ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΗΣ PROSLIPSIS.GR
Μάθετε πρώτοι τα νέα ...

  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
 

 
Βάλτε Αγγελία      Δείτε Αγγελίες      Newsletters       
  Επικοινωνία     
 
 
 
 
 
 
 
  
  Επικαιρότητα Επιστροφή    
Ούτε μία ελληνική επιχείρηση στο πρόγραμμα «Ορίζοντας 2020»

Αθήνα 18.9.2014, 20:32

Ούτε μία ελληνική επιχείρηση από τις 80 που υπέβαλαν πρόταση δεν περιλαμβάνεται στον κατάλογο των πρώτων 155 μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων (ΜΜΕ) που θα χρηματοδοτηθούν από το νέο πρόγραμμα της ΕΕ για τις ΜΜΕ «Ορίζοντας 2020», τον οποίον ανακοίνωσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (κατάλογος παρακάτω).

Πρόκειται για τον κατάλογο των πρώτων 155 μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων (ΜΜΕ) που θα λάβουν επιχορήγηση από το νέο μέσο για τις ΜΜΕ, το οποίο διαθέτει προϋπολογισμό 3 δισ. ευρώ. Συνολικά, 155 ΜΜΕ από 21 χώρες θα λάβουν 50.000 ευρώ η καθεμία για να χρηματοδοτήσουν μελέτες σκοπιμότητας για τα σχέδιά τους και, επιπλέον, μπορούν για τρεις ημέρες να επωφεληθούν από δράσεις επιχειρηματικής καθοδήγησης. Στη συνέχεια, τα σχέδια αυτών των επιχειρήσεων μπορούν να λάβουν νέα επιχορήγηση από την Επιτροπή, ύψους έως και 2,5 εκατ. ευρώ.

Η επίτροπος Έρευνας, Καινοτομίας και Επιστημών, Μόιρα Γκέγκεν-Κουίν, δήλωσε σχετικά: «Οι καινοτόμες ΜΜΕ θα βοηθήσουν την ευρωπαϊκή οικονομία να επανέλθει σε τροχιά ανάπτυξης, με τη δημιουργία μόνιμης απασχόλησης και την προσφορά εξαιρετικών προϊόντων και υπηρεσιών. Το νέο αυτό μέσο προορίζεται για σχέδια που είναι πραγματικά καινοτόμα και παρουσιάζουν σημαντικές επιχειρηματικές και εμπορικές προοπτικές.»

Το μέσο για τις ΜΜΕ δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του νέου προγράμματος της ΕΕ «Ορίζοντας 2020», ύψους 80 δισ. ευρώ, για τη χρηματοδότηση της έρευνας και σκοπό έχει να βοηθά τις καινοτόμες μικρές επιχειρήσεις να προωθούν καινοτόμα σχέδια από το εργαστήριο στην αγορά. Αίτηση χρηματοδότησης μπορούν να υποβάλουν ΜΜΕ από τα κράτη μέλη της ΕΕ ή από χώρες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα «Ορίζοντας 2020».

Η ανταπόκριση στον πρώτο γύρο επιλογής ήταν πρωτοφανής, με 2.662 προτάσεις από τις χώρες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα «Ορίζοντας 2020» (IP/14/876). Η αξιολόγηση από ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες έδειξε ότι 317 προτάσεις πληρούσαν τις προϋποθέσεις. Από αυτές, οι 155, δηλαδή το 49%, επιλέχθηκαν τελικά για χρηματοδότηση.

Οι επιλεγμένες ΜΜΕ έχουν μεγάλες πιθανότητες να περάσουν στη δεύτερη φάση του προγράμματος, κατά την οποία οι αιτούντες μπορούν να λάβουν από 0,5 έως 2,5 εκατ. ευρώ για τη χρηματοδότηση καινοτόμων δραστηριοτήτων, όπως επίδειξη, δοκιμές, πιλοτικές εφαρμογές, αναβάθμιση και μικρογράφηση. Οι δικαιούχοι θα αναπτύξουν επίσης το επιχειρηματικό τους σχέδιο.

