ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΗΣ PROSLIPSIS.GR
Μάθετε πρώτοι τα νέα ...

  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
 

 
Βάλτε Αγγελία      Δείτε Αγγελίες      Newsletters       
  Επικοινωνία     
 
 
 
 
 
 
 
  
  Επικαιρότητα Επιστροφή    
Ο Κανονισμός Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων

Αθήνα 8.2.2017, 23:57

Τον Κανονισμό Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων ανακοινώνουν τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομίας και Ανάπτυξης, Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Όπως αναφέρεται στη σχετική απόφαση, «αντικείμενο του Κανονισμού αυτού είναι οι όροι, οι προϋποθέσεις, οι περιορισμοί και οι διαδικασίες με τις οποίες εγκρίνεται η καταβολή κρατικών οικονομικών ενισχύσεων, προκειμένου να ενισχυθούν οι γεωργοί και οι κτηνοτρόφοι έναντι ζημιών στη φυτική και ζωική παραγωγή ή στα μέσα παραγωγής, συμπεριλαμβανομένου του παγίου κεφαλαίου, που προκαλούνται από απρόβλεπτα γεγονότα όπως θεομηνίες, δυσμενείς καιρικές συνθήκες ή άλλα έκτακτα γεγονότα, σύμφωνα με τις Κοινοτικές Κατευθυντήριες Γραμμές για τις Κρατικές Ενισχύσεις στον τομέα της γεωργίας και δασοκομίας (2014/C 204/1, Ε.Ε. C204/11-7-2014), καθώς και του άρθρου 30 του Κανονισμού 702/2014 της Επιτροπής, της 25-6-2014 (L193/1, 1-7-2014)».

Τα αίτια των ζημιών περιγράφονται στην απόφαση ως εξής:

«1. «Θεομηνία»: Ο όρος θεομηνία περιλαμβάνει τους σεισμούς, τις κατολισθήσεις, τις πλημμύρες, τις χιονοστιβάδες, τους ανεμοστρόβιλους και τις πυρκαγιές:
• Σεισμός, τέτοιας έντασης που αντικειμενικά μπορεί να επιφέρει ζημιές στη φυτική παραγωγή και στο φυτικό κεφάλαιο. Ως τέτοιας έντασης θεωρείται σεισμός μεγαλύτερος των 5,5 βαθμών της κλίμακας Richter ή 6 βαθμών της κλίμακας Mercalli ή εφόσον η περιοχή κηρυχθεί σεισμόπληκτος.
• Κατολίσθηση, μάζες εδαφών που μετακινούνται ή αποσπώνται, κυρίως λόγω έντονων βροχοπτώσεων, χιονοπτώσεων, σεισμών, κ.λπ., καταστρέφοντας την επιφάνεια και παρασύροντας τα μέσα παραγωγής ή δημιουργώντας ανυπέρβλητα εμπόδια στην ανθρώπινη δραστηριότητα και εφόσον η ζημιά δεν οφείλεται στην επίδραση ανθρώπινου παράγοντα.
• Πλημμύρα, η υπερχείλιση λίμνης ή ποταμού και η έξοδος των υδάτων σε χερσαία ζώνη προκαλώντας ζημιές στην παραγωγή ή στα μέσα παραγωγής.
• Χιονοστιβάδα, μεγάλη ποσότητα χιονιού που αποσπάται από την αρχική του θέση, κατρακυλά σε πλαγιά βουνού, παρασύροντας όλο και μεγαλύτερες μάζες χιονιού, αποκτώντας τελικά τεράστιο και ιδιαίτερα καταστροφικό όγκο.
• Ανεμοστρόβιλος, το ατμοσφαιρικό φαινόμενο που εμφανίζεται με την μορφή έντονα περιστρεφόμενης στήλης αέρος, η οποία παρά τη σχετικά περιορισμένη έκταση που επηρεάζει, προκαλεί πολύ μεγάλες ζημιές στα μέσα παραγωγής και στη γεωργική παραγωγή.
• Πυρκαγιά, η μεγάλης έκτασης καταστροφική φωτιά, η οποία έχει ως αποτέλεσμα εκτεταμένες απώλειες στα μέσα παραγωγής και στη γεωργική παραγωγή. Ειδικότερα «Πυρκαγιά μεγάλης έκτασης», θεωρείται η πυρκαγιά που έκαψε συνολικά έκταση μεγαλύτερη των 500 στρεμμάτων και ειδικά για τη νησιωτική χώρα, μεγαλύτερη των 300 στρεμμάτων. Στη νησιωτική χώρα δεν περιλαμβάνονται η νήσος Κρήτη και η Εύβοια.

