ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΗΣ PROSLIPSIS.GR
Μάθετε πρώτοι τα νέα ...

  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
 

 
Βάλτε Αγγελία      Δείτε Αγγελίες      Newsletters       
  Επικοινωνία     
 
 
 
 
 
 
 
  
  Επικαιρότητα Επιστροφή    
Συζήτησαν το σχέδιο νόμου για τις υδατοκαλλιέργειες

Αθήνα 5.6.2014, 19:21

Tο σχέδιο νόμου του για την ανάπτυξη των υδατοκαλλιεργειών παρουσίασε σήμερα στους εισηγητές των κομμάτων και στα μέλη της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Αθανάσιος Τσαυτάρης.

Όπως αναφέρει η σχετική απόφαση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, το σχέδιο νόμου έρχεται ως απόρροια του στρατηγικού σχεδιασμού που προωθεί το υπουργείο για το μέλλον του πρωτογενούς τομέα της χώρας μας, δηλαδή τη Γεωργία, την Αλιεία και τις Υδατοκαλλιέργειες, «για τη μετάβαση σε μια βιώσιμη πρωτογενή παραγωγή, ανταγωνιστική σε διεθνές επίπεδο, που θα στηρίζεται στην καινοτομία και την ποιότητα των προϊόντων και των υπηρεσιών που προσφέρει».

Ο στρατηγικός σχεδιασμός που εκπονείται, ως στόχο έχει να υπηρετεί το μοντέλο της βιώσιμης Γεωργίας, Αλιείας και Υδατοκαλλιεργειών, «μια βιωσιμότητα η οποία δεν πρέπει να μείνει στα μέχρι σήμερα στερεότυπα της οικονομικής βιωσιμότητας, αλλά θα πρέπει να επεκταθεί τόσο στην περιβαλλοντική, όσο και στην κοινωνική βιωσιμότητα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τσαυτάρης. 

Ο υπουργός τόνισε ότι πρόκειται για ένα σχέδιο νόμου αναπτυξιακού χαρακτήρα, που αποσκοπεί στο να ορίσει ένα σαφές θεσμικό πλαίσιο, που θα περιλαμβάνει τόσο την περιβαλλοντική διάσταση του κλάδου και τον ελεγκτικό τομέα, όσο και τα εργαλεία, τις δράσεις και τις καινοτομίες, με τα οποία θα μπορέσει να αναπτυχθεί περαιτέρω ο κλάδος. Επιπλέον, επεσήμανε ότι είναι πολύ σημαντικό, όχι μόνο για τις Ιχθυοκαλλιέργειες, αλλά και για τις οστρακοκαλλιέργειες, τις φυκοκαλλιέργειες και την καλλιέργεια σπόγγων, καρκινοειδών και άλλων ειδών, τα νέα είδη δηλαδή, κάτι το οποίο αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του στρατηγικού σχεδιασμού του υπουργείου.

Αναπτυξιακού προσανατολισμού
Στη συνέχεια ο κ. Τσαυτάρης αναφέρθηκε στην ανάγκη που υπάρχει για ανάπτυξη του κλάδου, ένεκα και της στροφής που παρατηρείται, για πρόσληψη των απαιτούμενων πρωτεϊνών από τα ψάρια, αντί του κρέατος, και τόνισε πως οι δυνατότητες ανάπτυξης είναι πολύ μεγάλες, δεδομένου ότι η συνολική επιφάνεια που καταλαμβάνουν οι μονάδες των υδατοκαλλιεργειών, είναι μόλις 7.000 στρέμματα, το 1/3 δηλαδή της έκτασης του πρώην Ελληνικού Αεροδρομίου. 

