ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΗΣ PROSLIPSIS.GR
Μάθετε πρώτοι τα νέα ...

  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
 

 
Βάλτε Αγγελία      Δείτε Αγγελίες      Newsletters       
  Επικοινωνία     
 
 
 
 
 
 
 
  
  Επικαιρότητα Επιστροφή    
Δημιουργούνται μηχανισμοί στήριξης των κοινωνικών επιχειρηματιών

Proslipsis.gr | Αθήνα 25.11.2014, 13:42

Τη δημιουργία δεκατριών μηχανισμών στήριξης των κοινωνικών επιχειρηματιών σε περιφερειακό επίπεδο, καθώς και άλλα μέτρα στήριξης της κοινωνικής επιχειρηματικότητας, ανακοίνωσε ο υφυπουργός Εργασίας Ι. Πλακιωτάκης, μιλώντας σε Ημερίδα με θέμα: «Περιφερειακοί  Μηχανισμοί Υποστήριξης της ανάπτυξης και προώθησης των Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων».

Στόχος των μηχανισμών αυτών θα είναι «να «μεταλαμπαδεύσουν» σε τοπικό επίπεδο όλα εκείνα τα θετικά που έχει να προσφέρει σε όρους απασχόλησης, κοινωνικής ένταξης και δημιουργίας προοπτικών τοπικής βιώσιμης ανάπτυξης, ο τομέας της κοινωνικής οικονομίας». 

Σύμφωνα με τον υφυπουργό, μέσα από τους Περιφερειακούς Μηχανισμούς αναμένεται να ωφεληθούν 12.000 συμπολίτες μας που ανήκουν κυρίως στις «Ευάλωτες» και «Ειδικές» ομάδες του πληθυσμού, όπως αυτές προσδιορίζονται στο νόμο 4019/2011 εκ των οποίων οι 6.489 θα είναι υποψήφιοι/δυνητικοί κοινωνικοί επιχειρηματίες, και οι 6.000 θα είναι υφιστάμενοι κοινωνικοί επιχειρηματίες.

Οι Περιφερειακοί Μηχανισμοί θα καλύπτουν το σύνολο της χώρας, θα παρέχουν υπηρεσίες μίας στάσης (one stop shop) για τους κοινωνικούς επιχειρηματίες και τις κοινωνικές επιχειρήσεις», συμπλήρωσε. 
θα διαθτεθούν περισσότερα από 5 εκ. ¤ για τη δημιουργία τουλάχιστον 7 δομών συμβουλευτικής και αντίστοιχων θερμοκοιτίδων –μία τουλάχιστον σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα– προκειμένου να υποστηρίξουν 1.833 υποψήφιους κοινωνικούς επιχειρηματίες. 

Για τον ίδιο σκοπό για το Αιγαίο (Βόρειο και Νότιο) θα διατεθούν πάνω από 1,7 εκ ¤. Από τον Περιφερειακό Μηχανισμό του Βορείου Αιγαίου θα ωφεληθούν τουλάχιστον 228 υποψήφιοι κοινωνικοί επιχειρηματίες, επενδύοντας για τη σύσταση του μηχανισμού 685.000 ¤, ενώ για το Νότιο Αιγαίου αναμένεται να ωφεληθούν 367 άτομα επενδύοντας σχεδόν 1,1 εκ. ¤».
  
Παράλληλα το υπουργείο αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για την:
- Ενθάρρυνση, ενεργοποίηση και ενίσχυση των πολιτών και προώθηση της κοινωνικής επιχειρηµατικότητας µεταξύ των νέων.
- Προσφορά υπηρεσιών επιχειρηµατικής ανάπτυξης και δοµών υποστήριξης.
- Παροχή βιώσιµης χρηµατοδότησης για τη στήριξη κοινωνικών επιχειρήσεων από την εκκίνηση µέχρι την ανάπτυξη τους.
- Συγκρότηση ενός σταθερού πλαισίου λειτουργίας κοινωνικής οικονομίας (νομικό, ρυθμιστικό φορολογικό).
- Υποστήριξη της πρόσβασης σε δηµόσιες αγορές, μέσα από την αποσαφήνιση του θεσμικού πλαισίου συνεργασίας των κοινωνικών συνεταιριστικών επιχειρήσεων με φορείς του κεντρικού κράτους ή της αυτοδιοίκησης.  