2. «Έκτακτα γεγονότα»: Ο όρος έκτακτα γεγονότα περιλαμβάνει τον πόλεμο, τις εσωτερικές ταραχές ή τις απεργίες, τα περιβαλλοντικά ή καταστροφικά συμβάντα και με ορισμένες επιφυλάξεις και ανάλογα με την έκτασή τους, μείζονα πυρηνικά ή βιομηχανικά ατυχήματα τα οποία έχουν ως αποτέλεσμα εκτεταμένες απώλειες. Οι ζημιές αυτές θα αντιμετωπίζονται με ad hoc προγράμματα, τα οποία θα υποβάλλονται ανεξάρτητα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

3. «Δυσμενείς καιρικές συνθήκες»: Ο όρος δυσμενείς καιρικές συνθήκες περιλαμβάνει ζημιές που οφείλονται, είτε σε ένα μόνο κλιματικό φαινόμενο που απέχει σημαντικά από τον αναμενόμενο τοπικά μέσο όρο, είτε σε διακυμάνσεις της έντασης ενός φυσικού παράγοντα και εφόσον το επίπεδο ζημιών είναι άνω του 30%.
Ως «δυσμενείς καιρικές συνθήκες» θεωρούνται τα παρακάτω κλιματικά φαινόμενα:
• Παγετός, θεωρείται η πτώση της θερμοκρασίας του αέρα, με βάση μετεωρολογικά όργανα μέτρησης και καταγραφής, σε τιμή ίση ή μικρότερη των μηδέν (0°C) βαθμών Κελσίου.
• Χαλάζι, είναι η πτώση στο έδαφος στερεών ατμοσφαιρικών κατακρημνισμάτων, των χαλαζόκοκκων, οι οποίοι είναι τεμαχίδια πάγου διαφόρων σχημάτων.
• Ανεμοθύελλα, είναι ο σφοδρός επιφανειακός άνεμος ιδιαίτερα μεγάλης έντασης τουλάχιστον 9 Beaufort.
• Υπερβολικές βροχοπτώσεις, θεωρούνται οι βροχοπτώσεις που χαρακτηρίζονται είτε από μεγάλη ένταση (μεγάλα ύψη βροχής, ραγδαιότητα) είτε από μεγάλη χρονική διάρκεια είτε εμφάνιση συνεχών επεισοδίων βροχοπτώσεων.
• Υψηλές θερμοκρασίες, είναι το φαινόμενο κατά το οποίο η θερμοκρασία του αέρα υπερβαίνει τις αντίστοιχες κανονικές για την εποχή τιμές, τόσο σε ένταση (διαφορά υπέρβασης) όσο και σε χρονική διάρκεια, με βάση μετεωρολογικά όργανα μέτρησης και καταγραφής.
• Διακυμάνσεις θερμοκρασίας, είναι η εμφάνιση μεγάλων θερμοκρασιακών διαφορών ημέρας - νύχτας (μεγάλου ημερήσιου θερμομετρικού εύρους).
• Χιονοπτώσεις, είναι η πτώση χιονιού μεγάλης έντασης ή χρονικής διάρκειας, με αποτέλεσμα το αυξημένο βάρος συσσώρευσης ή τη μεγάλη χρονική διάρκεια διατήρησης της χιονοκάλυψης.
• Ξηρασία, θεωρείται η έλλειψη επαρκών βροχοπτώσεων (ύψος βροχής κάτω από κανονικά επίπεδα) για παρατεταμένη χρονική περίοδο με συνέπεια ζημιές στην παραγωγή ή στα μέσα παραγωγής. Η ενίσχυση για ζημιές που θα προκληθούν από ξηρασία, καταβάλλεται μόνο εάν εφαρμόζεται πλήρως το άρθρο 9 της οδηγίας 200/60/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, για τη «θέσπιση πλαισίου κοινοτικής δράσης στον τομέα πολιτικής υδάτων», στον τομέα της γεωργίας στην Ελλάδα και εάν έχει θεσπισθεί σύστημα που να εξασφαλίζει ότι το κόστος των υπηρεσιών παροχής ύδατος στη γεωργία ανακτάται μέσω επαρκούς εισφοράς του συγκεκριμένου τομέα.
Οποιοδήποτε κλιματικό φαινόμενο καλύπτεται κατά τη συνήθη πρακτική της ασφαλιστικής κάλυψης δεν μπορεί να ενταχθεί σε πρόγραμμα κρατικών ενισχύσεων».

Η απόφαση δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (τεύχος Β΄αρ. 4562/2016).© Proslipsis.gr
Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στην Proslipsis.gr. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή.
Εμπορικά sites που αναπαράγουν κείμενα παρανομούν και παρασιτούν. Οφείλετε να τα καταδικάζετε.
 

  

 

 

 

 

 

 Επιστροφή  Κορυφή σελίδας

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η με οποιονδήποτε τρόπο αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου της εφημερίδας, χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη. Κάθε δημόσια αναφορά στο περιεχόμενο της συνεπάγεται και αναφορά του ονόματός της, όπως η δημοσιογραφική δεοντολογία επιτάσσει.

 

 

[Αρχική σελίδα]  [Αγορά Εργασίας]  [Επιχειρηματικότητα]  [Προσλήψεις στο Δημόσιο]  [Εκπαίδευση]  [Σεμινάρια]  [Νομοθεσία]  [Βιβλία]
Διεύθυνση: Λ. Ριανκούρ 73, 11524 Αθήνα, email: info@proslipsis.gr , Τηλ: 6949244434
©  2004-2021  proslipsis.gr, All rights reserved