Επιπλέον επισήμανε ότι η χώρα θα πρέπει να πατήσει στα στρατηγικά πλεονεκτήματα που έχει στον πρωτογενή τομέα, που είναι η ποιότητα και η ποικιλομορφία, και ότι ένεκα της πληθυσμιακής έκρηξης μεγάλο βάρος για την κάλυψη των αναγκών σε αλιεύματα θα πρέπει να δοθεί στον κλάδο των υδατοκαλλιεργειών, τόσο για την προστασία των ιχθυοαποθεμάτων της συλλεκτικής αλιείας, όσο και για την παραμονή της χώρας ως του μεγαλύτερου παραγωγού Μεσογειακών ειδών παγκοσμίως, με γνώμονα πάντα την αειφορία και τη βιωσιμότητα του κλάδου και του περιβάλλοντος.

«Εργαλεία»
Ο κ. Τσαυτάρης τόνισε ότι το Σχέδιο Νόμου προέρχεται από εκτενή διαβούλευση αρκετών μηνών με τους ενδιαφερόμενους φορείς και την επιστημονική κοινότητα και αναφέρθηκε  στις τομές που προωθεί με αυτό, το Υπουργείο, όπως η θεσμοθέτηση του Εθνικού Προγράμματος Υδατοκαλλιεργειών (ΕΠΑΥ), το Εθνικό Συμβούλιο Υδατοκαλλιεργειών (ΕΣΥΔ), το οποίο θα σχεδιάζει, θα συμβουλεύει και θα γνωμοδοτεί, για πάσης φύσεως θέματα που αφορούν στις Υδατοκαλλιέργειες , η υπηρεσία μίας στάσης που προωθεί το Νομοσχέδιο και τα χρονοδιαγράμματα που θεσπίζονται, μέσω των οποίων θα μειωθεί αισθητά η υπάρχουσα γραφειοκρατία προς όφελος του υγιώς επιχειρείν. Επίσης, αναφέρθηκε στο μέγεθος της γραφειοκρατίας που επικρατεί στον κλάδο, αναφέροντας χαρακτηριστικά το παράδειγμα, ότι για να λειτουργήσει κάποιος ενδιαφερόμενος επενδυτής μία μονάδα υδατοκαλλιεργειών χρειάζεται σήμερα 3 χρόνια, απευθυνόμενος σε περισσότερες από δεκαπέντε υπηρεσίες. Τόνισε δε, ότι οι αδειοδοτήσεις στον κλάδο των Υδατοκαλλιεργειών αποτελούν την πιο γραφειοκρατική διαδικασία στη χώρα μας.

Χρηματοδότηση
Τέλος, ο υπουργός υπογράμμισε τη βούληση του υπουργείου για ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα και ιδιαίτερα του κλάδου των υδατοκαλλιεργειών, αναφέροντας ότι ήδη έχει χρηματοδοτήσει με κονδύλια άνω των 100 εκ. ευρώ τον κλάδο. Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι ήδη έχουν εγκριθεί 97 επενδυτικά σχέδια για το Μέτρο 2.1 των Υδατοκαλλιεργειών, προϋπολογισμού 45 εκ. ευρώ και 46 επενδυτικά σχέδια στο Μέτρο 2.3 της Μεταποίησης, προϋπολογισμού 58 εκ. ευρώ. Παράλληλα, ανήγγειλε και την υπογραφή δυο νέων προσκλήσεων, τόσο για το Μέτρο των Υδατοκαλλιεργειών, όσο και για το Μέτρο της Μεταποίησης, συνολικού προϋπολογισμού περίπου 22 εκ. ευρώ.
 

  

 

 

 

 

 

 Επιστροφή  Κορυφή σελίδας

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η με οποιονδήποτε τρόπο αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου της εφημερίδας, χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη. Κάθε δημόσια αναφορά στο περιεχόμενο της συνεπάγεται και αναφορά του ονόματός της, όπως η δημοσιογραφική δεοντολογία επιτάσσει.

 

 

[Αρχική σελίδα]  [Αγορά Εργασίας]  [Επιχειρηματικότητα]  [Προσλήψεις στο Δημόσιο]  [Εκπαίδευση]  [Σεμινάρια]  [Νομοθεσία]  [Βιβλία]
Διεύθυνση: Λ. Ριανκούρ 73, 11524 Αθήνα, email: info@proslipsis.gr , Τηλ: 6949244434
©  2004-2021  proslipsis.gr, All rights reserved