποιείται η καταγραφή των επενδύσεων για την εξεταζόμενη περίοδο (Ιουνίου 2012 έως και σήμερα). Η καταγραφή αυτή αναδεικνύει τα αποτελέσματα των προσπαθειών για την προσέλκυση επενδύσεων, αλλά και τις προοπτικές για την ελληνική οικονομία, δεδομένης της σταδιακής αποκατάστασης της εμπιστοσύνης των επενδυτών στην ελληνική οικονομία.

Τρία σημεία της μελέτης ανέδειξε ο υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Κωστής Χατζηδάκης:

1. Σε αντίθεση µε την κατάρρευση των επενδύσεων για την κατασκευή κατοικίας, οι ιδιωτικές επενδύσεις σε πάγιο κεφάλαιο και μηχανολογικό εξοπλισμό, παρότι υποχώρησαν σημαντικά σε απόλυτες τιμές, μειώθηκαν πολύ λιγότερο ως ποσοστό του ΑΕΠ, από 9,7% του ΑΕΠ, κατά μέσο όρο, το διάστημα 2000-2008 σε 8,2% του ΑΕΠ την περίοδο 2012-2013». Αυτό υποδηλώνει, κατά την ίδια έκθεση, ότι οι επιχειρήσεις συνέχισαν να επενδύουν και μέσα στην κρίση για την ανανέωση του κεφαλαιακού τους εξοπλισμού. Υπάρχει συνεπώς μια σπίθα που παρά τις δυσκολίες παραμένει ζωντανή. 

2. Τα στοιχεία για τις ξένες άμεσες επενδύσεις δείχνουν σημαντική αύξηση την τελευταία διετία. Το 2013, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, οι ξένες επενδύσεις ξεπέρασαν το επίπεδο του 2007.

3. Την τελευταία διετία καταγράφεται αναζωπύρωση του επενδυτικού ενδιαφέροντος για την Ελλάδα. 

Από την πλευρά του, ο υφυουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Νότης Μηταράκης τόνισε ότι για πρώτη φορά η ελληνική οικονομία γίνεται ελκυστική για τους επενδυτές, καθώς για πρώτη φορά προσελκύει επενδύσεις που στο διάστημα των 22 μηνών φτάνουν τα 37,6 δις ευρώ. 


* Στο συνημμένο αρχείο θα βρείτε τη μελέτη.

 1 αρχεία διαθέσιμα για download 
Η μελέτη του ΚΕΠΕ (αρχείο pdf 1,20 mb)

 

 

  

 

 

 

 

 

 Επιστροφή  Κορυφή σελίδας

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η με οποιονδήποτε τρόπο αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου της εφημερίδας, χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη. Κάθε δημόσια αναφορά στο περιεχόμενο της συνεπάγεται και αναφορά του ονόματός της, όπως η δημοσιογραφική δεοντολογία επιτάσσει.

 

 

[Αρχική σελίδα]  [Αγορά Εργασίας]  [Επιχειρηματικότητα]  [Προσλήψεις στο Δημόσιο]  [Εκπαίδευση]  [Σεμινάρια]  [Νομοθεσία]  [Βιβλία]
Διεύθυνση: Λ. Ριανκούρ 73, 11524 Αθήνα, email: info@proslipsis.gr , Τηλ: 6949244434
©  2004-2021  proslipsis.gr, All rights reserved