ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΗΣ PROSLIPSIS.GR
Μάθετε πρώτοι τα νέα ...

  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
 

 
Βάλτε Αγγελία      Δείτε Αγγελίες      Newsletters       
  Επικοινωνία     
 
 
 
 
 
 
 
 

 
  Επικαιρότητα Επιστροφή    
Κοινοί αμυντικοί εξοπλισμοί με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση

Proslipsis.gr | Αθήνα 17.09.2023, 16:24

Με το βλέμμα στις αυξημένες αμυντικές απαιτήσεις και tην ανάγκη για ενίσχυση της αμυντικής βιομηχανίας, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε τον κανονισμό EDIRPA, που προβλέπει κοινές δημόσιες συμβάσεις για εξοπλισμούς κρατών μελών. 

Ο μηχανισμός θα χρηματοδοτηθεί με 300 eκατομμύρια ευρώ και θα απαιτεί τη συνεργασία τριών ή περισσότερων κρατών μελών της ΕΕ για κοινές προμήθειες, ενώ θα είναι ανοικτός στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ζώνης Ελευθέρων Συναλλαγών που είναι μέλη του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου. Προϋπόθεση είναι η εγκατάσταση των αμυντικών συστημάτων εντός ΕΕ ή σε συνδεδεμένη χώρα. 

Η χρηματοδοτική συνεισφορά της ΕΕ δεν θα ξεπερνά το 15% της αξίας της εκάστοτε σύμβασης, ενώ μπορεί να αυξηθεί στο 20% εάν η Ουκρανία ή η Μολδαβία είναι οι αποδέκτες. 

«Η σημερινή ψηφοφορία σηματοδοτεί μια ιστορική στιγμή για την άμυνα της ΕΕ, καθιερώνοντας τον πρώτο μηχανισμό της ΕΕ για κοινές προμήθειες από τα κράτη μέλη. Θα τα βοηθήσει να αναπληρώσουν τα αποθέματά τους, να αυξήσουν τη διαλειτουργικότητα μεταξύ των ενόπλων δυνάμεών μας, να ενισχύσουν τη βιομηχανία μας και να συμβάλουν στην αταλάντευτη υποστήριξή μας προς την Ουκρανία», δήλωσε ο συνεισηγητής της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων Michael Gahler (ΕΛΚ, Γερμανία). 

Μετά την επίσημη έγκριση του Συμβουλίου, η νομοθεσία θα καταστεί δεσμευτική.

 

  

 

 

 

 

 

 Επιστροφή  Κορυφή σελίδας

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η με οποιονδήποτε τρόπο αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου της εφημερίδας, χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη. Κάθε δημόσια αναφορά στο περιεχόμενο της συνεπάγεται και αναφορά του ονόματός της, όπως η δημοσιογραφική δεοντολογία επιτάσσει.

 

 

[Αρχική σελίδα]  [Αγορά Εργασίας]  [Επιχειρηματικότητα]  [Προσλήψεις στο Δημόσιο]  [Εκπαίδευση]  [Σεμινάρια]  [Νομοθεσία]  [Βιβλία]
Διεύθυνση: Λ. Ριανκούρ 73, 11524 Αθήνα, email: info@proslipsis.gr , Τηλ: 6949244434
©  2004-2021  proslipsis.gr, All rights reserved