ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΗΣ PROSLIPSIS.GR
Μάθετε πρώτοι τα νέα ...

  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
 

 
Βάλτε Αγγελία      Δείτε Αγγελίες      Newsletters       
  Επικοινωνία     
 
 
 
 
 
 
 
  
  Επικαιρότητα Επιστροφή    
Brexit: Δύσκολο το... συναινετικό διαζύγιο

Αθήνα 28.9.2017, 16:54

Δεν έχει σημειωθεί ικανοποιητική πρόοδος στην κάλυψη των προτεραιοτήτων της ΕΕ κατά τους πρώτους τέσσερις γύρους συνομιλιών με το Ηνωμένο Βασίλειο, αναφέρει το σχέδιο ψηφίσματος του ΕΚ.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο πρέπει να τονίσει ότι δεν έχει επιτευχθεί «ικανοποιητική πρόοδος» όσον αφορά τους τρεις βασικούς στόχους της ΕΕ: τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των πολιτών της ΕΕ και του Ηνωμένου Βασιλείου, την αποσαφήνιση των οικονομικών δεσμεύσεων του Ηνωμένου Βασιλείου και την επίλυση του ζητήματος των συνόρων της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας με τη Βόρεια Ιρλανδία, εκτός και αν ο πέμπτος γύρος των συνομιλιών αποτελέσει ένα σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση αυτή. Αυτό αναφέρει το σχέδιο ψηφίσματος που εγκρίθηκε από τη Διάσκεψη των Προέδρων του ΕΚ (Πρόεδρος του ΕΚ και επικεφαλής των πολιτικών ομάδων) την Πέμπτη.

Η πρόταση ψηφίσματος που καταρτίστηκε από την αρμόδια ομάδα του ΕΚ για το Brexit, θα συζητηθεί και θα τεθεί σε ψηφοφορία στην ολομέλεια την ερχόμενη Τρίτη.

Ο Πρόεδρος του Κοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι δήλωσε τα εξής: «Χαιρετίζουμε την εποικοδομητική προσέγγιση της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι στην πρόσφατη ομιλία της στη Φλωρεντία. Η προστασία των δικαιωμάτων των πολιτών είναι απόλυτη προτεραιότητα για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Η συμφωνία αποχώρησης πρέπει να διασφαλίσει τη διατήρηση όλων των δικαιωμάτων που απολαύουν επί τους παρόντος οι πολίτες, όπως ορίζεται στη σχετική νομοθεσία της ΕΕ. Η παροχή επιπλέον εγγυήσεων για την πλήρη εφαρμογή της ευρωπαϊκής νομοθεσίας μέχρις ότου αποχωρήσει το  Ηνωμένο Βασίλειο είναι παράγοντας καθοριστικής σημασίας για την ταχεία ολοκλήρωση της πρώτης φάσης των διαπραγματεύσεων».

Ο συντονιστής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το Brexit, Γκι Φερχόφσταντ,  δήλωσε τα εξής: «Η πρωθυπουργός Μέι έκανε ένα βήμα προς την επίτευξη προόδου στην ομιλία της στη Φλωρεντία στις 22 Σεπτεμβρίου, για παράδειγμα σχετικά με το ρόλο του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου. Θα θέλαμε, ωστόσο, να μας δώσει η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου σαφέστερες απαντήσεις. Περιμένουμε απαντήσεις σε ζωτικά ζητήματα όπως το πώς θα μπορέσει να παραμείνει η Βόρεια Ιρλανδία στην τελωνειακή ένωση. Σε ό,τι αφορά τα δικαιώματα των πολιτών και τον οικονομικό διακανονισμό, περιμένουμε συγκεκριμένες απαντήσεις στις προτάσεις που κατέθεσε η διαπραγματευτική ομάδα της ΕΕ».

Οι ευρωβουλευτές θα συζητήσουν την ερχόμενη Τρίτη στην ολομέλεια την πρόταση ψηφίσματος με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλον Γιουνκερ και τον επικεφαλής διαπραγματευτή της ΕΕ για το Brexit, Μισέλ Μπαρνιέ. Το ψήφισμα που θα υιοθετηθεί, θα αποτελέσει τη συμβολή του ΕΚ ενόψει της συνόδου κορυφής των 27 στις 20 Οκτωβρίου στις Βρυξέλλες, κατά τη διάρκεια της οποίας οι κυβερνητικοί ηγέτες θα αξιολογήσουν την έως τώρα πρόοδο των διαπραγματεύσεων για το Brexit.

Οποιαδήποτε συμφωνία αποχώρησης προκύψει μετά το πέρας των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και ΕΕ θα χρειαστεί να λάβει την έγκριση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για να τεθεί σε ισχύ.


© Proslipsis.gr
Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στην Proslipsis.gr. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή.
Εμπορικά sites που αναπαράγουν κείμενα παρανομούν και παρασιτούν. Οφείλετε να τα καταδικάζετε.
 

  

 

 

 

 

 

 Επιστροφή  Κορυφή σελίδας

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η με οποιονδήποτε τρόπο αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου της εφημερίδας, χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη. Κάθε δημόσια αναφορά στο περιεχόμενο της συνεπάγεται και αναφορά του ονόματός της, όπως η δημοσιογραφική δεοντολογία επιτάσσει.

 

 

[Αρχική σελίδα]  [Αγορά Εργασίας]  [Επιχειρηματικότητα]  [Προσλήψεις στο Δημόσιο]  [Εκπαίδευση]  [Σεμινάρια]  [Νομοθεσία]  [Βιβλία]
Διεύθυνση: Λ. Ριανκούρ 73, 11524 Αθήνα, email: info@proslipsis.gr , Τηλ: 6949244434
©  2004-2021  proslipsis.gr, All rights reserved