ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΗΣ PROSLIPSIS.GR
Μάθετε πρώτοι τα νέα ...

  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
 

 
Βάλτε Αγγελία      Δείτε Αγγελίες      Newsletters       
  Επικοινωνία     
 
 
 
 
 
 
 
  
  Επικαιρότητα Επιστροφή    
Πρόσκληση προς τους κοινοτικούς εξαγωγείς για εγγραφή στο Σύστημα REX

Αθήνα 16.3.2017, 08:39

Ανακοίνωση - Πρόσκληση προς τους κοινοτικούς εξαγωγείς για εγγραφή στο Σύστημα Εγγεγραμμένων Εξαγωγέων REX στο πλαίσιο της συνολικής οικονομικής και εμπορικής συμφωνίας (ΣΟΕΣ) μεταξύ του Καναδά, αφενός και της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των κρατών μελών της, αφετέρου ενόψει της επικείμενης εφαρμογής της».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, το προσεχές χρονικό διάστημα αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή η συνολική οικονομική και εμπορική συμφωνία (ΣΟΕΣ) μεταξύ του Καναδά, αφενός και της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των κρατών μελών της, αφετέρου. Η αναφερόμενη συμφωνία καθώς και η Απόφαση (ΕΕ) 2017/37 του Συμβουλίου της 23.10.2016 σχετικά με την υπογραφή της εξΆ ονόματος της ΕΕ, δημοσιεύθηκαν στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης (L 11/14.1.2017). Η κοινοποιούμενη συμφωνία δεν έχει τεθεί σε εφαρμογή μέχρι σήμερα. Η ημερομηνία από την οποία θα αρχίσει να εφαρμόζεται προσωρινά η συμφωνία θα δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και θα σας κοινοποιηθεί από την υπηρεσία μας.

Με την κοινοποιούμενη συμφωνία κάθε μέρος μειώνει ή καταργεί τους δασμούς σε αγαθά καταγωγής του άλλους μέρους σύμφωνα με τους πίνακες κατάργησης των δασμών που περιλαμβάνονται στο σχετικό κείμενο. Ως καταγόμενο προϊόν ή προϊόν καταγωγής, νοείται κάθε αγαθό που πληροί τους κανόνες καταγωγής που ορίζονται στο Πρωτόκολλο για τους κανόνες και τις διαδικασίες καταγωγής της αναφερόμενης συμφωνίας.

Τα προϊόντα καταγωγής ΕΕ κατά την εισαγωγή τους στον Καναδά και τα προϊόντα καταγωγής Καναδά κατά την εισαγωγή τους στην ΕΕ τυγχάνουν προτιμησιακής μεταχείρισης στο πλαίσιο της αναφερόμενης συμφωνίας βάσει δήλωσης καταγωγής, η οποία αναγράφεται στο τιμολόγιο ή σε άλλο εμπορικό έγγραφο στο οποίο περιγράφεται το καταγόμενο προϊόν με επαρκείς λεπτομέρειες ώστε να είναι δυνατή η ταυτοποίησή του.

Ειδικότερα, βάσει των σχετικών διατάξεων προβλέπεται ότι στο πλαίσιο της ΣΟΕΣ ΕΕ-Καναδά για την πιστοποίηση της καταγωγής από τους κοινοτικούς εξαγωγείς θα εφαρμόζεται το Σύστημα Εγγεγραμμένων Εξαγωγέων (Register Exporters System-REX). Οι διατάξεις για τη χρήση του REX στο πλαίσιο του Συστήματος Γενικευμένων Προτιμήσεων θα εφαρμόζονται κατ΄αναλογία και στο πλαίσιο της εν λόγω προτιμησιακής συμφωνίας. Ως αποτέλεσμα, όλοι οι κοινοτικοί εξαγωγείς (παραγωγοί ή έμποροι) προκειμένου να συντάσσουν δηλώσεις καταγωγής για αγαθά αξίας > ¤ 6.000, τα οποία εξάγονται στον Καναδά στο πλαίσιο της σχετικής συμφωνίας, θα πρέπει να είναι εγγεγραμμένοι στο Σύστημα Εγγεγραμμένων Εξαγωγέων REX και να χρησιμοποιούν τον αριθμό εγγεγραμμένου εξαγωγέα REX στις σχετικές δηλώσεις καταγωγής.

