ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΗΣ PROSLIPSIS.GR
Μάθετε πρώτοι τα νέα ...

  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
 

 
Βάλτε Αγγελία      Δείτε Αγγελίες      Newsletters       
  Επικοινωνία     
 
 
 
 
 
 
 
  
  Επικαιρότητα Επιστροφή    
Ευοίωνες οι προοπτικές για καλλιέργειες αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών (25/7/07)


Αθήνα 25.7.2007, 18:22
Μεγάλες είναι οι προοπτικές για την ανάπτυξη καλλιεργειών αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών στη χώρα μας.

Η διαπίστωση έγινε κατά την διάρκεια σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με θέμα την ανάπτυξη και τη δυνατότητα προώθησης του τομέα των αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών στη χώρα μας, καθώς και την αναζήτηση λύσεων στα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα ο τομέας.

Στη σύσκεψη προήδρευσε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αλέξανδρος Κοντός και συμμετείχαν ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Παραγωγών Σπόρων και Πολλαπλασιαστικού Υλικού (Κ.Ε.Σ.Π.Υ.) κ. Γρ. Αλεξιάδης, ο πρόεδρος του Εθνικού Ιδρύματος Αγροτικής Έρευνας (ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε) κ. Σπ. Κυριάκης και εκπρόσωποι του Ιδρύματος, o πρόεδρος του Οργανισμού Πιστοποίησης και Επίβλεψης Γεωργικών Προϊόντων (Ο.Π.Ε.ΓΕ.Π.) κ. Σπ. Τσιτσάμης, εκπρόσωπος της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, εκπρόσωπος των παραγωγών αρωματικών φυτών, εκπρόσωπος της Ειδικής Γραμματείας Γ’ ΚΠΣ, καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Στη σύσκεψη, η οποία εντάσσεται στο πλαίσιο της προσπάθειας του υπουργείου για την περεταίρω ανάπτυξη της καλλιέργειας αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών και την ανάδειξή της σε δυναμική εναλλακτική καλλιέργεια στη χώρα μας, αποφασίστηκαν τα εξής:

1. Να ξεκινήσει άμεσα συνεργασία της Κ.Ε.Σ.Π.Υ. και του ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε. για την παραγωγή του πολλαπλασιαστικού υλικού αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών.

2. Να ενισχυθεί το αρμόδιο ερευνητικό κέντρο του ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε. για την παραγωγή βελτιωμένου γενετικού υλικού στην παραγωγή αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών.

3. Τα Κέντρα Ελέγχου Πολλαπλασιαστικού Υλικού και Λιπασμάτων (ΚΕΠΥΕΛ) να αναλάβουν την πιστοποίηση του παραγόμενου πολλαπλασιαστικού υλικού.

4. Ο Οργανισμός Πιστοποίησης και Επίβλεψης Γεωργικών Προϊόντων (Ο.Π.Ε.ΓΕ.Π.) να αναλάβει να πιστοποιήσει το παραγόμενο προϊόν.

5. Να καταβληθεί προσπάθεια, ώστε η επιδότηση παραγωγής βιολογικών αρωματικών φυτών να αυξηθεί σημαντικά μέσα από το πρόγραμμα επιδότησης βιολογικής γεωργίας στα πλαίσια της Δ’ Προγραμματικής Περιόδου (2007-2013).

6. Η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας να αναλάβει την πραγματοποίηση πιλοτικών καλλιεργειών σε συνεργασία με το ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε. και με τους φορείς διακίνησης των αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών.

7. Να καταβληθεί προσπάθεια σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, ώστε ορισμένα ελληνικά αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά να αναγνωριστούν και να κατοχυρωθούν ως προϊόντα με Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (ΠΟΠ) και με Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη (ΠΓΕ).

8. Να πραγματοποιηθεί σύσκεψη με εκπροσώπους του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (Π.Φ.Σ.), καθώς και με εκπροσώπους ελληνικών αλυσίδων σούπερ μάρκετ, έτσι ώστε να διερευνηθούν οι δυνατότητες διάθεσης των προϊόντων.

9. Να ληφθεί μέριμνα για την κάλυψη των καλλιεργειών αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών μέσα από τις καλύψεις που προβλέπει ο κανονισμός του Οργανισμού Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛ.Γ.Α.).

Σε δηλώσεις του ο υφυπουργός κ. Κοντός τόνισε ότι οι αποφάσεις που ελήφθησαν θα αναδείξουν τα αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά σε μια δυναμική εναλλακτική καλλιέργεια και συγρόνως μια πολύ καλή διέξοδο για τους Έλληνες αγρότες.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 Επιστροφή  Κορυφή σελίδας

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η με οποιονδήποτε τρόπο αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου της εφημερίδας, χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη. Κάθε δημόσια αναφορά στο περιεχόμενο της συνεπάγεται και αναφορά του ονόματός της, όπως η δημοσιογραφική δεοντολογία επιτάσσει.

 

 

[Αρχική σελίδα]  [Αγορά Εργασίας]  [Επιχειρηματικότητα]  [Προσλήψεις στο Δημόσιο]  [Εκπαίδευση]  [Σεμινάρια]  [Νομοθεσία]  [Βιβλία]
Διεύθυνση: Λ. Ριανκούρ 73, 11524 Αθήνα, email: info@proslipsis.gr , Τηλ: 6949244434
©  2004-2021  proslipsis.gr, All rights reserved