ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΗΣ PROSLIPSIS.GR
Μάθετε πρώτοι τα νέα ...

  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
 

 
Βάλτε Αγγελία      Δείτε Αγγελίες      Newsletters       
  Επικοινωνία     
 
 
 
 
 
 
 
  
  Επικαιρότητα Επιστροφή    
Συμβάσεις χρηματοδότησης για δύο μονάδες παραγωγής βιοαερίου

Proslipsis.gr | Αθήνα 22.12.2014, 20:36

Συμβάσεις χρηματοδότησης για δύο μονάδες παραγωγής Βιοαερίου, ύψους 10,5 εκ. ευρώ, στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας υπογράφηκαν σήμερα στη Θεσσαλονίκη, παρουσία του υφυπουργού Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου.

Πρόκειται για συμβάσεις μεταξύ του Ταμείου Αστικής Ανάπτυξης Κεντρικής Μακεδονίας του JESSICA (το οποίο διαχειρίζεται η Τράπεζα Πειραιώς) και των φορέων επένδυσης «Βορειοελλαδική Αειφορία ΑΒΕΕ» και «Δέλτα Αξιού Ενεργειακή ΑΕ». 

Τα δύο έργα αφορούν στην κατασκευή και λειτουργία δύο μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από βιοαέριο. Τα έργα θα προσφέρουν πάνω από 200 νέες θέσεις εργασίας προσωρινές και μόνιμες κατά τη λειτουργία τους. Το κόστος των έργων ανέρχεται σε 10,5 εκατ. ευρώ και η χρηματοδότησή τους προέρχεται από το χρηματοδοτικό εργαλείο του ΕΣΠΑ 2007-2013,  JESSICA. 

Πιο συγκεκριμένα, τα δύο έργα είναι τα εξής:
1. Κατασκευή και λειτουργία μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από βιοαέριο με τη χρήση βιομάζας,  ισχύος 0,999 MWe, στη θέση «Αριδίνα» της Δημοτικής Ενότητας Πενταλόφου, του Δήμου  Ωραιοκάστρου της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης, στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Η μονάδα παραγωγής βιοαερίου θα τροφοδοτείται με πρώτες ύλες προερχόμενες κυρίως από απόβλητα (κοπριές) βουστασίων και δευτερευόντως πτηνοτροφείων. Το παραγόμενο μείγμα από τη διαδικασία της χώνευσης θα διατίθεται σε καλλιεργητές της περιοχής ως λίπασμα, ενώ το υγρό κλάσμα θα χρησιμοποιείται για αρδευτικούς και λοιπούς αντίστοιχους σκοπούς. Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στα € 4.405.704 και ο προϋπολογισμός των επιλέξιμων δαπανών ανέρχεται στα € 3.770.000. 
 
2.  Κατασκευή και λειτουργία μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από βιοαέριο με την χρήση βιομάζας ισχύος 1 MWe, στη θέση «Άδενδρου» του Δημοτικού Διαμερίσματος Παρθενίου του Δήμου Χαλκηδόνος της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης, στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Η μονάδα παραγωγής βιοαερίου θα τροφοδοτείται με πρώτες ύλες που προέρχονται κυρίως από απόβλητα (κοπριές) βουστασίων και δευτερευόντως, καλλιεργειών (ενσίρωμα καλαμποκιού). Το παραγόμενο μείγμα από τη διαδικασία της χώνευσης θα διατίθεται σε καλλιεργητές της περιοχής ως λίπασμα, ενώ το υγρό κλάσμα θα χρησιμοποιείται για αρδευτικούς και λοιπούς αντίστοιχους σκοπούς. Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στα € 5.928.708 και ο προϋπολογισμός των επιλέξιμων δαπανών ανέρχεται στα € 5.272.500.

Σύμφωνα με το υπουργείο Ανάπτυξης, τα εν λόγω έργα εναρμονίζονται  πλήρως και υπηρετούν  τους στόχους των Επιχειρησιακών Σχεδίων των Δήμων Χαλκηδόνας και Ωραιοκάστρου. Η απαλλαγή των παραπάνω Δήμων από το πρόβλημα διαχείρισης των οργανικών αποβλήτων, που αποβάλλονται σήμερα ανεξέλεγκτα στο περιβάλλον και που προκύπτουν από τη λειτουργία κτηνοτροφικών και πτηνοτροφικών μονάδων, τυροκομείων κλπ., αποτελεί κρίσιμης σημασίας έργο για την προστασία της υγείας των κατοίκων και την αναβάθμιση του περιβάλλοντος. Τέλος, η παραγωγή μεγάλων ποσοτήτων οργανικών λιπασμάτων από τη μονάδα, που θα διατίθενται προς χρήση στους τοπικούς καλλιεργητές, θα υποκαταστήσει σε ποσοστό άνω του 50% τα χημικά λιπάσματα, η εκτεταμένη χρήση των οποίων προκαλεί σωρεία περιβαλλοντικών προβλημάτων όπως υπερνίτρωση, ρύπανση του υδροφόρου ορίζοντα κλπ.

Κατά την υπογραφή των  συμβάσεων ο κ. Κωνσταντινόπουλος δήλωσε: «Πρόκειται για δύο έργα μεγάλης περιβαλλοντικής, ενεργειακής και αναπτυξιακής σημασίας για την Κεντρική Μακεδονία, καθώς θα αποτελέσουν τις μεγαλύτερες μονάδες παραγωγής βιοαερίου από υποπροϊόντα του πρωτογενούς τομέα στην Ελλάδα. Η καινοτόμος ιδιωτική πρωτοβουλία που θέλουμε,  αξιοποιεί τους ευρωπαϊκούς πόρους με στόχο τη δημιουργία δεκάδων θέσεων εργασίας, την ενίσχυση του ενεργειακού δυναμικού της περιοχής, αλλά και τη βιώσιμη διαχείριση των απορριμμάτων της τοπικής γεωργικής και κτηνοτροφικής περιοχής. Σε τέτοιες προσπάθειες θα είμαστε πάντοτε υποστηρικτές και αρωγοί, γιατί αυτές  είναι τα δείγματα και οι καλές πρακτικές του νέου αναπτυξιακού μοντέλου που σχεδιάζουμε για το  μέλλον της χώρας. Η Ελλάδα όταν θέλει μπορεί και αυτό αποδεικνύουμε όλοι μαζί  σήμερα εδώ,  με την υπογραφή και τελική πορεία προς υλοποίηση, αυτών των δύο έργων-προτύπων για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας».


© Proslipsis.gr
Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στην Proslipsis.gr. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή.
Εμπορικά sites που αναπαράγουν κείμενα παρανομούν και παρασιτούν. Οφείλετε να τα καταδικάζετε.

 

  

 

 

 

 

 

 Επιστροφή  Κορυφή σελίδας

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η με οποιονδήποτε τρόπο αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου της εφημερίδας, χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη. Κάθε δημόσια αναφορά στο περιεχόμενο της συνεπάγεται και αναφορά του ονόματός της, όπως η δημοσιογραφική δεοντολογία επιτάσσει.

 

 

[Αρχική σελίδα]  [Αγορά Εργασίας]  [Επιχειρηματικότητα]  [Προσλήψεις στο Δημόσιο]  [Εκπαίδευση]  [Σεμινάρια]  [Νομοθεσία]  [Βιβλία]
Διεύθυνση: Λ. Ριανκούρ 73, 11524 Αθήνα, email: info@proslipsis.gr , Τηλ: 6949244434
©  2004-2021  proslipsis.gr, All rights reserved