Επισημαίνεται ότι η κοινοποιούμενη συμφωνία δεν προβλέπει την έκδοση πιστοποιητικού κυκλοφορίας EUR 1 ή οποιουδήποτε άλλου πιστοποιητικού καταγωγής από τις τελωνειακές αρχές των συμβαλλομένων μερών.

Κατόπιν των ανωτέρω, καλούνται οι εξαγωγείς που πρόκειται να εξάγουν κοινοτικά προϊόντα στον Καναδά, στο πλαίσιο της ΣΟΕΣ ΕΕ-Καναδά και προκειμένου τα εν λόγω προϊόντα να τύχουν της εκάστοτε προβλεπόμενης προτιμησιακής μεταχείρισης, να αιτηθούν την εγγραφή στους στο Σύστημα Εγγεγραμμένων Εξαγωγέων REX ώστε να είναι σε θέση να συντάσσουν τις απαιτούμενες δηλώσεις καταγωγής. Η εγγραφή των ενδιαφερόμενων εξαγωγέων στο Σύστημα Εγγεγραμμένων Εξαγωγέων REX είναι δυνατόν να πραγματοποιείται και πριν από την ημερομηνία έναρξης εφαρμογής της ΣΟΕΣ ΕΕ-Καναδά, προκειμένου να αποτραπούν καθυστερήσεις και εμπόδια στις εμπορικές συναλλαγές των συμβαλλόμενων μερών κατά την έναρξη εφαρμογής της συμφωνίας. 

Αναλυτικές οδηγίες σχετικά με το Σύστημα Εγγεγραμμένων Εξαγωγέων REX έχουν δοθεί με την αριθ. ΔΔΘΤΟΚ Β 1032953 ΕΞ2017/01.03.2017 (ΑΔΑ: 6ΡΗΨΗ-ΡΝΝ) εγκύκλιο της Αρχής. Ευνόητο είναι ότι η σύνταξη των δηλώσεων καταγωγής στις οποίες θα αναγράφεται ο αριθμός εγγεγραμμένου εξαγωγέα REX κατά την εξαγωγή κοινοτικών προϊόντων στον Καναδά θα είναι δυνατή από την ημερομηνία που η εν λόγω συμφωνία θα τεθεί σε εφαρμογή και έπειτα.

Θα ακολουθήσει ενημέρωση για την ημερομηνία έναρξης εφαρμογής της εν λόγω συμφωνίας καθώς και εγκύκλιος με περαιτέρω οδηγίες για τις διατάξεις σχετικά με τους κανόνες καταγωγής και τις σχετικές διαδικασίες.

Οι επαγγελματικοί ή συνδικαλιστικοί φορείς προς τους οποίους κοινοποιείται η παρούσα, παρακαλούνται για την άμεση ενημέρωση των μελών τους.


© Proslipsis.gr
Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στην Proslipsis.gr. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή.
Εμπορικά sites που αναπαράγουν κείμενα παρανομούν και παρασιτούν. Οφείλετε να τα καταδικάζετε.
 

  

 

 

 

 

 

 Επιστροφή  Κορυφή σελίδας

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η με οποιονδήποτε τρόπο αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου της εφημερίδας, χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη. Κάθε δημόσια αναφορά στο περιεχόμενο της συνεπάγεται και αναφορά του ονόματός της, όπως η δημοσιογραφική δεοντολογία επιτάσσει.

 

 

[Αρχική σελίδα]  [Αγορά Εργασίας]  [Επιχειρηματικότητα]  [Προσλήψεις στο Δημόσιο]  [Εκπαίδευση]  [Σεμινάρια]  [Νομοθεσία]  [Βιβλία]
Διεύθυνση: Λ. Ριανκούρ 73, 11524 Αθήνα, email: info@proslipsis.gr , Τηλ: 6949244434
©  2004-2021  proslipsis.gr, All rights reserved