Όπως ανέφερε ο υφυπουργός, στατιστικά στοιχεία αναφορικά με την κοινωνική οικονομία στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στις ΗΠΑ δείχνουν ότι το 10% των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων υπολογίζονται ως κοινωνικές επιχειρήσεις και η Κοινωνική Οικονομία αντιπροσωπεύει το  5,9% της συνολικής απασχόλησης και το 6,7% της μισθωτής απασχόλησης. Επίσης, προκύπτει ότι το 10% των νέων θέσεων εργασίας που δημιουργήθηκαν τα τελευταία χρόνια στην ΕΕ αφορούν σε δραστηριότητες του τομέα της Κοινωνικής Οικονομίας 

Πρόσφατες μελέτες που ανακοινώθηκαν στο Συνέδριο «Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας» της ελληνικής Προεδρίας καταγράφουν την ανθεκτικότητα των κοινωνικών επιχειρήσεων σε Ευρώπη και Αμερική κατά την περίοδο της τρέχουσας οικονομικής κρίσης

Η Κοινωνική Οικονομία και κυρίως η Κοινωνική Επιχειρηματικότητα, διαμορφώνεται ολοένα σε μία ζωντανή πραγματικότητα πλέον και στην Ελλάδα, όπως υποδηλώνει και η συνεχής εισροή αιτήσεων εγγραφής στο Γενικό Μητρώο Κοινωνικής Οικονομίας και η αδειοδότηση περί των 700 Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων. Μέσω της υλοποίησης των Πράξεων ΤΟΠΣΑ και ΤΟΠΕΚΟ της ΕΥΚΕΚΟ αναμένεται να λειτουργήσουν 600 επιπλέον Κοιν.Σ.Επ. 

Οι πρωτοβουλίες
Οι άμεσες πρωτοβουλίες – παρεμβάσεις που θα αναλάβει το υπουργείο το προσεχές διάστημα είναι οι εξής:
1. Δημιουργία 13 Περιφερειακών Μηχανισμών για τη στήριξη των ΚΟΙΝΣΕΠ με σκοπό την ενημέρωση, ευαισθητοποίηση, συμβουλευτική υποστήριξη νέων και υφιστάμενων κοινωνικών επιχειρηματιών. Η έναρξη θα γίνει το διάστημα Ιανουάριος - Φεβρουάριος 2015.
2. Δημιουργείται «θερμοκοιτίδων» για τις ΚΟΙΝΣΕΠ σε όλους του νομούς της χώρας, μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2015 και μέχρι τέλος του 2016, με δυνατότητα παράτασης από τις Περιφέρειες.
3. Προκήρυξη πιλοτικά ενός ειδικού προγράμματος χρηματοδότησης ΚΟΙΝΣΕΠ ένταξης, που θα προβλεπει χρηματοδότηση έως και 50.000 ευρώ ανά επιχείρηση, επιδοτώντας τη δημιουργία θέσεων εργασίας, την προμήθεια εξοπλισμού κλπ.
4. Υλοποίηση προγράμματος χρηματοδότησης όλων των ΚΟΙΝΣΕΠ, ώστε παράλληλα με την εγκατάσταση και λειτουργία των Περιφερειακών Μηχανισμών -που αναμένεται να παρέχει συμβουλευτική για τη δημιουργία των ΚΟΙΝΣΕΠ- να δίδεται η δυνατότητα χρηματοδότηση της αρχικής επένδυσης στη παραγωγική λειτουργία των επιχειρήσεων αυτών. 
Το πρόγραμμα θα αφορά τρεις κατηγορίες δαπανών: α) για αγορά εξοπλισμού, β) για την απόσβεση περιουσιακών στοιχείων, όπως: επίπλωσης, εξοπλισμού, μηχανημάτων, διαμορφώσεις κτιρίων και γηπέδων και γ) επιχορήγηση που θα καλύπτει μέρος του μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους ανά θέση απασχόλησης. 

Η χρηματοδότηση των ΚΟΙΝΣΕΠ –ανεξαρτήτου κατηγορίας– θα γίνεται στη βάση της αξιολόγησης του κοινωνικού αντικτύπου του υποβαλλόμενου business plan. Ήδη ετοιμάζεται ειδική μελέτη του Συστήματος Αξιολόγησης της Βιωσιμότητας και της Κοινωνικής Επίδοσης Κοινωνικών Επιχειρήσεων ώστε να αξιολογηθούν έγκαιρα οι προτάσεις που θα κατατεθούν, αλλά και το λεγόμενο «κοινωνικό αποτύπωμα» των επιχειρήσεων που εγγράφονται στο Μητρώο.
5. ¶μεση σύσταση και ενεργοποίηση του Ταμείου Κοινωνικής Οικονομίας, το οποίο θα έχει ως αντικείμενο την παροχή στήριξης, με τη μορφή μικροπιστώσεων, δανείων ή και εγγυήσεων δανείων με ευνοϊκούς όρους  προς νομικά πρόσωπα που εμπίπτουν στους σκοπούς σύστασης του Ταμείου (στη βάση των προβλεπομένων στο άρθρο 9 του Ν.4019/11).
- Πραγματοποιούνται σειρά επαφών και διαπραγματεύσεων με Ευρωπαϊκή τράπεζα Επενδύσεων, ΕΕ, ΕΤΕΑΝ και εμπορικές τράπεζες προκειμένου να τεθεί το πλαίσιο λειτουργίας του ταμείου και να μεγιστοποιηθούν οι διατιθέμενοι πόροι για το σκοπό αυτό.
- Ανατίθεται από το υπουργείο Εργασίας  ειδική μελέτη για τη διερεύνηση της αξιοποίηση σύγχρονων χρηματοδοτικών εργαλείων στο πλαίσιο της νέας προγραμματικής περιόδου 2014-2020, με απώτερο στόχο την προσέλκυση  πρόσθετων ευρωπαϊκών πόρων.

