ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΗΣ PROSLIPSIS.GR
Μάθετε πρώτοι τα νέα ...

  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
 

 
Βάλτε Αγγελία      Δείτε Αγγελίες      Newsletters       
  Επικοινωνία     
 
 
 
 
 
 
 
  
  Επικαιρότητα Επιστροφή    
ΠΡΟΣ ΛΗΨΗ: Νεανική επιχειρηματικότητα (26/6/08)


Αθήνα 26.6.2008
Του Ανδρέα Παναγιωτόπουλου
Είμαστε ίσως οι μόνοι στον Τύπο που αναδεικνύουμε την επιχειρηματικότητα των νέων ως «κλειδί» για την πραγματική μείωση της ανεργίας και την ανάπτυξη της οικονομίας, καλώντας κάθε τόσο την πολιτεία να στρέψει τις προσπάθειές της προς αυτή την κατεύθυνση.

Η θέση μας αυτή δεν στηρίζεται σε κάποιες -ελλειμματικές έτσι κι αλλιώς- επιστημονικές έρευνες, αλλά είναι προϊόν της καθημερινής ενασχόλησής μας με τα εργασιακά και της επικοινωνίας μας με τους πολίτες. Εδράζεται δε σε τέσσερις αδιαμφισβήτητες παραδοχές. 

Πρώτον, ότι οι νεότερες γενιές υπερτερούν κατά πολύ των παλαιότερων σε γνώσεις και προσόντα και άρα είναι πιό κατάλληλες για τον -ιδιαίτερα απαιτητικό στις μέρες μας- επιχειρηματικό στίβο. Ωστόσο, βολοδέρνουν στην ανεργία, την υποασπάχοληση και την περιστασιακή απασχόληση, αναμένοντας -στη συντριπτική τους πλειοψηφία- την ώρα που θα περάσουν το κατώφλι του Δημοσίου.

Δεύτερον, ότι πολλοί λίγοι είναι οι νέοι που σκέπτονται την επιχειρηματικότητα και από αυτούς οι περισσότεροι «κολλάνε» στο αρχικό κεφάλαιο και στην έλλειψη ενημέρωσης. 

Τρίτον, ότι ένα μεγάλο μέρος των ελληνικών επιχειρήσεων είναι ήδη ξεπερασμένο και επιβιώνει χάρις στα «δεκανίκια», που τις περισσότερες φορές τους προσφέρει το ίδιο το κράτος με τη μορφή επιδοτήσεων ή και άλλων παροχών.

Τέταρτον, ότι ουδέποτε στην ιστορία της ανθρωπότητας προσφέρονταν τόσοι πολλοί και τόσο ελκυστικοί τομείς επιχειρηματικής δραστηριότητας όσο σήμερα.

Συνοψίζοντας, στην Ελλάδα διαθέτουμε προσωπικό αυξημένων προσόντων που όμως είναι εγκλωβισμένο στην ανεργία, την υποαπασχόληση και το δημόσιο τομέα, τη στιγμή που θα μπορούσε να εκμεταλλευθεί τις άπειρες επιχειρηματικές ευκαιρίες και να βελτιώσει θεαματικά τόσο τη θέση του, όσο και τους χαμηλούς δείκτες της επιχειρηματικότητας, προς όφελος της οικονομίας και της χώρας.

Από τα παραπάνω καθίσταται, νομίζουμε, σαφές ότι η κύρια προσπάθεια της πολιτείας θα πρέπει να επικεντρωθεί κατά πρώτο λόγο στην διαμόρφωση επιχειρηματικής κουλτούρας στους νέους κυρίως ανθρώπους, μέσω μιας καμπάνιας που θα αποσύει και τους καλά εδραιωμένους μύθους γύρω από την επιχειρηματικότητα, και κατά δεύτερο στον πολαπλασιασμό των κονδυλίων για την νεανική επιχειρηματικότητα.

Παρήγορο είναι, πάντως, το γεγονός ότι ο ΟΑΕΔ υπερδιπλασίασε φέτος τα ποσό που χορηγεί στους νέους ελεύθερους επαγγελματίες, ανεβάζοντας το στα 21.000 ευρώ, από 9.000 που ήταν τα προηγούμενα χρόνια («φιλοδώρημα», το χαρακτηρίζαμε από αυτήν εδώ τη στήλη), όπως ενθαρρυντική είναι και η πρόθεση του υπουργείου Παιδείας και της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς να «αναστήσουν» τις «θυρίδες επιχειρηματικότητας» και να εμπλουτίσουν το θεσμό, με τη συμμετοχή μάλιστα και των ΑΕΙ της χώρας. Τελευταία στη «σύμπραξη» αυτή εντάχθηκε και ο ΟΑΕΔ.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 Επιστροφή  Κορυφή σελίδας

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η με οποιονδήποτε τρόπο αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου της εφημερίδας, χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη. Κάθε δημόσια αναφορά στο περιεχόμενο της συνεπάγεται και αναφορά του ονόματός της, όπως η δημοσιογραφική δεοντολογία επιτάσσει.

 

 

[Αρχική σελίδα]  [Αγορά Εργασίας]  [Επιχειρηματικότητα]  [Προσλήψεις στο Δημόσιο]  [Εκπαίδευση]  [Σεμινάρια]  [Νομοθεσία]  [Βιβλία]
Διεύθυνση: Λ. Ριανκούρ 73, 11524 Αθήνα, email: info@proslipsis.gr , Τηλ: 6949244434
©  2004-2021  proslipsis.gr, All rights reserved