ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΗΣ PROSLIPSIS.GR
Μάθετε πρώτοι τα νέα ...

  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
 

 
Βάλτε Αγγελία      Δείτε Αγγελίες      Newsletters       
  Επικοινωνία     
 
 
 
 
 
 
 
  
  Επικαιρότητα Επιστροφή    
Εθνικό πρότυπο HACCP για το ελαιόλαδο αποκτά η Ελλάδα (25/7/07)


Αθήνα 25.7.2007, 16:04
Στην εκπόνηση μελέτης για τη Δημιουργία και Διαχείριση συστήματος HACCP (Ανάλυση Επικινδυνότητας στα Κρίσιμα Σημεία Ελέγχου) για το ελαιόλαδο προχώρησε η Γενική Γραμματεία Εμπορίου.

Με τη μελέτη αυτή δημιουργείται για πρώτη φορά στην Ελλάδα ένα εθνικό πρότυπο για την ανάπτυξη Συστήματος Διαχείρισης Ασφάλειας του ελαιολάδου, που καλύπτει όλες τις διαδικασίες, από την ανάπτυξη και συγκομιδή της πρώτης ύλης, μέχρι και την τελική κατανάλωση.

Το HACCP, το οποίο αποτελεί πλέον νομική απαίτηση στην Ευρώπη, είναι ένα σύστημα πρόληψης, με στόχο να αποτρέψει πιθανά προβλήματα για την ασφάλεια των τροφίμων, σε ολόκληρη την αλυσίδα παραγωγής και εμπορίας.

Συγκεκριμένα για το ελαιόλαδο, το HACCP ξεκινάει από τον έλεγχο των πρώτων υλών και παρακολουθεί όλες τις επεξεργασίες που πραγματοποιούνται στα διάφορα στάδια του εξευγενισμού, της τυποποίησης και της διάθεσης. Σε κάθε σημείο, προσδιορίζει συγκεκριμένους κινδύνους για την ασφάλεια του προϊόντος και προβλέπει τα απαραίτητα μέτρα για την εξάλειψή τους.

Η μελέτη, που εκπονήθηκε από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, έχει ήδη αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου (www.gge.gr), ώστε να είναι προσβάσιμη σε όλους τους ενδιαφερόμενους. Παρέχει ένα κατανοητό και εύχρηστο εργαλείο σε παραγωγούς, μεταποιητές και εμπόρους, ενώ συμβάλλει συνολικά στην ασφάλεια των καταναλωτών και στη διεθνή ανταγωνιστικότητα του ελληνικού ελαιολάδου.

Η πρωτοβουλία αυτή του Υπουργείου Ανάπτυξης, εντάσσεται στο πλαίσιο της εθνικής στρατηγικής για τη στήριξη και προώθηση του ελληνικού ελαιολάδου, η οποία ξεκίνησε με τη συμβολική ανάδειξη του 2006 ως «Έτους Ελαιολάδου».

Ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Δημήτρης Σιούφας και ο Υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Γιάννης Παπαθανασίου, δήλωσαν σχετικά: Με τη δημιουργία συστήματος HACCP για το ελαιόλαδο, θωρακίζουμε την αξία και ενισχύουμε την ποιότητα ενός πολύτιμου προϊόντος της ελληνικής γης. Αποδεικνύουμε, για μια ακόμη φορά, ότι οι δεσμεύσεις μας δεν μένουν στις εξαγγελίες, αλλά γίνονται πράξη, με σχέδιο συνέπεια και συνέχεια».

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 Επιστροφή  Κορυφή σελίδας

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η με οποιονδήποτε τρόπο αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου της εφημερίδας, χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη. Κάθε δημόσια αναφορά στο περιεχόμενο της συνεπάγεται και αναφορά του ονόματός της, όπως η δημοσιογραφική δεοντολογία επιτάσσει.

 

 

[Αρχική σελίδα]  [Αγορά Εργασίας]  [Επιχειρηματικότητα]  [Προσλήψεις στο Δημόσιο]  [Εκπαίδευση]  [Σεμινάρια]  [Νομοθεσία]  [Βιβλία]
Διεύθυνση: Λ. Ριανκούρ 73, 11524 Αθήνα, email: info@proslipsis.gr , Τηλ: 6949244434
©  2004-2021  proslipsis.gr, All rights reserved