ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΗΣ PROSLIPSIS.GR
Μάθετε πρώτοι τα νέα ...

  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
 

 
Βάλτε Αγγελία      Δείτε Αγγελίες      Newsletters       
  Επικοινωνία     
 
 
 
 
 
 
 
  
  Επικαιρότητα Επιστροφή    
Χρήματα σε εκτροφείς αυτοχθόνων φυλών

Αθήνα 3.6.2014, 10:31

Οικονομική ενίσχυση θα λάβουν 43 κτηνοτρόφοι που εκτρέφουν απειλούμενες αυτόχθονες φυλές αγροτικών ζώων και συγκεκριμένα: άλογα Πίνδου, άλογα Πηνείας, άλογα Θεσσαλίας, ελληνική βραχυκερατική φυλή αγελάδας, ελληνικό βούβαλο, καλαρρύτικο πρόβατο, ελληνικό χοίρο.

Με αποφαση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, οι κτηνοτρόφοι εντάσσονται στη Δράση 3.1: «Διατήρηση απειλούμενων αυτόχθονων φυλών αγροτικών ζώων», του Μέτρου 2.1.4 του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2007 -2013, η οποία ξεκίνησε το 2013. Το συνολικό ύψος ενίσχυσης για τους δικαιούχων για την πρώτη διετία ανέρχεται 724.648 ¤.

Οι δικαιούχοι που υπέβαλαν αίτηση ενίσχυσης για πενταετή ένταξη στο πλαίσιο της εν λόγω δράσης και συμπεριλαμβάνονται στην απόφαση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για ενίσχυση, προέρχονται από τις Περιφερειακές Ενότητες Αρκαδίας, Αχαΐας, Έβρου, Ευρυτανίας, Θεσπρωτίας, Καρδίτσας, Κιλκίς, Λευκάδας, Ξάνθης, Πιερίας και Πρέβεζας, σύμφωνα με τις σχετικές εισηγήσεις των αρμοδίων Διευθύνσεων Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής.

Η υπογραφή των αποφάσεων ένταξης για τις υπόλοιπες Περιφερειακές Ενότητες της χώρας θα γίνεται αμέσως μετά την αποστολή στην Κεντρική Υπηρεσία του ΥΠΑΑΤ των αποτελεσμάτων αξιολόγησης από τις κατά τόπους αρμόδιες Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Αθανάσιος Τσαυτάρης, με αφορμή την υπογραφή της σχετικής απόφασης, έκανε τις ακόλουθες δηλώσεις: «Στις προσπάθειες μας για την ενίσχυση της ελληνικής κτηνοτροφίας, σημαντική θέση κατέχει η υποστήριξη των ντόπιων φυλών αγροτικών ζώων. Φυλές που είναι καλά προσαρμοσμένες στις εδαφοκλιματικές συνθήκες του τόπου μας, οι οποίες μπορούν αξιοποιήσουν για τη διατροφή τους στο μέγιστο βαθμό, τη βλάστηση των ελληνικών βοσκότοπων με όλες τις ιδιαιτερότητές τους.

Από την εκτροφή ζώων αυτόχθονων φυλών παράγονται ήδη αρκετά ζωοκομικά προϊόντα προστιθέμενης αξίας, ενώ ο κατάλογος των προϊόντων αυτών μπορεί να αυξηθεί περαιτέρω. Η πιστοποίηση και η ανάδειξη κτηνοτροφικών προϊόντων ΠΟΠ ή ΠΓΕ και η από εμπορικής σκοπιάς υπεροχή τους, προϋποθέτουν μεταξύ άλλων τη χρήση και επεξεργασία τοπικών προϊόντων τα οποία παράγονται από ντόπιες φυλές ζώων.

Στο υπουργείο δημιουργούμε και ενισχύουμε ένα πλαίσιο ενεργειών προς την κατεύθυνση της διαφύλαξης και αξιοποίησης των εγχώριων ζωικών γενετικών πόρων, μέσω δράσεων,  όπως αυτή που υλοποιείται με την παρούσα απόφαση, αλλά και την αξιοποίηση και άλλων εργαλείων, όπως α)  η υλοποίηση και διεύρυνση του πεδίου εφαρμογής της Δράσης για «Διατήρηση γενετικών πόρων στην κτηνοτροφία του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2007-2013», όπου προβλέπονται οικονομικές ενισχύσεις σε κτηνοτροφικούς συνεταιρισμούς και φορείς, με σκοπό την προώθηση της εκτροφής και τη διατήρηση καθαρών εγχώριων φυλών αγροτικών ζώων, β) η λειτουργία και ενδυνάμωση δομών του Υπουργείου όπως τα Κέντρα Γενετικής Βελτίωσης Ζώων ή τα καθΆ ύλην αρμόδια Ινστιτούτα του ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ και γ)  η συνεργασία με τα καθΆ ύλην αρμόδια πανεπιστημιακά εργαστήρια». 
 

  

 

 

 

 

 

 Επιστροφή  Κορυφή σελίδας

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η με οποιονδήποτε τρόπο αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου της εφημερίδας, χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη. Κάθε δημόσια αναφορά στο περιεχόμενο της συνεπάγεται και αναφορά του ονόματός της, όπως η δημοσιογραφική δεοντολογία επιτάσσει.

 

 

[Αρχική σελίδα]  [Αγορά Εργασίας]  [Επιχειρηματικότητα]  [Προσλήψεις στο Δημόσιο]  [Εκπαίδευση]  [Σεμινάρια]  [Νομοθεσία]  [Βιβλία]
Διεύθυνση: Λ. Ριανκούρ 73, 11524 Αθήνα, email: info@proslipsis.gr , Τηλ: 6949244434
©  2004-2021  proslipsis.gr, All rights reserved