ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΗΣ PROSLIPSIS.GR
Μάθετε πρώτοι τα νέα ...

  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
 

 
Βάλτε Αγγελία      Δείτε Αγγελίες      Newsletters       
  Επικοινωνία     
 
 
 
 
 
 
 
 



 
  Επικαιρότητα Επιστροφή    
ΕΕ: Ζητούν παράταση κυκλοφορίας του ζιζανιοκτόνου glyphosate της Μonsanto, που ενοχοποιείται για καρκινογενέσεις

Αθήνα 13.4.2016, 17:48

Το Ευρωκοινοβούλιο ζητά την ανανέωση για 7 χρόνια και για επαγγελματική μόνο χρήση της άδειας κυκλοφορίας του ευρέως διαδεδομένου ζιζανιοκτόνου glyphosate της γνωστής εταιρείας Μonsanto, το οποίο, όμως, ενοχοποιείται για καρκινογενέσεις και εμφάνιση διαταραχών του ενδοκρινικού συστήματος.
 
«Εφόσον το ζιζανιοκτόνο glyphosate θεωρείται ακόμη ύποπτο για καρκινογένεση και εμφάνιση διαταραχών του ενδοκρινικού συστήματος, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να ανανεώσει την άδεια κυκλοφορίας του στην αγορά μόνο για επαγγελματική χρήση και μόνο για 7 έτη και όχι για 15 όπως έχει προταθεί. Αυτό υποστήριξε με ψήφισμα του», αναφέρει ανακοίνωση της Επιτροπής.

Οι ευρωβουλευτές ζητούν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ξεκινήσει μια ανεξάρτητη αξιολόγηση και να αποκαλύψει όλα τα επιστημονικά στοιχεία που χρησιμοποίησε η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) κατά την αξιολόγηση του glyphosate. Υποστηρίζουν ότι η Επιτροπή θα πρέπει να ανανεώσει την άδεια κυκλοφορίας του στην ευρωπαϊκή αγορά μόνο για 7 έτη και όχι για 15 όπως είχε αρχικώς προταθεί. Το μη νομοθετικό ψήφισμα υιοθετήθηκε με 374 ψήφους υπέρ, 225 κατά και 102 αποχές.

Το ΕΚ καλεί την Επιτροπή "να μην εγκρίνει μη επαγγελματικές χρήσεις του glyphosate και να αξιολογήσει εκ νέου την έγκριση του υπό το φως της εκκρεμούσας υποβολής στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Χημικών Προϊόντων (ECHA) φακέλου σχετικά με την εναρμονισμένη ταξινόμησή του".

Οι ευρωβουλευτές ζητούν ακόμη από την Επιτροπή να υποβάλει νέο σχέδιο εκτελεστικού κανονισμού για την καλύτερη διαχείριση της χρήσης των ζιζανιοκτόνων που περιέχουν glyphosate και να εξασφαλίσει άμεσα την ανεξάρτητη επανεξέταση της συνολικής τοξικότητας και της ταξινόμησης του glyphosate με βάση όλα τα διαθέσιμα επιστημονικά στοιχεία.

Οι ευρωβουλευτές καλούν την Επιτροπή και την EFSA "να γνωστοποιήσουν αμέσως όλα τα επιστημονικά στοιχεία στα οποία βασίστηκε η θετική ταξινόμηση του glyphosate και η προτεινόμενη επανέγκρισή του, δεδομένου ότι υπάρχει υπερισχύον δημόσιο συμφέρον για τη γνωστοποίηση".

Οι ευρωβουλευτές καταδικάζουν την τακτική "αποξήρανσης" του εδάφους με τη χρήση του glyphosate. Πρόκειται για μια διαδικασία γνωστή και ως "green burndown" και αφορά την καταστροφή της υφιστάμενης καλλιέργειας πριν τη συγκομιδή, προκειμένου να επιταχυνθεί η ωρίμανση και να διευκολυνθεί η συγκομιδή. Η πρακτική αυτή προκαλεί πολύ υψηλότερα επίπεδα καταλοίπων στα τελικά προϊόντα μετά τη συγκομιδή και συνεπώς οδηγεί σε αυξημένη έκθεση του ανθρώπου στα κατάλοιπα αυτά μέσω της διατροφικής οδού.

Το ΕΚ καλεί την Επιτροπή "να μην εγκρίνει χρήσεις του glyphosate εντός ή κοντά σε δημόσια πάρκα, δημόσιους χώρους αθλοπαιδιών και δημόσιους κήπους".

Η απόφαση για την άδεια κυκλοφορίας θα ληφθεί το Μάιο από τους εθνικούς εμπειρογνώμονες που συμμετέχουν στη μόνιμη επιτροπή για τα φυτά, τα ζώα, τα τρόφιμα και τις ζωοτροφές (τμήμα για τα φυτοφάρμακα). Η εν λόγω επιτροπή μπορεί να εγκρίνει ή να απορρίψει την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με ειδική πλειοψηφία. Εάν δεν υπάρξει τέτοια πλειοψηφία, εναπόκειται στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αποφασίσει.

Το glyphosate είναι μια δραστική ουσία που χρησιμοποιείται ευρέως στον τομέα των ζιζανιοκτόνων. Κατοχυρώθηκε με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας στις αρχές της δεκαετίας του '70 και εισήχθηκε στην αγορά το 1974 ως ένα ζιζανιοκτόνο ευρέος φάσματος. Το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας έληξε το 2000 και από τότε το glyphosate διατίθεται στο εμπόριο από διάφορες εταιρείες, ενώ αρκετές εκατοντάδες προϊόντα για την προστασία των φυτών που περιέχουν glyphosate χρησιμοποιούνται σήμερα στην Ευρώπη σε καλλιέργειες.


© Proslipsis.gr
Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στην Proslipsis.gr. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή.
Εμπορικά sites που αναπαράγουν κείμενα παρανομούν και παρασιτούν. Οφείλετε να τα καταδικάζετε.

 

 



 

 

 

 

 

 

 Επιστροφή  Κορυφή σελίδας

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η με οποιονδήποτε τρόπο αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου της εφημερίδας, χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη. Κάθε δημόσια αναφορά στο περιεχόμενο της συνεπάγεται και αναφορά του ονόματός της, όπως η δημοσιογραφική δεοντολογία επιτάσσει.

 

 

[Αρχική σελίδα]  [Αγορά Εργασίας]  [Επιχειρηματικότητα]  [Προσλήψεις στο Δημόσιο]  [Εκπαίδευση]  [Σεμινάρια]  [Νομοθεσία]  [Βιβλία]
Διεύθυνση: Λ. Ριανκούρ 73, 11524 Αθήνα, email: info@proslipsis.gr , Τηλ: 6949244434
©  2004-2021  proslipsis.gr, All rights reserved