ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΗΣ PROSLIPSIS.GR
Μάθετε πρώτοι τα νέα ...

  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
 

 
Βάλτε Αγγελία      Δείτε Αγγελίες      Newsletters       
  Επικοινωνία     
 
 
 
 
 
 
 
  
  Επικαιρότητα Επιστροφή    
180 εκατ. ευρώ δίνει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα σε ΑΤΕbank και Marfin Egnatia Bank για τις ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις 2/6/09


Αθήνα 2.6.2009, 16:43
Δύο νέες συνεργασίες, ύψους 180 εκατ. ευρώ, για τη χρηματοδότηση μικρών και μεσαίων επενδύσεων στην Ελλάδα υπέγραψε στις 27 Μαΐου η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) με την Αγροτική Τράπεζα της Ελλάδος (ΑΤΕbank) και τη Marfin Egnatia Bank.

Με την υπογραφή των συμβάσεων αυτών η ΕΤΕπ συνάπτει εταιρική σχέση με δύο κορυφαίες ελληνικές τράπεζες, που διαθέτουν εκτεταμένα δίκτυα καταστημάτων και σημαντικά χαρτοφυλάκια δανείων προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Στην ΑΤΕbank, με την οποία η ΕΤΕπ συνεργάστηκε πολλές φορές την περίοδο 1979-1986, χορηγούνται 100 εκατ. ευρώ, και στη Marfin Egnatia Bank, με την οποία η ΕΤΕπ συνεργάζεται για πρώτη φορά, 80 εκατ. ευρώ.

Τα κεφάλαια θα χρησιμοποιηθούν για τη χρηματοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων (ΜΜΕ) στους τομείς της βιομηχανίας, της αγροτοβιομηχανίας, των εμπορικών υπηρεσιών και του τουρισμού, καθώς και μικρών έργων υποδομής πραγματοποιούμενων από δημόσιους ή και ιδιωτικούς φορείς στην Ελλάδα. Η χρηματοδοτική διευκόλυνση που υπεγράφη με τη Marfin Egnatia Bank περιλαμβάνει επίσης δυνατότητες χρηματοδότησης μέσω χρηματοδοτικών μισθώσεων.

Τα δάνεια αυτά χορηγούνται στο πλαίσιο της πολιτικής της ΕΤΕπ υπέρ των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Για να διευκολύνει την πρόσβαση των ΜΜΕ σε χρηματοδοτήσεις, η ΕΤΕπ εφαρμόζει σήμερα πιο ευέλικτες και απλοποιημένες διαδικασίες. Σε αντάλλαγμα, απαιτεί από τις ενδιάμεσες τράπεζες να ενεργούν με μεγαλύτερη διαφάνεια και να ενημερώνουν με σαφήνεια τους πελάτες τους σχετικά με το πώς η συμμετοχή της ΕΤΕπ συμβάλλει στη βελτίωση των όρων χρηματοδότησής τους, δηλαδή προσφέροντας τη δυνατότητα λήψης δανείων μεγαλύτερης διάρκειας, με πιο ευέλικτους όρους εκταμίευσης και με χαμηλότερα επιτόκια. Ένα καινοτόμο στοιχείο είναι ότι τα κεφάλαια της ΕΤΕπ μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη χρηματοδότηση όχι μόνο κλασικών επενδύσεων σε πάγια στοιχεία, αλλά και επενδύσεων σε άυλα στοιχεία ενεργητικού που είναι απαραίτητα για την ανάπτυξη των επιχειρήσεων (π.χ. έρευνα, ανάπτυξη και καινοτομία ή δημιουργία δικτύων διανομής).

Στο πλαίσιο των προσπαθειών για τον μετριασμό των επιπτώσεων της χρηματοπιστωτικής κρίσης στην πραγματική οικονομία, το Συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ, κατά τη σύνοδό του στη Νίκαια τον Σεπτέμβριο 2008, κάλεσε την ΕΤΕπ να διαθέσει 15 δισ. ευρώ την περίοδο 2008 - 2009 για τη στήριξη των επενδύσεων των ευρωπαϊκών μικρών επιχειρήσεων, ως μέρος ενός συνολικού πακέτου 30 δισ. ευρώ. Το 2008, η Τράπεζα αναμόρφωσε τις μεθόδους της για τη χρηματοδότηση των ΜΜΕ αναπτύσσοντας ένα νέο χρηματοδοτικό προϊόν, καλούμενο "δάνειο της ΕΤΕπ για ΜΜΕ", το οποίο είναι πιο απλό και προσφέρει αυξημένη ευελιξία και διαφάνεια, ώστε να επιτρέψει τη χρηματοδότηση μεγαλύτερου αριθμού ΜΜΕ.

Τα δύο δάνεια που αναφέρονται παραπάνω συνάπτονται με αυτούς τους νέους όρους, χάρη στους οποίους βελτιώνεται σημαντικά ο τρόπος με τον οποίο ο οργανισμός της ΕΕ για την παροχή μακροπρόθεσμων χρηματοδοτήσεων μπορεί να υποστηρίξει της μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Στην Ελλάδα, εκτός από τις δύο συμβάσεις που υπεγράφησαν στις 27 Μαΐου, η ΕΤΕπ είχε υπογράψει στις 4 Απριλίου χρηματοδοτικές συμβάσεις ύψους 500 εκατ. ευρώ με την Alpha Bank και τη Eurobank EFG.
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 Επιστροφή  Κορυφή σελίδας

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η με οποιονδήποτε τρόπο αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου της εφημερίδας, χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη. Κάθε δημόσια αναφορά στο περιεχόμενο της συνεπάγεται και αναφορά του ονόματός της, όπως η δημοσιογραφική δεοντολογία επιτάσσει.

 

 

[Αρχική σελίδα]  [Αγορά Εργασίας]  [Επιχειρηματικότητα]  [Προσλήψεις στο Δημόσιο]  [Εκπαίδευση]  [Σεμινάρια]  [Νομοθεσία]  [Βιβλία]
Διεύθυνση: Λ. Ριανκούρ 73, 11524 Αθήνα, email: info@proslipsis.gr , Τηλ: 6949244434
©  2004-2021  proslipsis.gr, All rights reserved