Το 2014, αναμένεται να χρηματοδοτηθούν συνολικά περίπου 645 σχέδια. Ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί σε 670 το 2015. Η πρόσκληση υποβολής προτάσεων είναι συνεχώς ανοικτή και οι επόμενες καταληκτικές ημερομηνίες για την αξιολόγηση είναι η 24η Σεπτεμβρίου και η 17η Δεκεμβρίου 2014 για την πρώτη φάση, και η 9η Οκτωβρίου και 17η Δεκεμβρίου 2014 για τη δεύτερη φάση.

Ιστορικό
Το πρόγραμμα «Ορίζοντας 2020», με προϋπολογισμό περίπου 80 δισ. ευρώ για περίοδο επτά ετών, είναι το μεγαλύτερο μέχρι σήμερα πρόγραμμα έρευνας και καινοτομίας της ΕΕ και προβλέπει πρωτοφανή χρηματοδότηση για τις ΜΜΕ. Ποσό ύψους 9 δισ. ευρώ περίπου, δηλαδή τουλάχιστον το 20% του προϋπολογισμού που διατίθεται στους πυλώνες «υπεροχή στις βιομηχανικές τεχνολογίες» και «κοινωνική πρόκληση» του εν λόγω προγράμματος, αναμένεται να χορηγηθεί άμεσα στις ΜΜΕ με τη μορφή επιχορηγήσεων, μεταξύ άλλων, από το μέσο για τις ΜΜΕ.

Στο πλαίσιο του μέσου για τις ΜΜΕ, η Ευρωπαϊκή Ένωση επιθυμεί να χρηματοδοτήσει τις πλέον καινοτόμες μικρές επιχειρήσεις, που παρουσιάζουν όμως σημαντικό αναπτυξιακό δυναμικό. Το μέσο αυτό, με προϋπολογισμό περίπου 3 δισ. ευρώ για περίοδο επτά ετών, χρηματοδοτεί, με γρήγορες και απλές διαδικασίες, μελέτες σκοπιμότητας όσον αφορά την επιχειρηματική καινοτομία (πρώτη φάση) και έργα επίδειξης (δεύτερη φάση). Οι ιδέες που είναι ώριμες για επενδύσεις μπορούν επιπλέον να επωφεληθούν από συμβουλές επιχειρηματικής ανάπτυξης και άλλες υπηρεσίες υποστήριξης (τρίτη φάση). Η διαδικασία υποβολής αιτήσεων είναι εύκολη, αλλά μόνο τα καλύτερα σχέδια μπορούν να αναμένουν χρηματοδότηση. Τα επιλέξιμα θέματα καθορίζονται στο πρόγραμμα εργασίας του «Ορίζοντας 2020» σχετικά με την «Καινοτομία στις ΜΜΕ».

Επιπλέον, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ο Όμιλος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων ενώνουν τις δυνάμεις τους για να ενθαρρύνουν τις τράπεζες και άλλους ενδιάμεσους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς να χορηγούν δάνεια ή μετοχικό κεφάλαιο σε καινοτόμες επιχειρήσεις μέσω του εργαλείου «InnovFin – Χρηματοδοτήσεις της ΕΕ για την Καινοτομία» (βλ. IP/14/670). Άλλες επιχειρήσεις μπορούν να έχουν πρόσβαση στη χρηματοδότηση στο πλαίσιο του προγράμματος COSME (βλ. IP/14/851).


* Δείτε ακόμη:
 

  

 

 

 

 

 

 Επιστροφή  Κορυφή σελίδας

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η με οποιονδήποτε τρόπο αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου της εφημερίδας, χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη. Κάθε δημόσια αναφορά στο περιεχόμενο της συνεπάγεται και αναφορά του ονόματός της, όπως η δημοσιογραφική δεοντολογία επιτάσσει.

 

 

[Αρχική σελίδα]  [Αγορά Εργασίας]  [Επιχειρηματικότητα]  [Προσλήψεις στο Δημόσιο]  [Εκπαίδευση]  [Σεμινάρια]  [Νομοθεσία]  [Βιβλία]
Διεύθυνση: Λ. Ριανκούρ 73, 11524 Αθήνα, email: info@proslipsis.gr , Τηλ: 6949244434
©  2004-2021  proslipsis.gr, All rights reserved