Τέλος, το υπουργείο αναλαμβάνει θεσμικές πρωτοβουλίες για την ενεργοποίηση των Δημόσιων Συμβάσεων Κοινωνικής Αναφοράς στις παρακάτω κατηγορίες υπηρεσιών/προϊόντων και σε συνεργασία με τα συναρμόδια Υπουργία και ιδίως το Υπουργείο Εσωτερικών συνεργαζόμαστε προκειμένου να προωθήσουμε νομοθετικές ρυθμίσεις στον 3852/10 («Καλλικράτης»), προκειμένου να διευκολυνθεί η συνεργασία των ΟΤΑ με τις κοινωνικές επιχειρήσεις. 

Μέσα στο περιβάλλον που διαμορφώνεται δεσμευτήκαμε μέσα από το νέο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ – ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗ 2014-2020», να διαθέσουμε 60 εκ ¤ σε δράσεις και ενέργειες που αφορούν την Κοινωνική Οικονομία, ενώ παράλληλα έχουν κατανεμηθεί πόροι του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου (ΕΚΤ) και στα 13 Περιφερειακά Επιχειρησιακά Προγράμματα, ενώ το ύψος αυτών των πόρων περιφερειακά ξεπερνά τα 79 εκ. ¤ προκειμένου να σχεδιαστούν ειδικά χρηματοδοτικά προγράμματα για ΚΟΙΝΣΕΠ, αλλά και για να διασφαλιστεί η διαρκής λειτουργία των 13 Περιφερειακών Μηχανισμών για τις ΚΟΙΝΣΕΠ. 

¶μεσα δύο προγράμματα
Το υπουργείο Εργασίας αναμένεται να ανακοινώσει σύντομα τα δύο προγράμματα ενίσχυσης κοινωνικών επιχειρήσεων.

* Πρόγραμμα χρηματοδότησης για τις ΚΟΙΝΣΕΠ ένταξης, συνολικού προϋπολογισμού 2 εκ. ευρώ, από πόρους του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου. Η σχετική πρόσκληση θα εκδοθεί εντός του Δεκεμβρίου και θα προβλέπει τα εξής:
- Το συνολικό ποσό της επιχορήγησης θα ανέρχεται έως το ποσό των  50.000 ¤ ανά ΚοινΣΕπ.
- Η διάρκεια υλοποίησης των χρηματοδοτούμενων προτάσεων θα είναι έως δώδεκα μήνες από την ημερομηνία υποβολής της πρότασης
- Θα χρηματοδοτείται: α) Το μισθοδοτικό κόστος για την απασχόληση ατόμων «με αναπηρία» (ΑμεΑ) έως 6 μήνες και β) Δαπάνες για την προσαρμογή της επιχείρησης στις απαιτήσεις που προκύπτουν από την απασχόληση ΑμεΑ.
- Η ΕΥΚΕΚΟ θα έχει την ευθύνη αξιολόγησης και παρακολούθησης της δράσης, ενώ παράλληλα οι αιτήσεις θα υποβάλλονται μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος Κρατικών Ενισχύσεων. 

* Ειδικό πρόγραμμα voucher (επιταγή) για την απασχόληση επί έξι μήνες σε κοινωνικές επιχειρήσεις 500 ανέργων, για την απόκτηση εργασιακής εμπειρίας. Το ειδικό πρόγραμμα θα έχει διττό χαρακτήρα, αφενός στήριξης των ανέργων για απόκτηση εργασιακής εμπειρίας και αφετέρου της ενίσχυσης των κοινωνιών επιχειρήσεων με εργαζομένους που ιδανικά μετά η λήξη του προγράμματος θα μπορούν να συνεχίζουν να απασχολούνται σε αυτές. © Proslipsis.gr
Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στην Proslipsis.gr. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή.
Εμπορικά sites που αναπαράγουν κείμενα παρανομούν και παρασιτούν. Οφείλετε να τα καταδικάζετε.

 

  

 

 

 

 

 

 Επιστροφή  Κορυφή σελίδας

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η με οποιονδήποτε τρόπο αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου της εφημερίδας, χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη. Κάθε δημόσια αναφορά στο περιεχόμενο της συνεπάγεται και αναφορά του ονόματός της, όπως η δημοσιογραφική δεοντολογία επιτάσσει.

 

 

[Αρχική σελίδα]  [Αγορά Εργασίας]  [Επιχειρηματικότητα]  [Προσλήψεις στο Δημόσιο]  [Εκπαίδευση]  [Σεμινάρια]  [Νομοθεσία]  [Βιβλία]
Διεύθυνση: Λ. Ριανκούρ 73, 11524 Αθήνα, email: info@proslipsis.gr , Τηλ: 6949244434
©  2004-2021  proslipsis.gr, All rights reserved