ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΗΣ PROSLIPSIS.GR
Μάθετε πρώτοι τα νέα ...

  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
 

 
Βάλτε Αγγελία      Δείτε Αγγελίες      Newsletters       
  Επικοινωνία     
 
 
 
 
 
 
 
  
  Επικαιρότητα Επιστροφή    
Προς υποχρεωτική αναγραφή των θερμίδων στα αλκοολούχα ποτά

Αθήνα 29.4.2015, 20:06

Προτάσεις για τη σήμανση περιεχομένου θερμίδων των αλκοολούχων ποτών θα πρέπει να υποβάλει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το αργότερο εντός του 2016, ζήτησε σήμερα Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Το ψήφισμα καλεί για μια νέα στρατηγική της ΕΕ για το αλκοόλ που θα επικεντρώνεται στην καταπολέμηση της κατανάλωσης αλκοόλ από ανηλίκους και θα περιλαμβάνει ευρεία σήμανση σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ώστε να αποθαρρύνεται η οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Το ΕΚ καλεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να "ξεκινήσει αμέσως εργασίες για τη νέα στρατηγική της ΕΕ για το αλκοόλ (2016-2022)", προκειμένου να βοηθήσουν τις εθνικές κυβερνήσεις να καταπολεμήσουν τις βλαπτικές επιπτώσεις του αλκοόλ . Η στρατηγική θα πρέπει να περιλαμβάνει τη συλλογή αξιόπιστων δεδομένων, τη βελτίωση στην πρόληψη και τη θεραπεία, καθώς και τη μείωση των ατυχημάτων που προκαλούνται από οδήγηση σε κατάσταση μέθης, αλλά και την ανάλυση διαφόρων μορφών κατανάλωσης οινοπνεύματος, υπογραμμίζεται στο ψήφισμα που εγκρίθηκε την Τετάρτη με ανάταση χειρός.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να αξιολογήσει κατά πόσον η υποχρέωση παροχής πληροφοριών για τα συστατικά και τη θρεπτική αξία πρέπει να ισχύσει και για τα αλκοολούχα ποτά, λένε οι ευρωβουλευτές

Το θερμιδικό περιεχόμενο των αλκοολούχων ποτών θα πρέπει να επισημαίνεται σαφώς, και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να υποβάλει νομοθετική πρόταση για το σκοπό αυτό το αργότερο εντός του 2016, προσθέτουν

Οι ευρωβουλευτές ζητούν επίσης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εξετάσει το ενδεχόμενο θέσπισης συστήματος σήμανσης σε όλη την ΕΕ, το οποίο θα προειδοποιεί τους καταναλωτές για τους κινδύνους που ενέχει η οδήγηση σε κατάσταση μέθης.

Το ΕΚ παροτρύνει τα κράτη μέλη της ΕΕ να εντείνουν τις προσπάθειες για την προστασία των νέων εφαρμόζοντας αυστηρά τη νομοθεσία για τα όρια ηλικίας και συνιστά την παρακολούθηση των επιπτώσεων της διαφήμισης του αλκοόλ στους νέους και τον περιορισμό έκθεσής τους σε αυτές. Τα κράτη μέλη θα πρέπει επίσης να εξετάσουν τρόπους καταπολέμησης της πώλησης φτηνού αλκοόλ.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να αντιμετωπίσει τη διασυνοριακή πώληση αλκοόλ μέσω του διαδικτύου τονίζει το ΕΚ. Τα κράτη μέλη πρέπει επίσης να διεξάγουν εκστρατείες ευαισθητοποίησης σχετικά με τους κινδύνους από τα "προγραμματισμένα μεθύσια με άμετρη κατανάλωση αλκοόλ", ιδιαίτερα για τους ανηλίκους , και να εντείνουν τις προσπάθειες για τη μείωση τροχαίων ατυχημάτων που σχετίζονται με την οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ.

Περί αλκοόλ
Η κατάχρηση αλκοόλ αποτελεί τη δεύτερη σημαντικότερη αιτία ασθενειών που συνδέονται με ανθυγιεινό τρόπο ζωής σε ορισμένα κράτη μέλη και ότι ο εθισμός στο αλκοόλ συνιστά παράγοντα κινδύνου για περισσότερες από 60 νόσους, συμπεριλαμβανομένων της αλκοολικής ηπατοπάθειας (ALD - Alcoholic Liver Disease), της χρόνιας αλκοολικής παγκρεατίτιδας και όλων σχεδόν των άλλων παθήσεων του πεπτικού συστήματος, του καρκίνου, του διαβήτη, των καρδιαγγειακών παθήσεων, της παχυσαρκίας, της εμβρυακής διαταραχής φάσματος λόγω κατανάλωσης αλκοόλ (Foetal Alcohol Spectrum Disorder - FASD) και νευροψυχικών διαταραχών, όπως ο αλκοολισμός·

Η κατάχρηση αλκοόλ προκαλεί ετησίως 3,3 εκατομμύρια πρόωρους θανάτους παγκοσμίως. Στην ηλικιακή ομάδα 20-39 ετών περίπου το 25% όλων των θανάτων μπορεί να αποδοθεί στην κατάχρηση αλκοόλ. Οι θάνατοι αυτοί οφείλονται συχνά σε ατυχήματα, πράξεις βίας ή ηπατικές νόσους.

* Δείτε:
1. Το κείμενο που εγκρίθηκε.
2. Την μαγνητοσκοπημένη συζήτηση.
3. Οπτικοακουστικό υλικό για επαγγελματίες.
4. Ενημερωτικό σημείωμα (στα αγγλικά).


© Proslipsis.gr
Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στην Proslipsis.gr. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή.
Εμπορικά sites που αναπαράγουν κείμενα παρανομούν και παρασιτούν. Οφείλετε να τα καταδικάζετε.

 

  

 

 

 

 

 

 Επιστροφή  Κορυφή σελίδας

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η με οποιονδήποτε τρόπο αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου της εφημερίδας, χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη. Κάθε δημόσια αναφορά στο περιεχόμενο της συνεπάγεται και αναφορά του ονόματός της, όπως η δημοσιογραφική δεοντολογία επιτάσσει.

 

 

[Αρχική σελίδα]  [Αγορά Εργασίας]  [Επιχειρηματικότητα]  [Προσλήψεις στο Δημόσιο]  [Εκπαίδευση]  [Σεμινάρια]  [Νομοθεσία]  [Βιβλία]
Διεύθυνση: Λ. Ριανκούρ 73, 11524 Αθήνα, email: info@proslipsis.gr , Τηλ: 6949244434
©  2004-2021  proslipsis.gr, All rights reserved