ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΗΣ PROSLIPSIS.GR
Μάθετε πρώτοι τα νέα ...

  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
 

 
Βάλτε Αγγελία      Δείτε Αγγελίες      Newsletters       
  Επικοινωνία     
 
 
 
 
 
 
 
  
  Επικαιρότητα Επιστροφή    
Χώρα μέτριας καινοτομίας η Ελλάδα

Αθήνα 20.7.2016, 23:28

Χώρα μέτριας καινοτομίας είναι η Ελλάδα, σύμφωνα με έκθεση του Παρατηρητηρίου Έρευνας και Καινοτομίας (ΠΕΚ) του Κοινού Κέντρου Ερευνών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Το Παρατηρητήριο δημοσίευσε τη δεύτερη έκδοση των εκθέσεων ΠΕΚ ανά χώρα, οι οποίες αξιολογούν την εξέλιξη των εθνικών συστημάτων έρευνας και καινοτομίας και προσδιορίζουν τις βασικές προκλήσεις.

Με επιδόσεις που αντιστοιχούν στο 66% του διάμεσου του δείκτη καινοτομίας της ΕΕ το 2014, σημειώνοντας πτώση κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το 2013, η χώρα μας υστερεί στον τομέα της καινοτομίας. Οι κύριες προκλήσεις που διαπιστώνονται στο σύστημα Έρευνας και Καινοτομίας (Ε&Κ) της Ελλάδας είναι: α) Η ασταθής και μη αποδοτική δομή διακυβέρνησης της Ε&Κ, με ιδιαίτερη αδυναμία στο θέμα της αξιολόγησης, β) Η έλλειψη αποδοτικότητας και καθορισμού προτεραιοτήτων στην κατανομή της χρηματοδότησης και γ) Η εξαιρετικά χαμηλή δραστηριότητα Ε&Κ στον ιδιωτικό τομέα. 

Στην έκθεση αναλύονται τα μέτρα βελτίωσης της διακυβέρνησης της Ε&Κ, και ιδίως των μηχανισμών αξιολόγησης, οι προτεινόμενες διαδικασίες ενίσχυσης της στόχευσης και του καθορισμού προτεραιοτήτων στην κατανομή χρηματοδότησης και τέλος οι τρόποι ενθάρρυνσης της ιδιωτικής δραστηριότητας Ε&Κ και της άρσης των σχετικών εμποδίων.

Οι ανά χώρα εκθέσεις παρέχουν πλούτο γνώσεων παρουσιάζοντας λεπτομέρειες σχετικά με τις εξελίξεις των πολιτικών στον τομέα της έρευνας και της καινοτομίας σε εθνικό επίπεδο, μέσα από την ανάλυση του επιπέδου δημόσιας και ιδιωτικής χρηματοδότησης της έρευνας και της ανάπτυξης (Ε&Α), την αξιολόγηση της ποιότητας της επιστημονικής βάσης και του βαθμού υλοποίησης των προτεραιοτήτων του  Ευρωπαϊκού Χώρου Έρευνας (ΕΧΕ), καθώς και την περιγραφή των συνθηκών βάσει του πλαισίου για την έρευνα και την καινοτομία (Ε&Κ) και των δεσμών μεταξύ βιομηχανίας και ακαδημαϊκής κοινότητας.

Για όλες τις χώρες της ΕΕ, κύριος στόχος των εκθέσεων είναι να συνεισφέρουν στη διαδικασία χάραξης ευρωπαϊκής πολιτικής με την παροχή στοιχείων και με την παρακολούθηση της προόδου στον Ευρωπαϊκό Χώρο Έρευνας, μολονότι δεν ορίζουν ούτε προδικάζουν τις πολιτικές θέσεις της Επιτροπής. Η ετήσια παροχή αναλυτικών εκθέσεων σχετικά με τα συστήματα Έρευνας & Καινοτομίας συνιστά επίσης ένα εργαλείο για τη στήριξη της εκμάθησης του τρόπου χάραξης πολιτικών στα κράτη μέλη.


© Proslipsis.gr
Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στην Proslipsis.gr. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή.
Εμπορικά sites που αναπαράγουν κείμενα παρανομούν και παρασιτούν. Οφείλετε να τα καταδικάζετε.

 

  

 

 

 

 

 

 Επιστροφή  Κορυφή σελίδας

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η με οποιονδήποτε τρόπο αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου της εφημερίδας, χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη. Κάθε δημόσια αναφορά στο περιεχόμενο της συνεπάγεται και αναφορά του ονόματός της, όπως η δημοσιογραφική δεοντολογία επιτάσσει.

 

 

[Αρχική σελίδα]  [Αγορά Εργασίας]  [Επιχειρηματικότητα]  [Προσλήψεις στο Δημόσιο]  [Εκπαίδευση]  [Σεμινάρια]  [Νομοθεσία]  [Βιβλία]
Διεύθυνση: Λ. Ριανκούρ 73, 11524 Αθήνα, email: info@proslipsis.gr , Τηλ: 6949244434
©  2004-2021  proslipsis.gr, All rights reserved