ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΗΣ PROSLIPSIS.GR
Μάθετε πρώτοι τα νέα ...

  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
 

 
Βάλτε Αγγελία      Δείτε Αγγελίες      Newsletters       
  Επικοινωνία     
 
 
 
 
 
 
 
  
  Επικαιρότητα Επιστροφή    
Σε εφαρμογή ο θεσμός του κτηνιάτρου εκτροφής

Proslipsis.gr | Αθήνα 19.12.2014, 08:34

Σε εφαρμογή τίθεται ο θεσμός του Κτηνιάτρου Εκτροφής για την υποστήριξη των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων της χώρας, καθώς δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως η σχετική απόφαση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, σε εφαρμογή του άρθρου 61 του νόμου 4235/2014.

Πρόκειται για θεσμό που αναμένεται να βοηθήσει την αναπτυξιακή προσπάθεια του πρωτογενούς τομέα και ειδικότερα του κλάδου της κτηνοτροφίας, καθώς η επιστημονική γνώση και συμβουλή θα είναι διαθέσιμη με θεσμοθετημένο τρόπο σε όλους τους κτηνοτρόφους και ειδικά στις οργανώσεις τους.

Στην απόφαση αναφέρονται αναλυτικά η διαδικασία δήλωσης του Κτηνιάτρου Εκτροφής στις αρμόδιες Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής (ΔΑΟΚ) των Περιφερειακών Ενοτήτων, τα κριτήρια επιλογής και τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, οι υποχρεώσεις των κτηνιάτρων εκτροφής και των κατόχων κτηνοτροφικής εκμετάλλευσης, οι μεταξύ τους διαδικασίες σύναψης σύμβασης, οι αρμοδιότητες των κτηνιατρικών αρχών, οι ελεγκτικές διαδικασίες και το σύστημα εποπτείας από το υπουργείο Ανάπτυξης. 

Με τη θεσμοθέτηση του Κτηνιάτρου Εκτροφής το υπουργείο αποσκοπεί στην επίτευξη των ακόλουθων στόχων:
1. Αποτελεσματικότερη τήρηση των υποχρεώσεων στο επίπεδο της κτηνοτροφικής εκμετάλλευσης ως προς: 
- την υγειονομική κατάσταση της εκμετάλλευσης, 
- την προστασία των ζώων,
- το σύστημα σήμανσης και καταγραφής των ζώων,
- την άμεση ενημέρωση της Κτηνιατρικής Βάσης Δεδομένων με όλα τα στοιχεία που αφορούν μεταβολές ζωικού κεφαλαίου και κτηνιατρικές εφαρμογές, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία,
- την τήρηση, σύνταξη και υπογραφή των μητρώων φαρμακευτικής αγωγής της κτηνιατρικής εκμετάλλευσης,
- την διάθεση στην τροφική αλυσίδα ασφαλών προϊόντων, μέσω ανάπτυξης συστήματος πρόληψης ασθενειών που μειώνει τις απώλειες ζωικού κεφαλαίου και τη χρήση φαρμάκων.
2. Αποτελεσματική εφαρμογή του προγράμματος ελέγχου και εκρίζωσης της βρουκέλλωσης αιγοπροβάτων - βοοειδών και κατά περίπτωση των εκάστοτε εγκεκριμένων προγραμμάτων ελέγχου, επιτήρησης και εκρίζωσης ασθενειών όλων των παραγωγικών ζώων (αιγοπρόβατα, βοοειδή, χοίροι, πτηνά, μέλισσες).
3. Ανάπτυξη της κτηνοτροφίας στη βάση του υγιούς ανταγωνισμού και σύμφωνα με τους κανόνες υγείας και ευζωίας των ζώων για τη  παραγωγή ασφαλών και ποιοτικών τροφίμων ζωικής προέλευσης και κυρίως η εφαρμογή προληπτικών ενεργειών φροντίδας των ζώων, ώστε να μειωθούν οι απώλειες των νεαρών ζώων και ταυτόχρονα να μειωθούν οι δαπάνες από την χρήση κτηνιατρικών φαρμάκων για την θεραπεία ασθενειών που θα μπορούσαν να προληφθούν.  

Με αφορμή την έναρξη της εφαρμογής του νέου θεσμού για την υποστήριξη της κτηνοτροφίας, Ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Πάρις Κουκουλόπουλος προέβη στην ακόλουθη δήλωση: «Προχωράμε σε σημαντικές διαρθρωτικές και χειροπιαστές πολιτικές για να υποστηρίξουμε την κτηνοτροφία και τον Έλληνα Κτηνοτρόφο. Ο Κτηνίατρος Εκτροφής που έχουμε θεσμοθετήσει με το νόμο 4235/2014 μπαίνει σε εφαρμογή και αποτελεί πολύτιμο «εργαλείο» για την παραγωγική διαδικασία και την υποστήριξη των κτηνοτρόφων. Οι Έλληνες κτηνοτρόφοι  θα έχουν πλέον στο πλευρό τους, σε όλα τα στάδια της παραγωγικής διαδικασίας,  τον κτηνίατρο – σύμβουλό τους. Στόχος του καινοτόμου αυτού θεσμού είναι η ανάπτυξη του κτηνοτροφικού κλάδου,  η βιωσιμότητα των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων, η στήριξη του εισοδήματος των κτηνοτρόφων,  αλλά και η παραγωγή ασφαλών και ποιοτικών τροφίμων ζωικής προέλευσης για τους καταναλωτές. Ιδιαίτερα η αξιοποίηση του θεσμού από τις οργανώσεις των κτηνοτρόφων κάθε περιοχής μπορεί να οδηγήσει σε αποτελεσματική αντιμετώπιση του κόστους κτηνιατρικής υποστήριξης των εκμεταλλεύσεων. Επιλύοντας τα θέματα προστασίας του ζωικού κεφαλαίου, οι κτηνοτρόφοι  θα πετύχουν καλύτερα παραγωγικά και οικονομικά αποτελέσματα αξιοποιώντας καλύτερα τους αυξημένους πόρους για την κτηνοτροφία στο πλαίσιο της νέας ΚΑΠ, την περίοδο 2014-2020. Το Υπουργείο θα είναι σε συνεχή επαφή με όλους τους ενδιαφερόμενους για την καλύτερη εφαρμογή του νέου θεσμού ιδιαίτερα δε με τις οργανώσεις των κτηνοτρόφων».

Η υπουργική απόφαση δημοσιεύεται στο τεύχος Β΄αρ. 3385/2014 της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως (κατεβάστε το).


© Proslipsis.gr
Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στην Proslipsis.gr. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή.
Εμπορικά sites που αναπαράγουν κείμενα παρανομούν και παρασιτούν. Οφείλετε να τα καταδικάζετε.

 

  

 

 

 

 

 

 Επιστροφή  Κορυφή σελίδας

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η με οποιονδήποτε τρόπο αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου της εφημερίδας, χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη. Κάθε δημόσια αναφορά στο περιεχόμενο της συνεπάγεται και αναφορά του ονόματός της, όπως η δημοσιογραφική δεοντολογία επιτάσσει.

 

 

[Αρχική σελίδα]  [Αγορά Εργασίας]  [Επιχειρηματικότητα]  [Προσλήψεις στο Δημόσιο]  [Εκπαίδευση]  [Σεμινάρια]  [Νομοθεσία]  [Βιβλία]
Διεύθυνση: Λ. Ριανκούρ 73, 11524 Αθήνα, email: info@proslipsis.gr , Τηλ: 6949244434
©  2004-2021  proslipsis.gr, All rights reserved